Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 767763 razy)

Warpath, holcman, daniel gizicki i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline MałaKasia

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3270 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:16:21 »
@Death: Nie wiem, czy Cię wpiszę na listę za tę Katarzynę  :P ;)
Beszczelna Kasia jest tylko jedna  ;D  ;D ;D 8)

Offline volker

« Odpowiedź #3271 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:26:45 »
Ja też się piszę do kolejki, może jeszcze starczy.  Dziękujemy Kasiu za zaangażowanie w tej słusznej sprawie.

« Odpowiedź #3272 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:51:54 »
Beszczelna Kasia

To taki żarcik, no nie?

Offline Death

« Odpowiedź #3273 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 19:54:25 »
Nie, ona naprawdę jest bezczelna. :D
Ale dzięki temu będzie Spawn i być może będzie też Świdziński. :)

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #3274 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 20:25:30 »
BeSZczelna ;)

@SkandalistaLarryFlynt: tak, tak, spokojnie, żarcik, który ma już całkiem długą historię, a którego inicjatorem jest Pinto. Mogłeś przegapić.

« Odpowiedź #3275 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 20:48:57 »
  Najwidoczniej, tyle fajnych rzeczy człowiek przegapi. Niemniej i tak to forum to istny bekowóz.

Online donT

« Odpowiedź #3276 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 20:51:59 »
The One Hand & The Six Fingers to dziwny komiks. Taki z gatunku, ktory lubie i doceniam czyli "mind bending". Pomysl wyjsciowy jest bardzo oryginalny, bo na album skladaja sie 2 miniserie, kazda po 5 zeszytow, ktore czyta sie naprzemiennie. The One Hand to opowiesc o detektywie, u progu przejscia na emeryture, scigajacym seryjnego morderce. Zeby bylo ciekawiej, juz go dopadl, a wlasciwie to dopadl go 2 razy. Ten schwytany jako drugi uznany zostal za nasladowce. Tymczasem znowu zaczynaja ginac ludzie, w sposob bardzo podobny jak poprzednio, a popelniajacy zbrodnie wydaje sie doskonale znac MO mordercy, ktory co ciekawe - nigdy nie zostal upubliczniony. Skad wiec nasladowcy, skoro bardzo charakterytyczne szczegoly znajdywane na miejscach zbrodni zna tylko policja? The Six Fingers natomiast to historia koncentrujaca sie na osobie owe zbrodnie popelniajacej. Tej ostatniej. Brutalne zabojstwa dokonywane sa na totalnej nieswiadomce, a zeby bylo jeszcze ciekawiej - lamane sa przy tym znane prawa fizyki. Ale jak lamane? No tak, ukazuja to tylko rysunki i sami musimy wykombinowac co wlasciwie widzimy. Kazdy rozdzial dzieje sie mniej wiecej w tym samym czasie, ale wydarzenia obserwujemy z dwoch roznych perspektyw. Prosty, ale ciekawy zabieg. Opowiesc trzyma nas w stalym napieciu, jest niesamowicie mroczna i dostarcza emocji jak najlepszy thriller. Tak mnie wessalo, ze nie moglem sie oderwac, przekladalem kolejne strony chcac jak najszybciej poznac rozwiazanie tej zagadki. Ale. No wlasnie, jest tu duze ale. Wszystko idzie elegancko tak mniej wiecej do polowy, bo pozniej zaczyna sie wspomniany przeze mnie mind bending i inne cuda na kiju. Historia odbija w dziwnym kierunku, a my zaczynamy sie gubic. Klimatyczny kryminal przechodzi w filozoficzne sci-fi, ktore najlepiej moznaby okreslic jako krzyzowke Matrixa z Blade Runnerem. Nie chce uzyc slowa belkot, ale momentami mialem wrazenie, ze mam z nim do czynienia. Pitu pitu, z ktorego niewiele wynika. Misternie budowana tajemnica oraz wszystkie watki maja sie pieknie spiac w wybuchowym finale, ktory... nie nadchodzi. To znaczy nadchodzi, ale z pewnoscia nie w takiej postaci jakiej sie spodziewamy. Nic nie jest podane na tacy. Byc moze powtorna lektura pozwoli poukladac elementy tej ukladanki precyzyjniej. Czy taki byl zamysl autorow? Szczerze mowiac nie wiem, ale mam nieodparte wrazenie, ze to nie jest koniec mojej przygody z The One Hand... Bo to nie jest slaby komiks, nie! To tytul wymagajacy i zmuszajacy do ruszenia makowka.  Mimo mglistej koncowki wierci mi dziure w glowie i lapie sie na tym, ze wracam do niego myslami, a wydaje mi sie, ze ostatecznie wlasnie o to autorom chodzilo.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #3277 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 22:16:27 »
Dzisiaj w ciągu dnia zgłosiło się do mnie łącznie 12 osób zainteresowanych Brzaskiem Jacka Świdzińskiego. Lista gotowa. Kolejność według momentu zgłoszenia. Z osób, które zgłaszały się w wątku mam:
Sędzia
Death
Deepdelver
parsom
Rafa
Bouncer
Takesh
volker

Czy nikogo nie pominęłam?

