Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 760593 razy)

Offline rapr

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2430 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 10:58:00 »

Skorpion - wyd. zbiorcze tom 3 - Wow! Rewelacja! Często mówi się, że seria traci rozpęd, jakość w trakcie trwania. W przypadku Skorpiona powiedziałbym, że jest wręcz przeciwnie! Fantastyczna przygoda, zrealizowana z rozmachem i narysowana w fantastyczny sposób! Kolejny tom jest chyba jedynym powodem, dla którego warto wypatrywać października w tym roku ;) Tym razem poszukiwania informacji o swojej rodzinie prowadzą Skorpiona z powrotem do Rzymu, cała intryga wydaje się bardziej polityczna niż awanturnicza, co wyszło w tych zeszytach wspaniale. Z czystym sercem mogę polecić lekturę.

Barakuda - Komplet tomów leżał na regale od dawna, ale jakoś nigdy nie było łatwo się za niego zabrać. Mam wrażenie, że łatwiej sięgnąć po 6-tomową historię, jak jest zawarta w integralu, a nie pojedynczych zeszytach. Ale jak już zacząłem czytać, to bardzo wciąga! Przede wszystkim komiks jest ślicznie zilustrowany, prawdziwą przyjemność sprawia przeglądanie kolejnych plansz. Co do fabuły - 5/6 zeszytów bardzo dobre! Finał mam wrażenie pół stopnia niżej, ze względu na niewykorzystanie (niedostateczne wykorzystanie?) jednej z postaci. Całość jednak czyta się szybko i satysfakcjonująco.
Spoiler: PokażUkryj
Polecam fanom polskich kabaretów, zwłaszcza tych, gdzie chłop się przebrał za babę ;)

Thorgal - Alinoe - kolejny tom z kolekcji i kolejne zaskoczenie! Komiksy z lat 80. mogą tak wyglądać? Zwykle kojarzą mi się ze ścianami tekstu i uciążliwym opisywaniem rysunków czytelnikowi. A tutaj tego tekstu jest naprawdę niewiele, cały zeszyt płynie na rysunkach. I moim zdaniem efekt jest REWELACYJNY. Tom ten jest też utrzymany w innej formie, jest mniej przygodowy, a bardziej podchodzi pod horror. A wspomniałem już, że Thorgala prawie w nim nie ma? Podsumowując - mój "miesiąc miodowy" z Thorgalem trwa, na razie spełniając wysokie oczekiwania co do serii.

Ja mam wszystko oprócz tych z Labrum. Cena jest wysoka i na chwilę obecną odpuszczam.

Jeśli miałbym dorzucić moje trzy grosze - Labrumowe Conany to dla mnie must have. Pierwszy tom wziąłem ze względu na Pierre'a Alary'ego, którego styl rysowania mi się bardzo podoba i którego chciałem jeszcze przeczytać/pooglądać. To, co dostałem przerosło moje oczekiwania. Świetny sposób wydania, wielki format, dodatki opisujące okoliczności powstawania oryginalnej prozy. Plus oczywiście trzy komiksy, niepowiązane ze sobą, ilustrowane w zupełnie innych stylach. Dla mnie była to pierwsza styczność z Conanem (oprócz Arnolda X lat temu) i wsiąkłem w te frankofońskie adaptacje. Co do ceny - była jakaś promocja -20% na Black Friday, może będzie ponownie w przyszłości :)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2431 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 12:06:13 »
Barakuda 1-6 - chyba najlepszy komiks piracki, z tych które czytałem (Republika czaszki, Long John Silver, Jim Hawkins - nie pamiętam czy coś jeszcze). Jest klimat, brutalność, ciekawe postaci. Może trochę fabuła nie jest skoncentrowana i w sumie nie ma głównego wątku fabularnego, ale dzięki temu mamy wrażenie, że po prostu jesteśmy świadkami dziejących się ciekawych wydarzeń. Mały minus za szczątkowe gnębienie głównych bohaterów, jednak wypadałoby żeby trochę bardziej pocierpieli. Z komiksów Taurusa jedna z najlepszych rzeczy jakie wydali.

