Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 767458 razy)

Kandor i 9 Gości przegląda ten wątek.

Offline studio_lain

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3165 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 12:22:18 »
im częściej nazywają cię głupcem tym bliżej jesteś prawdy ;)
ale nie powtarzajcie tego dalej ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3166 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 12:29:33 »
co roku robię taki materiał o statystkach czytelnictwa w iławskiej bibliotece - i zawsze jestem zaskoczony, że z roku na ok przybywa ludzi i ilości wypożyczeń - dodam, że są to w bardzo przeważającej ilości kobiety.

Masz w tej statystyce informacje o tym, co jest wypożyczane? Co tam w Iławie jest teraz na topie?

Online Kandor

« Odpowiedź #3167 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 12:38:57 »
Też mi się to wyświetliło. :D oczywiście przekazałem członkom rodziny, którzy patrzą krzywo na kolejne paczki.
No taa...ale to miecz obosieczny: już nie możesz ciągnąć szydery z tego  wujka od wiertarki udarowej za dwa kafle 😐
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Styczeń 2025, 12:40:45 wysłana przez Kandor »

Online Kandor

« Odpowiedź #3168 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 12:53:29 »
obstawiam 99 proc ze to fejk - mase takich zlotych mysli fejkowych leci w przestrzeń internetu
- ostatnio widziałem cobaina co mówił ze ai to nie prawdziwy rock ;) albo orwella że prawica zbawi świat ;)
A czytywałes kiedyś publicystykę Eco, choćby takie "Zapiski na pudełku od zapałek"? Każdy kto czytał wie że to w jego stylu, że mówił masę rzeczy w tym stylu więc na 99% to prawda. Nawet jeśli nie powiedział tego to by się pod tym podpisał. Kiedyś narzekał że ludzie mówią że ma półki pełne książek w mieszkaniu więc zawsze tym ludziom się odcinał że to tylko fragment księgozbioru, że resztę trzyma w gabinecie na mieście (niezależnie od tego czy miało to pokrycie w faktach). Niezależnie od jego twórczości beletrystycznej czy jako uznanego semiotyka to był "gość od książek", w dodatku wszystko okraszał swoim doskonałym poczuciem humoru.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3169 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 12:54:41 »
Masz w tej statystyce informacje o tym, co jest wypożyczane? Co tam w Iławie jest teraz na topie?

tak mam pierwsza trojke dzieciecych i doroslych
ale nie mam teraz pod reka

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3170 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 12:56:02 »
A czytywałes kiedyś publicystykę Eco, choćby takie "Zapiski na pudełku od zapałek"? Każdy kto czytał wie że to w jego stylu, że mówił masę rzeczy w tym stylu więc na 99% to prawda. Nawet jeśli nie powiedział tego to by się pod tym podpisał. Kiedyś narzekał że ludzie mówią że ma półki pełne książek w mieszkaniu więc zawsze tym ludziom się odcinał że to tylko fragment księgozbioru, że resztę trzyma w gabinecie na mieście (niezależnie od tego czy miało to pokrycie w faktach). Niezależnie od jego twórczości beletrystycznej czy jako uznanego semiotyka to był "gość od książek", w dodatku wszystko okraszał swoim doskonałym poczuciem humoru.

a korzystałeś z skryptów AI prosząc o naśladowanie stylu autora? ;)
Mozliwe, że to prawdziwe - piszę tylko, że jestem sceptyczny co do złotych myśli z fejsbooka :)
ale mogę to zweryfikować - daj mi chwilę.
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Styczeń 2025, 12:57:38 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Death

« Odpowiedź #3171 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 12:57:02 »
tak mam pierwsza trojke dzieciecych i doroslych
ale nie mam teraz pod reka
Trzymasz w gabinecie na mieście? :)

Online Kandor

« Odpowiedź #3172 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:00:26 »
Podałem bardzo niedokładny cytat, to było tak: "Nie. Są tu tylko książki, które muszę przeczytać w przyszłym tygodniu. Te, które już przeczytałem, znajdują się na Uniwersytecie”. A czasami odpowiadał też: „Nie przeczytałem żadnej z nich. W przeciwnym razie po co miałbym je tutaj trzymać?”"😁

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3173 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:03:46 »
AI twierdzi, ze prawidzwy, ale pojawia się w internecie w 2023, w polskim w grudniu tego roku
więc... nie wiem, bo w żadnym nie jest podane źródło tej wypowiedzi
zachowałbym sceptycyzm

ai tez nie potrafi wskazac zrodla i bredzi ;)

Cytat, który przytoczyłeś, pochodzi z wywiadu z Umberto Eco, w którym autor dyskutuje o swojej miłości do książek i ich wartości. Wywiad ten zazwyczaj jest związany z jego książką "Da Vinci's Ghost", ale może też być związany z innymi jego dziełami lub esejami. Eco wielokrotnie poruszał temat książek i ich znaczenia w życiu w różnych kontekstach, więc cytat może występować w kilku miejscach. Jeśli chcesz dokładnie zidentyfikować źródło, polecam poszukać w książkach lub zbiorkach esejów Eco, które dotyczą kultury i literatury.
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:06:31 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline starcek

« Odpowiedź #3174 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:08:57 »
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online Kandor

« Odpowiedź #3175 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:10:03 »
a korzystałeś z skryptów AI prosząc o naśladowanie stylu autora? ;)
Mozliwe, że to prawdziwe - piszę tylko, że jestem sceptyczny co do złotych myśli z fejsbooka :)
ale mogę to zweryfikować - daj mi chwilę.
Rok temu ktoś zadawał sobie to samo pytanie co ty i...nie znalazł odpowiedzi😄Ale wiesz co? To co wkleiłem jest akurat prawdziwe i pokazuje poglądy autora, to nic że nic nie ma o mlotkach i śrubokrętach😁 Są tacy co twierdzą że autor "Księcia" nigdy wprost nie użył sformułowania "cel uświęca środki"(i to miało być w samym księciu choć pozostawil po sobie wiele pism) ale nie znaczy to że cała jego filozofia staje się nieaktualna.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3176 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:13:45 »
spoko nie chodzi o poglądy Eco - mało o nim wiem
tylko o to, że robią nas w ch... na masową skalę ;) a te cytaciki to wierzchołek góry lodowej ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online Kandor

« Odpowiedź #3177 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:16:37 »
Dał bym głowę sobie uciąć że ta wypowiedź jest też zawarta w jednym ze felietonów z któregoś ze zbiorów "Zapiski na pudełku od zapałek". Skoro twierdził że zwykł tak odpowiadać ludziom to oczywiste jest że powtarzał tę wypowiedź w różnych miejscach i przy różnych okazjach. Sprawdzę przy okazji😃

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3178 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:17:51 »

Ojcowie nie dają przykładu synom. Mężczyźni stanowią znaczną mniejszość wśród czytelników iławskiej biblioteki. Zaledwie ¼ to właśnie panowie.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3179 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 13:22:40 »
Nie wiem czy jest prawdziwy czy nie, ale z pewnością jest mądry lub głupi. Tylko jeszcze nie wiem jaki.
To nie ma znaczenia. Ważne, że ten tekst zaprosił Twoje myśli choćby i na krótką przechadzkę.
Czyli zyskałeś, bo tak ciało jak i umysł należy czasem wyprowadzać na spacer. :)