Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 768773 razy)

Liarus i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline Takesh

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3960 dnia: So, 04 Październik 2025, 10:40:48 »
Wogóle nie miałem na radarze tego komiksu. Teraz już jest. Dzięki!!

Offline Lobo

« Odpowiedź #3961 dnia: Nd, 05 Październik 2025, 16:03:00 »
Jeronimus (Scream Comics)
Zastanawiałem się nad kupnem tego komiksu ale po przekartkowaniu na MFKIG wszelkie wątpliwości zniknęły i co mogę finalnie rzec nie żałuję zakupu.
Świetny komiks, przede wszystkim bardzo dobra narracja dzięki czemu płynie się przez lekturę a to wszystko w otoczce pięknych malarskich ilustracji. Czytałem 1629 od Egmontu jedynie tom 1 więc nie mam kompletnego porównania które lepsze ale ktoś pisał że historia tu jest ukazana realniej, dojrzalej i myślę że mogę się z tym zgodzić.

Nottingham (Scream Comics)
Autor tutaj nie trzymał się standardowego wzorca o legendzie Robin Hooda co uznaję za plus tej historii. Mimo wszystko to jedynie solidny średniak ale dobrze się bawiłem czytając, ot taka przyjemna lektura w sam raz na niedzielne popołudnie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 05 Październik 2025, 17:38:16 wysłana przez Lobo »

Offline pszemcio

« Odpowiedź #3962 dnia: Pn, 06 Październik 2025, 11:51:06 »
Chciałbym gorąco polecić komiks "Petar & Liza" wydany przez timofa, bo jestem przekonany, że przejdzie nie zyskując uwagi, na którą zdecydowanie zasługuje. Jest to najlepszy komiks, jaki przeczytałem w tym roku, komiks trudny, poetycki, znakomicie przetłumaczony. Ze względu na narrację na pewno nie dla każdego. Wspaniale ukazuje, jak wrażliwa jednostka może zostać przemielona przez niewłaściwy czas i środowisko, w których przystało jej żyć. Nie spodziewam się, że w tym roku przeczytam coś lepszego. 9/10

Tak, ścisła topka. Na pewno najlesze, co wydał w tym roku Timof

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #3963 dnia: Wt, 07 Październik 2025, 09:31:35 »
Dołączam do fanklubu Petara i Lizy - mój ulubiony tegoroczny komiks (przy zastrzeżeniu, że tegorocznych przeczytałem kilkanaście).
W tej chwili przerabiam Hillbilly i wchodzi mi to bardzo dobrze. Żal, że został już tylko czwarty tom.

Offline JakubM

« Odpowiedź #3964 dnia: Wt, 07 Październik 2025, 10:08:36 »
Ja jestem ciekaw jaki będzie odbiór dwóch nowości od Nagle!:

- AMERYKA
- TRYLOGIA NOWOJORSKA

Na pierwszy rzut oka wyglądają na pozycje mocno stojące treścią :-)

Offline donT

« Odpowiedź #3965 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 11:45:11 »
Lobo: Big Fragging Compendium