Detektyw Kaczor na tropie - Ręce niani splamiła krew. - komiks kupiłem zupełnie przy okazji, przeglądając oferty jednej księgarni na Allegro. Autorem jest facet, który stworzył jedne z najlepszych gier przygodowych w historii, tj. Syberię - Benoit Sokal. I ten komiks potwierdza wysoki warsztat autora jako scenarzysty. Wszystko w tym komiksie gra, tak jak powinno, jest zagadka, ciekawe rozwiązanie i twist. Bohaterowie to antropomorficzne zwierzęta, tak jak w Blacksadzie. Pod względem zagadki i spójności scenariusza wyżej stawiam Detektywa Kaczora niż poszczególne tomy Blacksada. Wizualnie lepszy Blacksad, ale Detektyw Kaczor nie ma się czego wstydzić, całość pasuje do tego komiksu. Polecam, szkoda że nikt nie wydaje innych tomów. Można kupić na Allegro za grosze.

Button Man - to nie jest arcydzieło, ale to jest kapitalny komiks sensacyjny. Jedna z lepszych rzeczy od Studia Lain (obok Wtorka Popielcowego, Bezprawia i Ballady o Halo Jones). Przede wszystkim kapitalne wykonanie, zarówno pod względem rysunkowym, jak i pod względem prowadzenia fabuły. Świetnie się to czyta. Sama fabuła może nie jest wybitna (proste pomysły, proste zagadki, które dość szybko da się rozwiązać), na dodatek główna postać jest zbyt płaska fabularnie, plus nie ma tutaj żadnej większej głębi, to komiks czysto rozrywkowy. Ale to są drobiazgi, bo całość to poziom nieosiągalny dla większości komiksów sensacyjnych. Jestem pewien że to ktoś za kilka lat wznowi, to jest po prostu zbyt dobre, żeby nie wróciło na rynek.

Offline rapr

« Odpowiedź #2432 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 13:35:34 »
Barakuda 1-6 - [...]
Może trochę fabuła nie jest skoncentrowana i w sumie nie ma głównego wątku fabularnego, ale dzięki temu mamy wrażenie, że po prostu jesteśmy świadkami dziejących się ciekawych wydarzeń.

Heh, nie umiałbym tego tak ująć, ale rzeczywiście. Paradoksalnie zrobiło to dobrze komiksowi, bo każda z historii trzymała w napięciu i nie była rozwleczona.

Chyba mamy gorący maj, skoro na tapet wpadły pirackie klimaty wydane lata temu ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2433 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 14:02:54 »
Kroniki Barbarzyńców

Panie i Panowie, przeczytałem nowy komiks od Studia Lain i sam nie wiem co napisać :) Mam delikatnie przepalone styki, od zabawy w kotka i myszkę autora z czytelnikiem. To nowość, także będę pisał ogólnikowo. Ale, jak już myślisz że jest tak, po kwadransie zmieniasz zdanie. Teraz mówisz sobie pod nosem, na pewno jest tak, z pewnością. Mija kilka minut i już się wahasz, a może jednak nie? A może jest inaczej? Ostatni rozdział to właśnie taka sytuacja, pasuje tutaj idealnie słowo szaleństwo. Kroniki zapewne nie podpasują każdemu, na kadrach przelewają się flaki, krew, wymiociny, natomiast nie jest to komiks nastawiony tylko i wyłącznie na zwykłą prostacką rzeźnię, seks, gwałty. Momentami jest śmiesznie, momentami poważnie, bohaterowie kalkują, zmieniają swoje zachowania, ale czuć pod skórą że myślą nad tym co robią, a nie działają jak barany. Kroniki mają kilka scen, po których czytelnik jest usatysfakcjonowany tym, w jakim kierunku zmierza scenariusz. Historia oferuje o wiele więcej niż typową wojenkę, podboje, grabieże i podpalenia. Wiem jedno, za jakiś czas ponowię lekturę. Bo czuję, że sporo drobiazgów mogło mi umknąć, a dodatkowo chciałbym jeszcze raz sprawić przyjemność swoim zmysłom i drugi raz zagłębić się w ten dosyć popieprzony świat. Graficznie album to petarda, ciężko byłoby się do czegoś przyczepić. Europejska kreska jednak rządki, sceny walk są dynamiczne, wzburzone morze zalewa karty komiksu, kobiety rozpalają swoimi wdziękami. Kadry są bogate w tła, przez większość albumu dosyć szczegółowe.

