Autor Wątek: Komiks w mediach  (Przeczytany 42408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Klint

Odp: Komiks w mediach
« Odpowiedź #135 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 20:58:50 »
A czemu nie porównujesz do takiego Studia Lain czy Mandioci?
A czemu nie porównujesz do takiego Studia Lain czy Mandioci?
[/quote]
Studio Lain też wydało więcej.
Podałem powyższe wydawnictwa jako przedstawiające podobną tematycznie ofertę. Dodałbym jeszcze Elemental i Kurc.

Offline michał81

« Odpowiedź #136 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 21:02:54 »
Jestem po obejrzeniu FANTASTYCZNY MATT PAREY. Film skupiający się nie tylko na Maciej Parowski, ale także przybliżający kształtowanie się współczesnej fantastyki (mam na myśli tą z lat 80 i dalej), ale także samego fandomu. Film bardziej skierowany do fanów fantastyki niż komiksów, jednak poświęcający chwilę na postać Funkiego Kovala oraz komiksową adaptację Wiedźmina. Mi się podobało. 

Offline michał81

« Odpowiedź #137 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 21:06:53 »
Studio Lain też wydało więcej.
Studio wydało w tym roku 9 komiksów. Taurus wydał 6 komiksów. Oj naprawdę dużo więcej, pomijam fakt, że Studio żadnego komiksu nie dodrukowało, a Taurus dodrukował 5 pozycji. Proponuje ci porównać poprzednie lata i Studio nadal wypadał słabiej.

Podałem powyższe wydawnictwa jako przedstawiające podobną tematycznie ofertę. Dodałbym jeszcze Elemental i Kurc.
Wcale więcej nie wydają niż Taurus.

Offline srogin

« Odpowiedź #138 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 21:15:23 »
Nie wiem o co chodzi w tym porównaniu i po co one, ale dorzucę do pieca  ;D .

Taurus wydaje albumy po 56 stron, Studio po 256.  8)

A wyjątki (Luc Orient) na które czekaliśmy lata, mogą co najwyżej potwierdzić regułę  :(
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Październik 2023, 21:17:52 wysłana przez srogin »

Online Klint

« Odpowiedź #139 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 21:21:54 »
Nie zmienia to faktu, że w mojej opinii Taurus ma kilkuletnią zapaść i trochę dziwi mnie to patrząc na wyczucie rynku przez Maćka Pietrasika. I żeby nie było nie mam nic do niego osobiście, wręcz przeciwnie uważam go za bardzo sympatycznego gościa.
Sam film był bardzo fajny i zrobiony z sercem.

Offline michał81

« Odpowiedź #140 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 21:37:01 »
Widzisz Klint mam wrażenie, że nie masz pojęcia o niektórych rzeczach (których nie mam zamiaru tu przytaczać), ale wydajesz szybko osądy.

Offline Death

« Odpowiedź #141 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 21:42:15 »
Głównym zarzutem do Taurusa nie jest to, że wydaje mało. Tym zarzutem jest to, że rozpoczął mnóstwo serii, a wydaje mało. Gdyby rzucili na rynek 6 komiksów rocznie, ale byłyby to jakieś zamknięte historie, najlepiej w integralach, to ludzie by tak nie marudzili. Ale i tak idzie ku lepszemu, bo ostatnio zakończyli kilka serii, inne przejęło inne wydawnictwo, więc tym czy innym sposobem czytelnicy dostaną kontynuacje. I bardzo fajnie. Ciekawe co z Mureną, Elrykiem, czy Orbitalem.

Offline michał81

« Odpowiedź #142 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 21:48:33 »
Moment przecież Studio Lain, też rozpoczęło serie, które jest im ciężko skończyć (ABC Warriors - Wojna Volgańska, Solo), albo których nigdy nie zakończy (Absalom, Stickleback).
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Październik 2023, 21:50:04 wysłana przez michał81 »

Offline srogin

« Odpowiedź #143 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 21:55:48 »
"Widzisz Klint mam wrażenie, że nie masz pojęcia o niektórych rzeczach (których nie mam zamiaru tu przytaczać), ale wydajesz szybko osądy."

Czemu nie masz zamiaru przytoczyć tych rzeczy, o których Klint nie ma pojęcia, a inni też mogą o nich nie wiedzieć? Przez takie akcje ludzie wydają szybko osądy!

Edit: nie potrafię w te cytaty, więc daję "staropolskie" cytaty.

Online Klint

« Odpowiedź #144 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 22:01:39 »
Widzisz Klint mam wrażenie, że nie masz pojęcia o niektórych rzeczach (których nie mam zamiaru tu przytaczać), ale wydajesz szybko osądy.
Widzisz tak się składa że nie mam, tak samo nie mam pełnej wiedzy na tematy polityczne, ale w obu przypadkach mam prawo wyrazić swoją opinię.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #145 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 22:41:42 »
Czemu nie masz zamiaru przytoczyć tych rzeczy, o których Klint nie ma pojęcia, a inni też mogą o nich nie wiedzieć? Przez takie akcje ludzie wydają szybko osądy!
No trzeba przecież poszpanować tą wiedzą tajemną xD

Offline Koalar

« Odpowiedź #146 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 23:22:59 »
Studio Lain jak większość wydawców ma niedokończone serie, ale przynajmniej wygląda na to, że wyciąga wnioski:
- skupia się na zamkniętych historiach (tymczasem Taurus zaczyna wydawać serię "Wąż i włócznia", której ostatni, 5. tom, na oko powinien wyjść w oryginale w 2027 r.);
- wydaje w integralach (a Taurus wydaje "On Mars" i "Ter" po 3 osobne tomy na twardo);
- planuje wydać jednocześnie parę tomów komiksu (bodaj 2 tomy "CE"), żeby nie było cyrku z dostępnością.

