Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764566 razy)

Offline sokratesik

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3900 dnia: Pn, 18 Sierpień 2025, 23:29:34 »
Dokładnie takie same odczucia miałem co do Gideon Falls. Wciągnęło, ale... Jednak później rozczarowało.

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #3901 dnia: Wt, 19 Sierpień 2025, 13:17:18 »
Czas nienawiści.
Komiks bardzo na czasie. Pięknie obrazuje jak politycy mają gęby pełne frazesów do których sami oczywiście się nie stosują. Choćbym widział pewnego polityka walczącego o alimenty dla dzieci, który sam alimentów nie płaci, bo to jego prywatne sprawy.  ;D
Polecam. Wciągające i pouczające Oczywiście, jeśli komuś przeszkadza związek dwóch lasek - to nie dla niego.

„Amanda zaangażowała się w partyzancką walkę z białą supremacją."
Czyli z nami...

Tworzenie mitu martyrologii. Z kilku powodów nie jest to wydawnictwo do mnie. Najmniej ważnym są okropne rysunki. Ale u tego rysownika nie dziwi mnie to.
« Ostatnia zmiana: Wt, 19 Sierpień 2025, 13:59:32 wysłana przez gloriadeus »

Offline JanJ

« Odpowiedź #3902 dnia: Wt, 19 Sierpień 2025, 17:39:10 »
Raven - widać, że Mathieu Lauffray bardzo chciał znowu porysować sobie piratów. Rysunki momentami świetne. Ale niestety, od strony scenariusza komiks jest co najwyżej przeciętny. To taka kompilacja Michaela Baya i Piratów z Karaibów, z tym że zamiast Barbossy mamy kobiecą postać ala Kriss de Valnor. Niby brzmi fajnie, ale producenci zaoszczędzili na scenarzyście, a głównemu bohaterowi daleko do luzu i stylu Jacka Sparrowa. Mimo 200 stron dzieje się tu za dużo, scenariusz jest w wielu miejscach rwany, dialogi sztuczne, czasem nad wyraz pompatyczne, a wiele rozwiązań jest nielogicznych. Dobra, nie jest aż tak źle, ale daleko do Long Johna Silvera. Szkoda mi trochę zmarnowanego potencjału...

Offline sokratesik

« Odpowiedź #3903 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 07:45:02 »
„Amanda zaangażowała się w partyzancką walkę z białą supremacją."
Czyli z nami...

Tworzenie mitu martyrologii. Z kilku powodów nie jest to wydawnictwo do mnie. Najmniej ważnym są okropne rysunki. Ale u tego rysownika nie dziwi mnie to.
Nie z nami, a przynajmniej nie ze mną. Nie chciałbym być utożsamiany z taką supremacją, jaka jest przedstawiona w tym komiksie. Może to tworzenie mitu, a może tylko obnażanie innych mitów...?
Rozumiem, że oceniasz oczywiście na podstawie opisu? A może warto czasami wyjść poza własną strefę komfortu i poznać inny punkt widzenia? 😉
« Ostatnia zmiana: Śr, 20 Sierpień 2025, 07:49:29 wysłana przez sokratesik »

Offline Komediant

« Odpowiedź #3904 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 08:23:36 »
No ja się swego czasu skusiłem w promocji na Czas nienawiści i poznałem ten „inny punkt widzenia”. Dużo się nie spodziewałem, ale tu niespodzianka, komiks okazał się jednym z najgorszych jakie w życiu czytałem. Postacie płaskie jak papier (i to ten z komiksów z Ediki w ostatnich latach), podział dobrzy-źli jak z czytanki dla czterolatków, subtelność jak w północnokoreańskiej propagandzie. Warto się zapoznać, bo ten tytuł ma w sobie wszystko co najgorsze w amerykańskim komiksie. I chyba dlatego Krzysiek Ostrowski zdecydował się to wydać.
Polecam, zwłaszcza że akurat próbuje sprzedać;)

Offline maxim1987

« Odpowiedź #3905 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 09:51:32 »
Ja też kupiłem na jednej z pierwszych promocji NSC zaraz po wydaniu. Praktycznie nic już nie pamiętam z treści (co też o czymś świadczy), pamiętam natomiast, że chciałem od razu sprzedać tę miernotę i nikt (podkreślam NIKT) nie chciał kupić, pomimo ceny 10zł (za 2 tomy!) (co też o czymś świadczy)

Online misiokles

« Odpowiedź #3906 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 11:27:12 »
Świadczy to o tym, że najbardziej lubimy piosenki, które znamy, aka - najbardziej sprzedają się tytuły, które kojarzymy.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #3907 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 13:16:33 »
Prorok - Całkiem niezłe czytadło. Pierwsza część była nijaka - dużo paplania o niczym, ale łatwo można przewidzieć co o tutaj chodzi. W drugiej części jest już lepiej - potwierdzenie przypuszczeń czytelnika. Dalej jest już rozwinięcie pomysłu, standardowa fabułka o poszukiwaniu kogoś, kto może uratować świat. Zakończenie jest  wg mnie całkiem w porządku. Na pewno podobała mi się bardziej ta wersja niż to, czym mógłby być komiks wg dodatkowych materiałów. Graficznie ostatnie część odbiega od reszty, bo rysowali inni twórcy, ale całościowo jest nawet ok, choć miejscami w małych kadrach czasami nie wiadomo co one przedstawiały. Natomiast "tytani" ładnie się prezentują w tłach i szkoda, że ich jednak jest tak mało w komiksie.

Hombre t.1 - hiszpańskie postapo. Graficznie bajka, choć gdyby kadry były zróżnicowane, to czytałoby się pewnie lepiej. Jest brutalnie, trup ścieli się gęsto, pojawiają się gwałty lub ich próby a wszystko okraszone jest niekiedy czarnym humorem. Solidna porcja dobrego komiksu.

Joe Shuster. Opowieść o narodzinach Supermana - w młodości zaczytywałem się w komiksie superbohaterskim, ale z wiekiem niektóre rzeczy przechodzą. Jednak komiks o twórcy ikonicznego superbohatera był ciekawy. Taka słodko-gorzka (bardziej gorzka) opowieść obyczajowa. Porządne czytadło ze świetną stroną wizualną.

Offline zarombisty

« Odpowiedź #3908 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 17:56:44 »
X - OMNIBUS 1:
(354 strony)

Nierówna walka herosa ze skorumpowanymi władzami miasta i policją w Arkadii.
Każdy skorumpowany ważniak w mieście chce likwidacji X-killera i innego ważniaka.

Jest ciekawie, jest akcja, zagadkowe morderstwa i podejrzany Potwór w kanałach.
Jest Lord Alamout i jego ninja, są Rycerze Sądu na motorach.

OCENA : średnie +
(tylko dlatego, że to n-ty komiks o herosie w tym miesiącu, który czytam, dla innych będzie: DOBRY)

OPOWIEŚCI Z CZASÓW KOBRY:
(108 stron A4)

Baśń o miłości, która nie chce się spełnić, bo:
- jest Kobra - tyran szukający miłości, który chce też rządzić całym krajem.
- Maluuk - mały brodacz kochający sztuke
- Cudzoziemiec od prochu, który stracił rodzinę i chciałby znowu ją ujrzeć.
Czy Sian i Irvi odnajdą się razem wśród przeciwności losu ?

Komiks jest ładny graficznie, czuć tą baśniowość, tylko jest też chwilowy przestój, tzn. czuć taki niedosyt, brak czegoś w środku komiksu, zanim pojawia się Cudzoziemiec.
A może to sam komiks jest za krótki ?

Ocena: dobry
(warto przeczytać, ładny graficznie, fabuła ciekawa)

TOMB RAIDER - ARCHIWA 4:
(496 stron A4)

Kolejne przygody Lary Croft:
- perypetie z Kaganem - innym poszukiwaczem skarbów,
- poszukiwania artefaktów: Włóczni, Laski, ołtarza wyroczni, itp.
- Lara w lampie dźina
- Lara i Chase Carver - inny poszukiwacz skarbów,
- i kilka innych.

Ogólnie to prawie 500 stron A4, warto to przeczytać bo jest naprawdę dobre, tym bardziej że niedługo będzie wydane przez Scream Comics.

Ocena: dobry
(dobry komiks do odprężenia się po pracy)

Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline sokratesik

« Odpowiedź #3909 dnia: Śr, 20 Sierpień 2025, 22:11:50 »
Postacie płaskie jak papier (i to ten z komiksów z Ediki w ostatnich latach), podział dobrzy-źli jak z czytanki dla czterolatków, subtelność jak w północnokoreańskiej propagandzie.
Zupełnie nie. Do połowy komiksu ci "źli" jak ich nazywasz wydawali się tymi dobrymi. Zresztą dla wielu nadal dobrymi pozostaną  ;D A że jeden z bohaterów okazał się płaski jak papier... Cóż każdy ślepy wyznawca jakiejkolwiek idei jest płaski jak papier.

Offline Pestak

« Odpowiedź #3910 dnia: Cz, 21 Sierpień 2025, 07:20:16 »
Po malutku, ale kontynuuje moje chronologiczne czytanie x-menow.

Marvel Origins - X-men 2 od Hachette
Nadal ramota, ale mam wrażenie, że już się czyta nieco lepiej niż pierwszy tom. Tym razem nawet udało mi się przeczytać niektóre zeszyty na jednym posiedzeniu.
Jeśli chodzi o wątek Icemana to tutaj już przejawia zainteresowanie dziewczynami, co nieco zaburza koncept, że już pierwotnie był planowany jako gej. Nieco zaskoczyło mnie to, że Magneto ukazany jest tu jako mutant posiadający zdolności również z zakresu telepatii. W współczesnych historiach nie kojarzę aby było to eksploatowane. Wiadomo było jedynie że ma hełm chroniący go przed innymi telepatami a tutaj wchodzi sobie na luzie na pola astralne itp.

Offline horror

« Odpowiedź #3911 dnia: Cz, 21 Sierpień 2025, 16:00:57 »
Kurc wydał komiks, który wydaje mi się przeszedł bez echa a mianowicie Antananarywa. Mnie osobiście urzekł swoją prostotą, czystą kreską i niewymuszoną fabularnością. Nie jest to komiks z super tempem i herosami mu dorównującym, nie mamy tutaj nowoczesnych problemów trapiących współczesne społeczeństwo, ale historię podstarzałego notariusza, który stara się odnaleźć spadkobiercę i na tym polu toczy się cała przygoda. Polecam komuś kto potrzebuję na chwilę oderwać się od obecnego zgiełku i zatopić się w świecie gdzie problemy są trochę bardziej prozaiczne. Przed lub po przeczytaniu, żeby nastroić się lub pozostać w nastroju, polecam zapoznać się z wierszem Dylana Thomasa "Do not go gentle into that good night" może być w oryginale lub w tłumaczeniu na przykład Barańczaka. 8,5/10

Offline Death

« Odpowiedź #3912 dnia: Cz, 21 Sierpień 2025, 17:31:12 »
To oczywiście bardzo dobry komiks, ale też byłeś trochę zawiedziony, że nie dzieje się na kontynencie afrykańskim i na Madagaskarze? :) Okładki i przykładowe plansze to sugerowały, a wręcz obiecywały. Ja cały czas myślałem, że to będzie komiks o szalonej podróży dwóch starszych typów, a dostałem śledztwo i obyczajówkę dziejącą się we Francji. Kiedyś tak miałem z Uncharted 4, że co prawda wylądowałem w pewnym momencie na Madagaskarze, ale twórcy gry nie przewidzieli w tej lokacji żadnych zwierząt i teren był piękny, ale pusty. Byłem pewien, że będą lemury i inne. :D
W każdym razie Antananarywa, Stare Zgredy i Ocean miłości, to trzy piękne komiksy o starości. Wszystkie są godne polecenia.

Offline rapr

« Odpowiedź #3913 dnia: Cz, 21 Sierpień 2025, 18:11:31 »
To oczywiście bardzo dobry komiks, ale też byłeś trochę zawiedziony, że nie dzieje się na kontynencie afrykańskim i na Madagaskarze? :)

Tak bardzo to! Do ostatnich chwil miałem nadzieję na Madagaskar :D a tak poważnie, to na szczęście komiks ma w sobie tak dużo pięknych, kolorowych rysunków, że nawet mi to odpuszczam ;) świetna pozycja!

Offline horror

« Odpowiedź #3914 dnia: Pt, 22 Sierpień 2025, 15:39:49 »
To oczywiście bardzo dobry komiks, ale też byłeś trochę zawiedziony, że nie dzieje się na kontynencie afrykańskim i na Madagaskarze? :)

Przyznam szczerze, że nie wiedziałem czego się spodziewać. Przeczytałem ten komiks bo kumpel powiedział, że jest niezły. A ponieważ podszedłem do niego bez większych oczekiwań to na końcu serce mocnej zabiło i zrobiło się jakoś tak nostalgicznie. A jak doszedłem do ostatniej strony, to od razu do głowy przyszedł mi ten wiersz, który gdzieś dawno temu na studiach był przerabiany. Co było jeszcze dziwniejszym doznaniem. Więc ja w tym komiksie znalazłem to czego nawet nie szukałem. Przygodę, zdumienie i zadumę nad życiem i śmiercią.  Czy byłem zawiedziony, raczej nie :) Czy gdyby część akcji działa się na Madagaskarze to byłbym zawiedziony? Też raczej nie.