Autor Wątek: Komiksowe [*]  (Przeczytany 50003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Komiksowe [*]
« Odpowiedź #165 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 14:34:26 »
Tak patrzę na tą rozmowę i jak zwykle nikt się nie dogada  i nie przekona :)
Ocena sytuacji zależy tu mocno od światopoglądu, a to oprogramowanie ma silny firewall :)
Znowu się nie zgodzę, bo ja nie mam żadnego ukierunkowanego światopoglądu, staram się kierować uniwersalnymi zasadami. Światopoglądy, wyznania, ideologie są ludziom potrzebne, ale są ułomne, jeżeli są trzymane w ryzach zdrowego rozsądku, to zwykle nie ma problemu.

Dodam tylko - Żwirku idealizujesz Europę i Polskę. U nas też ma to miejsce. Pamiętasz np. Kurdej-Szatan i jej opinię o sytuacji na granicy? :) Nie jesteśmy wolni od tego hejtu, zaszczuwania itp. Widzę tego masę codziennie i widzę też tego konsekwencje w realnym życiu.
To nie była opinia, to był szał. Ta pani sama uprawiała hejt. Proponuję przypomnieć sobie nie tylko treść, co formę jej wypowiedzi, capslock, nadmiarowa liczba znaków zapytania i wykrzykników, to wszystko świadczyło, że po drugiej stronie jest ktoś niestabilny emocjonalnie. Gdyby szybko zdjęła swoje wypowiedzi i przeprosiła, to uważam, że rozeszłoby się po kościach.

I tak zaczynamy żyć pod dyktando opinii z mediów społecznościowych - absolutnie groźny mechanizm. Działający na właściwie każdym polu relacji społecznych. Bezwzględnie równiez wykorzystywany politycznie i propagandowo.
Ukryłem na tym forum licznik postów, polubień, oraz łapki w górę, bo zauważyłem, że źle to na mnie wpływa. 
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #166 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 14:39:28 »
Znowu się nie zgodzę, bo ja nie mam żadnego ukierunkowanego światopoglądu, staram się kierować uniwersalnymi zasadami. Światopoglądy, wyznania, ideologie są ludziom potrzebne, ale są ułomne, jeżeli są trzymane w ryzach zdrowego rozsądku, to zwykle nie ma problemu.
To nie była opinia, to był szał. Ta pani sama uprawiała hejt. Proponuję przypomnieć sobie nie tylko treść, co formę jej wypowiedzi, capslock, nadmiarowa liczba znaków zapytania i wykrzykników, to wszystko świadczyło, że po drugiej stronie jest ktoś niestabilny emocjonalnie. Gdyby szybko zdjęła swoje wypowiedzi i przeprosiła, to uważam, że rozeszłoby się po kościach.
Ukryłem na tym forum licznik postów, polubień, oraz łapki w górę, bo zauważyłem, że źle to na mnie wpływa.

oczywiscie ze masz :) niebylbys czlowiekiem gdybys nie mial :) nawet to jak opisujesz wydarzenie z Kurdej Szatan - pokazuja to, ze masz :) dla mnie jej reakcja byla wlasciwa - i za nim ktos zacznie opowiadac o sytuacji na granicy - to w Lain pracuja ludzie, ktorzy tam byli, wiec nie zaczynajmy ok? Przytaczam tylko przyklad, ok? Takze Zwirku wartosciujesz, nadajesz osad - masz bardziej konkretny swiatopoglad niz myslisz ;) Tak jak ja :)

dobra decyzja co do lapek
dopomina, serotonina, testosteron, kortyzol :) - esencja mediow spolecznosicowych :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Kwiecień 2024, 14:41:07 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #167 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 14:44:22 »
Studio_Lain: "Tak patrzę na tą rozmowę i jak zwykle nikt się nie dogada  i nie przekona". 

Bo i po co. Ważne, że mamy (jeszcze) możliwość wyrażenia opinii bez celebryckiego zadęcia typowego dla wspomnianej przez Ciebie Kurdej-Szmatan i jej podobnych. Szkoda tylko, że bohater tej rozmowy niepotrzebnie przejął się ciskającymi się w sieci Kowalczukami. Trzeba było olać to całe "plemię" i jechać dalej z tym co tworzył.

po to, bo nas to rozwija - jesli potrafimy zanegowac wlasny osad sytuacji w oparciu o informacje, zaczac zadawac pytania, miec watpliwosci - to nasz umysl wchodzi na wyzszy poziom, doskonali sie - ale zanegowac wlasny poglad na swiat potrafi nieiwelki procent ludzkiej populacji, bo to pozbawia nas poczucia bezpieczenstwa :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #168 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 14:48:33 »
Studio_Lain, rozwija nas już tylko możliwość rozpoznania innego oglądu niż własny, bez siłowania się na "dogadywanie" czy "przekonywanie". Owszem, można, ale niekoniecznie. Dyskusja sama w sobie jest wartością.

Offline komiks

« Odpowiedź #169 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 14:49:07 »
@studio_lain Może mam z Twojego punktu widzenia, bo każdego można zaszufladkować według własnych wartości.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #170 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 14:52:56 »
Studio_Lain, rozwija nas już tylko możliwość rozpoznania innego oglądu niż własny, bez siłowania się na "dogadywanie" czy "przekonywanie". Owszem, można, ale niekoniecznie. Dyskusja sama w sobie jest wartością.

jasne :) o ile zmusza nas do podwazania nawykow myslowych :) w innym przypadku sluzy tylko ich utrwalaniu - a to oznacza zastoj ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #171 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 14:55:11 »
@studio_lain Może mam z Twojego punktu widzenia, bo każdego można zaszufladkować według własnych wartości.

tu raczej chodzi o aspekt spoleczno-psychologiczny - nie ma czlowieka bez swiatopogladu, nawet jesli ten swiatopoglad to wedlug niego jego brak - gdybys go nie mial, nie mialbys narzedzia do oceny rzeczywistosci :) to po prostu nasza norma jako homosapiens :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #172 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 15:00:34 »
Studio_Lain, sęk w tym, że pogoń za - jak to zechciałeś ująć - zmuszaniem nas do zmiany poglądów tylko i wyłącznie w pogoni przed uniknięciem hipotetycznego zastoju może oznaczać prostą drogę ku manowcom :)

Offline komiks

« Odpowiedź #173 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 15:05:54 »
jasne :) o ile zmusza nas do podwazania nawykow myslowych :) w innym przypadku sluzy tylko ich utrwalaniu - a to oznacza zastoj ;)

No tak, trudno będzie mi wybić z głowy, że w Internecie obowiązuje jakaś nietykieta i kultura wypowiedzi.

tu raczej chodzi o aspekt spoleczno-psychologiczny - nie ma czlowieka bez swiatopogladu, nawet jesli ten swiatopoglad to wedlug niego jego brak - gdybys go nie mial, nie mialbys narzedzia do oceny rzeczywistosci :) to po prostu nasza norma jako homosapiens :)

Tutaj już wchodzisz w filozofię, a mi wystarczy, że nie utożsamiam się z żadnym konkretnym światopoglądem, żeby stwierdzić, że go nie mam. Wiadomo, że są wartości chociażby wynikające z przynależności do rasy ludzkiej, do bycia Europejczykiem, Polakiem, białym, mężczyzną, itd. słowem biologiczne, ewolucyjne i kulturowe, ale to co innego niż powiedzieć - jestem anarchistą - bo bycie anarchistą nie wymazuje tego wszystkiego co wymieniłem, za to narzuca konkretny sposób myślenia i postępowania.
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Kwiecień 2024, 15:13:11 wysłana przez Zwirek »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #174 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 15:15:48 »
No tak, trudno będzie mi wybić z głowy, że w Internecie obowiązuje jakaś nietykieta i kultura wypowiedzi.

Tutaj już wchodzisz w filozofię, a mi wystarczy, że nie utożsamiam się z żadnym konkretnym światopoglądem, żeby stwierdzić, że go nie mam. Wiadomo, że są wartości chociażby wynikające z przynależności do rasy ludzkiej, do bycia Europejczykiem, Polakiem, białym, mężczyzną, itd. słowem biologiczne, ewolucyjne i kulturowe, ale to co innego niż powiedzieć - jestem anarchistom - bo bycie anarchistom nie wymazuje tego wszystkiego co wymieniłem, za to narzuca konkretny sposób myślenia i postępowania.

to nie filozofia - to trochę inna nauka :) neuroprzekaźniki, neuroplastyczność i takie tam.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #175 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 15:55:27 »
Studio_Lain, sęk w tym, że pogoń za - jak to zechciałeś ująć - zmuszaniem nas do zmiany poglądów tylko i wyłącznie w pogoni przed uniknięciem hipotetycznego zastoju może oznaczać prostą drogę ku manowcom :)

nie chodzi o zmuszenie tylko nauczenie się by nie ufać własnemu mózgowi, który jest patentowanym leniem ;) i nie znosi mieć wątpliwości bo wtedy się boi ;) 

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #176 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 16:13:13 »
Wiadomo  ;D Bo lepiej zamiast własnego osądu słuchać guru, którego mózg nie jest leniem i przez to nie może się mylić  ;) Bo jak mawiał niejaki Towiański: "Trzeba ufać i wierzyć"  ;D  ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #177 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 16:24:38 »
nie chodzi o zmuszenie tylko nauczenie się by nie ufać własnemu mózgowi, który jest patentowanym leniem ;) i nie znosi mieć wątpliwości bo wtedy się boi ;)
No właśnie ja nie widzę, żebyś eksperymentował, raczej zachowujesz się cały czas tak samo, poglądy stałe. W takim razie może warto coś zmienić, eksperymentować, spróbuj może z formą wypowiedzi jak u pani Kurdej-Szatan, dlaczego nie, a może jakiś performance z komiksami w tle?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #178 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 17:07:01 »
Wiadomo  ;D Bo lepiej zamiast własnego osądu słuchać guru, którego mózg nie jest leniem i przez to nie może się mylić  ;) Bo jak mawiał niejaki Towiański: "Trzeba ufać i wierzyć"  ;D  ;)

Och. Jako anarchista odradzam guru ale polecam autonegacje ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #179 dnia: Cz, 04 Kwiecień 2024, 17:10:51 »
No właśnie ja nie widzę, żebyś eksperymentował, raczej zachowujesz się cały czas tak samo, poglądy stałe. W takim razie może warto coś zmienić, eksperymentować, spróbuj może z formą wypowiedzi jak u pani Kurdej-Szatan, dlaczego nie, a może jakiś performance z komiksami w tle?

Zwirku nie znasz moich pogladow :) wiesz tylko ze jestem anarchista ;)  ale jakim? ;)

Zapewniam cie ze systematycznie nad tym pracuje.
Zmienily sie  chocby moje poglady na adopcje przez pary homoseksualne, na temat cancel culture czy korekcji plci itp itd.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty