Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 766302 razy)

Online studio_lain

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3120 dnia: Cz, 09 Styczeń 2025, 12:52:32 »
nie nie w komiksie nie ma maginów - to tylko taka ciekawostka a propo określania dla magów
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3121 dnia: Cz, 09 Styczeń 2025, 12:59:40 »
Nie zapominajmy o Maggusie Rincewindzie.
Czyli może być też Maggusia. ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Styczeń 2025, 13:01:14 wysłana przez Deepdelver »

Offline Murazor

« Odpowiedź #3122 dnia: Cz, 09 Styczeń 2025, 13:07:15 »
Czyli wymyslili slowo magini, ze slowa magin, ktorego nawet nie da sie wyszukac w internecie. Ah ta naturalna ewolucja jezyka. Zamiast np.: czarodziejki, ktora jest w uzytku od lat.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3123 dnia: Cz, 09 Styczeń 2025, 13:18:25 »
magini to nie jest nowe słowo, ono funkcjonuje od dawna w grach komputerowych

bóg - bogini
mag - magini
https://sjp.pl/magini

i jeszcze jedno, wy się cieszcie że to jest mag-magini a nie mag-mażka
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Styczeń 2025, 13:20:05 wysłana przez Sędzia »

Offline death_bird

« Odpowiedź #3124 dnia: Cz, 09 Styczeń 2025, 13:24:13 »
Cieszyć to by się było można gdyby to była "adeptka magii".
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online studio_lain

« Odpowiedź #3125 dnia: Cz, 09 Styczeń 2025, 13:34:07 »
przypominam ze CE jest

Spoiler: PokażUkryj
właśnie grą :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #3126 dnia: Cz, 09 Styczeń 2025, 23:50:05 »
Panowie, dajcie spokój, magia-mag-magini, Sędzia wszystko wyjaśnił.

Żadna adeptka magii, bo inaczej mielibyśmy tam nie magów, ale adeptów magii (inny wydźwięk). Cieszymy się, że Victoria nie została czarodziejką  ;D (a mogła!). No a gdyby miała zostać magiem, to... tak jakby nie Victoria ;)

"Victorio, jesteś urodzoną maginią. Posiadanie tego daru to również ogromna odpowiedzialność. Mag musi zatem nauczyć się mierzyć i ukierunkowywać te niezwykłe zdolności".

Niemniej niezmiennie mi miło, że zwracacie uwagę na feminatywy!  :D

@death_bird: Serio wolałbyś tam /maga/ albo /czarodziejkę/?  ???

Bardzo miło też, że ktoś docenił naszą pracę przy akrostychach. Pierwszego dnia dłubania przy nich autentycznie rozbolała mnie głowa...

Offline Murazor

« Odpowiedź #3127 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 07:09:51 »
"Victorio, jesteś urodzoną maginią. Posiadanie tego daru to również ogromna odpowiedzialność. Mag musi zatem nauczyć się mierzyć i ukierunkowywać te niezwykłe zdolności".
A czemu nie "Magini musi zatem nauczyć się mierzyć i ukierunkowywać te niezwykłe zdolności"? Ten cytat jest o dwoch roznych osobach?

Gdyby nie slowo mag w drugim zdaniu to nie wiedzialbym co to znaczy magini (mimo grania w mase gier fantasy nigdy tego nie widzialem), no chyba, ze kontekst obrazkowy pomaga (jeszcze nie czytalem CE).

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3128 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 08:39:32 »
Przy lekturze CE nie zwracałem uwagi na feminatywy (zauważyłem "biolożkę", ale na "maginię" w ogóle nie zwróciłem uwagi), a zatem w mojej opinii były naturalnie brzmiące. W ogóle tłumaczenie bardzo mi się podobało, kawał dobrej roboty przy trudnym materiale.
Spoiler: PokażUkryj
No, może w jednym miejscu miałbym wątpliwość - mowa jest o wysyłaniu delegacji, a mi wygląda na to, że jest ona przyjmowana (albo na odwrót, nie pamiętam).

No i sam komiks cudowny.

Offline death_bird

« Odpowiedź #3129 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 08:54:03 »
No a gdyby miała zostać magiem, to... tak jakby nie Victoria ;)

Dlaczego*?

@death_bird: Serio wolałbyś tam /maga/ albo /czarodziejkę/?  ???

Jak serio to wolałbym nawet "osoba magiczna".

Bardzo miło też, że ktoś docenił naszą pracę przy akrostychach. Pierwszego dnia dłubania przy nich autentycznie rozbolała mnie głowa...

Otóż to. W przypadku akrostychów od razu i na pierwszy rzut oka widać było ile pracy należało włożyć żeby uzyskać ten poziom przekładu. Szacunek.
I jednocześnie tak samo od razu i tak samo na pierwszy rzut oka przy określeniu "magini" zwyczajnie zabrakło wyczucia. Jakkolwiek ironicznie/sarkastycznie, ale Sędzia ujął to idealnie: "magini/mażka" - to jest kwestia wyłącznie skali i poziomu nietrafności.
Nie każdy wyraz w danym języku brzmi równie sensownie/poważnie. Określenie "bogini" funkcjonuje u nas od kiedy? Od początków plejstocenu? I nie budzi żadnych wątpliwości. To na "m" takie wątpliwości budzi - zwyczajnie nie brzmi dobrze. Victoria pracowała na taśmie produkcyjnej w fabryce Maggi?
*Murazor zadaje tutaj trafne pytanie.

P.S.
"- Towarzyszu Beria. W ciągu najbliższego miesiąca rozstrzelacie sto tysięcy kułaków i jednego dentystę.
  - Rozkaz towarzyszu Stalin. Ale dlaczego rozstrzelamy dentystę?
  - A widzicie towarzyszu Beria. Wszyscy będą zadawać sobie to samo pytanie o dentystę i nikt nie zwróci uwagi na kułaków".
To takie luźne skojarzenie a propos dyskusji, którą urodziło jedno zdanie z całego elaboratu. ;)
« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Styczeń 2025, 10:26:03 wysłana przez death_bird »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online studio_lain

« Odpowiedź #3130 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 11:45:42 »
Nie zapominajmy o Maggusie Rincewindzie.
Czyli może być też Maggusia. ;)

Magusisioleczka ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3131 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 15:03:47 »
Lista będzie długa, bo mi się nie chciało pisać na bieżąco.

Gaiman 1602 oraz 1602 Czwórka z Fantasticka - świetnie się czyta Gaimana, to lepsze (i ciekawsze) niż większość zwykłego Marvela. Warto przeczytać choćby po to, żeby zobaczyć co może zrobić z SH człowiek, który umie w scenariusze. Czwórka już mniej ciekawa, można sobie darować.

Książęta Demony 1 i 2 - lubię Jacka Vance'a (cudowne Lyonesse!) więc ten komiks miał u mnie plusa na starcie. Nie jest to wybitne dzieło, zwykłe sci-fi, ale na tyle dobrze się to czytało, że przeczytałbym książki, gdyby były dostępne po polsku. Jednak żeby być uczciwym to nie ma tu zbyt wiele oryginalności ani głębi.

Jestem ich milczeniem - fajny kryminał ze zbuntowaną bohaterką główną, w sumie klasyczny. Fajne, przeczytałbym więcej. Lepsze niż wydany w tym samym czasie Nie puszczaj mojej dłoni.

Goldorak - nie oglądam i nigdy nie oglądałem chińskich bajek, więc zupełnie nie znam kreskówki dla której ten komiks był hołdem. Nie wiem jak oceni to jakiś fan, ale chciałbym żeby dla rzeczy będących w kręgu moich zainteresowań powstawały tak fajne hołdy. No i niezły komiks w swojej kategorii, dosyć mnie to zaskoczyło.

Wzór na szczęście - nudy. Fajny pomysł na ten wzór, ale zupełnie niewykorzystany potencjał. Można było z tego zrobić coś co mocno trzepnie, a wyszło takie bezpłciowe nic.

Smocza krew - jeden z najgorszych komiksów jaki przeczytałem w ogóle. Scenariusz jakby napisany mniej więcej w 5-10 minut. Nie potrafię sobie wyobrazić jak Bedu mógł w ogóle chcieć podpisać taką padakę swoim imieniem. Po lekturze tego komiksu boję się wrócić do Hugo, żeby nie okazało się, że też jest słabe tylko w mojej pamięci jest fajne. Smocza krew - unikać za wszelką cenę.

Gwiazda pustyni- fajnie się to czytało. Nie przepadam za Marinim, ale tutaj było więcej niż przyzwoicie, choć w fabule są nielogiczne elementy, które psują odbiór całości. Nie uważam by to był komiks na miarę Mistrzów Komiksu, ale warto przeczytać.

Wahkan - mam problem, bo po miesiącu od lektury nie pamiętam o czym był ten komiks, co więcej, nawet przeglądając na szybko nie byłem w stanie sobie przypomnieć. Dopiero dokładniejsze oględziny pozwoliły na identyfikację. No, nie świadczy to zbyt dobrze o komiksie, choć odczucia (jak mi się przypomniało już po zidentyfikowaniu) były nie najgorsze. To kryminał retro ale podejście mocno współczesne. Wydaje mi się, że ktoś tu wcześniej mocno zjechał ten komiks. Ja tak krytycznie bym go nie ocenił, ale trzeba wyraźnie podkreślić, to jest baaaaardzo przeciętny przeciętniak.

Szalona z Sacre Coeur - do Jodo mam stosunek "jak zachwyca, kiedy nie zachwyca". Poza Incalem. Szalona jest lepsza niż guano o nazwie Królewska krew czy Juan Solo albo Synowie El-Topo, ale to nadal bełkot, który do mnie nie trafia i który mnie zwyczajnie nudzi.

Borgia 1-2 - i tutaj duże zaskoczenie, bo to Jodo, który nie zachwyca i Manara, który jest mi obojętny. A komiks czyta się bardzo, bardzo dobrze. Może dlatego, że jest mniej bełkotu, niż w Szalonej? Dla osoby nie znającej wcześniej komiksu i czytającej dla fabuły, szeroko omawiane mankamenty tego wydania (tzn. jakieś ucięte kadry) nie mają żadnego znaczenia, można śmiało kupować (jeśli się trafi jeszcze na jakiś egzemplarz).

Milenium (od LiT) - skrzyżowanie Imienia róży z Dänikenem. Dobre czytadło, lektura mnie wciągnęła, bardzo bardzo przyzwoita rzecz w swojej kategorii. Przeczytałbym kontynuację.

Kamasutra - taki przeciętniak bez większych uwag, nie bardzo już nawet pamiętam fabułę, ale też nie przypominam sobie jakichś większych wad. Nie wiem tylko czy warto wydawać na to kasę, skoro jest mnóstwo innych ciekawszych opcji...

Contrapaso - ... np. Contrapaso, kryminał w Hiszpanii w roku 1956. Dobrze i ciekawie napisane, fajne postaci. Jak ktoś lubi kryminały (dziennikarskie śledztwa) w tle historycznym nie powinien przegapić.

Ernie Pike - świetna rzecz, chyba najlepsze, co w tym zestawieniu się znajdzie. Jeden z nielicznych przypadków, gdzie komiks sprostał oczekiwaniom sprzed lektury. Niektóre historie naprawdę mocne. Jedyna rzecz, do której mógłbym się przyczepić: zbyt wielu szlachetnych wrogów. Nie odrzucam tej koncepcji, ale oczekiwałbym jakichś proporcji, a tak mamy w zasadzie same szlachetne i honorowe jednostki, tylko ktoś tych Polaków zabijał.

Siberia56 - tutaj też kojarzę wcześniejsze negatywne opinie. I zupełnie ich nie podzielam, to bardzo fajne sci-fi, eksploracja nieznanej planety skutej lodem. Bardzo fajny klimat, autorzy nie byli delikatni dla bohaterów. Nie jest to dzieło wybitne, ale bardzo przyzwoite sci-fi.

Dziewięć - ten podobał mi się nieco mniej, ale nadal ok, przyzwoity przeciętniak, głównym motywem jest powtarzalny powrót w czasie.

Aquarica - Sokala wielbię za Syberię (1 i 2) a nadto bardzo mi się podobał Detektyw Kaczor, natomiast Aquarica to straszna słabizna i nudy. Nie warto, szkoda kasy.

Mademoiselle Baudelaire - przyzwoity komiks, nic specjalnego, ale zaciekawił. Brzydki. Raczej dla zainteresowanych Baudelairem niż dla komiksiarzy (ale może się mylę).

Bibliomulica z Kordoby - "gwiazda" tego zestawienia. Miałem ogromne oczekiwania, a to jest strasznie słabiutkie. Takie wannabe Sfara dla ubogich. Nie wiem dlaczego to w ogóle znalazło się w jakiejś topce. Może dlatego, że to o miłości do książek i o ich ratowaniu, a komiksiarze (jak i książkarze) lubią czytać o miłości do książek/komiksów. Mnie to nie rusza, dlatego ten komiks to jedno z największych rozczarowań roku. Totalny niewypał.

RIP 1-6
- genialna seria... do tomu 4 Nie wiem co za geniusz wpadł na to, żeby w połowie kryminału ujawnić wszystkie tajemnice. No nie, to wielbłąd. Czytałem kolejne tomy czekając aż mnie coś znowu zaskoczy/zaciekawi, jak w przypadku poprzednich 4, ale już było po zabawie. Gdyby to napisać inaczej, to byłoby blisko doskonałości, a tak jest jedna z najlepszych serii kryminalnych, ale z lekkim poczuciem niedosytu.

Czarna Pantera (Zobaczyć Wakandę i umrzeć, Gniew Pantery, Kim jest CzP i Naród pod naszymi stopami). - kontynuuję poznawanie mniej znanych postaci Marvela, bez większych oczekiwań. Z tych 4 wydanych u nas komiksów o CzP jedynie Gniew Pantery był interesujący. Pozostałe są miałkie i bez żadnej wartości, natomiast Gniew Pantery potrafił przyciągnąć i utrzymać uwagę.

Trzeba ratować Święta - jak ktoś czytał Wielkiego Złego Lisa to wie czego się spodziewać, więcej tego samego.

Gotham: Rok Pierwszy - bardzo dobry kryminał noir w stylu Chandlera. Świetnie się to czytało, Batmana w zasadzie nie ma, to w ogóle nie jest komiks SH, tylko właśnie kryminał w Gotham, więc jak ktoś nie lubi SH może mimo to przeczytać, bo warto.

Morgan - to jest najlepszy z serii komiksów duetu Segura/Ortiz, lepszy nawet od Hombre. Osobiście bardziej mi pasowała ta część, w której Morgan siedzi w więzieniu, ale całość jest bardzo.

Fungae - Pan Żarówka to był komiks "o czymś". A Fungae nie jest "o czymś", a w każdym razie nie jest o niczym szczególnym. Pewnie można doszukiwać się różnych metafor, ale nawet widząc potencjalne interpretacje, to nadal jest po prostu miałkie. Mr. Wawszczyk, nie idźcie tą drogą.

Presl - Syn swojego ojca, Priap, Orientalizm, Ogrody Babilonu, Boska kolonia, Fabryka - to komiksy nieme, więc "lektura" zajmuje mniej więcej 10-15 minut. Ale dały dość dużo satysfakcji, historie nie są banalne, autor chce pokazać coś istotnego i w sumie mu się to udaje. Nie przypadnie do gustu czytelnikom Batmana.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3132 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 18:11:12 »
Dzięki za opinie szczególnie o Szalonej i Aquarice to dwa tytuły które czułem że nie dla mnie, ale nazwiska kusiły, a jako że z twoimi ocenami dość często się zgadzam to je sobie odpuszczę. Natomiast co do Bibliomulicy to chyba taka pozycja która muszę się sparzyć samodzielnie i w końcu zaryzykuję  ;D

Offline kosmoski

« Odpowiedź #3133 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 18:19:56 »
Biblio nie jest taka najgorsza, ale mogła być lepsza. Szczególnie zakończenie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3134 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 22:13:21 »
Mulicy jeszcze nie kupiłem. Ale Szalona to jeden z najlepszych komiksów Jodo. Świetnie się bawiłem, śmiałem, pełen napięcia i niepewności co będzie dalej. I świetna czarno-biała kreska (mam tylko pierwsze wydanie). Odświeżyłem sobie z rok temu i dalej był taki dobry. Mi się podobał i szczerze polecam.