Poza tym Studio krócej działa na rynku, a wydaje regularnie grubasy. A Taurus z dość prężnego wydawnictwa z hitem "Żywe trupy" czy "Locke & Key" stał się outsiderem z niezamkniętymi seriami (gdzie czasem brakuje jednego tomu!) i straconymi seriami (a kiedyś to oni je przejmowali po Egmoncie), a w międzyczasie o wiele młodsze wydawnictwo Lost in Time idzie grubo i pokazuje, gdzie mógłby być teraz Taurus.

Więc w Taurusie mają dużą wiedzę (i fajnie, że dzielą się nią z innymi wydawcami), ale coś jednak ostatnimi czasy nie gra. Nie wnikam, co to, życzę, żeby wydawanie szło dobrze. Bo po dokumencie widać, że to fajna komiksowa rodzinka.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #147 dnia: Pn, 30 Październik 2023, 23:39:18 »
Obejrzałem sobie wczoraj ów film i zaciekawiły mnie dwie kwestie :

1. Dlaczego Kuba nie chciał kupić komiksów Scream Comics pomimo, że były w folii. Z tonu i fragmentu rozmowy, zapewne wyrwanej z większego kontekstu, dało się odczuć, że nie chce kupić komiksów tego wydawnictwa.

Kuba zapytany o to na spotkaniu po jednym z pierwszych kinowych pokazów filmu odpowiedział, że w momencie kiedy miała miejsce ta scena, byli w sklepie świeżo po zatowarowaniu w komiksy ze Screamu, dlatego nie miał potrzeby kupować ich od tego gościa.

Offline michał81

« Odpowiedź #148 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 04:49:42 »
No trzeba przecież poszpanować tą wiedzą tajemną xD
Tu chodzi o zwykłą przyzwoitość ludzką i poszanowanie prywatności, dlatego nie mam zamiaru nic wiecej przytaczać tu na forum, które i tak już jak widać kolejny raz wydało krzywdzącą opnie co do wydawcy.

Offline michał81

« Odpowiedź #149 dnia: Wt, 31 Październik 2023, 06:48:39 »
- skupia się na zamkniętych historiach (tymczasem Taurus zaczyna wydawać serię "Wąż i włócznia", której ostatni, 5. tom, na oko powinien wyjść w oryginale w 2027 r.);
Solo nie jest zamkniętą serią. Slaine nie jest zamkniętą serią. Mroczni Sędziowie nie są zamkniętą serią. Bezprawie nie jest zamkniętą serią. O innych już wcześniej wspominałem, więc nie będę się powtarzał.

- wydaje w integralach (a Taurus wydaje "On Mars" i "Ter" po 3 osobne tomy na twardo);
Wydawca to już tłumaczył. Kiedy podpisywali umowy, zbiorczych wydań nie było. Czy mogli zrobić samemu? Nie wiem, ale całkiem inaczej wydaje się komiks, gdzie masz możliwość bazowania na gotowym zagranicznym wydaniu, a inaczej kiedy tworzysz go sam, czego efekty widać w drugim tomie X-statix od Muchy i jaki wywołało ono ból dupy na forum. Większość wydawców ci to potwierdzi.
I wybacz ale taki Solo czy Mroczni Sędziowie to nie są integrale. I widać jaki jest problem z wydaniem kolejnego tomu Solo, nie wspominając, że w kolejce czeka już tom 5, bo 4 nie zamyka wątków z Legatusa. Tak samo czeka kolejny tom Mrocznych Sędziów do wydania, a jakoś Studio milczy o kontynuacji.

- planuje wydać jednocześnie parę tomów komiksu (bodaj 2 tomy "CE"), żeby nie było cyrku z dostępnością.
Przecież tak właśnie zostały wydane dwa ostatnie tomy Luca Orienta.

Poza tym Studio krócej działa na rynku, a wydaje regularnie grubasy. A Taurus z dość prężnego wydawnictwa z hitem "Żywe trupy" czy "Locke & Key" stał się outsiderem z niezamkniętymi seriami (gdzie czasem brakuje jednego tomu!) i straconymi seriami (a kiedyś to oni je przejmowali po Egmoncie), a w międzyczasie o wiele młodsze wydawnictwo Lost in Time idzie grubo i pokazuje, gdzie mógłby być teraz Taurus.
No tak Żywe trupy, czekałem aż ktoś wyciągnie kolejny raz ten temat. Cóż takie mocne NSC też udławiło się na serii z Image jakim jest Oblivion Song. Taurus chciałby skończyć tą serię, ale nie może i raczej tego nie zrobi z czynników już od niego niezależnych. Nawet taki mocny Egmont wycofał się ze współpracy z tym wydawcą. A co do Lost in Time to bardzo dobrze że wydają. I dobrze, że wydaje Studio Lain, tylko nakłady ich komiksów nie są tak duże jak Taurusa, który w porównaniu do nich robi też regularnie dodruki serii. LiT też, ale bardzo rzadko.