Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762470 razy)

Offline hansior

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1035 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 18:49:42 »
Siostry Dietlove - przyznam, że sam bym nie kupił tego komiksu. Zbyt wiele razy "naciąłem" się na tytułach Centrali i raczej już od nich nie kupuję. Nie lubię przesadne artyzmu lub zbytniej abstrakcji w fabule, a to zwykle u nich znajduję. Mam proste podejście do fabuł komiksowych - co nie tyczy się rysunków. W tym przypadków bardzo lubię abstrakcję typu "Jest zabawa" czy "Gniew". Komiks kupiła żona z powodu swojej fascynacji Czechami. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Fabuła to horror,. Jest pewna odskocznia, w której autor bucha wyobraźnią w twarz czytelnika. W połączeniu z malarskim typem rysunków robi to mocne wrażenie. Wracamy jednak do głównej linii fabularnej i ta jest mocno wciągająca. Ona totalnie wciąga czytelnika, budząc w nim ciekawość wyjaśnienia zagadki. Robi wrażenie, bo wszystkie elementy układanki czytelnik miał podane, a jednak nie potrafił znaleźć dobrze uargumentowanego wyjaśnienia.
Ledwo napomknąłem o malarskim stylu, w jakim narysowany jest album, ale to nie znaczy, że on jest mniej ważny. Coś fascynującego.
Polecam.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1036 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 21:53:24 »
EC Archives – Weird Science vol. 1 -  mój najlepszy niespodziewany zakup od lat. Już nawet nie pamiętam jak to znalazłem, chyba jak przeglądałem na Amazonie album Home to Stay z komiksami na bazie tekstów Bradbury’ego. Parę dni się wahałem czy brać, ale w końcu się zdecydowałem (i to od razu na więcej części :) ) i muszę stwierdzić, że to jest perełka. W środku są przedruki 6 numerów magazynu – każdy to 4 komiksy po 7 stron + 1-2 opowiadania na 1 stronę + strona z korespondencją + trochę oryginalnych reklam (a nawet tekst promocyjny wychwalający cenzurę, czyli Comics Code :) ). Przeczytałem na razie ok. połowę z tych 24 komiksów i praktycznie każdy trzyma bardzo wysoki poziom. Co jest dla mnie sporym zaskoczeniem, bo o ile rysunkowo już przed zakupem wiedziałem, że mi się spodoba, to obawiałem się scenariuszy i trochę „ścian tekstu”. A te opowiadania/shorty bronią się pod względem scenariusza, a przede wszystkim pomysłów spokojnie i dzisiaj. Spodziewałem się przyjemnej, ale lekko głupiutkiej pulpy, a dostałem naprawdę niezłe SF. Przykładowe tematy (daje pod spoilerem, bo mój opis nie oddaje tego jak fajnie są one opowiedziane):
Spoiler: PokażUkryj
 – gość śni, przebudza się, niedługo okazuje się, że to też jest sen i znów się przebudza itd.,
- naukowiec, który wynalazł urządzenie zwalniające czas wykorzystuje je do zemsty,
- naukowiec tworzy miniaturowe życie, przyspiesza jego rozwój i obserwuje rozwój tego świata,
- pomocnik w laboratorium przypadkowo zostaje oblany preparatem zmniejszającym i zmniejszając się odwiedza kolejne wszechświaty każdy z nich zbudowany z atomów jakiejś rzeczy z „wyższego” wszechświata,
- czy mój dotychczas ulubiony o ekspedycji powracającej na Ziemię po 500 tys. lat (uciekli z powodu nadciągającej wojny atomowej).

Motywy te zostały oczywiście w większości przez (pop)kulturę do dziś przetrawione już niejednokrotnie. Ale kurde to są rzeczy z 1950-51 roku! A i często zostało to tutaj mądrzej i lepiej napisane niż to ma miejsce w obecnych dziełach poruszających podobne tematy. Do tego zmieszczone na ledwie paru stronach. I tak dochodzimy do kwestii „ścian tekstu”. Uważam, że były one w tym przypadku konieczne jeśli autorzy mieli przedstawić pełne opowieści na tych 7 stronach. I co najważniejsze teksty te nie powielają, jak to miało miejsce w przypadku nawet późniejszego rocznikowo Marvela, treści rysunków tylko są ich uzupełnieniem. Zaryzykuję stwierdzenie, że są to pełnoprawne opowiadania SF tylko dodatkowo zilustrowane. I to jak zilustrowane. Nazwisko Wally’ego Wooda czy rysujących w innych tomikach Joe Orlando i Ala Williamsona obiły mi się o uszy. Ale o Alu Feldsteinie nie słyszałem (ew. słyszałem z raz i zapomniałem) a jego rysunki (a w szczególności okładki) to jest ekstraklasa (+ napisał też sporą część scenariuszy). Do tego kolory w tym wydaniu robią niesamowitą robotę.

Dawno nie jarałem się już tak żadnym komiksem. Wczoraj jak musiałem wieczorem popracować, to mnie skręcało, żeby tylko skończyć i jeszcze z jedno opowiadanie przed snem przeczytać :) Po połowie oceniam na 9+/10.

Głowię się jak, znając poziom Marvela z lat 60, europejskiego SF jeszcze późniejszego (Rozbitkowie czasu[/b], początkowe tomy Storm) nie wspominając o np. komiksach SF Kasprzaka, lata wcześniej mogło w Stanach wychodzić coś tak fantastycznego i to w zapewne masowym magazynie.

Dobrze, że razem z Weird Science kupiłem jeszcze Incredible Science Fiction (po przekartkowaniu spodziewam się podobnie wysokiego poziomu) i Tales from the Crypt vol. 1 (horrorowe mniej mnie przekonywało, ale było w dobrej cenie :) Czekam jeszcze na The Vault of Horror vol. 1 i wczoraj zamówiłem Shock SuspenStories vol. 1.

PS. Jakby ktoś obawiał się angielskiego to jest dość prosty, a jakieś naukowe zwroty można wywnioskować prosto z kontekstu.

PS2. Poniżej fotki dwóch listów z magazynów w podobnie jak mój pochwalnym tonie :)

PS3. Przeklejam tutaj fotkę okładki (-ek). Reszta z fotkami środka - przykładowych plansz, reklam, jednym opowiadaniem czy pochwałą cenzury w moim temacie kolekcyjnym.

W miękkiej oprawie, bo w twardej są w chory sposób wycenione (49,99$ vs 19,99$). Na Amazonie ok. 90 zł/tom, Opowieści z krypty były taniej ok. 75zł.

(...)

Offline badday

« Odpowiedź #1037 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 10:44:26 »
EC Archives – Weird Science vol. 1 -  mój najlepszy niespodziewany zakup od lat. (...)

Ja już od jakiegoś czasu zastanawiałem się czy spróbować z tymi publikacjami, a ostatecznie zamówiłem po sobotnim filmie TK o komiksach, które nie wyjdą w PL. Ostatnio mam fazę na starocie (klasyka Marvela) i nie mogę się już doczekać weekendu, gdy odbiorę EC w Atom Comicsie.
Zamówiłem (po 89,90 PLN za szt.)
EC ARCHIVES INCREDIBLE SCIENCE FICTION TP
EC ARCHIVES WEIRD SCIENCE TP VOL 01       
EC ARCHIVES WEIRD FANTASY TP VOL 01
Jeszcze nie czytałem nic, ale te opowieści często oparte były na opowiadaniach SF znanych pisarzy, więc pewnie stąd ten poziom.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1038 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 12:24:50 »
Ja już od jakiegoś czasu zastanawiałem się czy spróbować z tymi publikacjami, a ostatecznie zamówiłem po sobotnim filmie TK o komiksach, które nie wyjdą w PL.
Z tego co pamiętam to pan Kołodziejczak mówił o komiksach których Egmont nie wyda a nie że wogóle nie wyjdą, także może ktoś kiedyś się tego czepi  :)

Offline badday

« Odpowiedź #1039 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 13:36:55 »
Z tego co pamiętam to pan Kołodziejczak mówił o komiksach których Egmont nie wyda a nie że wogóle nie wyjdą, także może ktoś kiedyś się tego czepi  :)
Tak, użyłem skrótu myślowego. I tak bym brał w oryginale :)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1040 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 18:34:36 »
Ion Mud.
Komiks z cyklu" spontaniczny zakup" ,  kompletnie nic o nim nie wiedziałem ale w związku z tym że został wydany w nowej inicjatywie wydawnictwa Kurc "Widok na nieznane" no to chciałem na to "nieznane" spojrzeć,  plus bardzo lubię komiksy w których autor ma pełną władzę nad swoim dziełem i  odpowiada zarówno za kreskę jak i scenariusz . Główny bohater, starszy łysy pan który od wielu lat przemierza , walcząc na każdym kroku o życie, przytłaczający swoim ogromem statek  z dziwnymi pomieszczeniami ,robotami , windami , całość jest osadzona w scenerii bardziej przypominającej futurystyczne miasto z przedziwną fauną i florą , tak trochę ala "Mroczne Miasta"  . To wszystko razem sprawia że faktycznie nie wiemy do czego ta historia zmierza i jaki będzie jej koniec , autor powoli odsłania tajemnice i cel misji  naszego badacza statku .  Graficznie jest to sprawnie zrealizowany komiks, widać że chłopina się napracował , udało mu się zbudować przytłaczający samotnością i technologią klimat opowieści , fajne są te kadry pokazujące "wielkość" człowieka .
Nie dziwię się porównaniom do " Blame" , ale o ile od mangi  się odbiłem, tak tutaj  fabuła i kreska jest bardziej przystępna i czytelna a ciekawość co będzie dalej sprawiła, że kolejne strony przekręcały się same aż do satysfakcyjnego finału historii.
W sumie nie wiem czy to spojler ale

przez cały komiks bohaterowi włosy ani zarost nie urosły ani na milimetr, pod koniec zagadka zostaje rozwiązana  :) .

