Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 763329 razy)

Offline PabloWu

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2220 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 12:55:54 »
1. To prawda, że Andreas fantastycznie wypada, kiedy komiks jest bardziej przygodowy. Dlatego też pierwszy integral Arq (drugi zresztą też), to takie złoto. A jak zaczyna za bardzo kombinować, to już jest gorzej (choć oczywiście nadal dobrze).

2. Też bardzo lubię biały tom Koziorożca. Zresztą tak samo uwielbiam szósty tom Rorka. Andreas też dobrze wypada w komiksach niemych.

3. Dobry jest ten Andreas, nie? :D

Niezły jest momentami to fakt ale czasem mam wątpliwości czy on sam czai co chce przekazać. Rork po trzecim tomie już był dla mnie ciężkostrawny, graficznie bomba ale nie chciało mi się rozkminiać o co tam chodzi i mam wątpliwości czy sam autor to wie  :).  Czeka na mnie jeszcze Koziorożec i Arq , zobaczymy jak podejdzie. Ahoj przygodo.

Offline Dacu

« Odpowiedź #2221 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 12:58:28 »
Dlatego Hexa należy sobie dawkować. Jak i wszystkie tego typu wydania i antologie.

Ja osobiście męczę się, gdy czytam tego typu rzeczy ciurkiem. Stosuje zasadę, że góra kilka historii, a czasem tylko jedna na raz. I dlatego taki album leży u mnie długo na szafce, a obok różne inne komiksy zmieniają się o wiele szybciej.

A Hexa czytałem na bieżąco, jeden zeszyt co miesiąc. I to było dobre dawkowanie. Jedna historia, kompletna, dająca kopa, a i do myślenia. I wyczekujesz z niecierpliwością na kolejny numer, który zaskakuje Cię znowu.

Takich rzeczy nie czyta się ciurkiem.
Jasna sprawa. Zazwyczaj też tak robię - antologię czy nawet serie czytam na przemian. Jeden tom Injustice, jeden Epic od Spidermana.  Oczywiście są wyjątki ja seria wciąga.

Hexa przeczytałem ciurkiem bo chciałem go jak najszybciej skończyć kiedy gdzieś po 4 tomie zrozumiałem, że to nie będzie dozgonna miłość. Teraz bym go porzucił, ale to bym jeden z pierwszy komiksów które nabyłem po „przebudzeniu”.

Niemniej, w idealnym świecie obok „kompletnego wydania” dostalibyśmy wybór najlepszych zeszytów. Bo dla mnie Hex nie był na tyle dobry i wciągający żeby z przyjemnością czytać wszystkie 72 zeszyty. Wolałbym takie 24 najlepsze. Szczególnie że wciąż jestem na etapie poszukiwań swojego gustu.

Offline donT

« Odpowiedź #2222 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 13:21:54 »
Niezły jest momentami to fakt ale czasem mam wątpliwości czy on sam czai co chce przekazać. Rork po trzecim tomie już był dla mnie ciężkostrawny, graficznie bomba ale nie chciało mi się rozkminiać o co tam chodzi i mam wątpliwości czy sam autor to wie  :).  Czeka na mnie jeszcze Koziorożec i Arq , zobaczymy jak podejdzie. Ahoj przygodo.

Taki urok Andreasowych komiksow. Ja bardzo je lubie, chociaz nie moge powiedziec, ze wszystkie dokladnie, zgdonie z zalozeniem autora rozkminilem. Najtrudniejszy jaki posiadam w swoich zbiorach to niewydany w Polsce Le Triangle Rouge, ktory lata temu przetlumaczyla mi kolezanka z Kanady. Historia jest szkatulowa i zakrecona jak ruski termos. Graficznie, bomba, tylko o co w tym chodzi? Cyrrus-Mill to takze niezla ukladanka, ale planowany trzeci tom nigdy sie nie ukazal, wiec jest dzielem nie do konca kompletnym. Najlatwiejszym w zrozumieniu jest wg mnie Coutoo, choc tez troche trzeba poglowkowac. Andreasowe historie sa wymagajace, zmuszaja do myslenia i bardzo uwaznej lektury, a nie kazdemu to podejdzie, bo rzeczywiscie - czesto rozne tropy nie prowadza do nikad. Niemniej jednak klimat maja niepowtarzalny i nieosiagalny dla wiekszosci innych tworcow.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Luty 2024, 13:58:01 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2223 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 14:08:45 »
Łowcy relikwii - przeciętny komiks z kilkoma ciekawszymi pomysłami. Zdecydowanie za krótki, żeby zrobić interesujące wrażenie. Orbital tego duetu zdecydowanie lepszy, zresztą to najlepsza seria Runberga (przy czym nie czytałem On Mars, Konungów i Kronik Under Yorku). Można przeczytać, jak ktoś już żywcem nie ma nic do czytania.

Sercożerca - naprawdę przyzwoita baśń, chłopiec stawia czoło różnym niebezpieczeństwom żeby uratować dziadka. Dobrze i szybko się to czyta, nie ma większych zgrzytów. Nie jest to arcydzieło, ale przyzwoita robota. Autor scenariusza popełnił jeszcze Bractwo Kraba od SL, ale tego jeszcze nie czytałem, więc nie mam porównania. Rysownik oprócz Kraba narysował też Azymut i Mechaniczną ziemię, więc wiadomo, czego się spodziewać. Jak ktoś lubi takie klimaty, to warto.

Sweet Paprika 1-3 - wiedziałem, że nie jestem targetem tego tytułu, ale Jeleniogórskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych.

Alchenit - mocno inspirowane Człowiekiem z Wysokiego Zamku Dicka. Nie jest to zły komiks, być może nawet by mnie zaciekawił, gdyby nie to, że książkę Dicka czytałem dużo wcześniej (i oceniam ją bardzo wysoko). Ale właśnie dlatego, że czytałem, niewiele mnie tu zaciekawiło i nie rozumiem hype'u. Poza tym zbyt wiele razy w popkulturze pojawiają się Niemcy z tego okresu. Z większym zainteresowaniem przeczytałbym komiks w stylu ilustracji Różalskiego, albo coś inspirowane Xavrasem Wyżrynem.

Dylan Dog - Mater Dolorosa - preferuję Dylan Doga w bieli i czerni. Zbyt dużo pretensjonalności w wypowiedziach małego Dylana. Są lepsze Dylany.

Osiedle Swoboda 1, 2, Niedźwiedź i Centrum - mam problem z tą serią, bo bardzo podobały mi się postaci wykreowane przez Śledzińskiego. Bardzo wiarygodne, fajne interakcje. Ale nie bawiły mnie wymyślone przez autora historie, a tym bardziej humor. I jeszcze jedno - zdecydowanie lepiej bez koloru. Gdyby całość była w kolorze, byłoby o stopień niżej. Sumując - dla postaci warto znać.

Na szybko spisane Integral - przy okazji Osiedla zrobiłem sobie powtórkę NSS, którą i tak miałem w planach po kilku postach w tym temacie, gdy napisałem o Kinderlandzie. Napisałem wtedy, że szkoda iż taki komiks jak Kinderland w PL nie powstał. W reakcji, obok Marzi, pojawiło się też NSS, które nie zrobiło na mnie żadnego wrażenia przy pierwszej lekturze, dlatego nawet nie pamiętałem o tym komiksie w tamtym czasie.

I uważam że porównania NSS do Kinderlandu są mocno chybione. NSS to zbitek klatek z życia autora (?), co zresztą wynika z samego tytułu, zaś Kinderland to spójna historia. W Kinderland upadek Muru jest istotnym wydarzeniem, w NSS upadek komuny to kwestia tego, że ojciec zaczął prywatny biznes na giełdzie. Od strony osobistej, czytając Kinderland czułem bliskość przeżyć z bohaterem komiksu, a z bohaterem NSS nie mam nic wspólnego. W kwestii grafiki jestem amatorem, ale w mojej ocenie Mawil w starannie stylizował swoje rysunki by wyglądały "dziecięco", zaś NSS jest narysowane niechlujnie, "na szybko".

Odchodząc od kwestii porównań - w odróżnieniu od Osiedla, NSS nie mają elementu, który bym oceniał wysoko. Najmocniejsza jest ostatnia część, ale to tylko fragment z całości, która mało mnie zaciekawiła, bo jest zbyt szybko spisana. Również nie pomaga strona graficzna. Jak wspomniałem przy okazji Osiedla, dużo lepiej jest w czerni i bieli, a tutaj mamy niestety kolor. Podsumowując, jeden fragment to za mało, bym pozytywnie oceniał NSS, a tym bardziej w porównaniu do Kinderlandu.

Czwórka z Baker Street 7-9 - zachwycałem się tomami od 1 do 6 i nic w tym zakresie się nie zmieniło. Wysoki poziom utrzymany, jedna z najlepszych serii na rynku.

Offline Death

« Odpowiedź #2224 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 18:56:18 »
Orbital to nie jest ten duet, inny rysownik.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2225 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 19:05:04 »
Orbital to nie jest ten duet, inny rysownik.

a racja, nie wiem czemu mi się pochrzaniło

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2226 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 21:03:25 »
Jeleniogórskie Przedsiębiorstwo Robót Drogowych.

Co śmiechłem, to moje :D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Death

« Odpowiedź #2227 dnia: Wt, 27 Luty 2024, 18:03:33 »

Na sutki królowej wróżek, to Ziarno szaleństwa jest naprawdę fajne! Jest tak jak myślałem: Niekończąca się opowieść, filmy Jima Hensona, The Secret of NIMH Dona Blutha, Labirynt z młodym Tomem Cruisem. Jeśli lubisz opowieści, które polegają na tym, że trwa wyprawa niby nic nieznaczących pionków, pomniejszych dla tego świata postaci, które podróżują przez mroczne uniwersum fantasy, żeby pokonać większe zło, to jest to seria dla was. Jak w Srebrnym krześle C. S. Lewisa. Dodatkowo jest to pięknie namalowane, każdy kadr jest osobnym obrazem. W warstwie plastycznej nie chodzi tylko o fakt, że malunki są same w sobie piękne, ale o to jak pięknie narracyjnie jest to rozegrane. Weźmy początek: najpierw widzimy spadające z drzewa liście, potem z oddali biegnącego przez runo leśne omglonego stworka, później kamera najeżdża na jego twarz, kolejne ujęcie: kamera leci z góry wraz z padającym deszczem i powoli zaglądamy przez okno do małej, drewnianej chaty, gdzie pali się ogień, przez szybę widzimy cienie postaci, a dopiero potem to co w środku. Klimat jest obłędny. Czuć tę tajemnicę i magię świata. Historia jest okraszona prostym, ale trafnym humorem, szczyptą rubaszności, a ostatni tom jeszcze podnosi ocenę dzieła, z którym obcowaliśmy. Tutaj gnomy podróżują i przyjaźnią się z wróżkami i trollami, czarownice zamieniają się w wielkie, czarne jak noc w Mordorze kruki lub podróżują na wozie ciągniętym przez wielką świnię, a genialna mysz pływa w mrocznym jeziorze zbudowanym własnymi łapkami batyskafem zrobionym z beczki. Postacie są małe, a świat olbrzymi, drzewa przytłaczają, a na każdym malowanym kadrze spod konara wychylają się świecące ślepia. Ziarno szaleństwa to najlepszy dowód na to, że na oklepanych motywach fantasy nadal można tworzyć klimatyczne, wciągające historie. I niczego więcej mi nie trzeba. Jeśli ktoś w podstawówce wstawał podczas zimowych ferii, żeby zobaczyć Kroniki Narnii z BBC, zaczytywał się w Hobbita, a w niedzielę podczas wspólnego jedzenia rosołu z rodziną przy TV, rumienił się na widok pięknej Fantaghiro, to jest komiks dla niego.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #2228 dnia: Wt, 27 Luty 2024, 19:21:33 »
Jest tak jak myślałem: Niekończąca się opowieść, filmy Jima Hensona, The Secret of NIMH Dona Blutha, Labirynt z młodym Tomem Cruisem.

Chyba masz na myśli Legendę z młodym Cruisem, w Labiryncie to mamy Bowiego.  ;)

Offline Death

« Odpowiedź #2229 dnia: Wt, 27 Luty 2024, 19:26:43 »
Jużci! Legenda!

Offline Eyeless

« Odpowiedź #2230 dnia: Wt, 27 Luty 2024, 21:35:21 »
Kurcze, tą Fantaghiro prawie mnie przekonałeś. :)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2231 dnia: Wt, 27 Luty 2024, 21:37:15 »
Mnie przekonał już tymi sutkami królowej wróżek. Muszę typa zablokować, bo przez niego ciężko ograniczać kupowanie  ;D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline bosssu

« Odpowiedź #2232 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 10:37:30 »
RIP. 1-4 tom
Autorka: Gaet’s, Julien Monier
Oj dawno nie czytałem takiego dobrego komiksu! Graficznie klimacik mega, półcienie, szarości jak i życie głównych bohaterów, fajny taki "kredkowy" klimat pierwsze skojarzenie to...Skład Główny Loisela. Czułem się trochę jakbym oglądał francuski film Delicatessen- taka typowa czarna komedia. Jak ktoś oglądał "8 części prawdy" to ten wątek również jest głównym motorem tej opowieści- każdy tom to wizja wydarzeń z perspektywy innego z bohaterów, które wzajemnie się przenikają i uzupełniają. Co do smaczków komiksu to klika ujęć rodem z "gore" - wszak profesja głównych bohaterów to czyszczenie domów po wszelkiej maści umarlakach, samobójcach itp. Mocny, mroczny, klimatyczny...po prostu ŚWIETNY!!!

Offline Death

« Odpowiedź #2233 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 10:42:41 »
Prawie wszystkie komiksy czytam tak, że czekam na całość. Szczególnie jeśli jest to miniseria, czyli powiedzmy te 3-6 tomów. Niestety RIP zacząłem czytać na bieżąco i bardzo cierpię, kiedy się kończy i muszę czekać kilka miesięcy na kolejny tom. Też popełniłeś ten błąd.  :D Teraz musimy cierpieć. :D Ale jeszcze tylko dwa i koniec.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2234 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 12:26:32 »
Death śliczne dzięki za dobre słowa :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie