Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 767758 razy)

Warpath, holcman, daniel gizicki i 5 Gości przegląda ten wątek.

Online Xmen

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3210 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 18:42:54 »
To już dwie różne sprawy, czy zapamiętujemy więcej słuchając, czy czytając, jednak słuchanie nigdy czytaniem nie będzie. Słuchania audiobooków nie możemy nazywać czytaniem książek, chyba mamy jasność? Czy weszliśmy na nowy poziom absurdu?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online Sędzia

« Odpowiedź #3211 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 21:11:15 »
death bird ma racje - inaczej przyswajamy informacje w zależności od otoczenia
mój profesor od makrosocjologii każdemu kto chodził na wykłady regularnie dawał od razu 3
bo badania wykazały, że lepiej przyswajamy słowo mówione, niż czytane, nawet nieświadomie
przy czym warto dodać, że świadome skupienie maksymalne na tekście mówionym to około 7 minut
potem to faluje

nie wiem co to za badania i nie wiem jakie były wnioski, czy ten rzekomy wniosek miał dotyczyć każdego itp. itd. ale mogę powiedzieć, że w moim przypadku praktycznie nie występuje przyswajanie jakiejkolwiek treści ze słuchu. Na studiach na wykłady przestałem chodzić na pierwszym semestrze (z wyjątkiem prawa cywilnego z pewnych powodów, ale to i tak nie miało sensu, bo na nich spałem, bo były o 8 rano) bo nie byłem w stanie zapamiętać czegokolwiek. Na szczęście większość wykładów była odtworzeniem treści książek wykładowcy, więc wystarczyło przeczytać książkę, żeby zdać. A tam gdzie nie było książek, to było przepisywanie wykładów z nagrania. Za każdym razem czytając taki przepisany przeze mnie wykład tuż przed egzaminem nie byłem w stanie przypomnieć sobie nic z tego, co przecież odsłuchałem i przepisałem.

W każdym razie dla mnie słuchanie audiobooka przy wykonywaniu czegokolwiek jest całkowitą aberracją. Po pierwszych 2 minutach mój mózg zacząłby rozważać zupełnie niezwiązane z treścią audiobooka rzeczy i po pewnym czasie bym się zorientował, że nie mam pojęcia co w ogóle słyszałem.

Zresztą nawet jak mi ktoś odczytuje swoje pismo, żebym powiedział co o tym sądzę, to po trzech-pięciu zdaniach tracę koncentrację i mówię, żeby wysłał mailem, bo wolę przeczytać.

Offline starcek

« Odpowiedź #3212 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 23:19:04 »
U nas o 8 rano na wykładach w poniedziałki było pusto. Losowało się "ochotników" co tydzień do robienia notatek i wyniki egzaminów nie potwierdzały, żeby ofiary wysłuchujące wykładów lepiej przyswajały wiedzę. Pewnie miały inny mózg niż u tych z badania na które się powoływał wykładowca. On był dr habilitowany? Taki prawdziwy profesor?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #3213 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 09:12:44 »
Osobiście słucham audiobooków TYLKO gdy robię coś innego (jadę samochodem/komunikacją miejską, sprzątam, gotuje, grzebie w ogródku, jadę na rowerze) i to na podwójnej prędkości. I doświadczenia mogę powiedzieć, że:
- być może to kwestia przyzwyczajenia/osobistych preferencji, ale potrafię się skupić godzinami na słuchanym tekście
- audiobook nie przeszkadza mi w wykonywanych czynnościach, ale czynności czasami przeszkadzają w słuchaniu np. przy parkowaniu zawsze wyłączam audiobooka, bo potrzebuje maksymalnego skupienia
- nie wyobrażam sobie słuchania traktatów filozoficznych, które wymagają znacznego skupienia a często kilkukrotnego czytania poszczególnych zdań lub powrotów do całych ustępów tekstu; sam słucham tylko powieści (SF, fantasy, przygodowe itp);
- jeżeli zależy nam tylko na zapoznaniu się z treścią, zwłaszcza gdy książka nie ma jakiś znaczących walorów literackich, to nie widzę różnicy pomiędzy czytaniem a słuchaniem
- zastępując książkę audiobookiem można wzbogacić słownictwo, ale traci się "opatrzenie" z tekstem, co może wpływać na zwiększoną liczbę błędów ortograficznych przy pisaniu

Offline Dracos

« Odpowiedź #3214 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 09:56:03 »
@Sędzia  :)
(oczywiście sporo zależy od konkretnej osoby bo może kompletnie nie potrafi przyswajać tekstu słuchanego).

@maxim1987 Podpisuję się pod wszystkim co napisałeś, dodam że pomimo moich prób nie udaje mi się robić zakupów słuchając audiobooka bo w tym momencie podzielności uwagi jest znacząco zaburzona ;) Chociaż ja słucham tylko na x1,25 x2 brzmi trochę hardcorowo.

