Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 768829 razy)

Offline Leyek

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2775 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:08:11 »
Wedlug mnie i nie tylko mnie to kwestie rasowe i konflikt.na tym tle w popkulturze to kwestia tozsamosciowa. Poczucie ze cos trace w identyfikacji z postacia bo utozsamiam sie przynajmniej z czescia cech fizycznych. Co prosciej mozna.nazwac moge sie w ta postac bawic i moge nia byc. Ale.to.jest wierzcholek tego problemu. Bo za tym stoja tez tozsamosci kulturowe . Ale jakbym mial uproscic to chodzi o kompleksy i w zwiazku z tym o.potrzebe indentyfikacji i wartosciowania przez dookreslanie sie czyms wiekszym od jednostki. Polecam badania.dotyczace np nacjonalizmu.

Człowieku to są głupie komiksiki, które czytamy dla rozrywki, że tak ogólnie napiszę, a Ty wyjeżdżasz z utożsamianiem się z bohaterem, nacjonalizmem itd. Może 12-16 latek się utożsamia i tyle.

Zresztą badania to masz w fizyce, chemii, astronomii, gdzie masz stałe niezmienne (ew. bardziej zbadane z biegiem czasu, ale same w sobie się rzeczy nie zmieniły), a nie w "naukach" społecznych, gdzie można manipulować wynikami jak się chce.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2776 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:10:41 »
@studio_lain

I jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli dochodzi do zmiany koloru skóry bohatera (fikcyjnego/historycznego) - już nawet nie mówię z jakiego koloru na który - to czy skoro dochodzi do takiej zmiany, to czy autor tej zmiany nie jest czasem rasistą?

No bo przecież jeśli bohater był jednego koloru skóry i następuje zmiana na drugi, to można powiedzieć, że to dlatego że autorowi nie podobał się dotychczasowy kolor skóry. Nie ważne z jakiego powodu, ale ostatecznie uznał, że dotychczasowy kolor powinien ulec zmianie. Ergo, przeszkadzał mu dotychczasowy.

Czy to jest rasizm?

ps.
temat trochę zboczył, ale mam nadzieję, że moderatorzy spojrzą łaskawym okiem, bo kultura jest zachowana.

Kwestia motywacji? Ja tu obstawiam koniunkturalizm i chec zarobku ;) czy to jest rasitowskie? :) sadze ze moze byc. To.tylko pokazuje.jak pigment.w.skorze popierdolil.ludziom.we lbach ;) naprawde nawalamy sie.o takie.dyrdymaly...
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2777 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:12:26 »
naprawde nawalamy sie.o takie.dyrdymaly...

bez przesady, nikt się nie nawala, normalnie sobie gadamy

Offline Death

« Odpowiedź #2778 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:12:44 »

Offline Murazor

« Odpowiedź #2779 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:18:53 »
Która nie jest podyktowana żadnym ideolo tylko zwykłymi prawami autorskimi.
No, ale skoro dzieje sie to nagminnie to pierwsza mysla jest podmianka na sile kobiety.

Wedlug mnie i nie tylko mnie to kwestie rasowe i konflikt.na tym tle w popkulturze to kwestia tozsamosciowa. Poczucie ze cos trace w identyfikacji z postacia bo utozsamiam sie przynajmniej z czescia cech fizycznych.
Nigdy w zyciu nie pomyslalem, o Batman jest bialy to go lubie bardziej, niz Milesa. Powiem wiecej, dopoki nie zmienia sie rasy jakiegos bohatera to nawet nie zwracam uwagi na taki detal.

To.tylko pokazuje.jak pigment.w.skorze popierdolil.ludziom.we lbach ;)
To nie tylko pigment, czy rasa, kazda zmiana postaci, ktora nie ma zadnej podstawy, czy logicznego powodu jest krytykowana. Na przyklad zmiana orientacji Icemana, ktory byl kobieciarzem.

Jakos do Milesa, czy Ms Marvel nikt sie nie przywala. Stworzyli NOWE postaci z logicznym originem (oczywiscie w ramach gatunku), dorzucili interesujace przygody i sa jednymi z lepszych serii.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2780 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:19:02 »
Człowieku to są głupie komiksiki, które czytamy dla rozrywki, że tak ogólnie napiszę, a Ty wyjeżdżasz z utożsamianiem się z bohaterem, nacjonalizmem itd. Może 12-16 latek się utożsamia i tyle.

Zresztą badania to masz w fizyce, chemii, astronomii, gdzie masz stałe niezmienne (ew. bardziej zbadane z biegiem czasu, ale same w sobie się rzeczy nie zmieniły), a nie w "naukach" społecznych, gdzie można manipulować wynikami jak się chce.