Stawiajac tego potwora na polce, pierwsza mysla bylo: "matkojedyna... kiedy ja to przeczytam?", a tymczasem pekl w kilka dni. Ten tom to prawdziwa uczta dla fanow Wazniaka, czyli najbardziej bezczelnego, brutalnego i niepoprawnego antybohatera w uniwersum DC. Grubas zbiera niemal wszystkie najwazniejsze historie z lat 90., kiedy Lobo byl u szczytu swojej popularnosci, a jego przygody balansowaly na granicy parodii, groteski i czystej anarchii. Zawiera sporo materialu, ktory byl juz publikowany w Polsce przez TM-Semic, wiec dla wielu czytelnikow bedzie to nostalgiczna podroz do czasow, gdy czesto pojawial sie w kioskach. Jednoczesnie znajdziemy tu wiele historii, ktore nigdy sie w naszym kraju nie ukazaly, co czyni kompendium wartosciowym zbiorem nawet dla starych wyjadaczy. Najmocniejszym punktem sa oczywiscie doskonale wszystkim znane dwie mini serie ilustrowane przez Biza, bo to wlasnie jego styl nadal Lobo kultowy wyglad. Krecha mistrza idealnie wspolgra z absurdalnym humorem i ekstremalna przemoca, tworzac wizualny rollercoaster. Podziwiajac jego prace, zawsze zawieszam sie na tych wszystkich dziwolagach z drugiego planu – powykrecanych, czesto szkaradnych i smiesznych. Inni artysci wypadaja roznie – niektorzy probuja nasladowac Bisleya, inni stawiaja na bardziej stonowane podejscie. Wsrod licznych historii warto wyroznic pastisz Lobocop – absurdalna wariacje, w ktorej Lobo zostaje przemieniony w policyjnego cyborga lub ta, w ktorej idzie do fryzjera i zasypia na krzesle. To swietne przyklady, jak tworcy potrafili bawic sie konwencja i wrzucac Wazniaka w coraz bardziej niedorzeczne sytuacje. Te epizody sa ekstremalne, dziwne, ale jednoczesnie oryginalne i smieszne – idealnie wpisuja sie w klimat serii, ktora nigdy nie brala siebie zbyt powaznie. Lobo nie jest lektura wysublimowana i nawet nie probuje nia byc. To czysta rozrywka, pelna krwi, przeklenstw, brutalnych zartow i totalnego braku moralnych zahamowan. Idealna jako guilty pleasure, cos, co czyta sie z usmiechem, nawet jesli czasem z lekkim zazenowaniem. Alan Grant i Keith Giffen dostarczaja scenariusze, ktore sa jednoczesnie glupkowate i blyskotliwe. Ten grubas to hold dla wszystkiego, co w postaci najlepsze – przerysowania, bezkompromisowosci i czarnego humoru. Nie kazda historia trzyma poziom, ale calosc wypada pozytywnie. Dla fanow Main Mana to pozycja obowiazkowa.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Pestak

« Odpowiedź #3966 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 19:58:13 »
Superman: Syn Kal-Ela - Tony 1-3

Długo się za to zabierałem. Komiksy kurzyły się na półce od zeszłego roku. Jednak chcąc dalej „iść” z Supermanem musiałem przez te serię przebrnąć.

I tutaj miłe zaskoczenie - da się to czytać. Oczywiście nie mamy tutaj do czynienia z jakimś wielkim dziełem, ale jako czytadło daje rade.

Co ciekawe moim zdaniem to nie All-Star Superman, ale właśnie ta seria mogła stanowić główną inspirację dla
Jamesa Gunna. Mamy bowiem tutaj sporo motywów, które znalazły się w filmie, np.

- Superman mieszający się w sprawy fikcyjnego suwerennego Państwa - jest
- Superbohaterowie pochodzący z tegoż fikcyjnego Państwa - są
- Zdalna kontrola tych superbohaterów - jest
- współpraca między Luthorem a przywódcą fikcyjnego Państwa  - jest
- przemieszczanie się Lexa przez portal - jest
- kampania Lexa oczerniająca Supermana i wykorzystująca do tego nagranie - jest
- krypto - jest

Oczywiście jest też duży minus a więc romantyczny wątek pomiędzy glownym bohaterem a jego chłopakiem, a raczej niepotrzebne jego eksponowanie. Chyba aż 4 razy pokazano jak syn Supermana liże się ze swoim wybrankiem. Po co? W historii jest też np. prawdziwy Superman i Lois, jest też Nightwing i jego dziewczyna, ile
razy pokazano ich pocałunki? - dokładnie 0 razy.

Offline Wintermute

« Odpowiedź #3967 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 20:42:04 »
Lobo: Big Fragging Compendium

