Autor Wątek: Komiksowe [*]  (Przeczytany 50014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Komiksowe [*]
« Odpowiedź #120 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:03:07 »
do Sędziego (info żeby się nie popierdzieliło :)

Zbyt dużo wymagamy od ludzi. Działamy jednak impulsywnie, za mocno nie analizujemy.
Myślę, że tu mamy ewidentny przykład nie oddzielania życia prawdziwego od wirtualnego - i tym samym znajomości mechanizmów tego drugiego.

To, że ktoś mówi - mam problem - to tylko komunikat. Tu natomiast problemem jest to co robimy pod wpływem tego komunikatu - a to jest zawsze koszmar w mediach społecznościowych. Ten syndrom gawiedzi z widłami o którym sam pisałeś. 
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline death_bird

« Odpowiedź #121 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:05:34 »
Ta dziewczyna nie ponosi żadnej winy. Ona powiedziała mam z tym problem. Co tym sądzicie. Ludzie mają kłopot z oddzieleniem mediów społecznościowych od życia. Często dla nich jest to tożsame.

Wrzucenie czegoś takiego do sieci to w dzisiejszych czasach minimum głupota.
Może i Piskor sam był sobie winien i zapłacił najwyższą cenę własnej głupoty (a może czegoś więcej), ale prawa do obrony to raczej nie otrzymał. I w tej sytuacji nie napisałbym "Ta dziewczyna nie ponosi żadnej winy", bo to ona jako dorosły człowiek uruchomiła cały ciąg zdarzeń.
To już nie są czasy wczesnego "Me too" gdzie w pierwszej kolejności wyrażano wsparcie dla ofiar. To jest czas, że wystarczy wskazać kogoś palcem i wściekły tłum "rzuci się" na wskazanego.
Nie wiem czy wcześniej rozmawiała z kimś o tym wszystkim. Natomiast jeżeli tak było i nikt jej nie powiedział "Słuchaj, nie wygłupiaj się - idź najpierw do prawnika a później dopiero pisz o tym publicznie, bo inaczej możesz zostać oskarżona o pomówienia" to "winnych" może być nawet więcej.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline studio_lain

« Odpowiedź #122 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:05:46 »
Standardową odpowiedzią było by na to:

1. Przesadzasz.

2. No co ty, on jest po prostu wyluzowany

3. No masz powodzenie, wszyscy Cię podrywają, powinnaś się cieszyć

:-\

Mam nadzieję ze to się już zmienia.

Nie generalizowałbym. Zresztą zbywanie nie dotyczy tylko kobiet. Ludzie nie chętnie zajmują się problemami innych na poważnie ;) Taki już nasz mózg. Za to uwielbiamy wszystko co może poprawić nam nasze ego i dać poczucie znaczenia ;) Stąd wujki dobra rada ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #123 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:10:36 »
Wrzucenie czegoś takiego do sieci to w dzisiejszych czasach minimum głupota.
Może i Piskor sam był sobie winien i zapłacił najwyższą cenę własnej głupoty (a może czegoś więcej), ale prawa do obrony to raczej nie otrzymał. I w tej sytuacji nie napisałbym "Ta dziewczyna nie ponosi żadnej winy", bo to ona jako dorosły człowiek uruchomiła cały ciąg zdarzeń.
To już nie są czasy wczesnego "Me too" gdzie w pierwszej kolejności wyrażano wsparcie dla ofiar. To jest czas, że wystarczy wskazać kogoś palcem i wściekły tłum "rzuci się" na wskazanego.
Nie wiem czy wcześniej rozmawiała z kimś o tym wszystkim. Natomiast jeżeli tak było i nikt jej nie powiedział "Słuchaj, nie wygłupiaj się - idź najpierw do prawnika a później dopiero pisz o tym publicznie, bo inaczej możesz zostać oskarżona o pomówienia" to "winnych" może być nawet więcej.

wbrew pozorom piszesz o tym samym, tylko zbyt dużą wagę przywiązujesz do wyzwalacza. 
oczywiście, że użycie mediów było najgorszym wyborem jaki mógł być
bo to jest destrukcyjne narzędzie
ale ludzi nikt nie uczy o tym jak działają, do jakich mechanizmów się odwołują
spekuluje oczywiście - ale sądzę, że ona po prostu chciała się tylko podzielić obawą
nie analizowała co się może stać
ja to powtórzę - nie ma nic złego w komunikacie - mam problem
problemem jest co pod jego wpływem odwalają inni :)
tak jak już pisałem - dobrze działa na wyobraźnie przeniesienie wydarzeń do rzeczywistości
i wszyscy wiemy, że w realnym życiu nie byłoby żadnego linczu

