Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 760017 razy)

Offline Leyek

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1050 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 18:00:15 »
@ukaszm84
Fajne te cytaty ;) Takie nadęte jak w tych dziełach z romantyzmu co nas katowali w szkole :) Więc może to celowy zabieg?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1051 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 18:06:24 »
Może i celowy, Desberg tak lubi chyba, w Lotce było podobnie. Ale to nie moja estetyka.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1052 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 18:11:02 »
Akcja komiksu dzieje się w 18 wieku więc ja taką mowę uznałem za coś normalnego 🙂  z tą trucizną faktycznie scenarzystę trochę poniosło i dzięki za odpowiedź ale dalej uważam że komiks ma więcej plusów dodatnich niż ujemnych. A Desberg to spartolił koncertowo scenariusz do Lotki ,tam to dopiero żal pięknych rysunków Sandovala.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1053 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 18:17:43 »
Generalnie to mi też się całkiem spoko czytało mimo wszystko, głównie dzięki Mariniemu i settingowi. Choć scenariusz i tak ma mniej bzdur niż 99% superhero :P

Offline Dracos

« Odpowiedź #1054 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 18:21:24 »
Mi te cytaty chociaż to i tak wersja lite przypomina Balzaca np w Ojciec Goriot jak oni tam niemiłosiernie pierdolili w takim kwiecistym języku to można się było tylko za głowę łapać. Wręcz zastanawiałem się czy to tylko taka maniera pisarza żeby tak ozdabiać każdą jedną wypowiedź nie tylko osób z wyższych sfer ale i zwykłych mieszczuchów czy faktycznie kiedyś ludzie się tak wysławiali bądź dążyli do takiej mowy.

Offline Death

« Odpowiedź #1055 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 23:57:55 »
Kurde, bez kitu, nie znam gorszego scenarzysty w świecie profesjonalnych komiksów niż Desberg.
Wyśmiewany Dufaux robi rzeczy przyzwoite jak Barakuda lub nawet dobre jak Murena. Ten to jest widzę twórca kasztanów.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1056 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 07:20:41 »
Nie no bez przesady, Skorpion jest niezły a podobno czym dalej w las tym lepiej .
Większym twórcą kasztanów według mnie jest André-Paul Duchâteau, któremu nie mogę wybaczyć że po niezłym początku zaczął znęcać się nad Yansem niemiłosiernie  :)
a z Bruce J Hawkera pamiętam tylko zajebiste rysunki które nie uratowały komiksu przed sprzedażą bo czytało się to fatalnie.

Offline szulig

« Odpowiedź #1057 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 10:20:06 »
ma więcej plusów dodatnich niż ujemnych.

ujemne plusy? mogą być takie? .... przepraszam za ot ale nie mogłem się powstrzymać

Online misiokles

« Odpowiedź #1058 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 10:22:48 »
Ta memiczna fraza (o plusach dodatnich i ujemnych) towarzyszy ludzkości już chyba od drugiego dnia po wynalezieniu mema.

Offline bfg

« Odpowiedź #1059 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 10:26:52 »
ujemne plusy? mogą być takie? .... przepraszam za ot ale nie mogłem się powstrzymać

to jeden z wałęsizmów: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wa%C5%82%C4%99sizm

Offline Dracos

« Odpowiedź #1060 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 10:29:49 »
Poważnie to już trzeba tłumaczyć czy są plusy ujemne, co następne "nie chcę ale muszę"?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1061 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 10:54:22 »
Poważnie to już trzeba tłumaczyć czy są plusy ujemne, co następne "nie chcę ale muszę"?

We, the forum.

Offline bfg

« Odpowiedź #1062 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 11:19:54 »

"miała być demokracja, a tu każdy wygaduje, co chce"

Offline szulig

« Odpowiedź #1063 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 12:13:45 »
eh.... zapomniałem dac na końcu  ;)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1064 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 13:13:58 »
Nie no bez przesady, Skorpion jest niezły a podobno czym dalej w las tym lepiej .

Z tym to się akurat absolutnie nie mogę zgodzić, bo przeczytałem całkiem niedawno 11 albumów wydanych przez Egmont i Taurusa i im dalej, tym to jest bardziej durne i wydumane.