Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 766564 razy)

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3315 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 18:33:10 »
  To dosyć znamienne, że w przypadku 9 na 10 dyskusji o polskim komiksie pada "to tak miało wyglądać".

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3316 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 22:51:28 »
Metal Hurlant, The New York Times, The Economist i wielu innych dało się nabrać na te nieudolne rysunki. Dobrze, że forum czuwa i tu fuszerka nie przejdzie :)

Offline Leyek

« Odpowiedź #3317 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 23:41:44 »
Metal Hurlant, The New York Times, The Economist i wielu innych dało się nabrać na te nieudolne rysunki. Dobrze, że forum czuwa i tu fuszerka nie przejdzie :)

No jak im Nowak napisał "że tak to ma wyglądać" to uwierzyli głupie amerykańce i inni :)

Offline Xmen

« Odpowiedź #3318 dnia: Pt, 24 Styczeń 2025, 00:02:42 »
A no tak, więc nie wypada żeby się nie podobały.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline skil

« Odpowiedź #3319 dnia: Pt, 24 Styczeń 2025, 02:02:21 »
"Futuro Darko" to moim zdaniem prześwietny komiks, a styl Nowaka jest dojrzały i kompletny. Podobnie jak wykreowany przez niego świat. Niektórym może przeszkadzać, że komiks stanowią luźno powiązane ze sobą scenki i nie jest to zwarta historia. Ja to traktuję jako wprowadzenie do świata, zresztą bardzo dobrze i oryginalnie pomyślanego. To powinno wydawać jakieś pieprzone Image. Dodatkowo jest to komiks, na którym szczerze się śmiałem, co przy lekturze zdarza mi się już naprawdę bardzo rzadko.

Jedyne co rzuciło mi się w oczy, to nieintuicyjne rozmieszczenie dymków. Dziwne, że redaktor nie zwrócił na to uwagi. Otóż w komiksie dymki czyta się od góry do dołu, a nie od lewej do prawej.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3320 dnia: Pt, 24 Styczeń 2025, 07:23:25 »
A no tak, więc nie wypada żeby się nie podobały.

Mój post był odpowiedzią na złośliwostkę Skandalisty a nie Twoje, czy drugiego kolegi "nie podoba mi się". Czym innym jest nie kupowanie czyjejś stylówki, a czym innym zawoalowane sugerowanie nieudolności i amatorki.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3321 dnia: Pt, 24 Styczeń 2025, 11:14:41 »
Wracając jeszcze do "Polska Mistrzem Polski II". Wczoraj wieczorem pokazałem żonie kilka pasków, na które zareagowała śmiechem. Po chwili wzieła mi komiks i sama zaczeła przeglądać wyrywkowo, po czym zamknęła i zaczęła czytać od początku, strona po stronie... Po pół godzinie komiks przeczytany. Jej pierwszy przeczytany komiks!!! Stwierdziła nawet, że pierwszą część też mogę jej pokazać, ale kiedy indziej. Nie omieszkam tak uczynić!! Zrobiła nawet zdjęcie jednego paska, bo tak ją rozbawił (Syzyf).

Co tu dużo mówić. Brawa dla Autorów!!

Swoją drogą to niby dwóch mężczyzn, którzy urodzili jeża, potem Mistrza i małego Tymka, nie wspominając o innych. Bez ślubu ze sobą jednocześnie żyjąc w innych związkach... I to tak otwarcie od lat, a publika nie jest zgorszona. Dziwne... :o :P

Offline Death

« Odpowiedź #3322 dnia: Pt, 24 Styczeń 2025, 12:55:33 »
Muszę przeczytać w końcu to Future Darko. Najpierw epizody z magazynów Komiks i My, a potem album, bo słyszałem, że to są inne komiksy.

« Odpowiedź #3323 dnia: Pt, 24 Styczeń 2025, 17:38:35 »
Mój post był odpowiedzią na złośliwostkę Skandalisty a nie Twoje, czy drugiego kolegi "nie podoba mi się". Czym innym jest nie kupowanie czyjejś stylówki, a czym innym zawoalowane sugerowanie nieudolności i amatorki.

