EC Archives – Weird Science vol. 1 - mój najlepszy niespodziewany zakup od lat. Już nawet nie pamiętam jak to znalazłem, chyba jak przeglądałem na Amazonie album
Home to Stay z komiksami na bazie tekstów Bradbury’ego. Parę dni się wahałem czy brać, ale w końcu się zdecydowałem (i to od razu na więcej części

) i muszę stwierdzić, że to jest perełka. W środku są przedruki 6 numerów magazynu – każdy to 4 komiksy po 7 stron + 1-2 opowiadania na 1 stronę + strona z korespondencją + trochę oryginalnych reklam (a nawet tekst promocyjny wychwalający cenzurę, czyli Comics Code

). Przeczytałem na razie ok. połowę z tych 24 komiksów i praktycznie każdy trzyma bardzo wysoki poziom. Co jest dla mnie sporym zaskoczeniem, bo o ile rysunkowo już przed zakupem wiedziałem, że mi się spodoba, to obawiałem się scenariuszy i trochę „ścian tekstu”. A te opowiadania/shorty bronią się pod względem scenariusza, a przede wszystkim pomysłów spokojnie i dzisiaj. Spodziewałem się przyjemnej, ale lekko głupiutkiej pulpy, a dostałem naprawdę niezłe SF. Przykładowe tematy (daje pod spoilerem, bo mój opis nie oddaje tego jak fajnie są one opowiedziane):
– gość śni, przebudza się, niedługo okazuje się, że to też jest sen i znów się przebudza itd.,
- naukowiec, który wynalazł urządzenie zwalniające czas wykorzystuje je do zemsty,
- naukowiec tworzy miniaturowe życie, przyspiesza jego rozwój i obserwuje rozwój tego świata,
- pomocnik w laboratorium przypadkowo zostaje oblany preparatem zmniejszającym i zmniejszając się odwiedza kolejne wszechświaty każdy z nich zbudowany z atomów jakiejś rzeczy z „wyższego” wszechświata,
- czy mój dotychczas ulubiony o ekspedycji powracającej na Ziemię po 500 tys. lat (uciekli z powodu nadciągającej wojny atomowej).
Motywy te zostały oczywiście w większości przez (pop)kulturę do dziś przetrawione już niejednokrotnie. Ale kurde to są rzeczy z 1950-51 roku! A i często zostało to tutaj mądrzej i lepiej napisane niż to ma miejsce w obecnych dziełach poruszających podobne tematy. Do tego zmieszczone na ledwie paru stronach. I tak dochodzimy do kwestii „ścian tekstu”. Uważam, że były one w tym przypadku konieczne jeśli autorzy mieli przedstawić pełne opowieści na tych 7 stronach. I co najważniejsze teksty te nie powielają, jak to miało miejsce w przypadku nawet późniejszego rocznikowo Marvela, treści rysunków tylko są ich uzupełnieniem. Zaryzykuję stwierdzenie, że są to pełnoprawne opowiadania SF tylko dodatkowo zilustrowane. I to jak zilustrowane. Nazwisko Wally’ego Wooda czy rysujących w innych tomikach Joe Orlando i Ala Williamsona obiły mi się o uszy. Ale o Alu Feldsteinie nie słyszałem (ew. słyszałem z raz i zapomniałem) a jego rysunki (a w szczególności okładki) to jest ekstraklasa (+ napisał też sporą część scenariuszy). Do tego kolory w tym wydaniu robią niesamowitą robotę.
Dawno nie jarałem się już tak żadnym komiksem. Wczoraj jak musiałem wieczorem popracować, to mnie skręcało, żeby tylko skończyć i jeszcze z jedno opowiadanie przed snem przeczytać

Po połowie oceniam na
9+/10.
Głowię się jak, znając poziom Marvela z lat 60, europejskiego SF jeszcze późniejszego (Rozbitkowie czasu[/b], początkowe tomy
Storm) nie wspominając o np. komiksach SF Kasprzaka, lata wcześniej mogło w Stanach wychodzić coś tak fantastycznego i to w zapewne masowym magazynie.
Dobrze, że razem z
Weird Science kupiłem jeszcze
Incredible Science Fiction (po przekartkowaniu spodziewam się podobnie wysokiego poziomu) i
Tales from the Crypt vol. 1 (horrorowe mniej mnie przekonywało, ale było w dobrej cenie

Czekam jeszcze na
The Vault of Horror vol. 1 i wczoraj zamówiłem
Shock SuspenStories vol. 1.
PS. Jakby ktoś obawiał się angielskiego to jest dość prosty, a jakieś naukowe zwroty można wywnioskować prosto z kontekstu.
PS2. Poniżej fotki dwóch listów z magazynów w podobnie jak mój pochwalnym tonie

PS3. Przeklejam tutaj fotkę okładki (-ek). Reszta z fotkami środka - przykładowych plansz, reklam, jednym opowiadaniem czy pochwałą cenzury w moim temacie kolekcyjnym.

W miękkiej oprawie, bo w twardej są w chory sposób wycenione (49,99$ vs 19,99$). Na Amazonie ok. 90 zł/tom, Opowieści z krypty były taniej ok. 75zł.

(...)