Moje odczucia są pozytywne, wkręciłem się w klimat. Jestem zadowolony ze scenariusza, chociaż początkowo spodziewałem się innego tonu opowieści. Studio Lain wydało komiks, tak jak powinno. Całość w jednym tomie, jakość oceniam na bardzo dobry. Plus za foliowanie, bez tego miałbym poprzecieraną okładkę bez wątpienia. Gratuluję dobrej sprzedaży, seriale (Wikingowie, Upadek Królestwa) spowodowały głód na rynku, Thorgal się sprzedaje, więc jak widać można iść w ciemno jeżeli chodzi o Barbarzyńców Północy.

Tak na koniec, jest w tych sześciu rozdziałach jakaś siła, że po zakończeniu lektury poczułem delikatny zawód. Meta, po zawodach, można się rozejść. To zapewne pokazuje, że odpowiednio zaangażowałem się w losy bohaterów, niby to komiks czysto rozrywkowy, aczkolwiek człowiek musi się odpowiednio nastawić i skupić.

Wystawiam ocenę 8,5/10. Polecam komiks (póki jeszcze jest) użytkownikom, którzy lubią komiks europejski z mocną historią, w pikantnym sosie gdzie skrajne zachowanie nie są skrępowane żadnymi barierami.

dzieki, za tak obszerna opinie :) dalbym na facebooka ale mnie zajada ze juz niedostepne ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline szulig

« Odpowiedź #2434 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 14:15:04 »
dzieki, za tak obszerna opinie :) dalbym na facebooka ale mnie zajada ze juz niedostepne ;)

no właśnie ... >:(

Offline Nephilim

« Odpowiedź #2435 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 16:32:41 »
Kiedy "Quetzalcoatl", Panie Prezesie? Pewnie przyszły rok dopiero? ;(

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2436 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 17:02:56 »
pewnie tak, patrz watek studia lain :)
ale może warto kuc żelazo póki gorące? ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Online adamarluk

« Odpowiedź #2437 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 18:03:07 »
ale może warto kuc żelazo póki gorące? ;)
Kuj  :)

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2438 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 19:16:14 »
Ja mam pierwsze 4 z Egmontu te grube i jak nie mam ochoty zbierać tego dalej czytając opisy kolejnych tomów, tak mam ogromną chęć wejść w te od Labrum. Tylko ta cena pozostawia wątpliwości.
Egmont przeczytałem, bo byłem ciekaw jak autorzy poradzą sobie z wypełnieniem luk fabularnych. Szacunek za podjęty trud, ale jednak dużo lepiej czyta się takie niezależne historie pozbawione chronologii. Tam jest prawdziwy Conan. W jego przygodach ten ciąg przyczynowo-skutkowy jest doskonale zbędny. Odrobina tajemnicy to jest coś, co dodaje smaczku tej postaci. A co do ceny, to cytując klasyka tanio już było. Może pierwszy tom jak wychodził, to trochę to szokowało, ale przy tym co się obecnie wyprawia, i to nie tylko w temacie komiksów, to już mniej jest wybór między tańszym a droższym. Zapłacić i tak trzeba. Pytanie, czy za tą cenę otrzymam satysfakcjonujący mnie produkt.

Offline Itachi

« Odpowiedź #2439 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 20:48:53 »
Thorgal Wendigo

