Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 763290 razy)

Offline rapr

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3510 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 10:36:50 »

Somna - Jedna z najnowszych premier wydawnictwa Lost in Time, przyciąga wzrok ciekawą okładką i kolorystyką. Sam komiks jest naprawdę bardzo atrakcyjnie narysowany. Dwa style rysunków robią naprawdę niezwykłą robotę. Jeden jest bardziej "senny", rozmyty, realistyczny, drugi zaś z wyraźnie zaznaczonymi konturami, nieco bardziej kreskówkowy - przypominający mi Ronana Toulhoat. Do tego dorzucono naprawdę świetną kolorystykę. Komiks ten bez wątpienia jest świetnym eye-candy. Co do fabuły? Myślę, że jest nieźle. Historia jest osobista, główna bohaterka bezwiednie zostaje uwikłana w kryminalną aferę, ale komiks nie jest kryminałem. W mojej ocenie warstwa wizualna jest tak o poziom wyżej niż fabularna, co nie oznacza, że ta druga jest słaba. Komiks zostaje na półce.

Stray Dogs - Komiks kupiony na którejś z Atomowych promocji. Zainteresował mnie głównie swoją warstwą wizualną, choć poszukiwałem też jakichś kryminalnych komiksów. Opowiada on o grupie psów, które zostały przygarnięte pod wspólny dach. Są one pod opieką pewnego człowieka, który jest dobry, bo się nimi opiekuje. Ale czy to faktycznie robi z niego dobrego człowieka? Najnowszy członek grupy psów zaczyna mieć wątpliwości po tym, jak czuje zapach swojego życia sprzed przyjścia do tego domu. Cała historia jest dość prosta, krótka, ale bije od niej taki paranoiczny klimat, który się chłonie. Całość oceniam bardzo wysoko i polecam zapoznać się samemu :)
Aha - odpuśćcie Stray Dogs - Dog Days. To zbiór krótkich historyjek, które pokazywały życie psów przed początkiem oryginalnego komiksu. Nic specjalnego, choć dodatki są naprawdę świetne.

Świat Akwilonu. Ziemie Ogona. Białe Twarze - Lubię Świat Akwilonu. To jest zawsze pewniak dobrej zabawy, fajnego spędzenia czasu. Historie są lepsze i gorsze, ale zwykle utrzymujące conajmniej dobry poziom. Białe Twarze mnie zachwyciły. Od pierwszej strony byłem zakochany w rysunkach i kolorach. To coś naprawdę pięknego. Historia, która została opowiedziana jest dobra, może nawet bardzo dobra. Opowiada o Białej Twarzy, która poszła na układ z demonem oraz o konsekwencjach tego zachowania. Niby nic odkrywczego, ale jednak wciąga jak bagno. Jak ktoś nie czytał ŚA, to nie zalecam zacząć od tego albumu, bo wizualnie nie znajdzie nic lepszego ;) A zupełnie poważnie - bardzo polecam ten komiks!

A Righteous Thirst for Vengeance Deluxe Edition - Niezwykle filmowy komiks sensacyjny. Czytanie tego komiksu można porównać do oglądania porządnego filmu w kinie. Na wielu rysunkach brakuje jakichkolwiek dymków, narracja mimo tego idzie bardzo płynnie. Główny bohater (Benedict Wong? Wydaje się być do niego niezwykle podobny) wplątuje się w śmiertelnie niebezpieczną aferę, z której to próbuje się wydostać. Dużo strzałów, pościgów, ale też sporo momentów zaskakujących. Rysunkowo jest świetnie, choć część plansz jest pewnie uproszczona, to inne mają w sobie bardzo wiele szczegółów. Komiks ten sprawił mi dużo satysfakcji, zostaje na półce. Aha! I jeszcze co do wydania: ponad 300 stron, a na półce wygląda jakby miał z 600. Bardzo gruby papier, sporo dodatków na końcu, spory format. Naprawdę super wydanie!

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3511 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 11:19:26 »
Jak podobał Ci się Stray Dogs, to polecam Feral tych samych autorów. Historia trzech domowych kotów, próbujących przetrwać w czasie epidemii zombie.

Offline rapr

« Odpowiedź #3512 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 11:39:06 »
Jak podobał Ci się Stray Dogs, to polecam Feral tych samych autorów. Historia trzech domowych kotów, próbujących przetrwać w czasie epidemii zombie.