Chwila, chwila hamuj facet piętą i nie dopisuj mi coś czego nie powiedziałem. A wyraziłem się dosyć jasno i zwięźle zdaje się, chociaż nie wiem chociaż nie wiem czy nie przeszacowałem i nie powinno być 10/10, ja tu nie przypominam sobie sytuacji aby jakikolwiek polski komiks wzbudził tu jakiś jednomyślny zachwyt publiczności pod względem wyglądu. Za to dziwnym trafem istnieje cała plejada rysowników z innymi paszportami, których wszyscy kochają, tzn. chyba wszyscy, może ktoś nie lubi Moebiusa czy tam innego Andreasa, tylko się nie przyznaje. Ja się wcale nie dziwię, że się nie przyznają, może się boją wyjść z szeregu, może im się nie chce, a może się wstydzą że to będzie głupie, chociaż każdy ma prawo do opinii choćby i głupiej gdzie podobno warto rozmawiać. A może, czego naprawdę się zdążyłem naoglądać przez te wszystkie lata zarówno tutaj jak i na gildii, boją się cokolwiek powiedzieć bo zaraz zjawi się ze spółdzielni jakiś "wyjaśniacz" najczęściej poobwieszany orderami z kartofla i będzie uczył dzikusów "dlaczego Słowacki wielkim poetą był" stosując tak wiele tłumaczące argumenty jak "no wydrukowali to w TYM Metal Hurlancie (TEN Metal Hurlant jest trupem od ponad 30 lat)", "ten pan od tych kulfonów skończył w Tokio szkołę dizajnerów a ta pani co zrzyna od Toma Gaulda to druknięta została w New York Post". Trochę bida piszczy jak na specjalistów. Tak już na marginesie mi tam się te rysunki z "Futuro Darko" nawet podobają, mają jakiś taki vibe lat 80/90 tych, grafika wektorowa, te sprawy. Widać, że autor miał jakąś koncepcję na to jak ma komiks wyglądać, czego o większości powiedzieć się nie da.
   A co do Pań i Panów (mordeczki te same co zwykle, nie wiem czy zauważyliście, ale mamy 2025 rok na kalendarzu, renoma spółdzielni to już wspomnienie) co się podpisali pod tymi kalumniami czy tam zwykłą omyłką, tu należałoby zapytać autora o intencje...Ja wiem, że to nie jest wina tego, że przeczytać jednego zdania nie potraficie, albo z powodu uprzedzeń bo przecież ich nie macie. To z powodu tego, że tak doceniacie mój wkład w to miejsce, więc czekajcie na kolejny event. I buziaczki dla wszystkich :* bo wiem że je lubicie.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #3324 dnia: Pt, 24 Styczeń 2025, 20:28:17 »
<ten gif z taką dziewczynką, która patrzy w bok>

Offline Genzo

« Odpowiedź #3325 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 10:51:35 »
Batman - Azyl Arkham
Czytałem to już dawno temu, ale w formie skanów i nie do końca. Ostatnio gdzieś się natknąłem , że egmont robi kolejną redycję, popatrzyłem ceny na olx starych wydań i znalazłem  azyla za 50 ziko, myślę sobie - cena dobra, ale to znowu ten ćpun i grafoman morrison…. Hmmm brać ?nie brać ? Wziąłem bo niby przecie klasyk.
I jak to z tym klasykiem jest ? A no nijak, graficznie owszem, to jest petarda, komiks zdecydowanie wyprzedził swoją epokę, kto takich technik wtedy w mainstreamie używał ? Chyba jedynie Sienkiewicz coś tam skrobał, rysunki robią robotę to przyznaje, szkoda natomiast, że scenariusz napisał ten morrison, czyli brytol z kompleksem Moore’a. Jak to u Morrisona, znowu wrzuca jakieś odniesienia od czapy, pseudo klimat jakiejś psychodeli z dupy i silenie się po raz kolejny na artyzm, bełkot i grafomania . Jak żyje, nie przeczytałem jeszcze żadnego, wciągającego komiksu od tego typa. Ktoś mi kiedyś powiedział , że żeby czytać Morrisona i się jarać tym, trzeba wcześniej wcisnąć jakąś pigułę pod język . Chyba nie będę jednak tego próbował . Morrison top 1 najbardziej przereklamowanych scenarzystów w historii komiksu ever

Btw strasznie mnie wnerwiała czcionka użyta przy wypowiedziach Jokera, komuś coś się odkleiło, że takie nieczytelne gowno zrobił

4/10
« Ostatnia zmiana: So, 25 Styczeń 2025, 10:55:32 wysłana przez Genzo »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3326 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 11:01:37 »
A kto według Ciebie nie jest przereklamowany że scenarzystów?

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3327 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 11:33:38 »
Morrison to grafoman. Typ kompletnie nie ogarnia narracji komiksowej i powinien raczej książki pisać. Narracja jest rwana, nie ma tam żadnej płynności. Jak dla mnie ten człowiek nie rozumie że komiks to połączenie tekstu z rysunkami i powinno to jakoś ze sobą współgrać. Każdy komiks Morrisona który czytałem to jeden wielki bełkot. Czytanie komiksów Morrisona to jak pływanie w budyniu,  można ale po co to robić?  Przykro mi, ale musiałem to z siebie wyrzucić.
« Ostatnia zmiana: So, 25 Styczeń 2025, 11:40:53 wysłana przez amsterdream »
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline donT

« Odpowiedź #3328 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 11:41:31 »
Dla rownowagi - ja Azyl Arkham lubie i wracam do niego co jakis czas. Faktycznie, jest przehajpowany i napchany dziwna, niekoniecznie potrzebna symbolika, ale nigdy w to za bardzo nie wnikalem. Nie potrzebuje rozkladac na czynniki pierwsze, analizowac, czy rozgryzac kazdy niuans i co autor mial na mysli, aby cieszyc sie pelnia dziela. Bo sama historia jest w gruncie rzeczy bardzo prosta. To co cenie w tym komiksie to przede wszystkim klimat. No i rysunki, ale to wiadomo.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online studio_lain

« Odpowiedź #3329 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 11:41:50 »
Sa komisy Morrisona od których się odbiłem
ale ma na swoim koncie sporo fajnych historii
ja najbardziej lubię jego okres w 2000ad -
jak mówił Moore wtedy Morrison nie brał tyle LSD ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie