Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 760836 razy)

Offline PabloWu

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2205 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 20:19:01 »
Siemano !
    Komiksowy luty trwa w najlepsze, nieskromnie napiszę że pomimo życiowych zawirowań jestem z siebie dumny, trochę dyscypliny i powoli udaje mi się tak zorganizować życie że czasu na czytanie mam jakby coraz więcej także jedziemy z koksem.

Kontynuacja "Śpiocha" utwierdziła mnie w przekonaniu że jest to najlepsza seria duetu Brubaker/ Philips . Fantastyczna lektura  trzymająca w napięciu do samego końca historia pełna intryg, (nawet wątek niczym "Z archiwum X" się pojawił )z  postaciami mającymi silne i twarde charaktery. Zajebisty komiks po którym mam ochotę poczytać Wildcats Alana Moore'a i liczę na to że ktoś kiedyś to u Nas wyda. 

Następne co wpadło mi ręce i do czego od dłuższego czasu przymierzałem się do lektury to seria Ex Machina. Całość już za mną za mną i ręce same składają się do oklasków, to się samo czyta !  Świetnie napisany bardziej obyczajowo niż superbohaterski komiks którego siłą i motorem napędowym są wyraziste postaci, dialogi pełne humoru i ciętych ripost oraz  pewna aura tajemnic podchodzenia mocy które po troszeczku są czytelnikowi odkrywane.
    Czystą przyjemnością jest śledzenie losów burmistrza nie będącego w żadnej opcji politycznej który dzień w dzień zmaga się z przeróżnymi wyzwaniami dla dobra mieszkańców a w którego za podejmowane decyzje walą po równo zarówno z  lewa jak i prawa, pięknie podsumowała pana Stówkę jego współpracownica : " pan nie idzie bezmyślnie po partyjnej linii ale obiektywie rozważa wszystkie za i przeciw".
    Dzięki dużej różnorodności tematów społecznych poruszanych w komiksie fabuła nie zamula a wręcz przeciwnie, dostajemy mnóstwo ciekawych spostrzeżeń ciągle się i wciąż aktualnych także w naszej rzeczywistości. Bardzo podobał mi się fragment dotyczący palenia ziółka i puenta płynąca z tej historii, smutno i refleksyjnie mi się zrobiło jak była akcja ze sklepem komiksowym ,ehh całe życie marzyłem o takim miejscu w swoim mieście.

Generalnie co chwilę dostajemy jakieś zagadnienie z którym możemy sobie polemizować , od związków partnerskich po pigułkę "po".

Dawno żadna dłuższa seria tak mnie nie wciągnęła przeczytałem ciągiem całość i w żadnym momencie nie miałem uczucia znurzenia. Jest to kawał świetnej lektury z idealnie wyważoną obyczajowością z wątkami superbohaterskimi a sama końcówka jest satysfakcjonująca ,mocna i mimo wszystko zaskakująca, zabawa w politykę to jednak stan umysłu i trzeba mieć twardą psychę żeby całkowicie nie opętała żądza władzy.

AVE Komiks!
Pozdro

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2206 dnia: Nd, 25 Luty 2024, 21:30:54 »
Ja mam krańcowo odmienne opinie, Ex Machina to był dla mnie najsłabszy cykl z Vertigo, wynudziłem się strasznie. A Śpioch to z tych słabszych Bru, chyba tylko Zabij albo zgiń i Pulp były słabsze. Obie rzeczy już dawno na cudzych półkach.

Offline Pinto

« Odpowiedź #2207 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 00:42:33 »
No jeśli "Zabij albo zgiń" uważasz za słabe, to "Śpiocha" mogę brać w ciemno.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Luty 2024, 00:50:52 wysłana przez Pinto »

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2208 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 01:18:01 »
   Dla mnie Ex Machina jest ciekawym komiksem choćby z tego względu że autor w interesujący sposób odnosi się do jednej z większych tragedii swojego kraju i wydaje mi się że scenariusz jest dla Vaughana swego rodzaju terapią na wydarzenia z 11 września. Wymyślił sobie Pana Stówkę, tchnął trochę nadziei i wiary w serducha że miasto to ludzie o różnych poglądach tworzący w trudnych chwilach silny, zwarty kolektyw oraz że można inaczej prowadzić ważny urząd niż pod partyjne wytyczne,  a tam gdzie z pozoru nic się nie działo i "wiało nudą" według mnie "wiało ciekawymi rozkminkami" posypanymi ciętym humorem na temat społeczności jednego z ważniejszych miast świata.
   Eisner za serię według mnie jak najbardziej zasłużony a wydaje mi się że jakbym czytał w oryginale tak jak się ukazywało czyli zeszyt raz na miesiąc to podobałby mi się jeszcze bardziej.
Ale co kto lubi to se lubi, pozdro.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2209 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 08:37:55 »
No jeśli "Zabij albo zgiń" uważasz za słabe,

Jak dla mnie koncepcja była zdecydowanie wtórna względem "Fatale" a zakończenie (albo inaczej -
Spoiler: PokażUkryj
twist na zakończenie
) zwyczajnie głupie.

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2210 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 10:08:54 »
No jeśli "Zabij albo zgiń" uważasz za słabe, to "Śpiocha" mogę brać w ciemno.

Owszem, jeśli lubisz słabe komiksy Brubakara :P

Offline bababatman

« Odpowiedź #2211 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 10:28:05 »
Według mnie Śpioch obok serii Criminal i The Fade Out to najlepsze komiksy duetu Bru i Phillips.

Offline donT

« Odpowiedź #2212 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 10:51:15 »
Koziorozec to moja ulubiona seria autorstwa mistrza komiksu „mistycznego” – Andreasa. Sam juz nie wiem, ile razy ja czytalem, ale pamietam, ze z kazdym nowym tomem, powtarzalem sobie calosc, wiec troche tego bylo. Z reszta to Andreas, wiec przeplatajace sie, niezliczone watki zmuszaja do nieskonczonych powrotow do poprzednich czesci. Najbardziej lubie pierwszy cykl czyli tomy 1-5, ktory nie jest jeszcze tak bardzo przeladowany jak nastepne i zamiast na kolejne zagadki (choc oczywiscie tez, wiadomo), stawia na awanture i przygode. Poscigi, strzelaniny, bijatyki, w lekkostrawnym, przyjemnym stylu, polane spora nuta tajemnicy. Oprocz poczatku, bardzo lubie tom niemy czyli 13, ale tym razem to jeszcze przede mna. W tomach pozniejszych wszystko sie dosc mocno komplikuje, ale i tak nie schodzi ponizej pewnego poziomu. Polecac nie trzeba.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Luty 2024, 11:53:25 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Lobo

« Odpowiedź #2213 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 10:51:43 »
Nie wiem w ogóle jak można powiedzieć że Śpioch i Zabij albo zgiń to słabe komiksy

Online xanar

« Odpowiedź #2214 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 10:56:47 »
Też nie wiem, bo Śpioch jest słaby a Zabij albo zgiń nie  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2215 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 11:27:42 »
no kurczaki nie wiem jak można stawiać Criminal obok Śpiocha

Nie wiem w ogóle jak można powiedzieć że Śpioch i Zabij albo zgiń to słabe komiksy

Normalnie, to słabe komiksy. Brubaker zasadniczo nie jest wybitny (co nie znaczy, że jest zły), ale ma lepsze i słabsze momenty. Zabij albo zgiń i Śpioch to te słabsze.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Luty 2024, 11:30:09 wysłana przez Sędzia »

Offline Death

« Odpowiedź #2216 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 11:45:01 »
Najbardziej lubie pierwszy cykl czyli tomy 1-5, ktory nie jest jeszcze tak bardzo przeladowany jak kolejne i zamiast na kolejne zagadki (choc oczywiscie tez, wiadomo), stawia na awanture i przygode. Poscigi, strzelaniny, bijatyki, w lekko strawnym, przyjemnym stylu, polane spora nuta tajemnicy. Oprocz poczatku, bardzo lubie tom niemy czyli 13, ale tym razem to jeszcze przede mna. W tomach pozniejszych wszystko sie dosc mocno komplikuje, ale i tak nie schodzi ponizej pewnego poziomu. Polecac nie trzeba.
1. To prawda, że Andreas fantastycznie wypada, kiedy komiks jest bardziej przygodowy. Dlatego też pierwszy integral Arq (drugi zresztą też), to takie złoto. A jak zaczyna za bardzo kombinować, to już jest gorzej (choć oczywiście nadal dobrze).

2. Też bardzo lubię biały tom Koziorożca. Zresztą tak samo uwielbiam szósty tom Rorka. Andreas też dobrze wypada w komiksach niemych.

3. Dobry jest ten Andreas, nie? :D

Offline Takesh

« Odpowiedź #2217 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 11:57:14 »
Ze Śpiochem może być problem taki, że jest to część ówczesnego uniwersum WildStorm Jima Lee. Główne powiązania z Team 7 i Johem Lynchem, a przez to z innymi ukazującymi się wtedy seriami, dużo dodają do tego komiksu. Kulminacją pierwszego tomu był crossover całego uniwersum, czyli Coup D'Etat. Uwaga psujaki!!!
Spoiler: PokażUkryj
Tamże Authority przejęło kontrolę nad rządem, a StormWatch zeszło do podziemia.

Dlatego ocena Śpiocha może zależeć od wiedzy czytelnika o tamtym świecie, czy też jego innych indywidualnych cech.

Ja osobiście bardzo lubię całe tamto uniwersum i jak je prowadzili. Owszem, były słabsze chwile, ale mieli ciekawe pomysły, historie szły do przodu, a konsekwecje wyborów i czynów bohaterów były odczuwałne i nikt o nich nagle nie zapominał. Każdy crossover miał duże stawki, a świat nie był taki sam na serio, a nie jak w Marvelu lub DC. Zmiany były trwałe i pozwalały autorom wymyślać ciekawe historie. Szalone pomysły nie były blokowane, tylko wykorzystywane. Wystarczy spojrzeć na właśnie Coup D'Etat, Fire from Heaven, czy World's End i co one zrobiły z całym uniwersum.

Jak ktoś ma dostęp do tych starych historii, to niech zerknie. Lepsze niż większość tego, co nam serwuje od lat Marvel i DC.

Offline Dacu

« Odpowiedź #2218 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 12:11:02 »
Jonah Hex. Ponad dekadę od czytania oryginałów robię repetę w wersji Egmontu. Dla mnie to trochę taki Punisher Max na Dzikim Zachodzie. Krótkie opowieści, gęste, mocne, brutalne, czasem zostawiające z drapaniem w gardle i goryczą niesprawiedliwości. Choć tylko o sprawiedliwość Hexowi chodzi. No i o pieniądze, na resztę ma wywalone.

Odbiłem się kiedyś od cepeliowego serialu o Blueberrym, odbiłem się od niespójnego narracyjnie Loveless, odbiłem się od przestylizowanego Durango.

Jonah Hex to mój ulubiony western w komiksie, czy też komiks w westernie. Śmierdzi kurzem, prochem, krwią, końskimi odchodami i wątpliwymi moralnie wyborami.

Duża przyjemność.
O ile Hexa przeczytałem całego to dla mnie było tego za dużo. 12 czy 13 trejdów czytane ciurkiem sprawiło że na koniec wszystko się trochę zlało w jedną całość.

Lepszym pomysłem byłoby zebranie w 3 tomach najlepszych historii. Bo są tam perełki, ale giną pod masą identyczny historii napisanych od sztancy.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2219 dnia: Pn, 26 Luty 2024, 12:47:41 »
Dlatego Hexa należy sobie dawkować. Jak i wszystkie tego typu wydania i antologie.

Ja osobiście męczę się, gdy czytam tego typu rzeczy ciurkiem. Stosuje zasadę, że góra kilka historii, a czasem tylko jedna na raz. I dlatego taki album leży u mnie długo na szafce, a obok różne inne komiksy zmieniają się o wiele szybciej.

A Hexa czytałem na bieżąco, jeden zeszyt co miesiąc. I to było dobre dawkowanie. Jedna historia, kompletna, dająca kopa, a i do myślenia. I wyczekujesz z niecierpliwością na kolejny numer, który zaskakuje Cię znowu.

Takich rzeczy nie czyta się ciurkiem.