Dzięki, mam na liście, ale czekam na drugi tpb :) Nie jestem fanem zombie, ale z drugiej strony wizualnie mi się bardzo podoba ten komiks :D (moment - zombies czy wścieklizna? :P Czytałeś pierwszego trade'a? To jest zamknięta historia?)
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Marzec 2025, 11:40:38 wysłana przez rapr »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3513 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 11:53:18 »
Można też to podciągnąć pod wścieklizne (choć zarażone zwierzęta wyglądają jak zombie) . Chodziło mi bardziej o taki survival zombie klimat. Nie jest to zamknięta historia, drugi trejd w przyszłym tygodniu wychodzi.

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #3514 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 15:45:03 »

Zacząłem zbierać wydanie Kolekcji Toppiego po angielsku zanim zostało zapowiedziane polskie, więc dla spójności kolejne tomy przybywały zza oceanu. Z tego co widziałem, LiT zapowiedziało połączone tomy 5 i 11 wersji angielskiej zatem akurat recenzja na czasie. Graficznie to cały czas ten sam Sergio Toppi, mistrzowski poziom. Zdarzają się kadry, które wyglądają nieco gorzej, może to być jednak za przyczyną jakości materiałów źródłowych, pewności jednak nie mam. Autor standardowo bawi się kompozycjami, proporcjami stworzeń i postaci występujących w historiach. Same opowieści, a jest ich kilka, osadzone są w różnych konfliktach zbrojnych. XVIII wiek, Prusy, Papua Nowa Gwinea przed I WŚ, Afryka północna II WŚ, Wietnam, Bałkany. W dwóch opowieściach występuje element fantastyki, tak ulubiony przez Toppiego jako zabieg zaskakujący czytelnika i pozwalający dodatkowo rozwinąć mu skrzydła jako rysownikowi. Za każdym razem jednak historia skupia się na ludziach i mocno zaznaczone jest przesłanie, że każda wojna niesie za sobą ofiary, pod różnymi względami. Mały minus dla Magnetic Press za większy o kilka milimetrów rozmiar komiksu niż wcześniejsze tomy kolekcji. Być może ostatni tom głównej kolekcji (nie licząc tomów z grafikami). Ci co lubią i cenią Toppiego, będą zadowoleni.

Szkoda, że kolekcja Carla Barksa dobiega końca bo jednak ten autor gwarantuje wszystko co urzeka w świecie Kaczogrodu i jego mieszkańców. Niby człowiek wie czego się może spodziewać: Donald znajduje jakąś pracę w której jest dobry ale jakieś wydarzenie zmusza go do porzucenia danego zawodu, Goguś ma standardowo szczęście, bracia Be czyhają na majątek Sknerusa wymyślając coraz to dziwniejsze pomysły na kradzież, Młodzi Skauci mają recepty na 99% problemów itd. ale wciąż jednak te historie wprawiają w pozytywny nastrój. Bez udawania i bez silenia się na nie wiadomo jak skomplikowane akrobacje fabularne.

Jakie to jest dobre... Ogami Itto wraz z synem podąża drogą zła, ku zatraceniu, a obaj żyją w niemoralnym świecie. Jednak podobnie jak w "Poranek Ściętych Głów", Goseki Kojima i Kazuo Koike wykorzystują główną oś fabularną do przedstawiania Japonii sprzed kilku wieków i jej mieszkańców różnych klas społecznych i zawodów. Brutalniej niż w "Poranku...", z mniejszą dawką przesłania, że może być lepiej ale wciąż bazując na tej samej formule. I sprawdza się to znakomicie. Plus za historię z chrześcijanami, pokazanie prześladowań, być może będzie kontynuacją w którymś z kolejnych tomów ponieważ kończy się odrobinę otwartym zakończeniem. Od kilku tomów widać też tendencję, że Daigoro, choć kilkulatek, jest stawiany jako główny bohater danej historii - w paru opowieściach z tego tomu Ogami pojawia się wyłącznie na moment, jak np. "W deszczowy dzień" czy "Pod matczynym parasolem". Tym tomem seria osiąga półmetek i liczę, że seria utrzyma poziom do końca. Jak dotąd, jest bardzo dobrze.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline donT

« Odpowiedź #3515 dnia: Śr, 05 Marzec 2025, 16:15:03 »
Ja rowniez zaczalem przygode z kolekcja Toppiego w wydaniu Magnetic Press i szczerze mowiac, sadze ze ogarneli temat troche lepiej niz LiT. Przy calej sympatii dla rodzimego wydawcy nie bardzo rozumiem jaka logika kieruja sie przy wyborze kolejnosci, a teraz rowniez laczeniu poszczegolnych tomow. Nie sa one ze soba niczym zwiazane, wiec mozna je wydawac z pelna dowolnoscia, ale MP zrobilo to fajnie, bo najpierw wydalo albumy "geograficzne" (czyli 1-6), a nastepnie "tematyczne" (7-11). Co prawda, tom 8 czyli The Old World mogl byc wczesniej, ale kolekcja miala sie pierwotnie zakonczyc na Kolekcjonerze (T.7), jednak zapadla (bardzo dobra!) decyzja o jej przedluzeniu. Mam nadzieje, ze jeszcze cos zostalo i bedzie rowniez album z numerem 12. Uwielbiam komiksy Toppiego, za ponadczasowa madrosc i unikalny klimat. 

Mały minus dla Magnetic Press za większy o kilka milimetrów rozmiar komiksu niż wcześniejsze tomy kolekcji.
Chyba miales pecha. Ja mam wszystkie rownej wysokosci.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #3516 dnia: Cz, 06 Marzec 2025, 10:50:03 »
Ja również jestem z tych, którzy zaczęli kupować Toppiego w wydaniu zagramanicznym - bo wtedy jeszcze polskiej edycji nie było i tak już zostało, zwłaszcza, że LiT zmodyfikował kolejność swojego wydania, więc dla porządku zostałem przy edycji angielskojęzycznej - to okazało się dobrą decyzją, bo gdybym mając 6 tomów kontynuował już po polsku, to nagle miałbym dubel w postaci tomu 5).
Pozostając przy temacie - akurat w tym tygodniu zaliczyłem lekturę 9 i 10 tomu, czyli Old World i Future Perfect i... już nie jestem tak zadowolony jak z poprzednich tomów. Wcześniejsze historie jednak lepiej "płynęły", problemem jest dla mnie m. in. to, że mamy częściej sytuacje typu jeden wielki rysunek na stronę i jakiś opis narracyjny w kwadratowym dymku, bardziej to przypomina album z ilustracjami. Do tego same historie też średnio angażujące. Co ciekawe, w tomie 10 jest zastosowany inny papier niż we wcześniejszych tomach.
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Marzec 2025, 10:53:52 wysłana przez rzodkiew »

Offline Tomczi

« Odpowiedź #3517 dnia: Pt, 07 Marzec 2025, 12:54:20 »

Thorinth autorstwa Nicolasa Fructusa, wydany przez Studio Lain. Francuski komiks wydany oryginalnie przez Humanoids koło 2004, z gatunku nietuzinkowego fantasy. Wywołał u mnie duże rozdarcie wewnętrzne jeśli chodzi o opinię o nim. Główny koncept fabuły jak i świata przedstawionego jest bardzo ciekawy i obiecujący - w zaansowanie rozwiniętym świecie fantasy zostaje zbudowana niezwykle ogromna wieża Thorinth mająca być szpitalem psychiatrycznym, jednak szalone ambicje architekti wieży sprawiają, że konstrukcja staje się zupełnie odizolowana od zewnętrznego świata i o ile do Thorinth może wejść każdy, nikt nie może jej opuścić. Art jest zdecydowanie mocną stroną tego komiksu, szczególnie przepiękna i pomysłowa architektura i krajobrazy, naprawdę pobudzające wyobraźnię i oddające klimat dziwnego świata Thorinth. Niestety, jak to często bywa w frankońskich komiksach, dialogi są sztuczne i po prostu słabe. Fabuła jest bardzo nierówna: w jednych momentach jest Interesująca i zaskakująca, w innych, jakby to powiedzieć, ma bardzo sztuczny "flow", polega nieraz na deus ex machinach - postacie wpadają na siebie w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie w tak ogromnej wieży itd. Niektóre postacie są ciekawe ale inne już bez wyrazu i płaskie. Ciekawy świat przedstawiony jest pod kilkoma względami niestety zmarnowanym potencjałem, zostawia sporo rzeczy niedopowiedzianych. Generalnie przeczytać można, ale tylko raz, na półce niestety u mnie nie zostanie.

Ostatni dzień Howarda Philipsa Lovecrafta autorstwa Romualda Giulivo, z rysunkami  Jakuba Rebelki. Wydany przez Kulturę Gniewu. Zacznę od tego że jestem fanem twórczości Lovecrafta więc ten komiks to była niezła gratka dla mnie, chociaż z życiorysem Samotnika z Providence byłem zaznajomiony bardzo pobieżnie. Jest z gatunku tych "bardziej poschizowanych", zarówno jeśli chodzi o fabułę, która przedstawia odmęty szaleństwa Lovecrafta w jego ostatnich godzinach życia, jak i tym bardziej w arcie Jakuba, Rebelka to jednak jest rewelka (ba dum tss...). Ostatni dzień to komiks który mnie bardzo zadowolił od każdej strony, tak artystycznej jak i konceptu, fabuły i dialogów. Jedyne do czego bym się przyczepił, to długie listy, czyli strony tekstu upchnięte wewnątrz tego komiksu. Nie jestem przeciwnikiem ścian tekstu w komiksach, jeśli ten tekst jest ciekawy, a tutaj zdecydowanie tak było. W czym więc problem? W TEJ PIEPRZONEJ CZCIĄCE W KTÓREJ BYŁY NAPISANE, TAK WYGLĄDAŁEM PRZY ICH LEKTURZE:

Sporej ilości słów musiałem się domyślać z kontekstu. Może to tylko mój mózg miał z tym problem, ale było to dla mnie irytujące. Lekko problematyczne było też to, że niektórych rzeczywistych postaci, przewijających się chwilowo w tym komiksie, nie potrafiłem skojarzyć, na szczęście na końcu był zbiór postaci z ich podpisami, ale tylko imionami, przez co jednego gościa trochę się naszukalem :D . Lekkim minusem dla mnie były też moim zdaniem zbyt częste dramatyczne kadry z "creepy" twarzą Lovecrafta w tych czerwonych kolorach, po prostu przejadł mi się ten motyw. Komiks zdecydowanie polecam, ale czy dla kogoś kto nie zna postaci Lovecrafta? Myślę że taki ktoś też może ten komiks przeczytać z przyjemnością, ale jednak brak kontekstu będzie ujmował z doświadczenia
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Marzec 2025, 13:13:15 wysłana przez Tomczi »
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Offline parsom

« Odpowiedź #3518 dnia: Pt, 07 Marzec 2025, 13:19:45 »
CZCIĄCE, powiadasz. CZCIĄCE W KTÓREJ BYŁY NAPISANE.
Ponad pół życia pisałem ręcznie, odczytywałem pismo ręczne innych i jakoś nie mam problemu z tą czcionką, którą napisano te listy.
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Marzec 2025, 13:22:03 wysłana przez parsom »

Offline Tomczi

« Odpowiedź #3519 dnia: Pt, 07 Marzec 2025, 14:04:25 »
CZCIĄCE, powiadasz. CZCIĄCE W KTÓREJ BYŁY NAPISANE.
Ponad pół życia pisałem ręcznie, odczytywałem pismo ręczne innych i jakoś nie mam problemu z tą czcionką, którą napisano te listy.
Ja swoje pismo miałem problem odczytać w latach szkolnych :P ale pisma kilku różnych osób były dla mnie jak najbardziej czytelne, to w ODHPL zdecydowanie do nich nie należało. Mea pulpet z "CZCIĄCE CZCIONCE", już tego byka nie wyedytuję :P
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Marzec 2025, 15:41:48 wysłana przez Tomczi »
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Offline komiks

« Odpowiedź #3520 dnia: Pt, 07 Marzec 2025, 21:03:24 »
Jeszcze poprawniej to krój pisma, bo czcionka to jest w drukarni, font w komputerze, a to co wydrukowane to po prostu krój pisma.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #3521 dnia: So, 08 Marzec 2025, 23:08:46 »
Taaa, tyle, że font to.. czcionka właśnie. Wystarczy otworzyć edytor tekstu w języku polskim i dziwnym trafem dostaje się wybór czcionek, a nie fontów.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline komiks

« Odpowiedź #3522 dnia: So, 08 Marzec 2025, 23:30:54 »
Żeby to wszystko dogłębnie wyjaśnić, to musielibyśmy otworzyć nowy temat. To co napisałem jest proste do zapamiętania. Faktem jest, że oba słowa są używane zamiennie, ponieważ w systemie Windows angielskie słowo "font" zostało przetłumaczone jako "czcionka".
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #3523 dnia: Nd, 09 Marzec 2025, 14:15:13 »
Niczego nie trzeba dogłębnie tłumaczyć. Od lat 90. jest zmasowana inwazja angielskich słów w wielu branżach. Teamy robią targety, ale bez dobrego supportu od managementu i takie tam. Zakończę swojskim, że z mojej strony EOT.  :-D
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.