Kolejny one-shot ze świata Thorgala za mną, nie wiem czy nie jest lepszy od pierwszego. To absolutny powiew świeżości, sprawiający niebywałą przyjemność z lektury. Wendigo ubiorę w jedno słowo. Perfekcja. Scenariusz ze znakomitym zakończeniem, grafika, ach jakie te kadry są cudowne, dodając do tego klimacik i całkiem brutalny przekrój świata - no mamy hita. Sama okładka, wręcz wykrzykuje do czytelników, weźcie mnie w łapkę i odpłyńcie na godzinkę od wszelkich trosk, codziennych zajęć i obowiązków. Wyłączcie się i rozkoszujcie serwisem. Jestem zajarany na maksa, jakież to jest dobre. Czuć, że autorzy doskonale bawią się w tym świecie, kreują nowe historie, robiąc to z należytą uwagą, aby nie przesadzić i nie stworzyć pustej wydmuszki, bazując tylko na samych postaciach. Nie, nie. Klimat pierwszych tomów, jest wyczuwalny. Za to należą się największe pochwały, bo łatwo można było to spartolić. Moje oczekiwania były spore, po solowych albumach spodziewałem się mocnych wrażeń, także na razie moja mordka cieszy się od ucha do ucha. Normalnie, aż chce się więcej!

9/10
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline komiks

« Odpowiedź #2440 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 22:23:33 »
Pojawiła się ciekawa (niepochlebna) recenzja na temat Kronik Barbarzyńców. Link do recenzji tutaj.

Daję zajawkę, coby zbudować napięcie ;)
Historia opowiedziana w tym komiksie jest niedorzeczna i pełna logicznych dziur oraz nieprawdopodobnych zbiegów okoliczności ... W scenariuszu nie ma jednak nic odkrywczego, poza epatowaniem seksem i przemocą ... komiks rozrywkowy bez żadnych ambicji.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2441 dnia: Śr, 22 Maj 2024, 22:58:54 »
Nie Aztekowie, nie piraci a Vae Victis poproszę w takim razie.

Online donT

« Odpowiedź #2442 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 11:31:16 »
Decorum przewinelo sie niedawno w temacie Studia Lain, w kontekscie komiksow kozacko narysowanych. Chociaz jego lekture mam juz dawno za soba, to od momentu gdy tytul ten zostal przez Arka wspomniany, usmiechal sie do mnie z poleczek zalotnie, zachecajac do ponownego kontaktu. Jest to graficzna torpeda do wielokrotnego podziwiania i bez watpienia - jeden z najladniejszych, amerykanskich komiksow wydanych w ostatnich latach. Mike Huddleston odpowiedzialny za strone graficzna zongluje stylami, zaskakujac co chwile czyms innym, niczym magik wyciagajac z kapulesza kolejne kroliczki. Wszystkie grafiki sa dzielem cyfrowym, ale to zadna ujma, bo sa po prostu przesliczne. Artysta niezwykle sprawnie posluguje sie zarowno szybkimi szkicami, bardzo szczegolowymi "malunkami", grafika 3d, jak rowniez z powodzeniem je wszystkie miksuje tworzac prace bardzo oryginalne, od ktorymi ciezko jest oderwac oko. Bo czego tu nie ma? Jest cartoon, street art, graffiti, realizm, abstrackja, you name it. Znajdziemy tu zarowno dynamiczne pojedynki, poscigi i strzelaniny, jak rowniez pieknie malowane kosmiczne pejzaze czy 2 stronicowe splash page. I wszystko byloby super gdyby za kapitalnymi rysunkami nadazala fabula. Hickman slynie z wielowatkowych, kompleskowych scenariuszy rozplanowanych na wiele zeszytow. Jego komiksy sa czesto wymagajace ale finalnie - bardzo satysfakcjonujace, nagradzajace czytelnika za skupienie i czas. Nie inaczej jest w przypadku Decorum. Przynajmniej w pewnym stopniu. Biegnaca dwutorowo akcja opowiada o losach mlodej dziewczyny, bedacej kurierem, ktora na wskutek pewnych okolicznosci dolacza do elitarnej szkoly dla przyszlych zabojcow. Drugi watek to poszukiwanie przez AI pewnego jaja, z ktorego cos sie niedlugo wykluje. To cos moze byc potencjalnym zagrozeniem dla egzystencji inteligentnych maszych reprezentowanych przez Church of Singularity, ktory dzieki niezwykle zaawansowanego rozwojowi technologicznemu praktycznie dominuje w calej galaktyce i wciaz ma chrapke na wiecej. Brzmi interesujaco i tak faktycznie jest. Tylko, ze prosta w gruncie rzeczy fabula ma strasznie zawila konstrukcje i przez dlugi czas ciezko jest polapac sie o co w tym wszystkim chodzi. Narracja wielokrotnie prowadzona jest samym tylko obrazem, a szczatkowe, zagadkowe dialogi nie pomagaja. Hickman jak zwykle stawia na budowanie swiata i bombarduje czytelnika mnostwem informacji, grafik, schematow. Problem jest taki, ze nagminnie nie maja one zadnego wplywu na sama historie lub jest on minimalny, czesto natomiast sa zwyklym marnowaniem stron. Osaczaja za to skonfabulowanego czytelnika mnostwem niepotrzebnych faktow. Kolejna bolaczka Decorum jest strasznie nierowne tempo opowiesci. Poczatkowo bardzo powolne, momentami stojace w miejscu, w ostatnich 2 rozdzialach przyspiesza okrutnie i wiele watkow ekspresowo zamyka lub pozostawia niedokonczonymi. Wyglada to tak, jakby komiks zaplanowany na 12 zeszytow w polowie postanowiono skrocic do 8. Najwazniejsze dla historii wydarzenia koncowe skondensowano i przedstawiono doslownie na kilkunastu stronach. Slabo jak na 400 stronicowego kloca. No i wisienka na torcie - opowiesc konczy sie slowami "to be continued". Jednakze o kontynacji ani widu, ani slychu. To od biedy mozna uznac za zamknieta historie, ale wyraznie czuc, ze brakuje jej konkluzji. Wyglada to tak, jakby autorom nagle przestalo sie chciec lub kazano konczyc szybciej niz zamierzali. Decorum nie jest zlym komiksem, ma swoje momenty, potrafi zaskoczyc i wciagnac. Niestety, nie jest komiksem latwym, a przede wszystkim - kompletnym, a tego mu wybaczyc nie potrafie.   
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline rapr

