Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762314 razy)

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2055 dnia: Pt, 29 Grudzień 2023, 14:04:39 »
To może w takim razie nie będę kazał mu tak długo czekać;)
No one ever died for my sins in hell...

Offline Nephilim

« Odpowiedź #2056 dnia: Pt, 29 Grudzień 2023, 15:03:51 »
Dino Battaglia - "Opowieści Grozy". Są w tym tomie zawarte historie które każdy fan powieści z dreszczykiem, tudzież powieści fantastycznej i niesamowitej powinien znać. Niby nic nowego, nic oryginalnego. Poe, Lovecraft, Meyrink czyli kanon. A jednak sposób w jaki ów kanon został podany, zakrawa na prawdziwe oklaski i brawa. Kreska Battagli jest obłednie nastrojowa i wysmakowana. Praca tuszem została przez rysownika opanowana do perfekcji. Cudownie Battaglia kreśli postaci, straszne, przerażające, groteskowe, karykaturalne i te całkiem zwyczajne, w zależności od charakteru powieści i kontekstu. Ulice Londynu i Pragi toną w cieniach i mgle, podobnież wnetrza salonów, korytarzy i klatek schodowych a detal wydobywający sie z mroku jest obłedny. Prawdziwa poezja i top topów. Na poklask zasługuje również forma wydania albumu, elegancka, na cudnym papierze, z płóciennym grzbietem. Warto mieć ten album ze wzgledu właśnie na rysunek który robi wrażenie do dzisiaj. I nie sugerować sie wtórną zawartością tekstową bo dłuuuuugo nie zobaczycie niczego tak pieknie choć ekstrawagancko narysowanego. Dla fanów powieści grozy, pozycja obowiązkowa! 8.5/10

Offline donT

« Odpowiedź #2057 dnia: Pt, 29 Grudzień 2023, 15:23:08 »
Mam podobne zdanie i rowniez polecam. Bardzo dobry, genialnie narysowany tytul.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline stab

« Odpowiedź #2058 dnia: Nd, 31 Grudzień 2023, 16:27:44 »
Wzbraniałem się przed Draculą i Frankensteinem, bo to Scream, ale jednak namówiliście.

Offline herman

« Odpowiedź #2059 dnia: Nd, 31 Grudzień 2023, 17:19:21 »
Chciałem podziękować za polecenie w tym wątku Upgrade soul od Nagle.
Absolutnie rewelacyjna pozycja z pogranicza fantastyki naukowej, obyczajówki a w samej końcówce - thrillera.
Świetnie napisane postacie, fabuła wciągająca i bardzo sprawnie poprowadzona (acz komiks trochę się "rozpędza"). Wątków i stawianych pytań jest tu więcej niż się na pierwszy rzut oka wydaje.
Kreska dość minimalistyczna, ale jak dla mnie świetnie wpisująca się klimat.
Muszę się porządnie zastanowić czy to nie najlepsze co przeczytałem w tym roku, ale na 100% skończy w TOP 3.
Mocne 9/10, polecam bardzo!

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2060 dnia: Pn, 01 Styczeń 2024, 21:18:40 »
Czarna Dalia. Prawdziwa historia Elizabeth Short. - to tak naprawdę nie jest komiks, tylko reportaż o ostatnich dniach Czarnej Dalii. Więcej jest chyba tekstu, niż komiksu, a przede wszystkim komiks to tylko drobne fragmenty historii, i to w sumie te zupełnie mało istotne. To nie jest pozycja dla czytelników komiksu, lecz dla ludzi zainteresowanych historią tego zabójstwa, ewentualnie dla ludzi zainteresowanych USA tamtych czasów i codziennym życiem zupełnie przeciętnej dziewczyny. Pozycja sama w sobie nie jest zła (mnie Stany dość interesują), ale nie bardzo wiem po co ten "komiks" został wydany.

Metabaron 1-4 - Przyzwoita kontynuacja Kasty Metabaronów, którą można skomentować "więcej tego samego". Dopiero pod sam koniec zacząłem czuć znużenie, choć w sumie wrażenia z całości są pozytywne. Od strony graficznej ostatni tom już był zbyt komputerowy. Nie jest to Kasta, ale miłośnicy tego uniwersum powinni być zadowoleni.

Whiteout 1 i 2 - kolejna pozycja od Rucki, o której jeszcze nie dawno nie wiedziałem, że została wydana w PL. Jak już ostatnio wspominałem, lubię komiksy Rucki. Te są również bardzo dobre. Pierwszy tom to kryminał, a drugi to już sensacja. Oba dzieją się na Antarktydzie, bohaterką jest zastępczyni szeryfa Carrie Stetko. Wszystko czarno białe i słabo widoczne, co robi świetny klimat. Nie jest tak dobre jak Queen & Country, ale prawie.

Tom Strong 1-3 - Bardzo fajny pastisz pulpy i komiksów SH, a przy tym jeden z bardziej przystępnych komiksów Moore'a. Przy czym około 1/3 (ostatnie) to historie stworzone przez innych twórców, ale w większości trzymają niezły poziom, są to zresztą nazwiska wagi ciężkiej. Minusem jest zeszyt w którym dzieją się wydarzenia opowiedziane w końcówce Promethei, tym razem od strony Toma Stronga, bo to jest taki sam bełkot, jakim Moore uraczył nas w końcówce Promethei. Oczywiście bohaterowie są dość płascy, ale to Pulpa i SH, więc trudno żeby było inaczej. Wrażenia z całości są bardzo pozytywne, fajnie się bawiłem przy lekturze tych trzech tomów.

Niepamięć absolutna - przyzwoicie narysowana, niezła historyjka inspirowana Matrixem, która mogłaby być wysokiej klasy dziełem, gdyby w rzeczywistości nie była konspektem i gdyby ją narysował Mathieu Bablet.

Czwórka z Baker Street 1-6 - rewelacyjna około-Holmesowa seria kryminalna, o niebo lepsza od popłuczyn Sylvaina Cordurié rozpoczętych tomem "Sherlock Holmes i Wampiry Londynu" (nie czytałem Sherlock Holmes Society, więc moja uwaga odnosi się tylko do pierwszego cyklu) a nawet od wydanej przez NSC "W głowie Sherlocka Holmesa", którego wykonanie było ciekawsze niż sama fabuła. Wbrew pozorom, to nie jest komiks dla dzieci, mamy tutaj i prostytucję i groźby gwałtu, próby zmuszenia do prostytucji, sporo przemocy. W okolicach 4 tomu wystąpił syndrom "jeszcze jednego tomu" i po lekturze 6 natychmiast kupiłem brakujące 7-9. Świetny klimat, dobre historie (im dalej, tym ciekawiej), dobrze, dynamicznie narysowane. Jeśli ktoś lubi kryminalny komiks rozrywkowy to koniecznie powinien przeczytać.
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Styczeń 2024, 21:21:07 wysłana przez Sędzia »

Offline death_bird

« Odpowiedź #2061 dnia: Pn, 01 Styczeń 2024, 21:26:03 »
Asperger --> kolaże --> 歌舞伎 --> Mack.
Drzewa zamiast lasu.
Nabiera to jakiegoś sensu.
Okładki w wykonaniu Macka urzekły mnie momentalnie - gdy tylko po raz pierwszy wziąłem do ręki "Alias". Te do "W:M" to już w ogóle cudowny "kicz".
Gdybym czytał "Kabuki" w ogólniaku byłbym zachwycony. Dzisiaj jestem "tylko" pod wrażeniem.
Fabuła wydaje się być momentami rwana ("Asperger"-->kolaże-->Mack"). Niekiedy lekko chropowata. Od czasu do czasu tak jakby płynęła z nurtem strumienia świadomości. Czy potrzebnie - można mieć wątpliwości.
Ale.
Gdybym w wieku dwudziestu lat potrafił w 20% tak rysować i opowiadać historie byłbym z siebie bardzo, ale to bardzo dumny.

Gdyby nie fakt, że początek tej historii to 1994 r. napisałbym, że jest pod wpływem "Ghost in the Shell". Może nawet w którymś momencie tak było, ale przede wszystkim jest inspirowana Japonią.
Niemniej gdyby przyszło obstawiać dołożyłbym tutaj "Elektra: Assassin". Może delikatnie "X-Men". Jednozdaniowe nawiązanie do "Blade Runner"? Może to wszystko jest nieświadome. Może zwyczajnie jesteśmy tym co przeczytaliśmy. Nie wiem co czytał/oglądał Mack. Wiem jakie są moje skojarzenia.

Dopiero co zamknąłem tomiszcze i piszę na gorąco, ale dla mnie to jest komiksowe dzieło sztuki. Nie na zasadzie perfekcji. Bo perfekcyjne nie jest. Ale jeżeli uznać, że sztuka jest poszukiwaniem i eksperymentowaniem ze środkami wyrazu to Mack ze swoim dosyć specjalnym spojrzeniem na świat dołożył do tego medium własną unikalną cegiełkę. Cegiełkę poszukiwacza. Za którą środowisko może mu być wyłącznie zobowiązane.
Obcując z tą historią na przełomie 2023/24 r. z jednej strony żałuję, że dopiero teraz, bo jednak im człowiek młodszy tym silniej odbiera wrażenia i bodźce. Dwadzieścia lat temu z pewnością dałaby o wiele silniejszego kopa.
Ale jednocześnie cieszę się, że w końcu. Że ktoś się u nas na to porwał.

Odnoszę takie wrażenie, że za słabo orientuję się w kulturze i estetyce japońskiej żeby w pełni docenić tę historię. T. Hattori mógłby pewnie napisać całą rozprawkę wskazując laikom nawiązania, mrugnięcia okiem, odniesienia. Nie ulega dla mnie kwestii, że to jest historia do powtórnej i być może kolejnej lektury żeby pewne rzeczy docenić bardziej.
Czy od czasu do czasu coś zgrzytnęło? Tu i ówdzie.
Ale jeżeli uwzględnić wiek i uwarunkowania Artysty to dla mnie jest to komiks bardzo dobry. Być może znakomity. I wydaje mi się, że nie trzeba być sympatykiem japońszczyzny żeby przyjąć podobny punkt widzenia.

Parę słów o wydaniu: tom prezentuje się pięknie. Być może odrobinę zbyt ściśnięte to wszystko, ale przyjemnie jest wziąć go do ręki. Wydawca postarał się. Poza tym o czym wspominał LukCook znalazłem jedną literówkę. Jak na nasz rynek byłby to praktycznie produkt idealny gdyby nie jedna rzecz: nie mam wykształcenia polonistycznego - jedynie doświadczenie czytelnicze. Niemniej na podstawie tego ostatniego wydaje mi się, że ktoś tutaj poległ na interpunkcji. No za dużo tych przecinków. Za dużo.

Czytając ten komiks przed dwudziestką napisałbym pewnie: "10/10" (Japonki z białą bronią w oparach filozofii - no kto dałby mniej?).
Po czterdziestce w ramach mojego subiektywnego obiektywizmu 8,5/10. Uwzględniając detale dotyczące osoby autora - 9/10.
Przy czym łapię się na myśli, że dla samych "kiczowatych" kolorowych ilustracji Macka w manierze Macka 9,5/10 też wydawałoby mi się dopuszczalne.
Niemniej jako amator tego konkretnego "kiczu" pewnie okazałbym się być zbyt subiektywny.
Niech zostanie 9/10.
Zakończenie/rozpoczęcie roku z tą historią było czystą przyjemnością.
Ciąg dalszy proszę.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #2062 dnia: Pn, 01 Styczeń 2024, 23:12:08 »
Rozumiem Twoje odczucia, ale z drugiej strony (i z ciekawości) czego spodziewałeś się po biografii mordercy zwanego Rzeźnikiem z Plainfield? Też miałem takie odczucia przy lekturze tego komiksu jak Ty, ale jednocześnie uważam, że jest przez to dobrą pozycją. Raczej nie będę chciał do niej wrócić, ale pozostanie w pamięci (chcąc, nie chcąc), jest wiwisekcją ciemnej strony człowieka. Podobnie jak do 'Prosto z piekła' raczej nie będę chciał powrócić, a jednocześnie uważam, że to jeden z lepszych komiksów, które przeczytałem. Mocne doświadczenie.

Nie no proszę Cię, nie mieszaj Prosto z piekła (dla mnie świetnej obyczajówki pokazyjącej ducha Londynu tamtych czasów + ciekawej koncepcji rozszyfrowania tożsamości Kuby Rozpruwacza) z Eddie Geinem (tanią sensacją i gloryfikacją zwyrodnialca).

Offline bfg

« Odpowiedź #2063 dnia: Pn, 01 Styczeń 2024, 23:30:34 »
Nie no proszę Cię, nie mieszaj Prosto z piekła (dla mnie świetnej obyczajówki pokazyjącej ducha Londynu tamtych czasów + ciekawej koncepcji rozszyfrowania tożsamości Kuby Rozpruwacza) z Eddie Geinem (tanią sensacją i gloryfikacją zwyrodnialca).

Spoko. Chodziło tylko o przywołanie przykładu komiksu, do którego z chęcią nie wrócę, pomimo tego, że uważam, że był dobry. Pewne, że to nie ta liga.

PS W sumie nie odebrałem komiksu o Eddie Geinie jako gloryfikującego go. Co innego, że miał on wpływ na popkulturę, co zostało przytoczone po prostu w komiksie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Styczeń 2024, 23:46:40 wysłana przez bfg »

Offline deFranco

« Odpowiedź #2064 dnia: Pn, 01 Styczeń 2024, 23:53:46 »
Czwórka z Baker Street 1-6 - rewelacyjna około-Holmesowa seria kryminalna, . . .

Parę razy myślałem o tej serii, ale zawsze odrzucała mnie ta "dziecięcość". Jeśli fabuły i narracja
są ciekawe i bardziej dojrzałe to może się skuszę.

P.S.
Za dzieciaka oglądało się w TVP taki serialik jak "Chłopcy z Baker Street". Niezłe to było,
ale raczej typowo familijne.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #2065 dnia: Wt, 02 Styczeń 2024, 02:04:19 »
Dni Piasku - infantylny przeciętniak. Taki tani melodramat niczym z Hallmarku. Wydanie jest świetne, rysunki także (choć twarze postaci są bardzo podobne do siebie), ale sama historyjka to niewykorzystany potencjał. Bardzo szybko się czyta. 5/10

Podboje 1-4 - rewelacyjne rysunki, które ucierpiały na pomniejszonym formacie. Fabularnie z tomu na tom jest mniej ciekawie i klimatycznie, ale całość pochłonąłem bardzo szybko i była to ostatecznie przyjemna lektura. Komiks dość brutalny, z golizną, ciekawym umiejscowieniem akcji z małymi elementami fantasy. Przypomniał mi o takich książkach/albumach w czerwonych okładkach o dawnych cywilizacjach, które czytałem mając kilka-kilkanaście lat w czytelni biblioteki. 7/10

Mieszko t.5 Rozbrat - Jak zwykle na wysokim poziomie. Co prawda w poprzednim tomie więcej się działo, ale i w tym mamy kontynuację wątków, pierwsze efekty spisku zawiązanego w poprzedniej części, kolejne wizje Mieszka, retrospekcje z dzieciństwa i wiele innych. Podobał mi się wątek posłów a także tropienie pewnej kobiety, które w sumie ma związek z głównym wątkiem tego tomu. Ogólnie ten tom to chyba takie oczekiwanie przed burzą, bo niektóre wątki muszą mieć swój koniec lub punkt zwrotny w najbliższym czasie. Rysunki z tomu na tom coraz lepsze. Razem z Alchenitem, którego jeszcze nie skończyłem, ale póki co, mi się podoba, topka polskiego komiksu 2023 (Ixbunieta, pomimo świetnych rysunków jest przeciętna scenariuszowo).

Offline donT

« Odpowiedź #2066 dnia: Wt, 02 Styczeń 2024, 11:25:46 »
Kaznodzieja
Seria majaca swoje wzloty i upadki, znana chyba kazdemu siedzacemu chwile w komiksowie. To juz moje trzecie podejscie do tematu. Pierwsza lektura pamieta jeszcze czasy egmontowego miekkookladkowego wydania, a nastepna i obecna juz w oryginalach. 6 tomow Preachera stalo nieruszanych na moich polkach od ok 10 lat wiec po takim czasie czyta mi sie bardzo przyjemnie, a w 3 dni pekly juz 2 woluminy. Nie bede sie rozpisywal i rekonstruowal kola, bo o Kaznodzieji napisano chyba wszystko co mozna napisac. Wspomne tylko, ze oprocz niezwyklej brutalnosci i wulgarnosci, to czym seria stoi sa dialogi. Ennis tworzy swietne rozmowy i choc niektore strony zalane sa tekstem, to nie czuje przynudzania, a wszystko brzmi naturalnie. Co zauwazylem pierwszy raz i nie wiem, jakim cudem nie widzialem tego wczesniej to mowa Cassidy'ego. Te wszystkie brytyjskie i irlandzkie slangowe slowka (np. wee, arse, fag, fanny, bleedin'), akcent czy wreszcie wydarzenia historyczne (obrona budynku dublinskiej poczty na O'Connell street podczas Powstania Wielkanocnego w 1916 roku) jakie wrzuca tu i owdzie bardzo nadaja charakteru. Pamietam, ze pozniej sa momenty lekko do dolu, ale jak na razie bawie sie przednio i lece dalej. Preachera ciezko jest nie lubic.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online PJP

« Odpowiedź #2067 dnia: Wt, 02 Styczeń 2024, 12:47:55 »
U mnie Gucio i Cezar od Dwóch Sióstr i nadal się to przyjemnie czyta  8)

Offline greg0

« Odpowiedź #2068 dnia: Wt, 02 Styczeń 2024, 15:56:42 »
 Kic Przystojniak. Bestia znad Wisły.  7/10

Dwa lata go szukałem.
Powinni go wznowić na twardo z tytułem na grzbiecie.
Ważne żeby narzekać...

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2069 dnia: Wt, 02 Styczeń 2024, 16:23:06 »
U mnie Gucio i Cezar od Dwóch Sióstr i nadal się to przyjemnie czyta  8)
Ale przydałoby się wydanie zawierające wszystkie komiksy z Guciem i Cezarem :)