Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 766908 razy)

bababatman i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline Komediant

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3285 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:05:45 »
Jak bardzo to jest archaiczne ? To jest poziom pierwszych Daredevilów czy bardziej ? Miałem kiedyś pierwsze wydanie z egmontu, ale leżało na kupce wstydu i leżał aż sprzedałem zanim przeczytałem xd rysunki mi się podobają , lubię stylowke Millera praktycznie ze wszystkich lat, tylko się zastanawiam jak to napisane jest , bo może bym zrobił drugie podejście po latach

Tu masz świeżą, ciekawą recke Przemka Pawełka:
https://alejakomiksu.com/artykul/7765/Ronin-Frank-Miller-cyberpunk-[recenzja]/

Ja nie czytałem od czasu premiery pierwszego wydania te prawie 20 lat temu, ale zdecydowanie pozytywnie wspominam lekture i na pewno nie powiedziałbym, że trąci myszka. Po sukcesie Daredevila, DC chcąc ściagnąć Millera do siebie, zaoferowało mu spore pieniądze i w zasadzie wolną ręke, przy czym komercyjnie Ronin w czasie premiery nie był sukcesem. Nie każdemu podejdzie, ale to jeden z ważniejszych amerykańskich komiksów lat 80tych i na pewno warto poznać.

(Z recencji:) "konsternację budzi u mnie fakt, że kulminacja komiksu umieszczona na rozkładanej, panoramicznej planszy, została w moim egzemplarzu komiksu umieszczona nie na końcu fabuły, a po zawartych dalej dodatkach."
Też się zdziwilem widząc prezentacje gdzieś na yt, ktoś tu chyba w Egmoncie mocno nie ogarnął.

Online bababatman

« Odpowiedź #3286 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:19:31 »
Batman: Nawiedzony Rycerz, Batman: Długie Halloween, Batman: Mroczne Zwycięstwo

Lata temu w kiosku kupiłem Długie Halloween z WKKDC i zakochałem się. Komiks przez lata zajmował honorowe miejsce na moim regale. Wracałem do niego regularnie i za każdym razem bawiłem się świetnie. Długie Halloween to mój ulubiony komiks o Batmanie. Co zeszyt zbierałem poszlaki i zastanawiałem się, kto stoi za wszystkimi morderstwami. Moje podejrzenia najczęściej były błędne. Czułem się zagubiony i bezradny tak jak Batman czy Jim Gordon. Czas mijał, a ja nadal nie wiedziałem kim jest Holiday. Finalna volta mocno mnie zaskoczyła. Jednak największą zaletą tego albumu jest Harvey Dent, który został świetnie napisany. Dent jest iście szekspirowskim bohaterem, a jego upadek niesamowicie mną wstrząsnął. Kolejnym plusem są klimatyczne rysunki. Według mnie ten tytuł ma wszystko. Fabuła jest świetna, bohaterowie bardzo dobrze napisani, kreska rewelacyjna, a dialogi ciekawe. Loeb+Sale=idealny duet.

Dla mnie 10/10

Mroczne Zwycięstwo uważam za odrobinę słabszy komiks niż Długie Halloween. Intryga była złożona, każdy kolejny zeszyt dostarczał więcej ofiar, budował napięcie i zbijał z tropu. Finał uważam za całkiem satysfakcjonujący. Niestety zabrakło mi tego "czegoś".  Lekturę finalnie uważam za bardzo dobrą. To nadal komiks od którego ciężko się oderwać, ale cierpi ze względu na nadmiar wątków i bohaterów (głównie antagonistów). Dodatkowo sama fabuła wydaję się odgrzewanym kotletem - wciąż zjadliwym, nadal smacznym, ale już nie tak świeżym.

Ocena: 8/10

Batman: Nawiedzony Rycerz to teoretycznie najsłabszy tytuł z całej trójki (co nie oznacza, że jest zły). Komiks składa się z trzech historii inspirowanych różnymi dziełami kultury (np. Alicją w krainie czarów” czy „Opowieścią Wigilijną"). Każda jest inna, każda ma swój klimat i każda stanowi bardzo ciekawe spojrzenie w głąb psychiki Batmana. Moim zdaniem naprawdę warto przeczytać.