Tak na marginesie fakt słuchania audiobooków nie oznacza że nie czytam normalnie, czytam nawet pewnie liczbowo wyjdzie więcej, ale jak pisałem wcześniej za kierownicą podczas treningów czy na podwórku jakbym nie słuchał to miałbym poczucie straconego czasu.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #3215 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 10:26:58 »
Chociaż ja słucham tylko na x1,25 x2 brzmi trochę hardcorowo.
Kwestia przyzwyczajenia. Stopniowo wchodziłem na ten poziom - 1, 1,1, 1,25, 1,5, 1,75 i w końcu 2. Przy czym - nie wiem dlaczego - tak mogę słuchać tylko męskich lektorów. Jeśli czyta kobieta, to musze obniżyć prędkość do 1,5-1,75

Tak na marginesie fakt słuchania audiobooków nie oznacza że nie czytam normalnie,
w komunikacji miejskiej mam zawsze i książkę i audiobook - jeśli jest miejsce, to czytam, jeśli jest ścisk - słucham :)

jakbym nie słuchał to miałbym poczucie straconego czasu
Dlatego w ogóle zacząłem słuchać audiobooków :)

Online Sędzia

« Odpowiedź #3216 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 10:36:41 »
@Dracos

tylko że ja się odnosiłem w tamtym miejscu tylko do tych "badań"

Offline Tomczi

« Odpowiedź #3217 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 11:29:22 »

W każdym razie dla mnie słuchanie audiobooka przy wykonywaniu czegokolwiek jest całkowitą aberracją. Po pierwszych 2 minutach mój mózg zacząłby rozważać zupełnie niezwiązane z treścią audiobooka rzeczy i po pewnym czasie bym się zorientował, że nie mam pojęcia co w ogóle słyszałem.

Centralnie to samo mam, mogę potencjalnie przyswajać coś do słuchania, ale musi to mieć wtedy moją niepodzielną uwagę, więc nawet słuchanie audiobooków podczas prowadzenia auta odpada. Generalnie nigdy nie słucham audiobooków, treść książek po prostu czytam. Zdarza mi się jakiegoś podcastu albo audiodramy posłuchać, ale wtedy słuchawki w domowym zaciszu i pełna uwaga na słuchanie, najlepiej jak jeszcze mam pod ręką transkrypcje  do czytania, zazwyczaj podcastów/audio-dram słucham po angielsku i czasami nie wychwycę dobrze wszystkich słów, no i oczy tak jakoś instynktownie lubią jednak mieć tekst przed sobą  :D
« Ostatnia zmiana: Śr, 15 Styczeń 2025, 11:31:35 wysłana przez Tomczi »
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Offline JakubM

« Odpowiedź #3218 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 11:41:04 »
A tak na marginesie się zapytam - JAKIE KOMIKSY WŁAŚNIE CZYTACIE ?

Offline licinus

« Odpowiedź #3219 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 11:50:17 »
Czytam obecnie Batmana Tyniona i Detective Comics Tomasi i jak na razie mi się podoba. Wczoraj przeczytałem Jokera i na prawdę wciąga...

Offline Brvk

« Odpowiedź #3220 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 11:55:51 »
A tak na marginesie się zapytam - JAKIE KOMIKSY WŁAŚNIE CZYTACIE ?
To jest powód, dla którego rzadko piszę w tym wątku - bo rzadko jestem w środku lektury. W ogóle na forum nie ma wątku do recenzji z normalną nazwą - typu "nasze recenzje", "opinie na gorąco po przeczytaniu", "polecam - nie polecam komiks". Dziwne to!

Offline JakubM

« Odpowiedź #3221 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 12:02:57 »
Nie ma co czepiać się nazwy wątku - każdy wie o co chodzi.

Online rapr

« Odpowiedź #3222 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 12:04:48 »
Wczoraj przeczytałem Otchłań Zapomnienia. Nie jest to moja pierwsza styczność z Paco Rocą, więc wiedziałem, że muszę zagwarantować sobie kawał wolnego wieczoru, bo będzie trudno oderwać się od lektury. I nie pomyliłem się. Cały komiks czyta się z dużym zaangażowaniem, z (niemal) każdej strony uderzają emocje i skłania on do refleksji. Przyznam też szczerze, że komiksy tego autora otwierają mi trochę oczy na historię współczesną - niby człowiek coś tam kojarzy tego Franco, ale wydaje się taki "odległy". Okazuje się (nie po raz pierwszy), że okrucieństwo nie zna granic i długości geograficznych. Jednocześnie szokujące jest ponowne zdawanie sobie sprawy z tego, że wydarzenia opisywane w komiksie miały miejsce "tak niedawno".
Myślę, że sama edukacja historyczna jest już wartością tego komiksu, ale trzeba przyznać, że nie wyłączną. Walka rodzin o godny pochówek swoich zamordowanych przodków jest bardzo poruszająca. Wątek grabarza? Niezwykle dający do myślenia i budzący podziw.
Komiks narysowany jest jak pozostałe dzieła Roci - kto widział jeden, widział wszystkie. Ale traktuję to jako neutralną cechę - nie jest to minus ani plus - ot, taki styl.
Ogólnie - jeden z najlepszych komiksów ubiegłego roku. Dodając do tego fakt, że można go kupić za niecałe 60zł, to można uznawać to za lekturę obowiązkową ;)

Offline maxim1987

« Odpowiedź #3223 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 12:15:25 »
Parę dni temu zacząłem "Ultradźwięki". Na razie 1 część/1 rozdział i jakoś nie wciągnęła mnie ta historia. Rysunki też takie se. Ale liczę, że dalej będzie lepiej, bo takie peany tutaj leciały na cześć tego komiksu...

Offline OokamiG

« Odpowiedź #3224 dnia: Śr, 15 Styczeń 2025, 12:19:59 »
Kończę Bezprawie 2, zacząłem Venom Catesa tom 3 i jestem gdzieś w połowie 2 compendiumThe Walking Dead.