Uruchamiłam swoje "kontakty"; podobno niedługo na profilu FB Urzędu Śródmieście ma się pojawić post, jak można się zgłaszać po komiks. Niemniej i tak będę pisać maila do sympatycznego pana z Urzędu, bo może dzięki temu zwiększymy szanse, że dla wszystkich starczy egzemplarzy. Poza tym, gdyby się okazało, że trzeba na niektóre eventy się przejść, również planuję w miarę możliwości :) Zabiorę znajomych  ;D

Offline parsom

« Odpowiedź #3278 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 23:14:40 »
Dzięki! Już za samą inicjatywę jesteś Wielka!

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3279 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 23:36:01 »
Pal licho wynik, wielkie dzięki za zaangażowanie. :)

Offline rrudy102

« Odpowiedź #3280 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 19:34:57 »
Dzięki! Już za samą inicjatywę jesteś Wielka!
Dzisiaj w ciągu dnia zgłosiło się do mnie łącznie 12 osób zainteresowanych Brzaskiem Jacka Świdzińskiego. Lista gotowa. Kolejność według momentu zgłoszenia. Z osób, które zgłaszały się w wątku mam:
Sędzia
Death
Deepdelver
parsom
Rafa
Bouncer
Takesh
volker

Czy nikogo nie pominęłam?

Uruchamiłam swoje "kontakty"; podobno niedługo na profilu FB Urzędu Śródmieście ma się pojawić post, jak można się zgłaszać po komiks. Niemniej i tak będę pisać maila do sympatycznego pana z Urzędu, bo może dzięki temu zwiększymy szanse, że dla wszystkich starczy egzemplarzy. Poza tym, gdyby się okazało, że trzeba na niektóre eventy się przejść, również planuję w miarę możliwości :) Zabiorę znajomych  ;D

Już nie taka MałaKasia
teraz Katarzyna Wielka :P

Offline wilk

« Odpowiedź #3281 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 19:41:29 »
Stwierdziłem, że muszę przyśpieszyć likwidację kupki wstydu i przeczytałem Trzecie oko - Akt II. Strażnik Zmierzchu Ledroita. Na pewno jest lepiej niż w pierwszym tomie. Fabuła zaczyna nabierać jakiegoś sensu. Niestety ogólny poziom bełkotliwości, zwłaszcza monologów, jest wciąż wysoki. Rysunki i kolory jak zwykle na bardzo wysokim poziomie.

Offline 79ers

« Odpowiedź #3282 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 19:48:37 »
Katarzyna Wielka niekoniecznie dobrze się kojarzy, a MałaKasia i owszem  :)

Offline Eyeless

« Odpowiedź #3283 dnia: Nd, 19 Styczeń 2025, 10:22:45 »
Pani Katarzyno , jeśli nie jest jeszcze za późno to ja też poproszę o dopisanie do listy na Brzask.

Offline Genzo

« Odpowiedź #3284 dnia: Nd, 19 Styczeń 2025, 14:14:45 »
Ronin
Uwielbiam Sin City z dużym entuzjazmem przysiadłem do Ronina i się jednak trochę zawiodłem. O ile stylizowane Millerowskie rysunki i ich kolorowanie są naprawdę fajne, to trochę surrealistyczna, by nie powiedzieć: nielogiczna, a miejscami nieprzekonująca fabuła i jej bohaterowie nie do końca mnie kupiły. Narracja miejscami też jest dosyć chaotyczna.

Jak bardzo to jest archaiczne ? To jest poziom pierwszych Daredevilów czy bardziej ? Miałem kiedyś pierwsze wydanie z egmontu, ale leżało na kupce wstydu i leżał aż sprzedałem zanim przeczytałem xd rysunki mi się podobają , lubię stylowke Millera praktycznie ze wszystkich lat, tylko się zastanawiam jak to napisane jest , bo może bym zrobił drugie podejście po latach