Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 766551 razy)

Offline Kandor

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3180 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:25:59 »
spoko nie chodzi o poglądy Eco - mało o nim wiem
tylko o to, że robią nas w ch... na masową skalę ;) a te cytaciki to wierzchołek góry lodowej ;)
Chyba mistrz(albo guru niedzielnych intelektualistów jak łaskawie podsumował pisarza jeden z redaktorow z DC maniaka - jak masz 25-30 lat i całe życie siedzisz w komiksach o Batmanie+ ten twój licencjat to pewnie masz święte prawo tak pisać) dał już nam remedium: wracać do papierowych książek, zaglądać do bibliotek.

Offline Death

« Odpowiedź #3181 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:34:09 »
Ojcowie nie dają przykładu synom. Mężczyźni stanowią znaczną mniejszość wśród czytelników iławskiej biblioteki. Zaledwie ¼ to właśnie panowie.
W średniowieczu i w latach późniejszych było tak, że pan zamku często był na jakiejś wyprawie wojennej, na sejmie, sejmiku, więc w posiadłości twardą ręką rządziła jego żona. Pan był zajęty rycerstwem, czyli grabieżami, zabijaniem i gwałtami. Tymczasem w wolnym czasie panie czytały książki lub nawet je pisały. W średniowieczu powstało na przykład kilkaset podręczników o wychowaniu dzieci.
I po dziś dzień, mimo ciągle rosnących cen, pan na przykład jeździ ciężarówką po Europie, zarabia 12 000, a pani zajmuję się domem. W wolnych chwilach panie dużo czytają. Nawet gazety dla pań mają znacznie niższe ceny niż hobbystyczne magazyny dla panów, bo zwyczajnie te pierwsze mają większe nakłady, znacznie mniej mężczyzn czyta książki i gazety. Lata mijają, a nic się nie zmieniło. :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #3182 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:51:16 »
"Dużo czytają" wydaje mi się być odważną hipotezą. Łatwiej jest uwierzyć w to, że w trakcie prac domowych oglądają/słuchają telenowele w telewizji. Żeby poczytać to trzeba mieć wolny czas. I siłę po całym dniu żeby na koniec tegoż dania być jeszcze w stanie skupić się na tym co się czyta. Chyba, że to jakieś "HarleyQuinny". ;)
No i w sumie to ciekaw jestem tego poziomu czytelnictwa kobiet w średniowieczu. Bo na mój chłopski rozum to chyba od kontessy wzwyż a i to nie zawsze. Wtedy żeby czytać trzeba było znać najpierw łacinę a później francuszczyznę. Jaskrów włóczących się z lutniami po dworach nie wymyślono bez powodu.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online studio_lain

« Odpowiedź #3183 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:52:22 »
W średniowieczu i w latach późniejszych było tak, że pan zamku często był na jakiejś wyprawie wojennej, na sejmie, sejmiku, więc w posiadłości twardą ręką rządziła jego żona. Pan był zajęty rycerstwem, czyli grabieżami, zabijaniem i gwałtami. Tymczasem w wolnym czasie panie czytały książki lub nawet je pisały. W średniowieczu powstało na przykład kilkaset podręczników o wychowaniu dzieci.
I po dziś dzień, mimo ciągle rosnących cen, pan na przykład jeździ ciężarówką po Europie, zarabia 12 000, a pani zajmuję się domem. W wolnych chwilach panie dużo czytają. Nawet gazety dla pań mają znacznie niższe ceny niż hobbystyczne magazyny dla panów, bo zwyczajnie te pierwsze mają większe nakłady, znacznie mniej mężczyzn czyta książki i gazety. Lata mijają, a nic się nie zmieniło. :)

jak my się dla tych kobiet od wieków poświęcamy ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online studio_lain

« Odpowiedź #3184 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:53:48 »
"Dużo czytają" wydaje mi się być odważną hipotezą. Łatwiej jest uwierzyć w to, że w trakcie prac domowych oglądają/słuchają telenowele w telewizji. Żeby poczytać to trzeba mieć wolny czas. I siłę po całym dniu żeby na koniec tegoż dania być jeszcze w stanie skupić się na tym co się czyta. Chyba, że to jakieś "HarleyQuinny". ;)
No i w sumie to ciekaw jestem tego poziomu czytelnictwa kobiet w średniowieczu. Bo na mój chłopski rozum to chyba od kontessy wzwyż a i to nie zawsze. Wtedy żeby czytać trzeba było znać najpierw łacinę a później francuszczyznę. Jaskrów włóczących się z lutniami po dworach nie wymyślono bez powodu.

death_bird
zerknij
https://forsal.pl/lifestyle/kultura/artykuly/9485526,gdyby-nie-wyksztalcone-kobiety-z-duzych-miast-bylibysmy-narodem-analf.html

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Popiel

« Odpowiedź #3185 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 14:00:17 »
Hola hola, jedną z trzech dat kończących średniowiecze (obok upadku Konstantynopola i odkrycia Ameryki) jest wynalezienie druku.

Przed wynalazkiem Gutenberga ręcznie przepisywane księgi dostępne były nielicznym. Marna szansa, że stanowiły rozrywkę dla znudzonych kasztelanek.

Offline death_bird

« Odpowiedź #3186 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 14:03:26 »
@Lain
Zerknąłem i zdania na razie nie zmieniam.
Deklarowane czytelnictwo a faktyczne czytelnictwo to dwie różne sprawy: jeżeli dzwoni do Ciebie ankieter i pyta czy czytasz to będziesz odpowiadał zgodnie z prawdą czy będziesz się zgrywał nawet jeżeli ostatnią książkę miałeś w ręku 20 lat temu?
To po pierwsze.
Po drugie. Wyniki tego badania wcale mogą się rozjeżdżać z tym co pisze Śmierć, bo jest różnica między urąbanymi robotą paniami domu a mającymi więcej czasu wolnego singielkami z "dużego miasta". Te pierwsze mogą nie mieć czasu/siły na lekturę. Te drugie mogą ją mieć.

No i na koniec, bo jestem złośliwy: "wiwat wszystkie stany"...? Zawsze mnie to rozwala...  :-\

Offline misiokles

« Odpowiedź #3187 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 14:04:49 »
"Dużo czytają" wydaje mi się być odważną hipotezą. Łatwiej jest uwierzyć w to, że w trakcie prac domowych oglądają/słuchają telenowele w telewizji. Żeby poczytać to trzeba mieć wolny czas. I siłę po całym dniu żeby na koniec tegoż dania być jeszcze w stanie skupić się na tym co się czyta.
Żyjemy w 2025 roku. Całkiem sporo kobiet (i mężczyzn) ma Legimi, Storytel i pochodne. I słucha w drodze do pracy, pociągach, przy obiadach, siłowni, biegając. I nie tylko tanie romanse

Offline death_bird

« Odpowiedź #3188 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 14:13:55 »
Może jestem XIX-wieczny, ale jak dla mnie czytanie i słuchanie to dwie różne czynności. Są badania, które stwierdzają poziom rozumienia tekstu w przypadku książki/Kindle w ręku a audiobooka np. w samochodzie (co samo w sobie wydaje mi się być średnio bezpieczne)?

Zapomniałem dołożyć w poprzednim poście: tym, którzy deklarują się jako czytający ankieter powinien zadawać dodatkowe, obligatoryjne pytanie: o tytuły przeczytane w ciągu ostatniego roku. I skreślać tych, którzy odpowiadają "Pan Tadeusz", "Nad Niemnem" czy "Potop" jako pozerów.  ;D

Online studio_lain

« Odpowiedź #3189 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 14:17:32 »
@Lain
Zerknąłem i zdania na razie nie zmieniam.
Deklarowane czytelnictwo a faktyczne czytelnictwo to dwie różne sprawy: jeżeli dzwoni do Ciebie ankieter i pyta czy czytasz to będziesz odpowiadał zgodnie z prawdą czy będziesz się zgrywał nawet jeżeli ostatnią książkę miałeś w ręku 20 lat temu?
To po pierwsze.
Po drugie. Wyniki tego badania wcale mogą się rozjeżdżać z tym co pisze Śmierć, bo jest różnica między urąbanymi robotą paniami domu a mającymi więcej czasu wolnego singielkami z "dużego miasta". Te pierwsze mogą nie mieć czasu/siły na lekturę. Te drugie mogą ją mieć.

No i na koniec, bo jestem złośliwy: "wiwat wszystkie stany"...? Zawsze mnie to rozwala...  :-\

badania opinii - dobrze zrobione oczywiście - nie polegają na zadaniu pytania i posłuchaniu odpowiedzi
potrzebna jest cała ankieta wraz z pytaniami sprawdzającymi
socjologia już wiele wiele lat temu odkryła, że deklaratywność nie przekłada się na fakty ;)
oczywiście nie znam metodologii tego badania - więc nie wiem jak tu było
ale dane nawet z iławskiej biblioteki pokazują, że rzadzą tu kobiety i wcale nie czytają tanich romansów
ale co ciekawe czytają polskie autorki :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline death_bird

« Odpowiedź #3190 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 14:34:15 »
Polskie autorki? W sensie, że na liście wypożyczeń lideruje "Wampir. Biografia symboliczna" (skądinąd wynudziłem się) czy prędzej "Sprawa Niny Frank" (nie żebym czepiał się Bondy bardziej niż innych - ot, jako pierwsza przyszła mi do głowy)?
Jak przeciętny Polak/Polka siada przed telewizor to żeby obejrzeć operę albo "Kolacja na cztery ręce" czy "M jak miłość" względnie "Wspaniałe stulecie"?
Byłbym pesymistycznie nastawiony do tego naszego czytelnictwa - bez jakichkolwiek seksistowskich rozróżnień.

Online studio_lain

« Odpowiedź #3191 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 14:40:24 »
niestety nie pamiętam co tam jest na topie, ale pamiętam, że pierwsze trójki to były polskie autorki

a to już inna bajka - czytelnictwo lezy i kwiczy wypierane przez internety i telewizje

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online volker

« Odpowiedź #3192 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 14:56:28 »
Nie wiem czy to fejk, bo teraz to nic nie jest pewne, ale mistrz kiedyś niby powiedział tak:

Offline starcek

« Odpowiedź #3193 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:12:58 »
Już dawno temu Dick pisał, że Lem to fake.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3194 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 15:13:16 »
Może jestem XIX-wieczny, ale jak dla mnie czytanie i słuchanie to dwie różne czynności. Są badania, które stwierdzają poziom rozumienia tekstu w przypadku książki/Kindle w ręku a audiobooka np. w samochodzie (co samo w sobie wydaje mi się być średnio bezpieczne)?

Chłopie ty nawet nie 19 wieczny, ale wręcz antyczny w tym przypadku jesteś. Jest różnica w słuchaniu audiobooka z sekcji kryminał/thriller, a słuchaniem traktatu historycznego o wojnach punickich. (Są też badania że zależy od osoby i niektóre lepiej przyswajają tekst słuchany niż czytany, ale to już szczegół). A już wstawka o bezpieczeństwie za kierownicą jest mega pocieszna i chyba tylko pokazuje że autem często nie jeździsz jeśli uważasz że audioboook może wpłynąć na jazdę ;D

Ojcowie nie dają przykładu synom. Mężczyźni stanowią znaczną mniejszość wśród czytelników iławskiej biblioteki. Zaledwie ¼ to właśnie panowie.

A przepraszam, a ci ojcowie to w innych domach żyją niż matki? Bo jak matka czyta to chyba też daje przykład dzieciom chyba że to jakaś nowoczesna socjologia stwierdza że mamy dają przykład tylko córkom a ojcowie tylko chłopcom. Nie no trochę się zgrywam ale u mnie w domu ojciec w ogóle nie czytał, a matka miała taką biblioteczkę że nie jedna PRL gminna by zazdrościła i jakbym miał zamknąć oczy i zgadnąć czyj przykład na mnie wpłynął to jednak obstawiałbym rodzicielkę :)

Największą konkurencją teraz do czytelnictwa wśród chłopców są gry komputerowe, ale to już było stwierdzane tysiąc razy.