Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 763002 razy)

Online Pestak

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1950 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 07:00:19 »
Własnie skończyłem czytać równolegle Ostatnią Noc z kolekcji BiZ oraz Empirerum. Komiksy pochodzą z dwóch różnych epok i dwóch różnych uniwersów ale okazało się że superbohaterowie muszą poradzić sobie z podobnym problemem.
Ostatnia Noc jako komiks Superbohaterski z połowy lat 90 tych mnie nie zawiódł. Mam ogromny sentyment do tego okresu i właściwie wszystko mi się podoba więc może nie jestem tutaj zbyt obiektywny.

Empirerum również mnie pozytywnie zaskoczyło . W porównaniu do innych tego typu Eventow sprowadzających się do prostej nawalanki tutaj jest jakas fabuła i czytało się to całkiem przyjemnie. Niestety jest jeden duży minus. Wątek Hulkinga i Wiccana. Ja rozumiem że teraz wszędzie trzeba wcisnac elementy homo ( chociaz tutaj technicznie właściwie żaden z nich nie jest człowiekiem) ale epatowanie scenami łóżkowymi to już lekka przesada
Spoiler: PokażUkryj
 podobnie jak przedstawienie aż dwóch gejowskich uroczystości slubnych
. Powyższe dyskwalifikuje niestety ten komiks i leci do odsprzedaży. Nie chcę trzymać takich rzeczy na półce.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Listopad 2023, 07:02:07 wysłana przez Sebo »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1951 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 08:42:57 »
Obok kupki wstydu mam większą kupkę nie kupionych pozycji, czy też ich listę. I na niej był Luc Orient. Widziałem tutaj zdecydowanie więcej negatywnych opinii, wobec czego odkładałem zakup. Jednak jak się okazało, że pierwsze tomy się kończą, to rzutem na taśmę kupiłem pierwszy tom. Przeczytałem pierwszy dyptyk. I jak?

No super! Graficznie każdy widzi jaki jest. Dla mnie stara klasyczna szkoła. Kto lubi takiego Gillona i mu podobnych, nie będzie zawiedziony. Ja pochłaniałem każdą stronę.

A scenariusz? No jest wspaniała nowa przygoda. Jest akcja, dzieje się, są chwile oddechu. Jest wszystko, co powinno być.

Co do krytycznych opinii, jakie tutaj się pokazały. Komiks ten powstał pod koniec lat sześćdziesiątych. I są tam dziwne dla współczesnego świata realia. Np. silny męski protagonista, przy którym jest słaba kobieta, aczkolwiek nie taka słaba. Czy inne typowe dla ówczesnych poglądy.
Są też tzw ściany tekstu. Ale czyta się płynnie. Nie ma takich sytuacji, że dymek opisuje to, co jest w kadrze. Patrząc na takie np Marvel Origins z tych samych lat, to widzimy różnice. Greg stosuje nowocześniejsze formy, tekst popycha akcje.

Czy jest archaiczny? Tak. Czy przeszedł próbę czasu? Zależy, kogo się spytać. Dla mnie dobrze się zestarzał. Ale lubię takie archiwalia i potrafię patrzeć na dzieło (komiks, książkę czy film) przez pryzmat czasów, w jakich powstał.

Jak oceniam pierwszy dyptyk? Takie dobre 7/10. Za chwilę przeczytam drugi dyptyk z tomu pierwszego. Ale już teraz zamawiam kolejne tomy. Szkoda, że wcześniej tego nie zrobiłem, gdy były wszystkie dostępne w dobrych promocjach.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1952 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 12:13:29 »
w ostatnich kilkunastu dniach:

Batman - Rozbite Miasto - Batman na dobrym poziomie, niewiele więcej można napisać. Kto lubi Batmana powinien być zadowolony.

Dorwać Jiro! - Durnotka z dużą ilością zabijania z powodu jedzenia. Szybko się czytało. Tylko jako lektura odmóżdżająca, inaczej szkoda czasu.

Severed Pożeracz - (Tylko) przyzwoity horror, fajnie oddane realia, ale w sumie mogłoby być dłuższe. Dla miłośników gatunku.

Cudotwórca - Kilka krótkich rozdziałów, każdy narysowany przez innego rysownika. W sumie nudy, scenariusz stary jak świat. Szkoda czasu.

Pirat Izaak - kreska Blaina bardzo mi się, bardzo dobrze napisany komiks. Jedyne czego brakuje, to emocji w czasie lektury. A potencjał na to był, bo historia pozwalała na sponiewieranie bohaterem.

Straine - W sumie też durnota, ale przyjemna. Widać że autorzy mieli dużo zabawy przy tworzeniu.

Kinderland - świetna rzecz, choć chyba głównie dla tych, co dzieciństwo przeżyli w latach 80tych i 90tych. Dla nich lektura obowiązkowa. Szkoda, że w PL nikt nie napisał takiego komiksu.

Batman Rok Setny - kreska Pope'a bardzo tak, scenariusz też super. Jeden z najlepszych Batmanów jakie czytałem.

Kingsman - wiem, że Millar tutaj na forum nie ma wielu fanów, ale ja się do nich zaliczam (w kategorii komiksy czysto rozrywkowe). Jak zwykle (chyba tylko poza Empress?) fajnie napisany, szybki komiks, który wyczerpuje swój temat, bez zbędnych elementów.

Conan 1-8 - mam też dużą słabość do Conana a ostatnio wreszcie skończyłem cały cykl ośmiu grubasów. Dostałem to, czego oczekiwałem. Pierwsze tomy (Busiek) są w mojej ocenie zdecydowanie najlepsze, ale seria trzyma poziom do 6 tomu włącznie. Tomy 7 i 8 oceniam nieco niżej (po Bunnie jednak oczekiwałem więcej), ale to nadal solidne fantasy.

Obecnie całość Punishera MAX, już na 4 tomie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Listopad 2023, 12:15:19 wysłana przez Sędzia »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1953 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 12:26:25 »

Kinderland - świetna rzecz, choć chyba głównie dla tych, co dzieciństwo przeżyli w latach 80tych i 90tych. Dla nich lektura obowiązkowa. Szkoda, że w PL nikt nie napisał takiego komiksu.

Na szybko spisane Śledzia....

Offline Popiel

« Odpowiedź #1954 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 12:26:33 »

Hm. A "Marzi" Sowy i Savoi? A "Na szybko spisane" Śledzia? A "88/89" Rzecznika i Surmy?

Offline rapr

« Odpowiedź #1955 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 12:39:46 »
Bestia t.1-2 - Pięknie zilustrowana historia, która w trakcie lektury każe się zastanawiać o kim tak naprawdę mówi tytuł. Połknąłem dwa tomy w jeden wieczór, bo mimo słusznych rozmiarów komiks ten czyta się bardzo szybko. Jest sporo całostronnych kadrów, które jednak warto oglądać. Lubię ten sposób rysowania, trafia do mnie znacznie bardziej niż hiperrealistyczna kreska. Jeśli chodzi o fabułę - nie jest to nic zmieniającego mój sposób patrzenia na świat.
Muszę przyznać, że uśmiechnąłem się kilkukrotnie podczas czytania. Kompletnie z zaskoczenia wziął mnie
Spoiler: PokażUkryj
koń alkoholik, którego chęć pomocy niestety została pokonana przez nałóg (scena poszukiwań w mieście)
.
Podsumowując - bawiłem się przednio. Warto zwrócić uwagę też na jakość wydania. Nie wiem, czy kiedykolwiek czytałem komiks o tak grubych stronach ;) Z mojej strony polecajka!

Gun Honey - Nareszcie coś w moim klimacie! Kryminał/sensacja podana w dość klasyczny, "amerykański" sposób. Najnowsza premiera Egmontu od razu wpadła mi w oko, spodziewałem się mało wymagającej rozrywki, która dostarczy emocji. I tak dokładnie było! Strzelaniny, wybuchy, zdrady, wszystko na swoim miejscu. Sama fabuła była dość prosta, w ciągu jej trwania miałem coraz gorszą opinię, ale końcówka zrobiłą robotę.
Rysunki są przyjemne. Nie są przesadnie szczegółowe, ich kompozycja jest dość prosta. Całość czyta się momentalnie i tworzy zamkniętą historię. Choć jak piszą na końcu tomu, szykuje się kontynuacja przygód głównej bohaterki (pewnie nie jej samej).
Zbierając wszystko do kupy: nie jest to arcydzieło, ale bardzo przyjemny sposób na spędzenie wieczoru z sensacją. rapr lubi to.

Offline michał81

« Odpowiedź #1956 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 12:44:32 »
Batman - Rozbite Miasto - Batman na dobrym poziomie, niewiele więcej można napisać. Kto lubi Batmana powinien być zadowolony.
Średnio, bo Batman nie mogący rozwiązać zagadki kryminalnej to nie Batman. Pod tym względem Brian Azzarello całkowicie poległ.

Dorwać Jiro! - Durnotka z dużą ilością zabijania z powodu jedzenia. Szybko się czytało. Tylko jako lektura odmóżdżająca, inaczej szkoda czasu.

Dorwać Jiro! to kolejna wariacja/hołd dla Straży przybocznej/Za garść dolarów tylko przerobiona na wojny restauracji, z dużym przymrużeniem oka. Prequel znacznie poważniejszy.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1957 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 13:14:23 »
Hm. A "Marzi" Sowy i Savoi? A "Na szybko spisane" Śledzia? A "88/89" Rzecznika i Surmy?

Marzi i 88/89 nie znam, ale się zapoznam. "Na szybko spisane" czytałem, ale kompletnie nic nie pamiętam, więc nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia. Kinderland od pierwszej lektury kilka lat temu siedziało mi w głowie (teraz była powtórka). Może kwestia osobistych doświadczeń? Może kwestia tego na czym skupia się scenariusz? "Na szybko spisane" skupia się chyba bardziej na przeżyciach osobistych autora (przekartkowałem sobie teraz), a Kinderland, mam wrażenie, jest bardziej uniwersalny, skupia się bardziej na doświadczeniu całego pokolenia, poprzez doświadczenia autora. Ale muszę sobie odświeżyć NSS.

I żeby było jasne - przez "Szkoda, że w PL nikt nie napisał takiego komiksu" nie mam na myśli jedynie realiów PRLu i wczesnych lat 90-tych, ale komiksu tak dobrze napisanego, jak Kinderland.

Średnio, bo Batman nie mogący rozwiązać zagadki kryminalnej to nie Batman. Pod tym względem Brian Azzarello całkowicie poległ.

Jeśli tego oczekujesz od Batmana to pewnie tak. Mnie się historie dość podobały, co nie zmienia faktu, że Batman rok 100 dużo bardziej.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Listopad 2023, 13:18:19 wysłana przez Sędzia »

Offline michał81

« Odpowiedź #1958 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 13:30:28 »
Jeśli tego oczekujesz od Batmana to pewnie tak. Mnie się historie dość podobały, co nie zmienia faktu, że Batman rok 100 dużo bardziej.
Nie oczekuje. Pamiętam natomiast, że przy premierze tej historii było sporo narzekań na ten aspekt. Obecnie Batman odszedł od tego tak daleko, że w sumie ten zarzut wydaje się nieaktualny.

Offline bababatman

« Odpowiedź #1959 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 13:55:34 »
Hej,

ja ostatnio preczytałem następujące pozycje:

Ultimate Spider-Man tom 3 - brakujący tom. Zdążyłem przeczytać całość USM oprócz tego tomu, który akurat był wyprzedany. Bawiłem się całkiem dobrze. Generalnie w Ultimate bardziej niż superbohaterska nawalanka, podoba mi się wątek obyczajowy. Przyjemnie obserwuje mi się relacje Petera z MJ oraz powiązanie między jego życiem szkolnym i "zawodowym". W tym tomie nie podobała mi się pierwsza opowieść. Podróba Pajączka wydawała mi się zbyt sprawna i zdecydowanie za dobrze radziła sobie z pajęczyną. Szkoda, że tak mało miejsca poświęcono ojcu Gwen. Z kolei crème de la crème tego tomu - czyli Venom - okazał się bardzo fajny. Lektura naprawdę przyjemna. Biorąc pod uwagę, że dalej będzie tylko gorzej (poza tomem 9) miło było wrócić do świata Ultimate. Ocena 7,5/10

Piotruś Pan - o komiksie dowiedziałem się właśnie z tego forum. Znalazłem wątek poświęcony Waszym ulubionym komiksom, komiksom 10/10, itd. Nie zawiodłem się. Bardzo chętnie zobaczyłbym filmową ekranizację tego dzieła, najlepiej przeznaczoną dla osób dorosłych (albo powyżej 16 roku życia). Nigdy nie czytałem książki Barrie'go, znam mniej więcej fabułę, ale wersja Loisela wydaje mi się bardzo atrakcyjna. Historia Piotrusia, geneza przydomku "Pan", relacja z jego matką, Kapitanem Hakiem, panem Kundalem, mieszkańcami Nibylandii i jego przygody były bardzo ciekawe. Graficznie komiks wypada również bardzo dobrze. Z pozoru niedbała i momentami groteskowa kreska pasuje do tej historii. Piotruś Pan to zdecydowanie pozycja warta poznania.  Ocena 8/10 

Piękna Ciemność - przed lekturą przekartkowałem komiks i moją uwagę zwróciły rysunki. Komiks pierwotnie wydał mi się bajkowy i kolorowy. Treść już tak cukierkowa zdecydowanie nie jest :D. Trup ściele się gęsto, a najbardziej przerażała mnie bezduszność i obojętność postaci. Tytuł idealnie pasuje do tego typu historii. Rysunki sprzedstawiają piękny świat, w którym mieszkają bohaterowie pochłonięci przez ciemność.  Ocena 8/10

Online Pestak

« Odpowiedź #1960 dnia: Wt, 28 Listopad 2023, 15:13:12 »
Przeczytałem właśnie najnowszego Thorgala.
Scenariusz bardzo sztampowy. Thorgal jest zmuszony do wykonania bardzo niebiezpiecznego zadania boniebezpieczeństwo grozi jego rodzinie a.czas ucieka. Mimo zastosowania. tego szablonu czytalo.sie.to calkiem dobrze.  W.sumie.najwieksze.zastrzenia.mam.do okładki..chyba Pan Rosiński powinien już przejsc.na emeryturę. Z treści komiksu wynika że ta postać kobieca w tle wyróżniała się niezwykłą urodą a tutaj wygląda jak alkoholiczka na glodzie.Wystarczy to porównać np.z okładka.Ponad Kraina Cieni żeby zobaczyć że to już nie ten sam poziom.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1961 dnia: Wt, 28 Listopad 2023, 16:30:12 »
@Sebo
Jesteś wysłannikiem z przyszłości? Jeśli tak to musisz się lepiej kryć, bo Twoja oryginalna interpunkcja Cię zdradza.

Offline deFranco

« Odpowiedź #1962 dnia: Wt, 28 Listopad 2023, 17:42:33 »
Może pojawiają się już pierwsze konta AI.
Jeszcze niezbyt doskonałe, ale to dopiero początki  ;)
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Online Spiff

« Odpowiedź #1963 dnia: Wt, 28 Listopad 2023, 18:19:19 »
To może być tajna zaszyfrowana informacja tzw. wiadomość w wiadomości używana przez służby, agentów, terrorystów i szpiegów.
To się chyba nazywa  Steganografia.

wiem, naczytałem się komiksów. :D
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Listopad 2023, 18:22:52 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1964 dnia: Wt, 28 Listopad 2023, 22:40:40 »
Dziadostwo 1-4 - bardzo dobra rzecz, w zasadzie nie ma do czego się przyczepić. Dobre dialogi, żywe postaci, fajne historie. Rysunki bardzo dobrze oddają klimat. Może jedynie za mało dziadostwa, w sumie chyba spodziewałem się mocniejszych akcji.