Ocena: 7/10

X-Statix 1-3

Kapitalna seria. Pełna śmiechu, akcji, ale i bardziej dramatycznych momentów. Trup ściele się gęsto. Absurd goni absurd. Relacje między bohaterami są bardzo...dynamiczne. Komiks to też mocna satyra wymierzona w świat celebrytów i kapitalizmu. Wisienką na torcie są genialnie rysunki i fantastyczne kolory państwa Allredów. Według mnie to taka kwintesencja komiksu rozrywkowego. Nie jest to dzieło w żaden sposób wybitne, ale spełnia się idealnie w roli odprężającej lektury, która przede wszystkim ma dostarczyć czystego funu :)

Ocena: 8,5/10 <3

Offline rapr

« Odpowiedź #3287 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:25:44 »

Beneath the Trees Where Nobody Sees - Komiks mignął mi gdzieś przed oczami na Amazonie, a potem doczekał się dwóch pozytywnych recenzji tu na Forum, więc zdecydowałem się sprawdzić. I był to strzał w dziesiątkę! (No, może bardzo solidną ósemkę!) Fabuła opowiada o seryjnej morderczyni, której w jej małym miasteczku pojawia się konkurencja. Samantha nie reaguje na to pozytywnie, bo sama omijała kryminalne aktywności "u siebie". Postanawia się zabrać za rozwiązanie tej sprawy. Cały komiks to tylko 5 zeszytów, więc nie będę więcej pisał, ale czyta się to świetnie! Do tego dochodzą rewelacyjne rysunki z antropomorficznymi bohaterami, które naprawdę "działają".
Jeśli ktoś lubi czytać po angielsku, to na Amazonie za 60zł - ja kupiłem i polecam!

PS. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał - kontrowersyjne jest kibicowanie głównej bohaterce, jako że widzimy w akcji "jej hobby".
Ja nie odczuwałem takiej potrzeby
Spoiler: PokażUkryj
, przez co finał wydał mi się nieco niesatysfakcjonujący.

Batman: Mroczne Zwycięstwo - Czytałem ten komiks w weekend i byłem bardzo zaskoczony, że czytało mi się to tak dobrze. Czytałem wiele opinii, że jest to słabsza lektura niż Długie Halloween, ale dla mnie jest odwrotnie. Dodatkowo wprowadzony wątek Catwoman powoduje, że z niecierpliwością wyczekuję Rzymskich Wakacji. Ostatniego twista się nie spodziewałem, choć patrząc retrospektywnie - były rozrzucone różne wskazówki, które można było zebrać.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:30:39 wysłana przez rapr »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3288 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 14:28:04 »
Batman: Nawiedzony Rycerz, Batman: Długie Halloween, Batman: Mroczne Zwycięstwo

Lata temu w kiosku kupiłem Długie Halloween z WKKDC i zakochałem się. Komiks przez lata zajmował honorowe miejsce na moim regale. Wracałem do niego regularnie i za każdym razem bawiłem się świetnie. Długie Halloween to mój ulubiony komiks o Batmanie. Co zeszyt zbierałem poszlaki i zastanawiałem się, kto stoi za wszystkimi morderstwami. Moje podejrzenia najczęściej były błędne. Czułem się zagubiony i bezradny tak jak Batman czy Jim Gordon. Czas mijał, a ja nadal nie wiedziałem kim jest Holiday. Finalna volta mocno mnie zaskoczyła. Jednak największą zaletą tego albumu jest Harvey Dent, który został świetnie napisany. Dent jest iście szekspirowskim bohaterem, a jego upadek niesamowicie mną wstrząsnął. Kolejnym plusem są klimatyczne rysunki. Według mnie ten tytuł ma wszystko. Fabuła jest świetna, bohaterowie bardzo dobrze napisani, kreska rewelacyjna, a dialogi ciekawe. Loeb+Sale=idealny duet.

Dla mnie 10/10

Mroczne Zwycięstwo uważam za odrobinę słabszy komiks niż Długie Halloween. Intryga była złożona, każdy kolejny zeszyt dostarczał więcej ofiar, budował napięcie i zbijał z tropu. Finał uważam za całkiem satysfakcjonujący. Niestety zabrakło mi tego "czegoś".  Lekturę finalnie uważam za bardzo dobrą. To nadal komiks od którego ciężko się oderwać, ale cierpi ze względu na nadmiar wątków i bohaterów (głównie antagonistów). Dodatkowo sama fabuła wydaję się odgrzewanym kotletem - wciąż zjadliwym, nadal smacznym, ale już nie tak świeżym.

Ocena: 8/10

Batman: Nawiedzony Rycerz to teoretycznie najsłabszy tytuł z całej trójki (co nie oznacza, że jest zły). Komiks składa się z trzech historii inspirowanych różnymi dziełami kultury (np. Alicją w krainie czarów” czy „Opowieścią Wigilijną"). Każda jest inna, każda ma swój klimat i każda stanowi bardzo ciekawe spojrzenie w głąb psychiki Batmana. Moim zdaniem naprawdę warto przeczytać.

Ocena: 7/10

X-Statix 1-3

Kapitalna seria. Pełna śmiechu, akcji, ale i bardziej dramatycznych momentów. Trup ściele się gęsto. Absurd goni absurd. Relacje między bohaterami są bardzo...dynamiczne. Komiks to też mocna satyra wymierzona w świat celebrytów i kapitalizmu. Wisienką na torcie są genialnie rysunki i fantastyczne kolory państwa Allredów. Według mnie to taka kwintesencja komiksu rozrywkowego. Nie jest to dzieło w żaden sposób wybitne, ale spełnia się idealnie w roli odprężającej lektury, która przede wszystkim ma dostarczyć czystego funu :)

Ocena: 8,5/10 <3

kurde może bym jednak kupił te X-statix
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online bababatman

« Odpowiedź #3289 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:00:47 »
kurde może bym jednak kupił te X-statix

Kupuj, kupuj :) a tak btw to czekam na paczkę z Darkness i spodziewam się równie rozrywkowego komiksu.

Online OokamiG

« Odpowiedź #3290 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:08:13 »
X-Statix mogę bardzo polecić. Świetna zgrywa z zjawiska idolów i influencerów, a ten komiks powstał już jakiś czas temu i zaskakujące jak jest aktualny. Poza dużą ilością humoru, również ma swój ładunek dramatyczny w rozterkach i pobocznych perypetiach bohaterów. Dlatego całość ma dość słodko-gorzki posmak. Nietypowa rzecz jak na Marvela, wręcz do niego nie pasująca.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3291 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:40:37 »
ja się odbiłem od warstwy graficznej
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online OokamiG

« Odpowiedź #3292 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 15:43:01 »
Dla mnie warstwa graficzna współgra plastycznie z treścią, taki trochę popart vibe i mi akurat podeszła, bo lubię taki styl.

Offline Tomczi

« Odpowiedź #3293 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 16:20:25 »
Krucia fiks, zacząłem Ostatni Dzień H.P. Lovecrafta i z całym szacunkiem, ale mam ochotę dać komuś w czerep za czcionkę w której napisano list, tyle nad nim siedziałem i wytężałem oczy a i tak cześci słów nie rozkodowałem. Kompletnie nierealistyczne jest to, że za to notatki lekarza bardzo czytelne  ;D Ale poza tym zapowiada się świetny komiks. Swoją drogą to już trzeci komiks w którym samotnik z Providence jest postacią, przewinął się on mi już wcześniej w Planetary Ellisa (a konkretnie cross-overze z Authority) i w Dylan Dog: Cagliostro  ;D

A z rzeczy które czytałem to jeszcze opowiadanie Equoid od Charlesa Strossa wykorzystuje Lovecrafta jako bohatera, w dość makabryczny sposób... Jeśli ktoś lubi miks horroru z odrobiną komedii to polecam, dobre i obrzydliwe ale chyba tylko po ang wydane.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Styczeń 2025, 16:29:28 wysłana przez Tomczi »
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Offline Genzo

« Odpowiedź #3294 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 16:22:03 »
Tu masz świeżą, ciekawą recke Przemka Pawełka:
https://alejakomiksu.com/artykul/7765/Ronin-Frank-Miller-cyberpunk-[recenzja]/

Ja nie czytałem od czasu premiery pierwszego wydania te prawie 20 lat temu, ale zdecydowanie pozytywnie wspominam lekture i na pewno nie powiedziałbym, że trąci myszka. Po sukcesie Daredevila, DC chcąc ściagnąć Millera do siebie, zaoferowało mu spore pieniądze i w zasadzie wolną ręke, przy czym komercyjnie Ronin w czasie premiery nie był sukcesem. Nie każdemu podejdzie, ale to jeden z ważniejszych amerykańskich komiksów lat 80tych i na pewno warto poznać.