Leyek nie kompromituj.sie stary. Co.ty wiesz o metodologii badawczej.w naukach spolecznych chlopie :) albo.o neurobilogii.mozgu? Samo.to.ze czytasz komiksiki.mowi.o.tobie wiecej niz myslisz np o pracy twoich konkretnych czesci mozgu. Serio brachu. Nie tocz rozmow.by wygrac bo.tu.nie ma nagrody. Ja rozmawiam bo to pozwala mi zadawac.sobie pytania ktorych.sam.sobie.nie zadaje.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2781 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:21:13 »
 8) ::)

Spoko.chlopaki.przeniosa oftop. Do jutra wytrzymasz.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:40:06 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2782 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:23:40 »
bez przesady, nikt się nie nawala, normalnie sobie gadamy

Nie mialem na.mysli.forum przyjemnie sie gada.dlatego nie moge sie.oderwac
Chodzill.mi.wiesz o kontekst swiatowy. Se ludzie.problem.wymyslili ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Leyek

« Odpowiedź #2783 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:35:29 »
Co.ty wiesz o metodologii badawczej.w naukach spolecznych chlopie :)

Wystarczy mi tyle, że foton w próżni zawsze będzie leciał ze stałą prędkością i wyniki badania tego będą zawsze powtarzalne, a na wyniki badań w naukach społecznych może wpłynąć ten co daje kasę albo badacz mający swoje uprzedzenia, itd. I żadna metodologia nie pomoże jak najsłabszym ogniwem jest zawsze człowiek. O śmieciowych czasopismach naukowych już nawet nie wspominam.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2784 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:36:19 »
Wiesz, narzucasz w tej dyskusji swoje przekonania/opinie i poprzez nie definiujesz określone pojęcia (rasizm) mimo że w rzeczywistości znaczą jednak co innego. W ten sposób nigdy nie dojdziemy do żadnych konstruktywnych wniosków.

Najprostszy przykład - narzucasz (próbujesz narzucić?) tezę, że kolor skóry jest takim samym detalem bez znaczenia jak kolor oczu. Tyle że to nie jest prawda. Oczy są bardzo niewielkim fragmentem postaci, często ledwie widocznym, przez co nie pamięta się w ogóle ich koloru. Tymczasem kolor skóry postaci jest widoczny. Nie dlatego, że jesteśmy zaprogramowani, tylko dlatego że jest znacznie większy. W przypadku roznegliżowanych postaci ten kolor może być dominującą cechą fizyczną tej postaci. Kolor oczu nie będzie praktycznie nigdy cechą dominującą, pomijając bohaterów specjalnie stworzonych z bardzo dziwnym kolorem oczu albo innymi efektami specjalnymi.

I tu wchodzimy na poziom manipulacji - bierzesz fałszywą (nieprawdziwą) tezę (że kolor oczu a kolor skóry jest takim samym detalem postaci, mimo że nie jest) i przyjmujesz ją jako aksjomat. I wówczas możesz sobie dowolnie rzucać tezami o rasizmie, bo skoro to detal, to ludzie którym zmiana takiego detalu się nie podoba to rasiści. Posiłkujesz się przy tym prześmiewczym "a jaki mają kolor oczu" brnąc dalej w manipulację, że to taki sam detal. No nie.

Przepraszam cie bardzo ale to na polu.naukowym sie.nie broni.stary. to.ty.przyjmujesz aksjomat spoleczno-kulturowy.jako.wyznacznik ze cos.ma.znaczenie. z punktu cech.pakietu.biologicznego kolor.skory.jest jak kolor.oczu. bez znaczenia.dla.jednostki.ale.ma.znaczenie.w.jej.zyciu spolecznym. Czyli tego.z.czym ta jednostka.jest.identfikowana przez.dana spolecznosc w oparciu o.wyglad. wspomniany wgrany.spolecznie kod. Wspomnijmy.tu o innym np.o.rudy.to.falszywy. ten kolor.nabiera znaczenia.dla.jednostki.tylko.w.konfrontacji z otoczeniem.nacechowanym.takim.wyobrazniem.osoby. jasniej.nie.umiem. kolor.ma.znaczenie.tylko dla tego dla kogo.ma znaczenie.a.to.oznacza wartosciowanie.

Dobra kasia mowi ze dostaniemy wszyscy bany bo robimy w ch... offtop. Wybaczcie. Przepraszam modow. Chce wam jeszcze pisac o komiksach. Pozdrowka. Dodam.tylko wywazacie.drzwi.juz dawno otwarte ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Leyek

« Odpowiedź #2785 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:46:16 »
Przepraszam cie bardzo ale to na polu.naukowym sie.nie broni.stary. to.ty.przyjmujesz aksjomat spoleczno-kulturowy.jako.wyznacznik ze cos.ma.znaczenie. z punktu cech.pakietu.biologicznego kolor.skory.jest jak kolor.oczu. bez znaczenia.dla.jednostki.ale.ma.znaczenie.w.jej.zyciu spolecznym. Czyli tego.z.czym ta jednostka.jest.identfikowana przez.dana spolecznosc w oparciu o.wyglad. wspomniany wgrany.spolecznie kod.