Stawiajac tego potwora na polce, pierwsza mysla bylo: "matkojedyna... kiedy ja to przeczytam?", a tymczasem pekl w kilka dni. Ten tom to prawdziwa uczta dla fanow Wazniaka, czyli najbardziej bezczelnego, brutalnego i niepoprawnego antybohatera w uniwersum DC. Grubas zbiera niemal wszystkie najwazniejsze historie z lat 90., kiedy Lobo byl u szczytu swojej popularnosci, a jego przygody balansowaly na granicy parodii, groteski i czystej anarchii. Zawiera sporo materialu, ktory byl juz publikowany w Polsce przez TM-Semic, wiec dla wielu czytelnikow bedzie to nostalgiczna podroz do czasow, gdy czesto pojawial sie w kioskach. Jednoczesnie znajdziemy tu wiele historii, ktore nigdy sie w naszym kraju nie ukazaly, co czyni kompendium wartosciowym zbiorem nawet dla starych wyjadaczy. Najmocniejszym punktem sa oczywiscie doskonale wszystkim znane dwie mini serie ilustrowane przez Biza, bo to wlasnie jego styl nadal Lobo kultowy wyglad. Krecha mistrza idealnie wspolgra z absurdalnym humorem i ekstremalna przemoca, tworzac wizualny rollercoaster. Podziwiajac jego prace, zawsze zawieszam sie na tych wszystkich dziwolagach z drugiego planu – powykrecanych, czesto szkaradnych i smiesznych. Inni artysci wypadaja roznie – niektorzy probuja nasladowac Bisleya, inni stawiaja na bardziej stonowane podejscie. Wsrod licznych historii warto wyroznic pastisz Lobocop – absurdalna wariacje, w ktorej Lobo zostaje przemieniony w policyjnego cyborga lub ta, w ktorej idzie do fryzjera i zasypia na krzesle. To swietne przyklady, jak tworcy potrafili bawic sie konwencja i wrzucac Wazniaka w coraz bardziej niedorzeczne sytuacje. Te epizody sa ekstremalne, dziwne, ale jednoczesnie oryginalne i smieszne – idealnie wpisuja sie w klimat serii, ktora nigdy nie brala siebie zbyt powaznie. Lobo nie jest lektura wysublimowana i nawet nie probuje nia byc. To czysta rozrywka, pelna krwi, przeklenstw, brutalnych zartow i totalnego braku moralnych zahamowan. Idealna jako guilty pleasure, cos, co czyta sie z usmiechem, nawet jesli czasem z lekkim zazenowaniem. Alan Grant i Keith Giffen dostarczaja scenariusze, ktore sa jednoczesnie glupkowate i blyskotliwe. Ten grubas to hold dla wszystkiego, co w postaci najlepsze – przerysowania, bezkompromisowosci i czarnego humoru. Nie kazda historia trzyma poziom, ale calosc wypada pozytywnie. Dla fanow Main Mana to pozycja obowiazkowa.
Oczywiście kurdebele, rysunki Giffena w tym omniaku to złoto.
Odcinki z Supermenem ktore tam sa to będzie to samo co teraz Egmont wypuszcza?

Offline Pestak

« Odpowiedź #3968 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:09:52 »

Co ciekawe moim zdaniem to nie All-Star Superman, ale właśnie ta seria mogła stanowić główną inspirację dla
Jamesa Gunna. Mamy bowiem tutaj sporo motywów, które znalazły się w filmie, np.

- Superman mieszający się w sprawy fikcyjnego suwerennego Państwa - jest
- Superbohaterowie pochodzący z tegoż fikcyjnego Państwa - są
- Zdalna kontrola tych superbohaterów - jest
- współpraca między Luthorem a przywódcą fikcyjnego Państwa  - jest
- przemieszczanie się Lexa przez portal - jest
- kampania Lexa oczerniająca Supermana i wykorzystująca do tego nagranie - jest
- krypto - jest

No i zapomniałem jeszcze : wielki potwór, którego inni chcą zabić, a super chce go wziąć i pokonać żywcem - też jest

Online Sędzia

« Odpowiedź #3969 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 12:43:18 »
Pięć tysięcy kilometrów na sekundę - świetny komiks obyczajowy, zdecydowanie lepsza pozycja od Fiora niż Celestia. W skrócie - o złych wyborach w życiu, które wydają się dobre gdy są podejmowane. I o tym, że nie da się ich naprawić. Dobra rzecz.

Wampir Maskarada - Kły Zimy 1 i 2 oraz Świat Mroku - Szkarłatna odwilż - grałem w Wampira rpga i bardzo lubię to uniwersum. Tom 1 Kłów Zimy czytało mi się świetnie, dwa kolejne tomy obniżyły nieco poziom, ale to nadal bardzo dobra rozrywkowa literatura. Wampiry, intrygi itd. Fajne.

Cywilizacje: Kreta - przeciętna historia, która miała być pretekstem dla pokazania "settingu". Setting fajny, ale za miesiąc nie będę nic pamiętał.

Time Waits - autorami są Chip Zdarsky i David Brothers. Akcyjniak oparty o motyw podróży w czasie. Początkowo świetnie się to czyta, potem niestety pojawiają się nielogiczne elementy i motywacje i jakość siada. Mógł z tego być świetny komiks akcji, ale podróże w czasie to trudny do wykonania koncept. Tym niemniej do końca przeczytałem z zainteresowaniem.

