Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 759963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Cringer

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #4065 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 15:10:18 »
i chociaż wysłać do marvela głupiego maila z zapytaniem czy można coś z tym zrobić, czy mają jakieś inne materiały.
Skąd u Ciebie pewność że takiego maila nie było?

Online Pestak

« Odpowiedź #4066 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 15:26:32 »
Pewności nie mam.  Ale poszlaki wskazują że jednak go nie było, skoro dostaliśmy taki produkt jaki dostaliśmy.

Online bababatman

« Odpowiedź #4067 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 08:28:25 »
Daredevil: Ojciec

Jestem fanem Daredevila i staram się czytać każdy komiks z tym bohaterem, który pojawia się na polskim rynku. Daredevil: Ojciec to historia osadzona w trakcie runu Bendisa (swoją drogą, to mój ulubiony etap opowieści o Śmiałku). Matt podejmuje się sprawy kobiety, która przez działania pewnej firmy zapadła na śmiertelną chorobę. Coś jednak nie daje mu spokoju w zachowaniu jej męża. Tymczasem w Nowym Jorku pojawia się morderca, który brutalnie wyłupuje swoim ofiarom oczy. Matt, próbując pomóc chorej kobiecie, zostaje wplątany w tropienie zabójcy.

Całość czyta się bardzo dobrze. Najbardziej podobał mi się mroczny i niepokojący klimat tego komiksu. Historia jest intensywna, a rysunki autorstwa Quesady świetnie oddają jej atmosferę. Mam jednak pewne zastrzeżenia co do tego, jak narysowany został sam Daredevil – momentami jego postura bardziej przypomina Hulka niż niewidomego prawnika.

Nie spodziewałem się wiele po tym komiksie, ale ostatecznie otrzymałem naprawdę bardzo dobrą i satysfakcjonującą lekturę. Ja ze swoje strony polecam.

7,5/10

X-Men: Wojna w Asgardzie

"X-Men: Wojna w Asgardzie" to najgorszy komiks o Mutantach, jaki miałem okazję przeczytać. Wiem, że zaczynam ostro, ale dawno nie trafiłem na coś tak nudnego. Przyznaję, że skusił mnie Loki na okładce – liczyłem, że jego rola będzie bardziej znacząca, a intryga bardziej złożona i wciągająca. Niestety, rzeczywistość okazała się rozczarowująca. Muszę szczerze przyznać, że zmuszałem się do lektury, by jak najszybciej ją skończyć i sprzedać komiks, odzyskując przynajmniej część zainwestowanych pieniędzy.

Graficznie też nie było wielkiego wow. Kreska raczej standardowa dla lat, w których powstał komiks. Nie wyróżnia się niczym szczególnym, żaden z kadrów nie zapadł mi w pamięci, ale nie zgrzytałem też zębami na nie patrząc. Ot, przeciętne rysunki - ani szczególnie dobre, ani szczególnie złe.

Podsumowując, oceniam ten komiks na 5/10. Nudny i przeraźliwie przeciętny komiks. Niestety, nie polecam.

Offline Lobo

« Odpowiedź #4068 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 12:37:39 »
W pełni zgadzam się co do oceny Wojny w Asgardzie
Straszna kaszana

Online rapr

« Odpowiedź #4069 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 13:26:24 »
Daredevil: Ojciec

Mam jednak pewne zastrzeżenia co do tego, jak narysowany został sam Daredevil – momentami jego postura bardziej przypomina Hulka niż niewidomego prawnika.

Ha! Ja miałem tak samo. Sam komiks solidny+, ale
Spoiler: PokażUkryj
Scena, gdy Daredevil stawia czoła przeciwnikom i ubiera zbroję, kazała mi zastanowić się, na jaką nową postać patrzę :D

Offline herman

« Odpowiedź #4070 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 15:43:28 »
Wojny Lucasa. Epizod II – podobnie jak  w przypadku samego filmu – kontynuacja lepsza od oryginału. Co tu dużo gadać – jest to komiks dokumentalny, w którym śledzimy losy powstania tego kultowego filmu jak i fragment życia jego twórcy. Film świetny, historia jego powstania pełna wzlotów i upadków, przyjemna kreska. Dla mnie super – 8/10.

Come Prima – bardzo solidna obyczajówka w klimacie starych filmów drogi. Śmierć ojca zmusza do ponownego spotkania i podróży dwóch braci, którzy kiedyś bardzo się poróżnili. Może historia to nic wybitnie odkrywczego, ale ilustracje i sam klimat komiks są nie do podrobienia. Bardzo przyjemna podróż wraz z dobrze napisanymi bohaterami. Daję 7/10.

Buddy Longway. Księga 1. Chinook na całe życie  - tu lekki zawód, ale to chyba przez słuchanie od kilku lat zewsząd jaki to jest świetny komiks. No i owszem nie zaprzeczam, to dobra pozycja, ale głównie dla fanów starych pozycji, lekko już z innej dekady. Lub dla nastolatków, takich w wieku 12-13 lat. Ot taki komiks westernowy pomiędzy Yakarim, a czymś w pełni na poważnie. Niemniej czytało się to bez żadnych zgrzytów, a nastrojowe ilustracje podkreślają piękno przyrody. Fabularnie czuć, że to komiks sprzed 50 lat. Nic was tu nie zaskoczy na plus, ale też zawiedzeni nie będziecie. Takie 6/10.

Czasem – bardzo solidny polski komiks o znalezisku, które odmienia życie pewnego mężczyzny, ale jak to z takimi magicznymi znajdkami bywa – często po początkowym zachwycie sielanka zamienia się koszmar, relaks w lenistwo, a odpoczynek w patologię. Porządny komiks z mocnym komentarzem społecznym. Z mojej strony 6/10.

Agatha Christie. Wigilia Wszystkich Świętych – zaskakująco udana odsłona tej nierównej serii. Poirot jedzie do małego angielskiego miasteczka rozwikłać tajemniczą śmierć dziecka podczas halloweenowej zabawy. Dobrze dopasowali kreskę do tej tematyki i pory roku. Materiał źródłowy też dał radę. Oczywiście tylko fanów serii, ale całkiem mocne 6/10.

Alack Sinner tom 1: Wiek niewinności – jako fan kryminałów myślałem, że będzie lepiej. Niestety nie do końca podeszła mi mocno szarpana fabuła, w której momentami mocno trzeba się domyślać o co chodzi pomiędzy szybkimi zmianami lokacji, urwanymi dialogami i scenami, które wydają się jakby ucięte w połowie. Szkoda, bo klimat jest, bohatera idzie polubić. Sprawy kryminalne są tu jedynie pretekstem do kometarza społecznego Ameryki tamtych czasów, ale to akurat zupełnie nie przeszkadza. Kreska ciekawa, niektórzy narzekali, ale mi nie wadziła. Szkoda, bo komiks z potencjałem, ale no coś pomiędzy nami nie pykło. Daję 5/10.

Prawdziwa historia Dzikiego Zachodu - Dziki Bill Hickok – taka tam kolejna krótka opowieść westernowa do przeczytania i zapomnienia. Był Bill i Billa już nie ma – 5/10.

W imieniu Polski Walczącej 7 Atak na więzienie w Pińsku – kolejny komiks IPNu na solidnym poziomie, z solidną kreską i solidną fabułą. Tak więc solidne 5/10.

Trylogia Nowojorska Paula Austera – strasznie się wynudziłem, zasypiałem chyba nad tym ze 3 razy, ale w końcu w mękach dobrnąłem do końca. Chyba jedna z tych nielicznych książek, której przeniesienie na łamy komiksu nic a nie dało, a jeszcze jej odjęło. Konstrukcyjnie robi to wszystko solidne wrażenie – 3 osobne opowieści, zilustrowane w odmiennych stylach, których pozornie niewiele łączy. Wszystkie dzieją się w Nowym Jorku, a ich bohaterami są ludzie w jakiś sposób zagubieni i samotni, kótrzy szukają swojego „ja”, ale gdzieś w tych poszukiwaniach z różnych powodów się gubią. Nie tylko na ulicach miasta-labiryntu, ale i wewnątrz samych siebie. No brzmi to intrygująco, ale niestety ja się strasznie wynudziłem. Pewnie wielu rzeczy nie zauważyłem, może czegoś nie zrozumiałem. Sam nie wiem, ale chyba niezbyt mnie tu już interesuje, bo wiele by to w odbiorze tego dzieła nie zmieniło zapewne. Z mojej strony 4/10.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #4071 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 12:49:07 »
Fox - przeczytana całość. Początkowo pierwszy tom z akcją w Egipcie był intrygujący, ale kolejne już zjadały własny ogon. Lubię umiejscowienie akcji w Egipcie, ale tutaj to kolejne części były lepsze. Najbardziej podobał mi się album z akcją w Szkocji. Wg mnie najbardziej klimatyczna historia i najlepiej narysowana. Ten z akcją w USA to już niczym film sensacyjny. Kadry tak pocięte, jakby ktoś poskładał do kupy storyboardy z akcyjniaka z lat 90. Ale nie miałem problemu w połapaniu się kto, co, kiedy i jak. Ostatecznie komiks okazał się całkiem przyzwoity jako całość pomimo prostych bohaterów.

1629 tom 2 - bardzo dobra kontynuacja, choć w tomie pierwszym była przez całą lekturę odczuwalne niepokojące fatum jakie unosiło się nad załogą. I drugi tom to właśnie los rozbitków, którzy zawierzyli swoje życie psychopacie. Dobrze narysowane i chociaż historia wydarzyła się naprawdę to scenarzysta dodał dużo od siebie zmieniając nawet los historycznej postaci, aby było bardziej dramatycznie. Było. Ale mogło być bardziej. W każdym razie dobry komiks.

Raven - standardowa piracka przygodówka, którą świetnie się czyta i ogląda. Piraci, kanibale, skarb, czego chcieć więcej? Jednak smakowałby lepiej, gdyby z komiksu pozbyto się dwóch ostatnich stron.

Mieszko t.7 - Potrzask - nie schodzi poniżej dobrego poziomu, ale też nie dosięga do tego, co było w tomie Zbrodnia. Ten tom to tylko przedsmak tego, co będzie w kolejnym. Podobała mi się końcowa jatka. Rysunkowo jest ok, choć niektóre kadry narysowane były pośpieszną kreską, inne dopracowane, jak zwykle super narysowana przyroda. Czyta się dobrze. Nawet nie musiałem przypominać sobie wątków z poprzednich części.

The Caravan #01 - M. Strychowska - bardzo dobre rysunki i kolory, ale treści w tym żadnej i zdecydowanie zawyżona cena za tak krótkie i małe formatem "coś". 24 strony, prawie 40 zł. Lipa.

Na bieżąco jestem z Milenium, ale prędko tego chyba nie skończę.

Online misiokles

« Odpowiedź #4072 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 13:39:07 »
The Caravan #01 - M. Strychowska - bardzo dobre rysunki i kolory, ale treści w tym żadnej i zdecydowanie zawyżona cena za tak krótkie i małe formatem "coś". 24 strony, prawie 40 zł. Lipa.
Czy ten komiks w wersji cyfrowej jest cały czy wersja papierowa ma więcej stron?
http://www.mstrychowska.com/thecaravan/pl/index.html

Offline Brvk

« Odpowiedź #4073 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 14:09:34 »
Mleczna droga (Kultura Gniewu) - dojrzałe, złożone dzieło komiksowej sztuki - wyjątkowe plansze, płynna filmowa narracja, brawurowe operowanie detalem, rysunkowa dokładność, niesztampowi niejednoznaczni bohaterowie, rzadka tematyka, ciężka atmosfera międzyludzkich relacji - mus dla każdego fana obyczajowych opowieści. Komiks niepośledni, mocny głos na temat kondycji psychospołecznej współczesnego młodego pokolenia. 9/10

Mleczna droga (Kultura Gniewu) - odpychający komiks, bohaterowie odstręczający, kreska autora podkreślająca brzydotę i brud fizyczny - świata oraz mentalny - ludzi, masa drobniutkich obrazków na granicy czytelności, sceny napawające wstrętem, treść uboga w wydarzenia, w efekcie mdła jak życie głównego antybohatera. Myśl o powtórnej lekturze wywołuje dreszcz obrzydzenia. 2/10

8) :D

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #4074 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 15:37:19 »
@up ambiwalentny odbiór ale pomocna opinia
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Necr09

« Odpowiedź #4075 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 16:58:42 »
Czy ten komiks w wersji cyfrowej jest cały czy wersja papierowa ma więcej stron?

Tyle samo, wersja papierowa ma trochę poprawione teksty w dymkach i parę stron szkiców.
FGO: 758,469,198

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #4076 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 17:04:20 »

Tak, tyle plus kilka stron szkiców.

Edit: miałem długo otwarta odpowiedź i zauważyłem wcześniejszej. No, ale dwie osoby potwierdzają.
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Listopad 2025, 17:06:55 wysłana przez Guru_Komiksu »

Offline Komediant

« Odpowiedź #4077 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 17:07:31 »
Mleczna droga (Kultura Gniewu) - dojrzałe, złożone dzieło komiksowej sztuki - wyjątkowe plansze, płynna filmowa narracja, brawurowe operowanie detalem, rysunkowa dokładność, niesztampowi niejednoznaczni bohaterowie, rzadka tematyka, ciężka atmosfera międzyludzkich relacji - mus dla każdego fana obyczajowych opowieści. Komiks niepośledni, mocny głos na temat kondycji psychospołecznej współczesnego młodego pokolenia. 9/10