« Odpowiedź #2443 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 12:12:34 »

Kroniki barbarzyńców - rozpakowywałem paczkę z Gildii i postanowiłem przeglądnąć ten komiks przed odłożeniem na półkę. Okazało się, że odłożyłem dopiero po kilku godzinach i to przeczytany. Powiem szczerze, że zaskoczył mnie ten komiks, kompletnie nie tego się spodziewałem. Jest to bez wątpienia rozrywkowa pozycja, która dostarcza naprawdę wiele wrażeń.
Komiks jest tak naprawdę podzielony na dwie (luźno powiązane ze sobą) opowieści. Pierwsze trzy zeszyty są moim zdaniem fantastyczne, zaskakujące, ale dość przekonujące. Przygody głównego bohatera bawią i szokują, ale jednocześnie zachowują pewien balans. To wszystko podlane jest sosem realistycznej kreski przedstawiającej absolutnie barbarzyńskie zachowania. A jednak trudno się od tych plansz oderwać.
Druga trójka zeszytów jest już dla mnie znacznie bardziej odjechana. Bardzo spodobał mi się pomysł ustanowienia drugiego bohatera i obserwacja wydarzeń z jego perspektywy.
Spoiler: PokażUkryj
Jednak sama końcówka spowodowała, że po przeczytaniu komiksu wiem mniej, niż przed lekturą ;)
 Autor wyraźnie postanowił pójść w kierunku pozostawienia czytelnika z niedopowiedzeniami i zastanawianiem się, co on właściwie przeczytał.

W całości - jest to naprawdę świetny rozrywkowy komiks, który czyta się z przyjemnością. Sceny ze Stonehenge czy Paryża zostaną ze mną na jakiś czas :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2444 dnia: Cz, 23 Maj 2024, 12:51:19 »
macie kłopoty za tą końcówką co? ;) jest w iście Bergmanowskim stylu :) Mitton pokazał tam według mnie pazura :) Zarzucano mu, że jego komiksy to bezmózga rzeźnia ;) To wywinął psikusa ;) Ale jak sobie przeczytacie jeszcze raz ten finał, to on jest dość klarowny :) Kluczem jest tu dla mnie - oczyszczenie - stąd m.in. finał w wodzie.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty