Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 768807 razy)

Liarus i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3195 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:16:28 »
Żyjemy w 2025 roku. Całkiem sporo kobiet (i mężczyzn) ma Legimi, Storytel i pochodne. I słucha w drodze do pracy, pociągach, przy obiadach, siłowni, biegając. I nie tylko tanie romanse
Tylko że to nie czytanie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline death_bird

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #3197 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:28:53 »
Ojcowie nie dają przykładu synom. Mężczyźni stanowią znaczną mniejszość wśród czytelników iławskiej biblioteki. Zaledwie ¼ to właśnie panowie.

Pan socjolog/psycholog jak trzeba bronić to na ustach "równość płci, feminatywy" itd. Ale jak można prz*pierdolić to już w jedną (tą gorszą) płeć walimy bez ogródek i schematy myślowe nie przeszkadzają (matka - córka, ojciec - syn).

W sumie żadne zaskoczenie, typowe zagranie "obrońców" wszelkiej maści czy "postępowców".
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:30:41 wysłana przez Leyek »

Offline Pinto

« Odpowiedź #3198 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:30:21 »
Chłopie ty nawet nie 19 wieczny, ale wręcz antyczny w tym przypadku jesteś.
Chłopie, wg twojej logiki to można by podciągnąć pod czytanie nawet oglądanie youtube'a ::)

Offline Dracos

« Odpowiedź #3199 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:34:40 »
Chłopie, wg twojej logiki to można by podciągnąć pod czytanie nawet oglądanie youtube'a ::)

Jak chcesz oglądać to sobie możesz oglądać i jak to wpływa na fakt że po zakończeniu i ta osoba co przeczytała przesłuchała i obejrzała wiedzą dokładnie to samo o fabule?

Offline death_bird

« Odpowiedź #3200 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:38:13 »
Podejrzewam, że różnica polega na użytkowaniu różnych obszarów w mózgu przy tych (różnych) czynnościach.
Taka ciekawostka z ostatnich dni:
https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-szwedzi-bija-na-alarm-wprowadzaja-nowe-ograniczenia-w-szkola,nId,7887436

Offline Dracos

« Odpowiedź #3201 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:44:33 »
@up Ale to że są różne obszaru mózgu używane to chyba jest oczywistość duh... Natomiast jak przesłuchasz audiobooka Chmielewskiej to wyniesiesz z niego to samo co gdybyś przeczytał książkę na papierze czy na kindlu (oczywiście sporo zależy od konkretnej osoby bo może kompletnie nie potrafi przyswajać tekstu słuchanego).

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3202 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:47:39 »
Pan socjolog/psycholog jak trzeba bronić to na ustach "równość płci, feminatywy" itd. Ale jak można prz*pierdolić to już w jedną (tą gorszą) płeć walimy bez ogródek i schematy myślowe nie przeszkadzają (matka - córka, ojciec - syn).

W sumie żadne zaskoczenie, typowe zagranie "obrońców" wszelkiej maści czy "postępowców".

jezu chłopie... to był cytat z informacji lokalnych - konkretnie odnosił się do wypowiedzi psychologa :)
zrób sobie jakiś detoks od internetu, odsapnij.. bo ta wymyślona wojna zryje ci głowę
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:52:52 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline death_bird

« Odpowiedź #3203 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:51:15 »
@Dracos
No właśnie niekoniecznie.
Nie mam teraz pod ręką toteż mogę palnąć głupotę, ale to bodaj Kahneman w swoim "Pułapki myślenia" odrzuca to twierdzenie.
W gigantycznym i bardzo uproszczonym skrócie nasz mózg odbiera o wiele więcej bodźców/informacji płynących z otoczenia niż jesteśmy w stanie świadomie zarejestrować. W efekcie zupełnie inaczej przyswajasz informacje gdy siedzisz sobie z książką w fotelu a inaczej gdy w trakcie jazdy masz puszczonego audiobooka. Krańcowo różny zakres bodźców pakowanych bezpośrednio do mózgu, który ten musi przetworzyć na bieżąco tracąc na to mniej/więcej czasu.
Tymczasem istotą audiobooków jest słuchanie ich w trakcie wykonywania innych czynności.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3204 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:56:23 »
death bird ma racje - inaczej przyswajamy informacje w zależności od otoczenia
mój profesor od makrosocjologii każdemu kto chodził na wykłady regularnie dawał od razu 3
bo badania wykazały, że lepiej przyswajamy słowo mówione, niż czytane, nawet nieświadomie
przy czym warto dodać, że świadome skupienie maksymalne na tekście mówionym to około 7 minut
potem to faluje

