Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1380 dnia: Wt, 27 Czerwiec 2023, 23:29:03 »
W głowie Sherlocka Holmesa - Sprawa skandalicznego biletu, tomy 1 i 2 - "Jedynkę" przeczytałem w okolicach premiery i byłem zachwycony stroną graficzną, teraz przy premierze "dwójki" powtórzyłem lekturę i mogę ocenić całość. I będzie to ocena bardzo dobra. Głównie przez oprawę - pomysłową, różnorodną. Świetne są motywy (które przypomniały mi jakieś dziecięce książeczki) z zaginaniem stron, patrzeniem pod światło. Aż się dziwię, że prawie w ogóle nie jest to wykorzystywane przez innych twórców. Sama fabułą (sprawa do rozwiązania) jest ok, poprawna, ale jak dla mnie nic ponad to. Jak to w Sherlockach (przynajmniej tych książkowych, które czytałem) lekko przekombinowana. Ale i tak szczerze polecam i daję 8/10.

Offline komiks

« Odpowiedź #1381 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 11:35:54 »
Armada tom 1 - zatrzymałem się na stronie 104 czyli zaraz za połową. Do komiksu zachęciły mnie szczegółowe rysunki i klimat przygody. Początek jest świetny, graficznie i fabularnie, jest vibe przygody, tajemnicy, świetny antagonista i sympatyczna bohaterka. Komiks młodzieżowy przenoszący starszego czytelnika do czasów dzieciństwa. Niestety potem robi się chaotycznie, sporo dymków i polityki, z której niewiele wynika, komiks momentami jest przegadany, traci swój urok. Nie wiem dla kogo jest ten komiks, bo mamy oprawę i styl dla młodszego czytelnika, a fabuła ma ambicje na coś poważniejszego.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #1382 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 13:57:21 »
Zasada Trójek. Komiks z bardzo ciekawą warstwą graficzną. Wiele świetnych kadrów w udziwnionej otoczce. Fantastyczne kolory, które dzięki offsetowi nie atakują oczu, tylko łagodnie pieszczą wzrok oglądającego. Fabuła jakoś do mnie nie trafiła w równie mocny sposób. Jakkolwiek jest przemyślana i dopięta jak należy. Niepotrzebnym, w moim odczuciu, udziwnieniem jest zrobienie z głównych bohaterów homoseksualistów(?)- cały świat przedstawiony jest wystarczająco dziwny i odjechany i bez tego. Ogólnie polecam, ale u mnie, w przeciwieństwie do forumowej większości, ten komiks przemknąłby bez echa. Przeczytać- zapomnieć.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1383 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 14:29:16 »
W połowie Spotkania po latach. Zaczęło się bardzo intrygująco i świetnie graficznie. Natomiast szybko zamieniło się w powtarzalny, trochę nużący pattern, zarówno graficznie jak i scenariuszowo. Mam nadzieję, że druga połowa jeszcze mnie czymś zaskoczy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1384 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 14:32:54 »
Niepotrzebnym, w moim odczuciu, udziwnieniem jest zrobienie z głównych bohaterów homoseksualistów(?)- cały świat przedstawiony jest wystarczająco dziwny i odjechany i bez tego.

Trochę nie rozumiem, bohaterowie homoseksualiści zwiększają dziwność i odjechanie?

Offline Death

« Odpowiedź #1385 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 14:34:56 »
Zasada trójek nie jest taka zła. Ja bym nawet powiedział, że jest niezła. Bardzo ciekawy świat, fajni bohaterowie, trochę rozwodniona historia, która (jak dla mnie) służy głównie temu, żeby pokazać jak odjechane jest to uniwersum i stworki w nim mieszkające. Trochę Donżon, trochę Potwory i spółka, szczypta homostworkizmu. :) Byłby z tego ciekawy film animowany. Nie miałem poczucia zmarnowanego czasu.

Offline Popiel

« Odpowiedź #1386 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 15:27:15 »
Dość zabawne jest to, że w tak odjechanym komiksie jak "Zasada trójek", którego świat rządzi się swoimi prawami, relacjami, kompletnie nie przystającymi do naszej rzeczywistości regułami, jest wymyślony od podstaw w zupełnym odłączeniu od jakichkolwiek znanych nam uwarunkowań (poza fundamentalnymi: miłością, przyjaźnią, lojalnością) - akurat to, że bohaterowie są parą wzbudza takie ogromne kontrowersje :)

Offline komiks

« Odpowiedź #1387 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 16:47:03 »
Mnie Zasada Trójek odrzuciła, czytałem ponad 20 stron darmowej próbki (była taka na legalu udostępniona), moja konkluzja była taka, że to komiks o niczym i nie miałem ochoty zapoznać się z resztą. Szkoda, bo według mnie graficznie stoi momentami lepiej niż wspomniany Donżon. Jednak w Donżon głównym motorem napędowym jest właśnie historia, rysunki ją uzupełniają i są różnej jakości na przestrzeni tomów, ale przygoda wszystko ciągnie.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #1388 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 16:52:15 »
Trochę nie rozumiem, bohaterowie homoseksualiści zwiększają dziwność i odjechanie?
Świat przedstawiony jest wystarczająco dziwny. Nie trzeba go udziwniać poprzez tworzenie pary dziwnych "homoseksualistów". I nie, nie budzi to moich kontrowersji. Po prostu wydaje mi się to zbędne, niepotrzebne. Niczego nie daje. Gdyby autor wstawił tam "heteroseksualną" parę, mój odbiór nie zmieniłby się ani o jotę. Ale może jest inaczej. Może przegapiam coś ważnego z racji mojego homofobicznego nastawienia.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1389 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 17:06:46 »
Mnie Zasada Trójek odrzuciła, czytałem ponad 20 stron darmowej próbki (była taka na legalu udostępniona), moja konkluzja była taka, że to komiks o niczym i nie miałem ochoty zapoznać się z resztą. Szkoda, bo według mnie graficznie stoi momentami lepiej niż wspomniany Donżon. Jednak w Donżon głównym motorem napędowym jest właśnie historia, rysunki ją uzupełniają i są różnej jakości na przestrzeni tomów, ale przygoda wszystko ciągnie.

Nie zamierzam nikogo namawiać żeby czytał na siłę oczywiście, ale to zdecydowanie nie jest komiks o niczym.

Offline komiks

« Odpowiedź #1390 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 17:42:52 »
Nie zamierzam nikogo namawiać żeby czytał na siłę oczywiście, ale to zdecydowanie nie jest komiks o niczym.
Tylko wiesz, to, że jest o przyjaźni albo coś w tym stylu, nie o to chodzi, historia ma wciągać, tutaj nie udało się mnie zainteresować przez ponad 20 stron, a w takim Donżon jestem kupiony już od 7 strony.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1391 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 19:47:22 »
Zasada Trójek. (...) udziwnieniem jest zrobienie z głównych bohaterów homoseksualistów(?)

Nie wiem czy czytaliśmy ten sam komiks czy może moja pamięć tak zawodna. Ale dla mnie główni bohaterowie to byli kumple, a nie para. W żadnym momencie podczas czytania nie wyłapałem wątku homo (a jestem wyczulony na wciskanie takich akcji "na siłę").

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #1392 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 22:30:37 »
Nie wiem czy czytaliśmy ten sam komiks czy może moja pamięć tak zawodna. Ale dla mnie główni bohaterowie to byli kumple, a nie para. W żadnym momencie podczas czytania nie wyłapałem wątku homo (a jestem wyczulony na wciskanie takich akcji "na siłę").

czytałeś jednak za mało uważnie :) albo wątek był zbyt delikatnie zaakcentowany ;)
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1393 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 22:33:01 »
Czytałem w okolicach premiery, ale ten wątek z pewnością tam był, musisz Leyek powtórzyć lekturę ;)

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #1394 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 08:54:25 »
Toppi Galeria. Bestiariusz. Zbior ponad stu ilustracji całostronnicowych. Część kolorowa. Różnie to wygląda- niektóre sprawiają wrażenie lekko pośpiesznych, część to szkice, ale są wśród nich też taki, które powodują opad szczęki.
Jedyne co naprawdę razi w tym albumie, to warstwa tekstowa. Komentarze dodane do plansz są na pograniczu grafomani i taniej egzaltacji. Nie wiem czy pochodzą od autora, czy też może ktoś inny okrasił je takimi kwiatkami.
Sam tom nie ma numeru na grzbiecie, jest trochę tak poza kolekcją główną. W moim odczuciu najsłabszy z dotychczas wydanych, tym niemniej i tak wart tego, aby się z nim zapoznać i mieć go w kolekcji.