Aksjomat społeczno-kulturowy, kod, pakiet biologiczny i inne mądrze wyglądające wyrazy plus bronienie poważnych nauk społecznych. No naprawdę trudno zgadnąć co kończyłeś lub się pasjonujesz i jak Cię to uwarunkowało czy tam zakodowało wobec reszty społeczeństwa :)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2786 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 23:02:25 »
Przepraszam cie bardzo ale to na polu.naukowym sie.nie broni.stary. to.ty.przyjmujesz aksjomat spoleczno-kulturowy.jako.wyznacznik ze cos.ma.znaczenie. z punktu cech.pakietu.biologicznego kolor.skory.jest jak kolor.oczu. bez znaczenia.dla.jednostki.ale.ma.znaczenie.w.jej.zyciu spolecznym. Czyli tego.z.czym ta jednostka.jest.identfikowana przez.dana spolecznosc w oparciu o.wyglad. wspomniany wgrany.spolecznie kod. Wspomnijmy.tu o innym np.o.rudy.to.falszywy. ten kolor.nabiera znaczenia.dla.jednostki.tylko.w.konfrontacji z otoczeniem.nacechowanym.takim.wyobrazniem.osoby. jasniej.nie.umiem. kolor.ma.znaczenie.tylko dla tego dla kogo.ma znaczenie.a.to.oznacza wartosciowanie.

Dobra kasia mowi ze dostaniemy wszyscy bany bo robimy w ch... offtop. Wybaczcie. Przepraszam modow. Chce wam jeszcze pisac o komiksach. Pozdrowka. Dodam.tylko wywazacie.drzwi.juz dawno otwarte ;)

Mam jednak nadzieję, że banów nie będzie z uwagi na to, że dyskusja jest dość kulturalna, zwłaszcza jak się porówna do niektórych, które miały miejsce nie tak dawno temu.

Odnośnie zaś tego co napisałeś - nie wiem jak jest z punktu widzenia "pakietu biologicznego" i nie bardzo mi się chce nad tym zastanawiać, być może jest jak piszesz. Tylko że co to ma do rzeczy w tym przypadku? Nie mówimy o kwestiach biologicznych, tylko o reakcjach społecznych na zmiany w wyglądzie postaci (fikcyjnych i historycznych). Z tej perspektywy kolor skóry jest czymś zupełnie innym niż kolor oczu, bo na kolor oczu zwraca się znacznie mniejszą uwagę niż na kolor skóry. Nie dlatego, że to rasizm, tylko dlatego że kolor skóry jest znacznie bardziej widoczny. Dobra, kończmy.

edit:
Z drugiej strony tak sobie myślę, wszak nadal rozmawiamy o komiksach, które czytamy. Tu akurat o bardzo szczególnym aspekcie, jakim jest zmiana koloru skóry bohatera komiksu. Ale jednak nadal mieści się w bardzo szeroko pojętym temacie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Wrzesień 2024, 23:10:52 wysłana przez Sędzia »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2787 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 23:08:29 »
Moze jak nas przeniosa to.wrocimy, ale na pewno.nie.bede juz pisal.z komorki. Sory.ze.musicie.sie przez tak.pisany tekst przebijac a nie mam na komorze glosowego.czytnika ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Archie

« Odpowiedź #2788 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 23:25:41 »
Wedlug mnie i nie tylko mnie to kwestie rasowe i konflikt.na tym tle w popkulturze to kwestia tozsamosciowa. Poczucie ze cos trace w identyfikacji z postacia bo utozsamiam sie przynajmniej z czescia cech fizycznych. Co prosciej mozna.nazwac moge sie w ta postac bawic i moge nia byc. Ale.to.jest wierzcholek tego problemu. Bo za tym stoja tez tozsamosci kulturowe . Ale jakbym mial uproscic to chodzi o kompleksy i w zwiazku z tym o.potrzebe indentyfikacji i wartosciowania przez dookreslanie sie czyms wiekszym od jednostki. Polecam badania.dotyczace np nacjonalizmu.
Podkreślałeś, że upraszczasz, ale czy nie upraszczasz nazbyt? Weźmy taki przykład — lubię Luke'a Cage'a, który jest Afroamerykaninem, ale gdyby w jakiejś adaptacji nagle zmienili mu kolor skóry to byłbym absolutnie wkurzony. Tak samo przeszkadza mi biały Thunderball w serialowej She-Hulk, który oryginalnie również jest czarnoskóry. Jak można łatwo się domyślić moja pigmentacja jest odmienna niż oryginalna wymienionych postaci, a za cholerę nie chciałbym żeby kiedyś zrobili dla mnie białego Cage'a.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Leyek

« Odpowiedź #2789 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 23:29:13 »
Jak można łatwo się domyślić moja pigmentacja jest odmienna niż oryginalna wymienionych postaci, a za cholerę nie chciałbym żeby kiedyś zrobili dla mnie białego Cage'a.

Może jak Tym w Misiu za młodego byłeś czarny ;)