Ostatnio przeczytane:
Świt X . X-Men. Tom 1
Świetny nowy (kolejny) początek świata mutantów. JH zrobił z tego tradycyjną hard-naukową historię, pełną szczegółów, polityki, niuansów z wielkimi konsekwencjami.
Ocena: 8
Wolverine tom 2 Wróg publiczny
Wolverine na najwyższym poziomie. Scenariusz oparty na podstawach, które idealnie współgrają z postacią Wolverine: Japonia, klany ninja, walki na miecze, kodeks honorowy. Jest brutalnie, jest bardzo dla dorosłych. Dla mnie pierwsza piątka komiksów o Wolverine. Zaskoczeniem były rysunki, które dobrze oddawały ducha komiksy (nie jestem fanem JRJR).
Ocena: 9
Kolekcja Toppi Tom 4 Kolekcjoner
Klasyczny komiks ze obyczajową historią. Zapowiadał się banalnie, a wyszło świetnie. Rysunki, scenariusz, spokojna kompozycja i świetni bohaterowie. Zacząłem zapoznawanie się z wydawaną przez LiT kolekcją od tego temu i liczę, że będzie tylko lepiej.
Ocena: 9,5
Wydział 7 - numer specjalny 2 - Import/Export
Mam problem z tym komiksem. Uwielbiam serię, uwielbiam poprzedni numer specjalny. Lubię wszelkie ciekawostki scenariuszowe oraz graficzne. Dla mnie to bardzo słaby zeszyt. Ciężko mi powiedzieć cokolwiek dobrego. Jestem przekonany, że następne będą znów bardzo dobre. Ten nie jest.
Ocena: 3
Samotny wilk i szczenię tom 1
Kolejny komiks o Japonii. Klasyk. Bardzo dobry klasyk. Jednak mam wrażenie, że Poranek Ściętych Głów jest lepszy. Historie są ciekawe, ale PŚG potrafi bardziej zaangażować, zaskoczyć, zszokować. Na plus cudowne przybliżenie japońskiej historii, obyczajów, tradycji. W tym aspekcie SWiS oraz PŚG świetnie się uzupełniają.
Ocena: 7
Samotny wilk i szczenię tom 2
Jest lepiej niż w tomie 1. Przy takim wzroście poziomu, około tomu 4., może zmienię ogólną opinię.
Żegnaj, Aaricio. Thorgal. Saga
Zaskakująco dobry. W sumie to powrót do początków historii, taki remake po latach. W największych (czasem nawet najlepszych) franczyzach się sprawdziło, tutaj również. Czekam na więcej.
Ocena: 7,5
Hellblazer tom 2 Mike Carey
Jeden z najlepszych tomów Hellblazera wydanych w kolekcji Egmont. Tom 3 będzie decydujący dla oceny całego runu.
Ocena 8,5
Silver Surfer tom 1
Pulpowy romans, rysunkowo zakręcony, scenariuszowo spokojny, bardzo obyczajowy. Opowieść o kobiecie i mężczyźnie w kosmicznej skali. Wszystko inne jest tylko tłem. Myślę, że na tym tomie zakończę poznawanie tej historii.
Homar Johnson. Tom 1
Komiks trudny do jasnego zakwalifikowania oraz oceny. Każdy będzie miał inne zdanie. Nudny - tak, w sumie o niczym - tak, cudny w odbiorze - tak, w stylu klasycznej pulpy - tak, z duchem Mike M. w tle - tak. Jako fan Hellboya, BBPO i historii o AS jestem bardzo zadowolony z tego tomu.
Karmazynowe Imperium - tom główny
Interesujące uzupełnienie wydarzeń pomiędzy częściami podstawowej trylogii GW. Dobrze, że ta historia powstała. Niestety oczekiwałem, że jej skala będzie dużo większa. Najciekawszy epizod z mistrzem Yodą.
Star Wars Karmazynowe Imperium
Historia w tle głównego eventu. Uwielbiam "mitologię" Jedi i bardzo się cieszę, że została kolejny raz sensownie rozbudowana. Szkoda, że poszukiwania Luka, nie były bogatsze pod kątem treści oraz bohaterów.
Star Wars Jeszcze jedno zadanie
Komiks wydany jako składowa większego wydarzenia, ale historie w nim zawarte (4.) będą zrozumiałe dla każdego czytelnika z podstawową wiedzą o świecie Star Wars. Duże uzupełnienie świata łowców nagród. Poziom historii nierówny, ale nie ma słabych.
Batman Knightfall tom 5
Dobry, trochę nierówny. Kameralne historie, nieskomplikowane, wyciszające świat Batmana po wielkich wydarzeniach. W sumie nic wielkiego, ale czyta się przyjemnie. Pierwsza połowa słabsza. Druga, po powrocie wszystkich bohaterów, zdecydowanie lepsza. Bardzo ciekawy, "dwuwątkowy" scenariusz niektórych zeszytów. Historia z Alfredem oraz pokazanie życia "rodzinnego" bohaterów i ich relacji z najbliższymi to duże plusy. Dobrze, że Wydawca (planując wieloletni cykl wydawania klasycznego Batman) nie zrezygnował z tomów z takimi "mniejszymi", "nie-zmieniającymi-całego-świata-DC" historiami.
Niezwyciężony - LEM
Świetny, genialny. Jeden z tych komiksów, które od razu powinny zostać przetłumaczone na języki obce i wydane poza Polską. Byłaby rewelacyjna promocja naszej sztuki komiksowej. Sposób wydania tego komiksu jest jednym z najlepszych jaki widziałem. Kartki o wysokiej gramaturze, tusz nie brudzi rąk (ponad 50% komiksu to czerń), czcionka czytelna (przy ogromnej ilości testu). Dla odbiorców lubiących mądre fabuły, wymagające skupienia oraz długiego czytania (ilość tekstu jest ogromna). Komiks bardziej "doznaniowy" niż rozrywkowy. Top 10 w rankingu komiks roku (bez względu, w którym go przeczytamy).
Ocena: 10
Cyngiel
Sensacja na bardzo wysokim poziomie, motyw przewodni wszystkich historii ten sam, ale reszta na tyle zmienna, że nie nudzi. Twisty fabularne przemyślane, niestety (w moim przypadku) niezaskakujące (gdym w pierwszej historii nie domyślił się od razu kto jest kim, to byłaby ocena wyżej). Największy minus to ugrzecznione rysunki, słownictwo, główna postać jest przedstawiana bardziej jako zawodowiec walczący o życie niż jako zabójca.