Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 768771 razy)

Liarus i 7 Gości przegląda ten wątek.

Offline deFranco

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1890 dnia: So, 11 Listopad 2023, 12:15:06 »
Piąta Ewangelia (Lost in Time)

Krótko. Przyzwoicie pyszny komiks w "krucjatowej" atmosferze. Fikcja literacka
z historycznymi postaciami na pierwszym planie. Wybija się tu Wilhelm z Tyru (narrator opowieści)
i dwóch mężów stanu swej epoki, Król trędowaty, oraz na dalszym planie, Saladyn.
Akcja dzieje się jeszcze przed wielką wojną, zanim Sladyn zjednoczył islamistów.
Jeśli ktoś lubi te klimaty i nie przeszkadza mu luźne podejście do wyżej wymienionych postaci,
to jest to komiks dla niego. Choć sądzę, że wszyscy wielbiciele epoki, dobrej rozrywki
i "Trzeciego testamentu" już się w niego zaopatrzyli  ;)
Dobra rozrywka, to słowa klucz. Jak w opisie, mamy tu śledztwo zabójstw arabskich dziewczynek,
jak i poszukiwanie tytułowej ewangelii. Na pewnym etapie się to zazębia. Lektura przyjemna
i wciągająca. Wielkich uniesień fabularnych nie ma. Raczej to solidne rzemiosło.
Zrobione poprawnie, po bożemu, z nie ukrywajmy, pewnymi wtórnymi zabiegami. Na przykład
templariusze. No bo jak tajemnice, to obowiązkowo muszą być templariusze, prawda ?
Marzy mi się podobny komiks, gdzie przeżywa przygody i rozwiązuje zagadki np. rycerz
Zakonu św. Łazarza. Ale to na marginesie  :)
Wracając do "Ewangelii", rysunki porządne, czytelne, dla mnie o klasę lepsze niż "Król rozpustników",
ale to inny temat. Jedyne co mi trochę zgrzytało, to kolory. Niby wszystko ok, ale kurka,
czasem brakuje mi tej oldschoolowej prostej palety barw. Czemu we współczesnych
komiksach większość musi być taka ponura i mroczna ? Palestyna kojarzy mi się ze słońcem,
żółcią, jasnym światłem, a tu mamy jakoś taką ponurzastą przesłonę jak w jesiennym Londynie.

Komiks oceniam na 3,5/5 czyli całkiem dobrze. Na pewno kiedyś do niego wrócę, a jeśli
LiT zamierza więcej wypuszczać podobnych rzeczy to może się z nimi przeproszę (podrzucę
im parę tytułów, zobaczę czy pójdą na współpracę).
Tyle ode mnie. Ciao
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline PJP

« Odpowiedź #1891 dnia: So, 11 Listopad 2023, 12:33:48 »
Nowy tom Barksa To nie bajka trzyma poziom, szczególnie że wcześniej miałem Cavazzano. Mamy Sknerusa, Donalda, Daisy, siostrzeńców, Babcię Kaczkę i Diodaka plus Braci Be. Sporo dziwnych wynalazków, tom "sajensfikszynowy". Najsłabsze są komiksy z Daisy, no ale taki urok składaków ;)
Na dokładkę wrzuciłem Czarne myśli Franquina. Faktycznie czarny humor w pełnej krasie, dużo złośliwych tekstów i kadrów. Są też bardziej filozoficzne i prześmiewcze. Papier sprzyja kontemplacji. Polecam nie tylko miłośnikom loży szyderców! Tym bardziej że po lekturze Franquina łatwiej wyłapiemy nawiązania (lub inspiracje jak kto woli) w polskich klasykach :D

Offline komiks

« Odpowiedź #1892 dnia: So, 11 Listopad 2023, 14:05:25 »
Ixbunieta, trudno ocenić ten komiks, ponieważ jest krótki (50 stron) i jest wstępem do właściwej przygody. Zaznaczę na wstępie, że nie jestem fanem komiksu historycznego, traktuję tę pozycję jako komiks przygodowy. Mamy krótkie ale wystarczające przedstawienie świata, genezę bohaterki, zarysowanych głównych i pobocznych bohaterów, obietnice niebezpiecznej przygody. W sumie jest wszystko co trzeba i nie mam się do czego przyczepić. Komiks narobił mi smaku i chcę więcej, mam nadzieję, że na kolejną część nie będziemy czekali latami? Gdyby ukazywała się 1 część w roku, to byłbym zadowolony.

O cenie komiksu nie ma co wspominać, przy zakupie traktowałem ten wydatek trochę w kategoriach wsparcia polskiego rynku komiksowego. Teraz po przeczytaniu myślę, że jeśli kolejne części powstaną i będą miały taki sam poziom, to za 25 lat Ixbunieta dołączy do klasyki polskiego komiksu. Na razie nie chce zapeszać, autorzy muszą dopiero zapracować na taki tytuł wydając całą historię.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline LukCook

« Odpowiedź #1893 dnia: So, 11 Listopad 2023, 14:37:37 »
Nie o treści a jakości wydania. W ramach relaksu po drugim tomie Blasta (ocena całości - wybitność!), wziąłem na tapet New Mutants Sienkiewicza od Egmontu.

Wcześniej nie przeglądałem i nie przyglądałem się wydaniu ale jest bardzo dobre. Gruba, dobrej jakości, matowa kreda. Po pierwszych stronach czułem się nieswojo, ostanie wydania SH to raczej wersje budżetowe z marnej jakości papierem.

Grubość papieru, widać w porównaniu do GR od Muchy (524 strony) vs. New Mutants (stron 372):

Uwaga: Ghost Rider to kawał, dobrej sentymentalnej lektury, wydanie jest w porządku ale NM to dwie klasy wyżej.

Online amsterdream

« Odpowiedź #1894 dnia: So, 11 Listopad 2023, 15:09:23 »
Też byłem zaskoczony New Mutants po odfoliowaniu. To najlepiej wydany komiks superhero jaki ostatnio wpadł mi w ręce. Ghost Rider przy nim to budżetowa tandeta.

Od razu widać, że Ghost Rider drukowany w BZG a New Mutants w Edice. Grzbiet już zaczął odchodzić od bloku papieru, wszystko zaczyna się rozjeżdżać, przekrzywiać. Jak dla mnie jakość wydania komiksów Muchy, przy ich cenach, jest skandaliczna.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline donT

« Odpowiedź #1895 dnia: So, 11 Listopad 2023, 15:17:59 »
Co do GR - to jest wlasnie to o czym pisalem jeszcze przed premiera. Przez chwile mialem tak, ze "a kij z tym, wezme!", ale jednak nie. Nie bede wspieral wydawniczego tumiwisizmu w wydaniu Muchy. Nie za tyle. NM wyglada natomiast poteznie! Wczoraj pan liscionosz przyniosl mi moj egzemplarz i jestem pod mega wrazeniem. Tak sie powinno wydawac klasyki. Gruby papier, dobre szycie/klejenie, idealnie prosty grzbiet. Perfect!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline stab

« Odpowiedź #1896 dnia: So, 11 Listopad 2023, 16:37:36 »
U mnie też chyba ten GR wyleci z zamówienia, tak jak X-Statix. Szkoda, bo pewnie w Polsce to nie wyjdzie w innej (lepszej) formie. Jestem w stanie wydać dużo na komiksy, ale nie będę wspierać robienia z klienta debila.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1897 dnia: So, 11 Listopad 2023, 16:44:33 »
Jakość wydania GR jest dokładnie taka sama jak SSM. Trzeszczący i ruszający się na boki grzbiet, który na dodatek jest wąski. Dla mnie jest to standard Muchy, więc wiem, że kupuje dla historii. Macie racje Panowie, jakość wydania nie jest warta ceny.

Online amsterdream

« Odpowiedź #1898 dnia: So, 11 Listopad 2023, 17:41:15 »
U mnie w Sprawiedliwości i SSM pod wpływem ciężaru blok papieru zaczął już lekko odklejać się od okładki. A czytałem te komiksy tylko raz a przez resztę czasu tylko stały na półce. Motyl pisał, że zgłaszali problem drukarni i od GR miało być lepiej, mieli coś tam bardziej ściskać. Na fotkach od LukCook widać, że nic się nie zmieniło :(
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Murazor

« Odpowiedź #1899 dnia: So, 11 Listopad 2023, 19:21:42 »
I chyba tylko Mucha dalej nie potrafi policzyć jak gruby powinien być grzbiet :-\  Tak było przy krzywych Chew, czy Fatale lata temu i jak widać dalej jest.

Offline pokia

« Odpowiedź #1900 dnia: So, 11 Listopad 2023, 19:27:26 »
I chyba tylko Mucha dalej nie potrafi policzyć jak gruby powinien być grzbiet :-\  Tak było przy krzywych Chew, czy Fatale lata temu i jak widać dalej jest.

Wyliczenie robi drukarnia.

Offline Murazor

« Odpowiedź #1901 dnia: So, 11 Listopad 2023, 19:32:09 »
Oj, to przepraszam Muszke :-[ kolejny powód do zmiany..

Offline Xmen

« Odpowiedź #1902 dnia: So, 11 Listopad 2023, 19:37:15 »
Wyliczenia robi drukarnia, ale ich robotę mucha chyba musi zaakceptować?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline pokia

« Odpowiedź #1903 dnia: So, 11 Listopad 2023, 19:59:02 »
Wyliczenia robi drukarnia, ale ich robotę mucha chyba musi zaakceptować?

A jak sobie wyobrażasz taką akceptację?

Offline Xmen

« Odpowiedź #1904 dnia: So, 11 Listopad 2023, 20:20:28 »
No ja sobie wyobrażam to tak że dają wydawnictwu jeden gotowy tom i mówią "tak będzie wyglądać cały nakład. Możemy drukować?". Tzn wiesz najpierw ich wyliczenia, wydawnictwo się zgadza ok, ale wiadomo chyba trzeba zobaczyć jak to finalnie wygląda. Ja się nie znam, ale po tym co wypuszcza mucha to wydawnictwo chyba też się nie zna, czy drukarnia, albo jedni i drudzy.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Listopad 2023, 20:22:28 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.