The Big Burn 1-3 - absolutnie kapitalny komiks akcji dla miłośników Oceans 11 i innych filmów Heist. Współcześni Bonnie i Clyde popełniają błąd i żeby uniknąć odsiadki sprzedają swoje dusze diabłu. A potem opracowują plan, żeby je odzyskać. Może to podsumowanie brzmi dziwnie, ale w trakcie lektury wszystko do siebie pasuje. Świetnie napisana, lekka lektura, dodatkowo zakończenie jak dla mnie rozwala system. Od wydawnictwa DSTLRY wyszła u nas chyba tylko cienka jak barszcz Somna, tymczasem tutaj mamy fajny komiks warty wydania.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3970 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 12:48:06 »
dzieki za tipa Big burn
ja polecam Dark Ark

oprocz arki Noego powstaje arka zła, która ma ocalić pomioty szatana ;) no i na tej arce... miłej lektury ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Październik 2025, 12:54:48 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Takesh

« Odpowiedź #3971 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 13:20:05 »
A co Juan Doe tam wyczynia! Graficznie mega!

Wogóle brakuje mi jego komiksów w Polsce. Ma bardzo ciekawy i klimatyczny styl.

Albo Del Mundo. Ten to znowu jak opeuje kolorami...

Może ktoś i u nas wreszcie coś ich wyda.

Offline bababatman

« Odpowiedź #3972 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 13:35:18 »
All-Star Superman

Dzieło Granta Morrisona miałem okazję przeczytać po raz pierwszy kilka lat temu, jednak wówczas nie wywarło na mnie większego wrażenia. Byłem rozczarowany komiksem, który według wielu miał być jednym z najważniejszych osiągnięć w historii Supermana. Powrót do All-Star Superman po latach okazał się jednak znacznie bardziej satysfakcjonujący. Czytając ostatnie strony, autentycznie poczułem ogromne wzruszenie, co świadczy o tym, że tytuł ten działa, a Morrison wzorowo wywiązał się ze swojego zadania.

8,5/10

Nextwave. Drużyna HEJT-u

Komiks rozrywkowy pełen czystej akcji, humoru, absurdalnej fabuły i cartoonowej oprawy graficznej. Idealny dla tych, którzy chcą się po prostu dobrze bawić przez kilkadziesiąt minut. Dla osób szukających czegoś głębszego może jednak okazać się lekkim rozczarowaniem.

6/10

Silver Surfer. Przypowieści

Ten tytuł znajdował się na mojej liście przez długi czas. Dopiero film o Fantastycznej Czwórce skłonił mnie do jego zakupu i przeczytania. Komiks składa się z czterech opowieści. Pierwsza aspiruje do bycia czymś wielkim, ale moim zdaniem Stan Lee nieco się w niej pogubił. To historia z morałem, choć niestety zbyt oczywistym. Druga (również autorstwa Lee) to całkiem interesująca opowieść, w której Silver Surfer mierzy się z łowcami niewolników. W trzeciej, zatytułowanej Requiem, Straczynski serwuje nam coś kapitalnego. Uważam, że dla samej tej historii warto sięgnąć po ten komiks. Natomiast "W imię twoje" zupełnie mnie nie przekonało.

6,5/10

Online Sędzia

« Odpowiedź #3973 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 14:37:29 »
dzieki za tipa Big burn
Daj znać, czy się spodoba, w zasadzie pierwszy raz wyszedłem poza polskie poletko i mogę polecić coś nieznanego, przynajmniej powszechnie.

ja polecam Dark Ark

Zapisane. Bunn na propsie za Szósty rewolwer i Harrow County.

Offline rapr

« Odpowiedź #3974 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 15:02:10 »

Time Waits - autorami są Chip Zdarsky i David Brothers. Akcyjniak oparty o motyw podróży w czasie. Początkowo świetnie się to czyta, potem niestety pojawiają się nielogiczne elementy i motywacje i jakość siada. Mógł z tego być świetny komiks akcji, ale podróże w czasie to trudny do wykonania koncept. Tym niemniej do końca przeczytałem z zainteresowaniem.

Tu dostałem porządnego akcyjniaka, Zdarsky dostarczył solidny komiks, który czyta się z zaangażowaniem.

The Big Burn 1-3
Tu za to bawiłem się świetnie! Sam koncept jest oczywiście znany - heist movie w komiksie. Ale zrealizowany jest bardzo dobrze, przez kolejne kadry się przepływa i z chęcią przewraca się strony, żeby poznać dalszy ciąg. Dodatkowo jest to ładnie narysowane, jak dla mnie o półkę wyżej niż Time Waits.

Z DSTLRY zacząłem czytać też Blasphamous. Ale odbiłem się dosyć szybko...