Komiks wydany jest bez zastrzeżeń  , solidna Kurcowa robota zastanawiam się tylko czy faktycznie musiał być taki gruby papier i na ile on wpływa na cenę końcową produktu bo okładkowe 150 zł za czarno-białe 280 stron to spora kwota, mi udało się kupić za stówkę i to były dobrze wydane pieniądze.

Offline PJP

« Odpowiedź #1041 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 21:01:00 »
Drakula na Dzikim Zachodzie - miks nawiązań popkulturowych, także do... Dylan Doga i Gaimana ;) Nic specjalnego, ale czytało się bardzo przyjemnie. Całkiem przekonująca psychologia głównej postaci.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1042 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 21:38:13 »
Epic Collection Spider-Man: Każdy z każdym - wreszcie zrozumiałem czemu TM-Semic pominęło te numery.. wymęczyłem się niemiłosiernie. Szczególnie słabe były pierwsze annualowe historie (za duże poszatkowanie, słabe scenariusze i rysunki) oraz ostatnia - Sam Strach. Regularne zeszyty AMS też były ciężkostrawne, niemniej i tak lśniły w porównaniu do pozostałej zawartości albumu (głównie dzięki rysunkom Bagley'a). Oczywiście nie oczekiwałem wyżyn narracji, ale liczyłem, że pewien poziom zostanie utrzymany. Niestety na oczekiwaniach się skończyło i piękny sen o odkrywaniu "zaginionego ogniwa" semicowej przygody przerodził się w srogi zawód.

Offline michał81

« Odpowiedź #1043 dnia: Śr, 15 Luty 2023, 07:37:10 »
A kto w tym czasie pisał Amazing Spider-Man #351–360? Michelinie. Jak pisałem wcześniej, że jego scenariusze są słabe, a jedynie pamiętamy te komiksy przez pryzmat zajebistych rysunków McFarlane to było, że głupoty piszę. I proszę, pojawiają się historie, które nie były publikowane i nagle "nie da się tego czytać". To już nie pierwsza opinia, którą słyszę o tym tomie. Tak jak poprzednie epiki jechały na fali nostalgii, tak jak jej zabrakło już tak fajnie nie jest. Obstawiam, że przy Maximum Carnage będzie ponownie fala zachwytu, tylko że to jedna ze słabszych historii, ale "nostalgia silna w pokoleniu semica". Ten epiki wcale nie odstają od tak krytykowanego współczesnego Pająka wydawanego w Marvel Fresh, Now, itd.
« Ostatnia zmiana: Śr, 15 Luty 2023, 07:43:13 wysłana przez michał81 »

Offline Warpath

« Odpowiedź #1044 dnia: Śr, 15 Luty 2023, 10:28:30 »
A kto w tym czasie pisał Amazing Spider-Man #351–360? Michelinie.

A nieprawda, gdyż AMS 353-358 są autorstwa Ala Milgroma :)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1045 dnia: Śr, 15 Luty 2023, 10:33:48 »
Fungae.
      Mały duży komiks ładnie wydany przez  Kulturę Gniewu ktora zdążyła  mnie przyzwyczaić do wysokiej jakości edytorskiej swoich produktów ,ale jakbym miał szukać z  biblijnym   "szukajcie a znajdziecie " to brakowało mi skrzydełek na okładce.
     Nazwisko rysownika którego twórczość poznałem wieki temu  w magazynie "Ślizg" , kilka pochlebnych internetowych opinii oraz zbudowany PR że powstało coś wielkiego wzbudziło chęć do zapoznania się z tytułem i  pod względem plastycznym  się nie zawiodłem, jest pięknie. Niesamowicie gęsta jest ta dżungla w wykonaniu Tomasza Leśniaka , na każdej stronie czuć zajawkę i że bardzo chciało mu się rysować , dużo tu całostronicowych plansz i grania światłocieniem jak na przykład  strony z  rozpalaniem ogniska, klasa Panie,czapki z głów. 
   Objętość opowieści jak na produkcję made in Poland robi wrażenie, tylko że czas  pochłonięcia lektury  robi jeszcze większe wrażenie, bo to chyba mój rekord w prędkości czytania takiej ilości stron . Ciężko coś napisać o fabule bez spoilerów bo jest ona prosta : to takie trochę nasze "The Last of Us " które toczy się 500 lat później ,grzyby wygrały i jedyne co nam zostało to Rodzina i wiara że będzie lepiej.  Scenariusz był podobno przygotowany na kilkadziesiąt stron i  cały czas  siedziało mi to podczas lektury z tyłu głowy, bo skoro rysownikowi się chciało to można było bardziej pokombinować ze złożonością historii i to w sumie jedyny zarzut do tego komiksu , jechanie przez tyle stron na ogranych "rodzinnych " schematach to takie pójście na łatwiznę, brakowało mi czegoś z przysłowiowym jebnięciem . Z drugiej strony piękno tkwi w prostocie i może faktycznie przypominanie niektórym takich oczywistości że dziecko  potrzebuje matki i ojca jest w dzisiejszych czasach potrzebne. 
    I pamiętajcie, że trzeba chodzić, minimum te 10 tysięcy kroków dziennie dla zdrowotności  zgodnie z zaleceniami fachowców i bohaterów komiksu bo "Iść znaczy żyć".
W sumie to fajny komiks jest, kupujcie dobre polskie produkcje.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1046 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 16:40:22 »

Skorpion.
   Bardzo fajny, pięknie narysowany i pomalowany przygodowy komiks z pod znaku płaszcza i szpady ze spiskową teorią dziejów w tle . Fabularnie dużo się dzieje, akcja skupia się na  ukazaniu szaleństwa i patologii fanatyków  religijnych oraz ludzi opętanych żądzą władzy. Historia jest dynamiczna, czyta się szybko  a kreskę Mariniego  po prostu uwielbiam, paleta barw robi niesamowity klimat.
   Głównym bohaterem jest łowca artefaktów  specjalizujący się w kościelnych relikwiach prowadzący hulaszczy tryb życia przed którym każda panna na samo jego spojrzenie rozkłada nogi , po drugiej stronie jest egipska piękność której zaciętość, zadziorność i uroda przypomina mi Kriss de Valnor, uwielbiam takie kobietki. Czuję w kościach, że z tej burzliwej znajomości mogą powstać małe Skorpionki :) . Wogóle lubię niewiasty rysowane przez Mariniego które w przeciwieństwie do kobiet Manary wizualnie różnią się od siebie.
Jest to dobry komiks akcji i wydaje mi się że jakbym miał pod ręką wszystkie tomy to przeczytał bym całość ciągiem.
 Dobrze,że Egmont wziął się za Mariniego, polecam.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1047 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 16:46:53 »
Też niedawno przeczytałem tego Skorpiona. Rysunkowo również uwielbiam Mariniego. Dynamika, scenografia, kobiety. Ale fabularnie to niestety, ze Świata Komiksu pamiętałem to jako coś lepszego. Plus jest taki, że widać, że Desberg się jara tą epoką. Ale jest sporo głupot w tej fabule czy słabo prowadzonej dramaturgii, postacie kręcą się bez celu przez sporą część albumu żeby zapełnić wymaganą liczbę plansz. Ale najgorsze to są dialogi, te postacie tam nie rozmawiają, one patetycznie deklamują, a ten patos to jest PATOS, pod tym względem koszmarnie mi się to czytało. Ale Marini i scenografia ratują, następny integral kupię.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1048 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 17:00:51 »
A tak z ciekawości mógłbyś wymienić te "sporo głupot" ?
Czytało mi się to dosyć płynnie i  nie zauważyłem ani patosu ani  dziur w fabule.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1049 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 17:40:23 »

- Skorpion zamiast zabić Trebaldiego (a widać, że z zabijaniem nie ma problemów) oblewa go jakąś farbą.
- Trucizna z pierwszego tomu miała zabić Skorpiona w trzy minuty, okazało się, że w tym czasie jego przydupas zdążył zauważyć co się stało, złapać Mejai, przesłuchać ją żeby się dowiedzieć o antidotum i wyleczyć przyjaciela.
- Jak Mejai była związana i Skorpion przeszukiwał jej trucizny to od razu młody chemik wiedział po zapachu, że ta konkretna to jest żrący kwas. Nie mówiąc o tym, że wąchanie różnych trucizn też nie jest zbyt rozsądne.

Itd., itp.

A cytaty:

Dlaczego miałbym się skarżyć? Zamiast cierpieć w niekończącej się, odrażającej agonii zginę szybko, tuż po tym, jak ugodzę w samo serce Kościoła(...)

Dobre mi się przypatrz, bo jedyny raz w swoim zwyczajnym życiu widzisz istotę bez duszy! Istotę skazaną na nicość!

Kościół walczy z demonami, nadeszła więc pora, żebyś wrócił do piekła!