Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764306 razy)

Offline Saruman

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2625 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 11:00:39 »
Pewnie znasz, ale jak nie to: Punisher MAX.

Online michał81

« Odpowiedź #2626 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 11:07:04 »
O Potworze z Bagien wymyślałem już wcześniej ale boję się czy taka stara kreska przypadnie mi do gustu.
to spróbój na początek Potwora z Bagien Scotta Snydera, to jest współczesna wersja utrzymana w klimatach body horroru

Offline firzu

« Odpowiedź #2627 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 11:29:09 »
Pewnie znasz, ale jak nie to: Punisher MAX.

Za młodu chyba miałem kilka Punisherów w rękach i mi nie leżą

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2628 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 11:31:18 »
Za młodu chyba miałem kilka Punisherów w rękach i mi nie leżą
A Daredevil Bendisa? Bardzo fajne, mroczne superhero.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #2629 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 11:50:06 »
to spróbój na początek Potwora z Bagien Scotta Snydera, to jest współczesna wersja utrzymana w klimatach body horroru

Bagniak Snydera najwyższa półka - świetnie narysowany (ogólnie kadrowanie w komiksach z Potworem z Bagien jest z reguły kapitalne), jednak cierpi on na dwie bolączki:
1) brak Animal Mana Lemire'a  - w zbiorczym Potwora z Bagien Snydera są dwa zeszyty z AM - początek crossoveru oraz jego kulminacja, pomiędzy tymi zeszytami Bagniak miał swoje przygody, Animal Man swoje, więc poznasz tylko historię z jednej strony i wg mnie cała konkluzja straci na jakości przez to. Omnibus po angielsku nie jest jakiś mega drogi, a poza crossoverem, to mi się wydaje, że Animal Man jest nawet lepszy od Potwora :) Język jest mega prosty, także jak ogarniasz angielski choć trochę, to na pewno dasz sobie radę, a sprawdzisz pojedyncze słowa. I na pewno nie pożałujesz.

2) brak kontynuacji - po Snyderze serię przejął Soule - kupiłem brakujące trejdy po angielsku, bo ktoś na forum polecił, że nawet lepsze niż Snydera - i faktycznie - na pewno nie jest gorsze, a miejscami dużo lepsze.

Bagniak Moore'a to klasyka sama w sobie, chociaż mam wrażenie, że im dalej wlas, tym Moore dalej zabrnął w jakieś filozoficzne rozkminy i pamiętam, że nie niektóry zeszyty to w były w ogóle nie strawne. Ale jako całość na pewno warto.
Animal Man Morrisona też świetna rzecz - żadnych jazd na kwasie jak to u Granta z reguły bywa - po prostu świetna i pomysłowa historia.

Ogólnie Animal Man i Potwór z Bagien to są moje ulubione postacie z ogólnie pojętego SH. Animal Mana mam komplet (po Morrisonie były jeszcze 4 grubsze trejdy, kiedy historie pisali inni scenarzyści i trzyma to fajny poziom do samego końca), a Bagniaka powoli kompletuję (mam Snydera, trejdy Soula, Moore'a, Black Label Lemire'a i wrześniowy Wein już zamówiony w preorderze).

Online michał81

« Odpowiedź #2630 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 12:20:56 »
@dreamer36 zgoda, ale to co zostało wydane i tak jest zrozumiałe jako zamknięta historia, więc jeśli ktoś chce się przekonać do Bagniaka, mając obawy co do tej postaci i klasycznej Sagi to ten Snyder pomimo braków o których wspominasz jest wg mnie i tak dobry na start.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #2631 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 13:15:41 »
@dreamer36 zgoda, ale to co zostało wydane i tak jest zrozumiałe jako zamknięta historia, więc jeśli ktoś chce się przekonać do Bagniaka, mając obawy co do tej postaci i klasycznej Sagi to ten Snyder pomimo braków o których wspominasz jest wg mnie i tak dobry na start.

Jasne - pisałem, że braki wpływają na jakość całości, a nie jej zrozumienie. Snyder jako zamknięta historia na pewno świetnie się sprawdzi jako zachęta na poznanie Bagniaka. Ale uważam, że w połączeniu z Animal Manem zachęci bardziej i do tego jeszcze zachęci do samego Buddy'iego :)

Offline firzu

« Odpowiedź #2632 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 13:42:25 »
A Daredevil Bendisa? Bardzo fajne, mroczne superhero.

Myślę o nim ale chyba bardziej skłaniam się w stronę czegoś całkiem innego.