A też właśnie czytam, i też się bardzo podoba;) Musiszmieć dla fanów Drnaso, przy czym Miguel Vila jest znacznie lepszym rysownikiem, momentami miewałem wrażenie indie wersji Kiliana Plunketta (pana od Aliens: Labirynt). Widzę, że Timof lada miesiąc ma wydać kolejny komiks Vili, szkoda że pisze ktoś inny. A Fantagraphics właśnie puściło autorski Comfortless (https://www.fantagraphics.com/collections/new-releases/products/comfortless), dumam czy brać, czy czekać na polskie wydanie (pewnie za wcześnie, by holcman się wypowiedział).

A na drugim biegunie - zmęczyłem pierwszy integral 'Tango' Matza i Xaviera. Wzorcowy wręcz przykład sztampy. Bohaterowie bez krzty osobowości, drętwe dialogi, humor prawie zabawny. Gatunek generycznego frankofona często ratują rysownicy, tutaj kreska niespecjalnie pomaga, przeważnie poprawna ale bez iskry bożej, w scenach akcji często niezręczna. Ale w sumie sam jestem sobie winny, bo Matz mnie nie powalił już w 'Zabójcy' (chociaż i tak lepiej ten tytuł wspominam, zresztą, jak pisze forumowy kolega na niekulturalni.pl - 'Tango wygląda jak kopia Zabójcy, tyle że pozbawiona niemal wszystkich jego pozytywnych cech'), a za rysunkami Xaviera nie przepadałem już po bodaj Konkwistadorze. Jak ktoś ma ochotę na porządną europejską sensację to polecam poszukać Tyler Cross.

Samotność w centrum wszechświata - komiks-terapia dla autorki, Zoe Thorogood równie dobrze mogła go zatytułować Autorka w centrum komiksu, bo nic tu innego nie ma. Kompletnie nie moja wrażliwość, jest egocentryczno-pretensjonalnie, ostatnio tak się 'bawiłem' przy obyczajówce czytając 'Kiedy Dawid stracił głos'. Rysunkowo bardzo w porządku.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #4078 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 17:19:10 »

Reset. To się nacięłam. Manhole tego samego autora czytało mi się ok, więc tu spodziewałam się czegoś podobnego - ot, przyzwoitego czytadła ze sprawnie podaną makabrą. Ale nie. Reset ciągle wymaga zawieszania niewiary do absurdalnych poziomów, w zamian nie oferując nic. Manhole co prawda też było nierealistyczne, ale tam to się dobrze wpisywało w stylistykę horroru kryminalnego sensu stricte, tutaj to miał być raczej cyber thriller. Co gorsza, w Resecie leci cringe po cringe'u (np. wszystkie potyczki w grze), a sceny mające szokować w 90% odbierałam jako lamerskie bycie edgy*. Jak nie lubię tego typu określeń, tak tu one pasują w punkt. Tak jak i słowo "odmóżdżacz". No zażenowana byłam, jak to czytałam, i zmęczyłam do końca tylko dlatego, że to jednotomówka. Kreska też jakby gorsza niż w Manhole, choć wg Wikipedii oba komiksy powstawały w tym samym okresie. Odradzam, to się może podobać chyba tylko 13-latkom. Bo w sumie z fabułą opartą na idei gry komputerowej, łącznie z rozpaczliwie niekreatywnymi "cool" scenami walki w niej, komiks wydaje się być niemal skierowany do takiej grupy wiekowej.

*ale przyznam, że klub skoczków na bungee był śmieszny. Szkoda, że całość nie była w takim sosie czarnokomediowym.

Dylan Dog. Po drugiej stronie lustra. To dla odmiany sprawna historyjka, podobały mi się w niej odniesienia literackie i filmowe, ale nie zaliczę jej do moich ulubionych dylanów. Chyba dlatego, że tytułowy bohater był jakiś taki mniej proaktywny w tym odcinku (w kwestii rozwiązywania zagadki. Co innego, jeśli chodziło o romanse :P). Na duży plus ciekawy wywiad z rysownikiem, który został przeprowadzony specjalnie dla Tore do polskiego wydania - super sprawa.
+Bardzo dobra warstwa graficzna.

Ps. W sumie to zabawne, że w obu komiksach były nawiązania/inspiracje filmem "Koszmar z Ulicy Wiązów".

Offline studio_lain

« Odpowiedź #4079 dnia: Pn, 24 Listopad 2025, 17:33:41 »
Polecam ci Gannibala od studia JG
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie