Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764080 razy)

Offline Xmen

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1590 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 13:08:40 »
Jestem zdziwiony, bo dla mnie MM jest komiksem niemal epokowym.
Co w tym dziwnego że ktoś ma inne zdanie niż ty? Przecież wszystkie komiksy uważasz za "świetne" albo je "uwielbiasz" strażniku bramy.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline gashu

« Odpowiedź #1591 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 13:10:09 »
Miracleman, Moore, Mucha Comics.

Słaby komiks, którego nie jestem w stanie skończyć. Słabe rysunki. Zdarzają się niezłe pomysły, ale to tyle. Pomimo rozkładania lektury na kilka wieczorów utknąłem w połowie i chyba dalszego ciągu nie będzie. 4/10.

Offline donT

« Odpowiedź #1592 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 14:55:12 »
Moore (w mojej ocenie) generalnie strasznie przynudza

Ciezko z czyms takim dyskutowac.
Dla Ciebie przynudzanie, dla mnie to budowania swiata i tworzenie glebi fabularnej.
Coz poczac. Zycie.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1593 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 15:06:20 »
Ciezko z czyms takim dyskutowac.
Dla Ciebie przynudzanie, dla mnie to budowania swiata i tworzenie glebi fabularnej.
Coz poczac. Zycie.

Taa, też się chciałem naprodukować na to bluźnierstwo, że Liga, Strażnicy (czy nawet Providence) to przynudzanie, ale odpuściłem. De gustibus bla bla bla :P

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1594 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 17:06:30 »
Etam, mnie też nudzi. Powiedziałbym, że dla mnie to komiksowy Nolan. ale jednak troche obraziłbym Moora. Nadal jednak nie znajduję powodu dla którego stał się scenarzystą komiksowym, zamiast jednak pisarzem.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1595 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 17:44:37 »
Etam, mnie też nudzi. Powiedziałbym, że dla mnie to komiksowy Nolan. ale jednak troche obraziłbym Moora. Nadal jednak nie znajduję powodu dla którego stał się scenarzystą komiksowym, zamiast jednak pisarzem.

A widzisz, z ostatnim zdaniem nawet bym się zgodził. Pod względem wykorzystania komiksu jako medium, jego graficznych i narracyjnych właściwości, to Moore dla mnie zawsze był bardzo daleko od czołówki. W zasadzie czytam go zawsze właśnie jak prozę ilustrowaną. Tylko, że to nie jest równoznaczne z nudą - nawet jeśli (rzadko) historia mnie nie fascynuje, to fascynuje mnie co trzeba mieć we łbie, żeby myśleć jak on.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1596 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 18:33:40 »
"Wielka poezja, będąc wielką i będąc poezją, nie może nie zachwycać nas, a więc zachwyca" jak rozumiem, ale tak na serio, to nie zamierzam się kłócić, bo wiadomo, jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki.

Ale tu akurat nie ma sporu, sam napisałem: "w każdym komiksie widać ogrom pracy w konstrukcji i kunszt scenariusza". Problem mój z Moorem (który określam przynudzaniem) polega na tym, że kompletnie nie interesuje mnie historia, którą on opowiada, nie czuję żadnych emocji (poza znudzeniem) przemierzając tę opowieść.

Przykładowo Promethea - całkiem fajny pomysł postaci, która pojawia się w różnych opowieściach w różnych czasach. Wykorzystana do pokazania fascynacji autora Kabałą z kuriozalnym pomysłem na apokalipsę (wydaje mi się, że nie wchodzę w spoilerowanie). Doceniam pracę, jaką włożono w ogarnięcie tego wszystkiego, ale kompletnie mnie ta opowieść nie interesuje. Przerost formy (bardzo dobrej) nad nudną treścią.

I jeszcze Liga - kunsztowna konstrukcja świata, misternie skonstruowany scenariusz, a przy tym wszystkim papierowe, nudne postaci, przegadana, rozdmuchana fabuła, którą przydałoby się uciąć o połowę.

Ja w komiksach (opowieściach) szukam emocji, czegoś nowego, co mnie przerazi, oburzy albo pozwoli zobaczyć coś z innej perspektywy. A przez to zachwyci. A budowania świata czy głębi fabularnej szukam gdzie indziej.

Offline Midar

« Odpowiedź #1597 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 18:47:47 »
Co w tym dziwnego że ktoś ma inne zdanie niż ty? Przecież wszystkie komiksy uważasz za "świetne" albo je "uwielbiasz" strażniku bramy.
Nie jestem zdziwiony, że ktoś ma inne zdanie, tylko, że jest aż taka rozbieżność w ocenie. Nie wszystkie komiksy uważam za świetne, wiele uważam za kiepskie i beznadziejne, ale o takich nie chce mi się pisać. Dość rzadko piszę o konkretnych komiksach, bo nie mam talentu do pisania recenzji. Wypowiadam się wtedy jeśli jakiś komiks bardzo mi się spodobał.

Co do MM pewnie nawet nie wiesz, o czym jest, bo jest to komiks, który kosztuje więcej niż 15 PLN i musiałbyś przed zakupem wylać ze cztery strony lamentu, jak to jest drogo.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1598 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 18:55:57 »
Criminal 1, 2. Mucha Comics.

Jakiś czas temu przeczytałem, że nakład Criminal się wyczerpuje, nadeszła więc dobra okazja do tego, by zapoznać się z tą serią. Najpierw kupiłem i przeczytałem #1. Solidny kryminał, takie 7/10. Ciekawa historia, momentami zbyt płaska, jeśli chodzi o zachowania bohaterów. Brakuje przerysowania, bo przecież wszystko jest na serio, to nie komedia ani parodia. Odłożyłem na półkę i tyle.

Parę dni temu kupiłem część drugą i zacząłem czytać i... jakie to jest dobre!

Dla mnie z kolei pierwszy tom chyba jest najlepszy - pewnie jak zwykle zadziałał efekt kopniaka w głowę a później człowiek już tylko pilnował czy kolejne tomy nie zaniżają poziomu.

Moore (w mojej ocenie) generalnie strasznie przynudza - z tego co miałem okazję czytać - Liga, Promethea, Strażnicy, Providence i Neonomicon, Szoki, Skizz i DR & Quinch.

Nie jestem jakimś wielkim fanem Moore`a, czytałem raptem kilka jego komiksów, ale jednego jestem pewien: "Promethea" na pewno nie przynudza.  ;D
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

« Odpowiedź #1599 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 19:17:39 »
  Dziwne, wiem że to poniekąd tylko wprawka do "Strażników", ale momentami zastanawiam się czy nie jest "Miracleman" nie jest lepszy niż legendarne "Watchmen". Sama historia powstania tego komiksu jest bardziej interesująca niż 80% tego co ląduje na naszym rynku a sam MM jest komiksem zajebistym pod każdym względem. "De gustibus non est disputandum" jest jednym z najgłupszych powiedzeń jakie przyjęło się na świecie, ale z czystej sympatii tym razem przyznam mu rację i słowa:

Słaby komiks...

Przyjmę jako wygłupiłem się, miałem napisać że mi się nie podobał.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1600 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 19:51:37 »
Nie jestem zdziwiony, że ktoś ma inne zdanie, tylko, że jest aż taka rozbieżność w ocenie. Nie wszystkie komiksy uważam za świetne, wiele uważam za kiepskie i beznadziejne, ale o takich nie chce mi się pisać. Dość rzadko piszę o konkretnych komiksach, bo nie mam talentu do pisania recenzji. Wypowiadam się wtedy jeśli jakiś komiks bardzo mi się spodobał.

Co do MM pewnie nawet nie wiesz, o czym jest, bo jest to komiks, który kosztuje więcej niż 15 PLN i musiałbyś przed zakupem wylać ze cztery strony lamentu, jak to jest drogo.
Wiem mam o czym jest mam go na półce od dawna. Uważam go za bardzo dobry, epokowy może nie ale dla ciebie może taki jest kazdy uważasz za "świetny" "cudowny" bla bla. Epokowy to on może był w czasach w których powstał, teraz nie dziwi mnie ze ktoś może uwarzać go za sredniaczka.
Tak recenzji to nie umiesz pisać " komiks boski" fabuł wybitna" "arcydzieło" przypuszczam że tyle byś z siebie wydusił. Jak nie umiesz nic o komiksie napisać to jak nabiles tutaj tyle postów?
Edit Midar o czym jest Miracleman? Wiem, wiem że nie odpiszesz haha
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Sierpień 2023, 19:55:53 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1601 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 22:05:41 »
Miracleman, Moore, Mucha Comics.

Słaby komiks, którego nie jestem w stanie skończyć. Słabe rysunki. Zdarzają się niezłe pomysły, ale to tyle. Pomimo rozkładania lektury na kilka wieczorów utknąłem w połowie i chyba dalszego ciągu nie będzie. 4/10.

również strasznie mnie ten komiks wymęczył, może aż tak drastycznie bym go nie ocenił, ale na pewno bylo to spore rozczarowanie, po prostu komiks nie dla mnie, zresztą nie pierwszy i nie ostatni...

Offline burberry

« Odpowiedź #1602 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 23:10:35 »
Całkiem niechcąco wywołałem dyskusję na temat gustów i warsztatu Moore'a. Sorry, Panowie  ;) na swoje usprawiedliwienie powiem, że V4V, Watchmen i Prosto z piekła to komiksy, które uznaję za wybitne. Doszedłem ostatnio do wniosku, że niestety mało co mi się podoba.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1603 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 08:29:57 »
Doszedłem ostatnio do wniosku, że niestety mało co mi się podoba.

Mam podobnie, ostatnio większość klasyfikuję jako średniaki takie 6/10 gdzie w zasadzie extra punkty są zawsze za warstwę graficzną.

Offline burberry

« Odpowiedź #1604 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 09:52:48 »
Mam podobnie, ostatnio większość klasyfikuję jako średniaki takie 6/10 gdzie w zasadzie extra punkty są zawsze za warstwę graficzną.

6/10 to jeszcze jest dobrze.

Moje oceny ostatnich komiksów, które przeczytałem:

Criminal #2 - 9/10
Cartland #3 - 6/10
Stolp (Bardo #1) - 4/10
Amazing SM by Straczynski #1 - 7/10
Tintin: Cygara faraona - 6/10
Batman: Azyl Arkham - 5/10
Cuotoo, Andreas - 7/10