Co do Animal Man to jest chyba też jakiś omnibus po polsku ? Myślę że może od niego bym zaczął, dużo stron a ceny dość rozsądne. Przynajmniej używek

Online michał81

« Odpowiedź #2633 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 13:43:42 »
Jasne - pisałem, że braki wpływają na jakość całości, a nie jej zrozumienie. Snyder jako zamknięta historia na pewno świetnie się sprawdzi jako zachęta na poznanie Bagniaka. Ale uważam, że w połączeniu z Animal Manem zachęci bardziej i do tego jeszcze zachęci do samego Buddy'iego :)
To co napisałeś jest odpowiedzią na pytanie osoby które przeczytała Bagniaka Snydera i pyta co jeszcze. Finalnie to Snyder też nawiązuje w jakiś sposób do tego co stworzył Moore. Ale nie polecę osobie tego wszyskiego skoro ma wątpliwości co do Sagi Moore'a, która jest dłuższa i powinna być pewnym punktem wyjściowym, więc wg mnie Snydera jest na start w sam raz na początek

I tak Animal Man Lemire'a powininen zostać u nas dawno już wydany (jak nie omnibus to z podziałem na dwa tomy), patrząc ile innych pozycji tego autora pojawiło się na naszym rodzimym rynku. Ale to jest Egmont i jego ścieżki wydawnicze są bardzo kręte.

W przypadku części Soule, to teraz jest najepszy moment kiedy wydają jego Daredevila.
« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Sierpień 2024, 13:50:15 wysłana przez michał81 »

Online michał81

« Odpowiedź #2634 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 13:47:23 »
Co do Animal Man to jest chyba też jakiś omnibus po polsku ? Myślę że może od niego bym zaczął, dużo stron a ceny dość rozsądne. Przynajmniej używek
jest wydany omnibus Morrisona, a nie Lemire'a który wspomina @dreamer36, inne podejście do postaci
« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Sierpień 2024, 13:50:33 wysłana przez michał81 »

Offline gashu

« Odpowiedź #2635 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 15:55:32 »
Może Planetary lub Authority?
To chyba nie mainstream?

Offline Death

« Odpowiedź #2636 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 20:49:07 »
Kurde, a to był taki fajny temat... Praktycznie same opinie.
Rozmowa bardziej pasuje do tematu szukam komiksu.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2637 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 20:59:30 »
"Gun Honey".
Nieskomplikowana rozrywka dla nieskomplikowanych użytkowników.  ;D
Po namyśle kojarzy mi się trochę (w wersji soft) z "Banshee". Dużo pościgów, strzelanin, dawania po twarzy i nagich damulek. Fabuła też nieskomplikowana. Czyta się to w chwilę, wrażenia wielkiego nie robi, ot taka paczka paprykowych chipsów zapijanych jakąś brązową cieczą z bąbelkami. W zasadzie to niewiele da się powiedzieć. Jest ostra babka, są tarapaty i w zasadzie opis obiecuje więcej niż treść dostarcza. Tzn. niby damulka w czymś się specjalizuje, ale scenariusz nie wysila się aż tak bardzo żeby ten jej wyuczony fach, w którym jest najlepsza i dzięki któremu kosi kupę kasy błyszczał i skrzył się brylantowymi fasetkami*. Jest to raczej pretekst do pościgów, strzelanin, dawania po twarzy i nagich damulek. Całkiem przyjemnie rysowanych.
Fast food jakich raczej więcej niż mniej a tytułowa Joasia raczej nie stanie u boku Forever czy Nataszy. Nie ta kategoria wagowa.
Można, ale nie trzeba.
6/10.

*Pod tym względem przypomina mi trochę "Reguła nr 1" Guzowskiej gdzie jej główna Simona też ma być genialna i samowystarczalna i też nie bardzo jej idzie, bo scenariusz jak obiecuje tak nie dowozi.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline PJP

« Odpowiedź #2638 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 21:27:45 »
Miałem dokładnie takie same odczucia, więc pozbyłem się bez żalu. Myślałem, że to będzie coś innego :D Odkurzyłem sobie Kapitana Minetę (a propos niezobowiązującej rozrywki) i ogólnie daje radę. Gdyby wmontować parę dziwnych gagów i zrobić kontynuację to... kupiłbym.
« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Sierpień 2024, 21:29:23 wysłana przez PJP »

Offline firzu

« Odpowiedź #2639 dnia: Pt, 23 Sierpień 2024, 21:43:36 »
Kurde, a to był taki fajny temat... Praktycznie same opinie.
Rozmowa bardziej pasuje do tematu szukam komiksu.

Oki , rozumiem już nie drążę tematu. Sorki