Autor Wątek: Komiks jako rekwizyt w filmie  (Przeczytany 5960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pabloff

Odp: Komiks jako rekwizyt w filmie
« Odpowiedź #30 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 14:30:36 »
Trochę tu speców od znajdywania komiksów po jednym kadrze jest, więc może ktoś dojdzie, co to za komiks kartkuje Tadzio Norek :) (...)
Oczywiście że Bolo, nie chcę się wygłupić i strzelać, a teraz nie sprawdzę, więc zostawiam "wskazówki" (...)

Ale się zrobiła zagadka, czekam na rozwiązanie, jaki to konkretnie tytuł. :D Też robiłem stopklatki, ale miały one słabszą jakość. Choć prawdę powiedziawszy nawet na tych kadrach, które wrzucił Piterrini, mało co widzę. Już nie ten wiek i nie ten wzrok. ;)

Offline Takesh

« Odpowiedź #31 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 14:36:05 »
Widać wyraźnie, że to Ważniak w wydaniu TM-Semic  8)

Offline Kandor

« Odpowiedź #32 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 15:24:39 »
O, a ja wciąż jestem obrażony na Natalię Kukulską za kawałek z tekstem "komiks/wszystko jak na dłoni" bo tu widać wyraźnie stereotypowe (i takie trochę "dawno babskie" ;-)) traktowanie tego medium w naszym kraju. Tak przy okazji  , to równie wkurzające było pokazywanie w popularnych serialach takiej oto "scenki rodzajowej": geek (z reguły jakiś fajtłapowaty technik kryminalny) czyta komiks, a inny bohater (taki "normalny", który co najwyżej da się "przyłapać na słuchaniu płyt jazzowych) mówi "o, komiks" a geek mu na to "nie - graphic novel!". No i sami wiecie ile toto ma wspólnego z rzeczywistością :-) Może w Stanach "grasowali" tacy pożyteczni idioci co rzucali takimi tekstami. Klasyczna anegdota: Gaiman opowiadał jak na przyjęciu dziennikarz pyta go co robi, on mówi że piszę komiksy. Ten, znudzony, pyta go "tak, a jakie komiksy napisałeś?". "No, jestem autorem takiego choćby komiksu" jak "Sandman". Dziennikarz na to, z rozpromienioną gębą "To ty jesteś Neil Gaiman! Człowieku, ty nie piszesz komiksów, ty piszesz POWIEŚCI GRAFICZNE!!!". Gaiman później tak wspominał tę sytuację: "Poczułem się wtedy tak, jak gdyby ktoś łaskawie wyjaśnił mi, że nie jestem prostytutką lecz "damą do towarzystwa" :-) To chyba była historia tak mniej więcej z przełomu wieków.

Offline Brvk

« Odpowiedź #33 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 15:27:44 »
Znalazłem, Norek przegląda Ostatniego Czarniana.

Spoiler: PokażUkryj
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Kwiecień 2024, 15:31:07 wysłana przez Brvk »

Offline Pabloff

« Odpowiedź #34 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 15:40:35 »
Widać wyraźnie, że to Ważniak w wydaniu TM-Semic  8)

Owszem, widać. Choć polemizowałbym z tym, że wyraźnie. ;) No ale bank rozbił Brvk, który podał konkretny tytuł:

Znalazłem, Norek przegląda Ostatniego Czarniana.

Z innej beczki: znakomity serial "Seinfeld" oraz Superman. Jerry jest fanem tej postaci. Bohaterowie serialu często wspominają o Supermanie, można zobaczyć różne gadżety z nim związane (magnes na lodówce, figurkę na półce). W odcinku "The Invitations" (S07E22) pojawiają się także komiksy (na poniższym filmie widoczne od 2:07 do 2:11):

Znalazłem informację (bo znowu słabo widzę ;)), że są to "Superman: The Man of Steel #53" oraz "Action Comics #686" (Supergirl).

W 2:04 widać także, że Jerry kupuje płatki ze Spider-Manem. :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Kwiecień 2024, 16:20:55 wysłana przez Pabloff »

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #35 dnia: So, 20 Kwiecień 2024, 07:37:11 »
Kickboxer 2 Road Back- w pierwszej scenie w której pojawia się mistrz Xian grany przez Dennisa Chana, trzyma on w rękach Avengers 317.

Offline turucorp

« Odpowiedź #36 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 19:01:34 »
Oglądam sobie film Zawodowiec (Le Professionel) z Belmondo, aż tu... \

Jedenaście lat temu też tak miałem XD
https://turucorp.blogspot.com/2013/12/o-komiksie-w-filmie-tyle-ze-troche.html
A w ubiegłym roku miałem okazję oglądać oryginały tych plansz, wypożyczone od prywatnych kolekcjonerów na wystawę.

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline kv

« Odpowiedź #37 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 21:01:51 »
W serialu Pan Samochodzik i Templariusze na komisariacie były plansze w formie komiksu z jakimiś zaleceniami dla obywateli  ;)

Offline Enceladus

« Odpowiedź #38 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 21:15:58 »
Jedenaście lat temu też tak miałem XD
https://turucorp.blogspot.com/2013/12/o-komiksie-w-filmie-tyle-ze-troche.html
A w ubiegłym roku miałem okazję oglądać oryginały tych plansz, wypożyczone od prywatnych kolekcjonerów na wystawę.

Trafiłes w moje słabe nuty, polubilem Ciebie jeszcze bardziej :*
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Lukop

« Odpowiedź #39 dnia: Nd, 28 Kwiecień 2024, 22:08:30 »
W jedenastym odcinku pierwszego sezonu serialu Detektyw Monk ("Pan Monk i trzęsienie ziemi") pojawił się zeszyt Amazing Spider-Mana. Później ma miejsce jeszcze jedno odniesienie. Bohaterowie grają w kalambury i chłopiec gestami naprowadza na tytuł filmu. Detektyw błyskawicznie odgaduje hasło "Spider-Man", bo wie, że chłopak obejrzał film 20 razy, a niedawno czytał też komiks.

Spoiler: PokażUkryj

Online Castiglione

« Odpowiedź #40 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 14:31:02 »
Dialogi do tego filmu poprawiał sam Quentin Tarantino, i te nawiązanie do Silver Surfera to efekt jego pracy.
Na Wikipedii jest taki zapis:

Mœbius' version was discussed in the 1995 submarine thriller Crimson Tide by two sailors pitting his version against those of Jack Kirby, with the main character played by Denzel Washington, emphasizing the Kirby one being the better of the two. Becoming aware of the reference around 1997, Giraud was later told around 2005 by the movie's director Tony Scott, that it was he who had written in the dialog as an homage to the artist on behalf of his brother Ridley, a Mœbius admirer, and not (uncredited) script doctor Quentin Tarentino (known for infusing his works with pop culture references) as he was previously led to believe.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #42 dnia: So, 11 Maj 2024, 15:23:32 »
Dobre komiksy tam czytają ;)

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #43 dnia: Nd, 12 Maj 2024, 22:31:51 »
Słoneczny Patrol sezon drugi odcinek War of Nerve. Na szafce nocnej  w pokoju Hobbiego syna Mitcha widać  BATMAN #469.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #44 dnia: Wt, 21 Maj 2024, 14:17:50 »
W filmie Ambulans z 1990, postać grana przez Erica Robertsa jest rysownikiem  Marvela, choć dla fabuły ma to trzeciorzędne znaczenie, równie dobrze mógł być rysownikiem okładek do książęk czy jakiś czasopism.  W filmie rólkę zaliczył także Stan Lee.