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline death_bird

« Odpowiedź #124 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:19:28 »
ja to powtórzę - nie ma nic złego w komunikacie - mam problem

Otóż jest.
Jeżeli wygłosisz publiczny komunikat o treści: "Mam problem. Kot mi zdechł." to to jest coś innego niż komunikat "Mam problem. Kowalski mógł mi zabić kota.".
Pomijam już fakt, że takich komunikatów nie wiesza się na płocie w postaci banera.
A tymczasem ona wywiesiła baner z hasłem "Kowalski mógł mi zabić kota."

To jest ten społeczny problem, który sam słusznie opisałeś:

...Za to uwielbiamy wszystko co może poprawić nam nasze ego i dać poczucie znaczenia ;)

i który mógł tutaj zaistnieć.
Chłop nie żyje. Ona teraz będzie z tym żyć. To jest problem. W swym mechanizmie podobny do powszechnego dostępu do broni w Stanach. Tylko narzucony całemu światu.

Offline komiks

« Odpowiedź #125 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:22:39 »
Ta dziewczyna nie ponosi żadnej winy. Ona powiedziała mam z tym problem. Co tym sądzicie. Ludzie mają kłopot z oddzieleniem mediów społecznościowych od życia. Często dla nich jest to tożsame. To, że ktoś mówi, że ma z czymś problem nie oznacza, że robi źle. Według mnie jest to okej. Natomiast lawina społecznościowa oparta na instynktach i emocjach - to już inna bajka.
Patrzysz na to z perspektywy Europejczyka, że ona tylko powiedziała co ją boli, nie prawda. Ona świetnie zdawała sobie sprawę, że niszczy czyjeś życie, bo w stanach najmniejsze chociażby oskarżenie tego typu, kończy karierę. Nawet, jeśli oskarżenie jest fałszywe, to najpierw człowiek jest cancelowany, a potem może dochodzić swoich praw w sądzie, często latami, a uniewinnienie nie cofa czasu, przykład Johnny Depp. Wiec ona, jako dorosła osoba wiedziała, że ma taką władzę, że może zniszczyć tego człowieka, zniszczyć mu karierę. Wraz z władzą idzie odpowiedzialność, więc jest odpowiedzialna. Dopóki będzie myślenie takie jak Twoje, dopóty kobiety będą niszczyły życie mężczyznom. To jest jak zabójstwo, z tą różnicą, że pociągnęła za spust na medium społecznościowym.

Najlepiej wyobrazić sobie sytuację w realnym życiu. Jeśli twoja koleżanka powiedziałaby słuchajcie mam wrażenie, że gość zachował się wobec mnie nie tak jak trzeba. Jakbyś podszedł do tego, że coś takiego komunikuje?
Nie dałbym się wykorzystać tej koleżance.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #126 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:26:27 »
tam wyżej pisałem - nakładają się dwa mechanizmy

zobacz - sam postrzegasz media jako arenę - porównujesz do baneru - prawda?
widzisz to jako większą całość i faktycznie nasz mózg tak to postrzega jako coś "publicznego"

ale to nie jest jednowymiarowe - bo jednocześnie jest to dla nas grupa kontaktowa/koleżeńska
odpowiednik spotkania w knajpie - gdzie dzielimy się opiniami czy obawami

to jest ten piekielny miks

i teraz - Obawiam sie, ze Kowalski mógł zabić mi kota - baner kontra wypowiedz w knajpie
baner niesie głównie oskarżenie, opinia w knajpie - głównie spekulacje

ludzie naprawdę mają bajzel w głowach od mediów społecznościowych - gubią się w nich

ale oczywiście scenariusz, że ktoś chciał coś tu ugrać jest także możliwy
jednak i tak będę na tą chwilę winił ten linczujący tłum, niż osobę, która napisała mam z tym problem
i pamiętajmy, że pokazała z czym ma problem

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #127 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:30:01 »
Patrzysz na to z perspektywy Europejczyka, że ona tylko powiedziała co ją boli, nie prawda. Ona świetnie zdawała sobie sprawę, że niszczy czyjeś życie, bo w stanach najmniejsze chociażby oskarżenie tego typu, kończy karierę. Nawet, jeśli oskarżenie jest fałszywe, to najpierw człowiek jest cancelowany, a potem może dochodzić swoich praw w sądzie, często latami, a uniewinnienie nie cofa czasu, przykład Johnny Depp. Wiec ona, jako dorosła osoba wiedziała, że ma taką władzę, że może zniszczyć tego człowieka, zniszczyć mu karierę. Wraz z władzą idzie odpowiedzialność, więc jest odpowiedzialna. Dopóki będzie myślenie takie jak Twoje, dopóty kobiety będą niszczyły życie mężczyznom. To jest jak zabójstwo, z tą różnicą, że pociągnęła za spust na medium społecznościowym.
Nie dałbym się wykorzystać tej koleżance.

wiesz, nawet nie wiem co napisać... nie chce mi się tego komentować, bo musiałbym być chyba raczej nie miły

dwa to nie jest moje myślenie - to nauka
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:35:06 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline death_bird

« Odpowiedź #128 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:41:07 »
i teraz - Obawiam sie, ze Kowalski mógł zabić mi kota - baner kontra wypowiedz w knajpie
baner niesie głównie oskarżenie, opinia w knajpie - głównie spekulacje

No i sam widzisz: o tej historii przeczytało kilka osób w wirtualnej knajpie czy dowiedział się o niej wirtualny tłum?
Dla mnie to jest mechanizm "banerowy". Pytanie tylko brzmi czy ten komunikat zawisł w sieciowej próżni z głupoty czy w zw. z cyniczną grą obliczoną na konkretny uzysk.
Jak chyba możemy się zgodzić, media społecznościowe stały się groźną bronią w rękach jednostek zarówno nieodpowiedzialnych jak i kierowanych złymi pobudkami.
Przy czym brak odpowiedzialności u osób dorosłych w mojej opinii dosyć mocno nachodzi na pojęcie winy.
Jeżeli opiekujesz się pięciolatkiem to nie zostawiasz otwartego okna na piątym piętrze i nie idziesz do kuchni zrobić sobie herbatę. Jeżeli zaś tak zrobisz czy to z roztargnienia czy z nieumiejętności przewidzenia prostej konsekwencji to czy możesz później mówić o braku winy? Dorosły człowiek powinien wiedzieć, że w pewnych sytuacjach należy być ostrożnym.
Po prostu uważam, że cała ta historia jeżeli już musiała mieć miejsce to powinna była wyglądać zupełnie inaczej.
Ale dobra. Ja się już wyłączam.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #129 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:48:34 »
przeceniamy wiedze przeciętnego człowieka na temat funkcjonowania mediów i ich konsekwencji

oczywiście jak pisałem nikt nie może wykluczyć celowości działań
ale nawet jeśli to powinniśmy nauczyć ludzi jak się przed tym bronic by nie gnali jak dziki w kartoflisko
pod wpływem impulsu

ja też już odpuszczam :) czuję, że kręcę się w kółko ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #130 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 16:55:09 »
wiesz, nawet nie wiem co napisać... nie chce mi się tego komentować, bo musiałbym być chyba raczej nie miły

dwa to nie jest moje myślenie - to nauka

Twoim myśleniem nazywam to:
Ta dziewczyna nie ponosi żadnej winy.
To są Twoje słowa, za którymi stoi cały tok myślenia, w kontekście omawianego tematu.
Mój tok myślenia przedstawiłem powyżej, co skomentowałeś, że nie chce Ci się tego komentować, bo musiałbyś być raczej nie miły, co samo w sobie było niemiłe. Więc nie wiem o jakiej nauce tutaj mówisz i dla kogo.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #131 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 17:04:14 »
ja po prostu już nie tracę energii na kwestie światopoglądowe
szkoda czasu, okopy i wojna 

nie wiedziałem do czego się odnosisz konkretnie
ale tak, to moja opinia w oparciu o informacje które mam
a nie mam dowodów na działanie w celu jakiejś korzyści
więc tak jak w przypadku Piskora zakładam, że jest niewinna

winie natomiast cala grupę ludzi, którzy rzucili się w mediach na tego autora komiksów
bezrefleksyjnie, celowo, intencjonalnie

to jak już mamy jasność - to ja nie mam więcej do dodania :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 03 Kwiecień 2024, 17:08:56 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Komediant

« Odpowiedź #132 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 17:42:57 »
Co by nie mówić o Liefeldzie jako komiksowym twórcy, to trzeba przyznać, że potrafił szczerze i poruszająco pożegnać kolegę po fachu:
https://www.instagram.com/reel/C5PItAxvrAq/

FanEgmontu - naczytałem się w zeszłym tygodniu sporo kretynizmów na temat tej sprawy. Po tym co się stało w niedzielę ogromna część tych żądnych krwi obrońców moralności potrafiła znaleźć w sobie promil autorefleksji i przyzwoitości żeby zamilknąć. Rozumiem, że to w zasadzie trol-konto, ale teraz pisać to co napisałeś, trzeba być totalnym moralnym zerem.

Offline komiks

« Odpowiedź #133 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 17:58:45 »
nie wiedziałem do czego się odnosisz konkretnie
Spoczko, wiadomości tekstowe to kiepska forma komunikacji.

ale tak, to moja opinia w oparciu o informacje które mam
a nie mam dowodów na działanie w celu jakiejś korzyści
więc tak jak w przypadku Piskora zakładam, że jest niewinna
No widzisz i się nie rozumiemy, bo ja nie Twierdzę, że ona chciała osiągnąć jakąś wymierną korzyść, bo nie chodzi w tym momencie o nią, tylko o nieżyjącego.

Według mnie, ona zdawała sobie sprawę, że publikując takie oskarżenie publicznie, zniszczy mu karierę. W jakim stopniu, jak bardzo, tego nie mogła przewidzieć dokładnie, ale musiała coś wiedzieć, bo z choinki się nie urwała. Sama uczestniczy w mediach, sama jest osobą publiczną, na pewno słyszała o #MeToo (w Wiki jest przetłumaczone na 64 języki) i o efektach takich oskarżeń. My w Europie nie zdajemy sobie sprawy, jakie to ma pole rażenia w USA. Do tego stopnia, że np sportowcy mają szkolenia jak postępować z dziewczynami do towarzystwa, żeby nie zostać przez nie oskarżonymi i tym samym nie zniszczyć sobie kariery. I nie, nie chodzi o to, żeby być dla nich miłym, tylko jak się "zabezpieczyć" żeby nie zostać fałszywie oskarżonym, bo samo oskarżenie = zerwane kontrakty, koniec kariery.

Szukam analogi, to tak jakby być zdenerwowanym i rzucić sobie bryłą lodu z wiaduktu i potem zdziwko, że spadło na samochód i kogoś zabiło. Albo cios pięścią i delikwent upada potylica uderza w bruk i umiera, no sorry, byłem zdenerwowany bo wcześniej mnie zwyzywał, jestem niewinny. Trzeba przewidywać konsekwencje swoich czynów, mieć wyobraźnie, a jak się zdarzy, to brać odpowiedzialność. Jestem za sprawiedliwością i równością, jej zrobiono coś niemiłego, ona zrobiła też coś niemiłego, proponuję niech każdy teraz poniesie konsekwencje swoich czynów. Eda wyjąć z grobu i wybatożyć, ją ukarać stosownie, chociażby złym słowem, że postąpiła źle. Mówienie, że ona nie ponosi żadnej winy, to jest przegięcie w druga stronę.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #134 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 18:31:50 »
Ignorantia iuris nocet. W tym przypadku nie praw rządzących naszą rzeczywistością. Nawet jeżeli nie zdawała sobie sprawy z konsekwencji czynu, obciążają one jej sumienie. Jasne nie ponosi winy w 100%, bo tłum też dożucił swoje, ale nie jest niewinną jak nieobsrana łączka.

Analogią do prywatnej rozmowy w barze jest - uwaga - prywatna korespondencja jak Messenger, taka jaką prowadziła z denatem. Jeżeli masz Instagram i followersów to już nie jest prywatna rozmowa, tylko dyskurs publiczny. Każdy może do niego dołączyć i nie powinno to nikogo bulwersować - tak jak zbulwersowałoby gdyby nieznajomy w barze wtrącił się ni z tego ni z owego do grona znajomych.

Nie mówię by teraz zrobić na nią nagonkę - to by było dokładnie to co ona sama zrobiła. Od strony prawnej mógłby ktoś to ugryźć jako zniesławienie (nie wiem jak w ameryce, ale u nas stosuje się prawo domniemanej niewinności).