Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hansior

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1350 dnia: Śr, 14 Czerwiec 2023, 18:38:54 »
Szkoda, że przeczytałem to po zakupie całości. Jeszcze się przekonam. A jak wygląda sprawa w przypadku Chłopaków z dwudziestego wieku, którzy są lepszym komiksem? Trzymają poziom?

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1351 dnia: Śr, 14 Czerwiec 2023, 18:53:29 »
Chłopaki trzymają poziom do końca  8) mi bardziej podeszło niż Monster, ale oba tytuły świetne jak dla mnie.
Pluto i tak najlepsze.
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Czerwiec 2023, 19:36:35 wysłana przez Kvothe »

Offline komiks

« Odpowiedź #1352 dnia: Śr, 14 Czerwiec 2023, 21:19:05 »
Napalony na komiks
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4807287/napalony-na-komiks
Nie do końca komiks, bo jest to zbiór prac Andrzeja Janickiego, a dokładniej 170 plansz komiksowych i ponad 200 grafik.

Cóż za perełka! Jakim cudem ja tego wcześniej nie zauważyłem? No tak, wydane w 2017 roku, a ja wróciłem do komiksu kilka lat temu. W każdym razie, graficznie jest świetnie, można powiedzieć uczta dla oka. Krótkie komiksy zamieszczone w tym albumie w całości, też potrafią zaskoczyć. Pozycja cały czas do kupienia na Allegro w normalnej cenie. Także jeśli ktoś jeszcze nie ma, a interesuje się chociaż odrobinę polskim komiksem, to według mnie pozycja obowiązkowa.

Przykładowe strony można zobaczyć w linku poniżej.
PS nie wiem o co chodzi z tą stroną, do której niżej linkuje, czy to aktualne? :o
https://wspieram.to/napalony_na_komiks
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #1353 dnia: Cz, 15 Czerwiec 2023, 05:00:49 »
PS nie wiem o co chodzi z tą stroną, do której niżej linkuje, czy to aktualne? :o
https://wspieram.to/napalony_na_komiks

Akcja crowdfundingowa mająca na celu wydanie tego komiksu za pomocą wspieram.to zakończyła się już dawno temu. Nie wiem o co chodzi z tym linkiem, ale na głównej stronie nie można już wybierać tego progu
https://wspieram.to/napalony_na_komiks?pokaz_projekt=1

Offline donT

« Odpowiedź #1354 dnia: Cz, 15 Czerwiec 2023, 11:52:58 »
Czytam wlasnie najnowszy tom The Collected Toppi - The Old World i tym razem bardzo lakonicznie, bo coz moge powiedziec - ta kolekcja (po raz kolejny) udowadnia, ze mamy do czynienia z geniuszem, ktory forme artystyczna jaka jest komiks mal w malym palcu. W 9 tomie wzial sie za owowiesci i legendy wloskie, portugalskie i inne z wieku eksploracji. Jak w poprzednich tomach - onirczyny, basniowy klimat w polaczeniu z fenomenalna kreska tworzy kombo idealne. 10/10.
« Ostatnia zmiana: Cz, 15 Czerwiec 2023, 13:19:09 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline MIBY

« Odpowiedź #1355 dnia: Cz, 15 Czerwiec 2023, 14:12:31 »
Ostatnio przeczytane:

Świt X . X-Men. Tom 1   
Świetny nowy (kolejny) początek świata mutantów. JH zrobił z tego tradycyjną hard-naukową historię, pełną szczegółów, polityki, niuansów z wielkimi konsekwencjami.    
Ocena: 8

Wolverine tom 2 Wróg publiczny   
Wolverine na najwyższym poziomie. Scenariusz oparty na podstawach, które idealnie współgrają z postacią Wolverine: Japonia, klany ninja, walki na miecze, kodeks honorowy. Jest brutalnie, jest bardzo dla dorosłych. Dla mnie pierwsza piątka komiksów o Wolverine. Zaskoczeniem były rysunki, które dobrze oddawały ducha komiksy (nie jestem fanem JRJR).   
Ocena: 9

Kolekcja Toppi Tom 4 Kolekcjoner   
Klasyczny komiks ze obyczajową historią. Zapowiadał się banalnie, a wyszło świetnie. Rysunki, scenariusz, spokojna kompozycja i świetni bohaterowie. Zacząłem zapoznawanie się z wydawaną przez LiT kolekcją od tego temu i liczę, że będzie tylko lepiej.   
Ocena: 9,5

Wydział 7 - numer specjalny 2 - Import/Export   
Mam problem z tym komiksem. Uwielbiam serię, uwielbiam poprzedni numer specjalny. Lubię wszelkie ciekawostki scenariuszowe oraz graficzne. Dla mnie to bardzo słaby zeszyt. Ciężko mi powiedzieć cokolwiek dobrego. Jestem przekonany, że następne będą znów bardzo dobre. Ten nie jest.   
Ocena: 3

Samotny wilk i szczenię tom 1   
Kolejny komiks o Japonii. Klasyk. Bardzo dobry klasyk. Jednak mam wrażenie, że Poranek Ściętych Głów jest lepszy. Historie są ciekawe, ale PŚG potrafi bardziej zaangażować, zaskoczyć, zszokować. Na plus cudowne przybliżenie japońskiej historii, obyczajów, tradycji. W tym aspekcie SWiS oraz PŚG świetnie się uzupełniają.   
Ocena: 7

Samotny wilk i szczenię tom 2   
Jest lepiej niż w tomie 1. Przy takim wzroście poziomu, około tomu 4., może zmienię ogólną opinię.   

Żegnaj, Aaricio. Thorgal. Saga   
Zaskakująco dobry. W sumie to powrót do początków historii, taki remake po latach. W największych (czasem nawet najlepszych) franczyzach się sprawdziło, tutaj również. Czekam na więcej.   
Ocena: 7,5

Hellblazer tom 2 Mike Carey   
Jeden z najlepszych tomów Hellblazera wydanych w kolekcji Egmont. Tom 3 będzie decydujący dla oceny całego runu.   
Ocena 8,5

Silver Surfer tom 1   
Pulpowy romans, rysunkowo zakręcony, scenariuszowo spokojny, bardzo obyczajowy. Opowieść o kobiecie i mężczyźnie w kosmicznej skali.  Wszystko inne jest tylko tłem. Myślę, że na tym tomie zakończę poznawanie tej historii.   

Homar Johnson. Tom 1   
Komiks trudny do jasnego zakwalifikowania oraz oceny. Każdy będzie miał inne zdanie. Nudny - tak, w sumie o niczym - tak, cudny w odbiorze - tak, w stylu klasycznej pulpy - tak, z duchem Mike M. w tle - tak. Jako fan Hellboya, BBPO i historii o AS jestem bardzo zadowolony z tego tomu.   

Karmazynowe Imperium - tom główny   
Interesujące uzupełnienie wydarzeń pomiędzy częściami podstawowej trylogii GW. Dobrze, że ta historia powstała. Niestety oczekiwałem, że jej skala będzie dużo większa. Najciekawszy epizod z mistrzem Yodą.   

Star Wars Karmazynowe Imperium   
Historia w tle głównego eventu. Uwielbiam "mitologię" Jedi i bardzo się cieszę, że została kolejny raz sensownie rozbudowana. Szkoda, że poszukiwania Luka, nie były bogatsze pod kątem treści oraz bohaterów.   

Star Wars Jeszcze jedno zadanie   
Komiks wydany jako składowa większego wydarzenia, ale historie w nim zawarte (4.) będą zrozumiałe dla każdego czytelnika z podstawową wiedzą o świecie Star Wars. Duże uzupełnienie świata łowców nagród. Poziom historii nierówny, ale nie ma słabych.   

Batman Knightfall tom 5   
Dobry, trochę nierówny. Kameralne historie, nieskomplikowane, wyciszające świat Batmana po wielkich wydarzeniach. W sumie nic wielkiego, ale czyta się przyjemnie. Pierwsza połowa słabsza. Druga, po powrocie wszystkich bohaterów, zdecydowanie lepsza. Bardzo ciekawy, "dwuwątkowy" scenariusz niektórych zeszytów.  Historia z Alfredem oraz pokazanie życia "rodzinnego" bohaterów i ich relacji  z najbliższymi to duże plusy. Dobrze, że Wydawca (planując wieloletni cykl wydawania klasycznego Batman) nie zrezygnował z tomów z takimi "mniejszymi", "nie-zmieniającymi-całego-świata-DC" historiami.   

Niezwyciężony - LEM   
Świetny, genialny. Jeden z tych komiksów, które od razu powinny zostać przetłumaczone na języki obce i wydane poza Polską. Byłaby rewelacyjna promocja naszej sztuki komiksowej. Sposób wydania tego komiksu jest jednym z najlepszych jaki widziałem. Kartki o wysokiej gramaturze, tusz nie brudzi rąk (ponad 50% komiksu to czerń), czcionka czytelna (przy ogromnej ilości testu). Dla odbiorców lubiących mądre fabuły, wymagające skupienia oraz długiego czytania (ilość tekstu jest ogromna). Komiks bardziej "doznaniowy" niż rozrywkowy. Top 10 w rankingu komiks roku (bez względu, w którym go przeczytamy).   
Ocena: 10

Cyngiel   
Sensacja na bardzo wysokim poziomie, motyw przewodni wszystkich historii ten sam, ale reszta na tyle zmienna, że nie nudzi. Twisty fabularne przemyślane, niestety (w moim przypadku) niezaskakujące (gdym w pierwszej historii nie domyślił się od razu kto jest kim, to byłaby ocena wyżej). Największy minus to ugrzecznione rysunki, słownictwo, główna postać jest przedstawiana bardziej jako zawodowiec walczący o życie niż jako zabójca.   

Offline donT

« Odpowiedź #1356 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 11:29:48 »
Jeszcze nie czytam, ale juz nie moge doczekac sie kiedy zaczne. Chwile temu pan liscionosz przyniosl bardzo oczekiwany przeze mnie 1 tom nowej edycji Creepy Archives od Dark Horse comics. I tak jak na chwile przed zamowieniem nieco sie wahalem (jakby nie bylo to jest 29 tomow!), to teraz wiem, ze niepotrzebnie, bo zakup byl strzalem w 10. Jestem pod mega wrazeniem! Oldschoolowa horror pulpa pelna geba z rysunkami takich tytanow jak Frank Frazetta, Alex Toth, Gray Morrow, Joe Orlando i innych. Tom zawiera 5 pierwszych numerow magazynu Creepy, co ciekawe - wraz z oryginalnymi reklamami i listami od czytelnikow. Kazdy numer natomiast to kilka krotkich, niezaleznych, czesto przewrotnych historyjek. Oprocz kolorowych okladek, wszystko w czerni i bieli (jak na razie), odrestaurowane, w bardzo przyzwoitej jakosci. Jedyne zastrzezenie to papier, bo zarowno okladka jak i srodek moglyby byc nieco grubsze. Z drugiej strony - zajmie mniej miejsca na polce. Jaram sie na maksa i juz wiem, ze chce miec to w calosci.     

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1357 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 11:44:21 »
Mam tylko ekstrakt Totha w osobnym tomie, niemniej miodzik.

Offline stab

« Odpowiedź #1358 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 21:55:14 »
Jeszcze nie czytam, ale juz nie moge doczekac sie kiedy zaczne. Chwile temu pan liscionosz przyniosl bardzo oczekiwany przeze mnie 1 tom nowej edycji Creepy Archives od Dark Horse comics. I tak jak na chwile przed zamowieniem nieco sie wahalem (jakby nie bylo to jest 29 tomow!), to teraz wiem, ze niepotrzebnie, bo zakup byl strzalem w 10. Jestem pod mega wrazeniem! Oldschoolowa horror pulpa pelna geba z rysunkami takich tytanow jak Frank Frazetta, Alex Toth, Gray Morrow, Joe Orlando i innych. Tom zawiera 5 pierwszych numerow magazynu Creepy, co ciekawe - wraz z oryginalnymi reklamami i listami od czytelnikow. Kazdy numer natomiast to kilka krotkich, niezaleznych, czesto przewrotnych historyjek. Oprocz kolorowych okladek, wszystko w czerni i bieli (jak na razie), odrestaurowane, w bardzo przyzwoitej jakosci. Jedyne zastrzezenie to papier, bo zarowno okladka jak i srodek moglyby byc nieco grubsze. Z drugiej strony - zajmie mniej miejsca na polce. Jaram sie na maksa i juz wiem, ze chce miec to w calosci.   

Namówiłeś, przynajmniej na pierwszy tom ;)

Offline donT

« Odpowiedź #1359 dnia: Pt, 16 Czerwiec 2023, 23:49:51 »
Miej tylko na uwadze, ze to sa bardzo stare rzeczy. Magazyn Creepy ukazywal sie w latach 1964 - 1983, wiec styl narracji to kompletnie inna bajka w porownaniu z nowymi komiksami. Sciany tekstu sa na porzadku dziennym. Ja lubie stara horror pulpe, wiec lykam bez popity, ale z pewnoscia nie jest to co, co podejdzie kazdemu.
 ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1360 dnia: So, 17 Czerwiec 2023, 14:19:03 »
In Hollandia Suburbia
Naprawdę mocno się zastanawiam, jak określić moje wrażenia po przeczytaniu tego komiksu. Z jednej strony ciężko mi się to czytało, widzę spore niedostatki warsztatowe, szczególnie z narracyjnego punktu widzenia. Musiałem czytać bardzo powoli żeby układać sobie w głowie kto jest kim, kto co robi. Nie pomaga też to, że fragmenty były wcześniej wydawane w jakichś magazynach (jako shorty, jak rozumiem) a potem zostały wciągnięte do większej całości. W podziękowaniach autor dziękuje komuś za to, że bez niego ten komiks miałby "dużo mniej struktury". To ja nie chcę wiedzieć, jak to wyglądało wcześniej pod względem struktury właśnie ;)
Ale z drugiej strony jest to dzieło jedyne w swoim rodzaju. Mix tematów niby zupełnie do siebie niepasujących tworzy coś niepowtarzalnego. Czytam dużo komiksów, oglądam dużo filmów, generalnie jestem odbiorcą bardzo wielu różnorodnych wytworów kultury, więc coraz rzadziej czuję się zaskoczony i mam poczucie, że czegoś jeszcze nie widziałem. Tu tak miałem, choć pewne dalekie tropy wskazujące np. na Lyncha czy ogólnie historie opowiadające o niepokojących sekretach ułożonych ludzi z przedmieść można wyczuć. Ale widać, że to jest coś, co autor chciał stworzyć z wewnętrznej potrzeby i to jest jego w 100%. Mimo wielu wad jestem pewien, że zapamiętam ten komiks na bardzo długo, a pewne motywy wryją mi się w pamięć prawdopodobnie na zawsze.

Offline mandioca

« Odpowiedź #1361 dnia: So, 17 Czerwiec 2023, 14:21:54 »
@donT Coś dla fana Creepy w nitce Wydawnictwo Mandioca. Zerknij.

Offline komiks

« Odpowiedź #1362 dnia: So, 17 Czerwiec 2023, 16:42:56 »
Zaklinacze Opali - kolory w tym komiksie są cudowne, mistrzowskie światło - szczególnie użycie białego koloru na podkreślenie refleksów i odblasków - subtelny dobór barw, rysunki wykonane z pietyzmem, widać że włożono w nie wiele pracy, a tła są bogate w detale. Scenariusz jest też bardzo dobry, cały czas wiem co się dzieje, dymki nie są zbyt obszerne - jak to często bywa w komiksach europejskich - dlatego czyta się to płynnie, wydarzenia są nam pokazywane, a nie opisywane. Obawiałem się, że komiks będzie najeżony faktami historycznymi, całe szczęście nie jest, to komiks przygodowy, pod tym względem bliżej mu do Indiany Jones, niż do powieści historycznej.

Widzę, że komiks jest jeszcze dostępny w ludzkiej cenie, dlatego szczerze polecam.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #1363 dnia: So, 17 Czerwiec 2023, 20:17:06 »
Kolekcja TOPPI, tom drugi Ameryka Północna. No cóż Ameryki, nomen omen, tu nie odkryję- rewelacja graficzna. Ze scenariuszami różnie, ale jak do tej pory na żadne większe mielizny nie natrafiłem. Mało tego, opowieści naprawdę doskonale współgrają z rysunkami. Pomimo, że raczej krótkie, kilka stron, mają swoje tempo i warstwa graficzna idealnie współgra tu z opowieścią. Coś niesamowitego
Ta kolekcja to dla mnie komiksowe wydarzenie dziesięciolecia. Niby człowiek wie, czego się spodziewać, ale i tak dostaje obuchem w łeb.
Męczę też Invisibles Morrisona. Tak, męczę. Nie jest to komiks zły, ale jakoś mnie nie porywa. Może się rozkręci. Ale ogólnie Morrison jakoś ostatnio do mnie słabiej trafia. Podobało mi się Doom Patrol tom pierwszy, ale już na przykład przy drugim się poddałem. Odrzuciło mnie potężnie od Seven Soldiers. AnimalMan przeczytałem, ale kończyłem tak z obowiązku trochę. W tej grupie Invisibles plasuje się chyba najlepiej. Coś ten komiks w sobie ma. Daję mu szansę.

Offline donT

« Odpowiedź #1364 dnia: So, 17 Czerwiec 2023, 23:18:42 »
@donT Coś dla fana Creepy w nitce Wydawnictwo Mandioca. Zerknij.

Hmmm. Brzmi i wyglada interesujaco.
Z Mandiocowych tytulow, bardzo czekam na Battaglie i jego Opowiesci Grozy. To cacuszko juz do mnie frunie.