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Dracos

« Odpowiedź #3205 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 16:07:39 »
Była rozmowa o książkach jako o beletrystyce nawet zaznaczyłem że jak ktoś chce o wojnach punickich poczytać to inna kwestia. Generalnie jak potrzebujesz informacji bo jest to nauka czy powiedzmy poszerzanie wiedzy to jest inna sprawa i wtedy się zgadzam że lepiej czytać niż słuchać, ale jakie wy informacje chcecie wyciągać czy przyswajać z kryminału no litości :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3206 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 16:10:05 »
nadal twój mózg będzie zbierał informacje inaczej niż czytając
może to się przekładać na np skalę emocjonalnych reakcji przy wydarzeniach
zwróciłeś uwagę czy twój umysł generuje więcej obrazów jak czyta czy jak słucha?

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Dracos

« Odpowiedź #3207 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 16:12:53 »
Wydaje mi się że tyle samo tj tak samo sceny sobie wyobrażam w głowie czy siedząc w aucie czy w fotelu. Ale żeby jakoś nadać im policzalny wymiar nie przyszło mi do głowy.

Offline death_bird

« Odpowiedź #3208 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 16:52:22 »
jakie wy informacje chcecie wyciągać czy przyswajać z kryminału no litości :)

Fabularne jak sądzę.
Nie wiem. Może zawodowo jeździsz tirem, w trasie jesteś po kilka godzin bez przerwy, przemieszczasz się między miastami i tym samym masz nieco niższą ilość rejestrowanych treści. Ale jeżeli mowa jest o np 15-20 minutach w jedną stronę z i do pracy to jaki masz poziom przyswojenia/zapamiętania treści choćby tego prostego kryminału? Zaczynasz w momencie w którym wsiadasz do samochodu, kończysz gdy musisz wysiąść (choćby w przysłowiowe pół zdania), nie przebiegniesz oczami ostatnich paru stron żeby przypomnieć sobie co słuchałeś przed weekendem. Innymi słowy poziom absorpcji masz niższy. Jeżeli Ci nie zależy, bo to po prostu guma do żucia dla mózgu w trakcie jazdy - ok. Twój wybór.
Ale fakty są takie, że poziom przyswojenia jest niższy a poziom "zagrożenia" w trakcie jazdy jest wyższy (bo audiobook spowalnia Ci procesy decyzyjne o te ułamki sekund nawet jeżeli tego nie rejestrujesz). I w tym kierunku skręciła dyskusja (pod wpływem tego co napisał Misiokles) - że słuchanie to nie to samo co czytanie i audiobooki nie powinny liczyć się do statystyk czytelniczych, bo równie dobrze za "czytanie" można uznać obejrzenie "Quo Vadis" Kawalerowicza...  8)

Offline Dracos

« Odpowiedź #3209 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 17:09:09 »
Tirem nie jeżdżę, ale latem sporo czasu spędzam za kierownicą, a zimą podczas biegania i np wiem że przynajmniej w mojej apce im dłużej nie słuchasz tym wznowienie automatycznie cofa trochę treść tak żebyś miał szansę na przypomnienie sobie gdzie skończyłeś. (jak włączysz po minucie to wystartujesz w tym samym momencie jak godzinę później cofnie o 10-15 sek jak kilka dni, tygodni to może i z pół minuty).

Już o tych głupotkach o poziomie zagrożenia i zwolnienia decyzyjności tylko udowadniasz że nie jeździsz autem, a już na pewno w korku nie stoisz codziennie. Mi generalnie szkoda czasu na słuchanie muzyki i dla mnie takie audiobooki na treningach, pracy w ogródku czy podczas jazdy autem są kapitalną sprawą. Jak ktoś chce udowodnić że czytając Chmielewską wyciągnął coś więcej z fabuły niż słuchacz audiobooka to jego sprawa ja się z tym nie zgadzam :)