(Z recencji:) "konsternację budzi u mnie fakt, że kulminacja komiksu umieszczona na rozkładanej, panoramicznej planszy, została w moim egzemplarzu komiksu umieszczona nie na końcu fabuły, a po zawartych dalej dodatkach."
Też się zdziwilem widząc prezentacje gdzieś na yt, ktoś tu chyba w Egmoncie mocno nie ogarnął.
Dzięki 👍 myślę , że się skuszę

Offline donT

« Odpowiedź #3295 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 17:26:01 »
Murder Falcon to moj pierwszy kontakt z tworczoscia Daniela W. Johnsona, ale jestem pewien, ze nie ostatni, bo zamierzam przyjrzec sie jego innym tytulom. MF odpuscilem, ale widzac, ze pojawia sie w top listach 2024 roku postanowilem dac mu szanse i zapoznac blizej. Ta decyzja byla strzalem w 10! Jakkolwiek absurdalny wydaje sie byc pomysl na historie, czyli metal, browary, a przede wszystkim napieprzanie sie z potworami, wszystko do siebie pasuje i daje oszalamiajacy efekt koncowy. Nie wiem jak wypadaja inne komiksy Johnsona, ale MF to prawdziwe zloto i  rozrywka na najwyzszym poziomie. Rozrywka, ktora wbrew pozorom nie jest glupia, bo ma drugie dno i jasny, nieco gorzko-slodki, ale jednak pozytywny przekaz. A rysunki? Wow! Malo jest artystow tak umiejetnie opowiadajacych obrazem. Niby szybkie i czasem niestaranne, ale baaaardzo klimatyczne, a do tego swietnie pokolorowane. Bije sie z myslami i jeszcze nie wiem, ale Murder Falcon toruje sobie droge do mojej topki i czuje, ze znajdzie sie tam dla niego miejsce.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Popiel

« Odpowiedź #3296 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 18:32:09 »
Też mnie bardzo uradował "Murder Falcon", aż od razu zamówiłem wcześniejsze "Z całej pety". I tu jednak oczko niżej, niestety. Dwa oczka nawet. Też fajna rozpierducha, ale zabrakło podbudowy emocjonalnej.

Nic to, będę pana Johnsona dalej obserwował, bo mocno rokuje.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3297 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 18:39:28 »
Swoją drogą to już trzeci komiks w którym samotnik z Providence jest postacią, przewinął się on mi już wcześniej w Planetary Ellisa (a konkretnie cross-overze z Authority) i w Dylan Dog: Cagliostro  ;D

Jest tego więcej, np. "Lovecraft" ilustrowany przez Breccię:
https://www.gildia.pl/komiksy/5872-obrazy-grozy-1-lovecraft

Offline Brvk

« Odpowiedź #3298 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 18:55:38 »
Jest tego więcej, np. "Lovecraft" ilustrowany przez Breccię:
https://www.gildia.pl/komiksy/5872-obrazy-grozy-1-lovecraft
Świetna rzecz. Gdyby nie końcówka to byłby w moim topie.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3299 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 19:07:59 »
Też mnie bardzo uradował "Murder Falcon", aż od razu zamówiłem wcześniejsze "Z całej pety". I tu jednak oczko niżej, niestety. Dwa oczka nawet. Też fajna rozpierducha, ale zabrakło podbudowy emocjonalnej.

Nic to, będę pana Johnsona dalej obserwował, bo mocno rokuje.
Ja polecam Extremity. Mój ulubiony komiks tego artysty. Takie postapo wymieszane z fantasy i podlane historią o krwawej zemście.