Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 761332 razy)

Aleksandros i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline plast

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #765 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 15:06:40 »
Dziki Zachód - 1 - Calamity Jane
oraz
Dziki Zachód - 2 - Dziki Bill

Nabyłem, podobnie jak wiele innych tego typu pozycji, z racji sentymentu jakim darzę ów okres w dziejach ludzkości kiedy to w Polsce trwała szarość kolejnej dekady zaborów i powstań, a w Stanach niewolnictwo, wojna domowa i wszystko co potem nastąpiło. Zazwyczaj się rozczarowuję, a to kreską, a to historią, a to wszystkim po trochu, odkładam na półkę, zapominam lub odsprzedaję.

Tu jest dobrze, miejscami zaskakująco bardzo dobrze. Nie rewelacyjnie, ale bynajmniej nie uwłaczająco czy żenująco. Historie może nie są skomplikowane, ale chociaż emocjonalnie dojrzałe, czego temu gatunkowi często brakuje. Obie historie się ze sobą troszkę łączą, oddalają, po czym znów troszkę zazębiają - trzeba pamiętać, że to dopiero początek opowieści. Po prawdzie, jeśli będą one toczone w tym tempie, niespiesznym, ale też nienużącym, to przydałoby się ich z dziesięć, by to dobrze opowiedzieć. Póki co mamy dwie, i kolejne dwie w zapowiedziach. Oczywiście gro roboty po stronie dobrego wrażenia robią rysunki i kolory - bardzo dobre rysunki i świetnie dobrane kolory. Tutaj duże brawa. Samo wydanie też niczego sobie, twarda okładka, dobry papier.

Ogólnie - dla fanów tego okresu pozycja w moim odczuciu obowiązkowa, dla pozostałych po prostu solidna porcja komiksu. Z drugiej strony historia nie jest skończona, więc nie ma pośpiechu - spokojnie można poczekać na kolejne dwa tomy, a może i więcej. Chociaż w czasach gdy ceny komiksów co miesiąc są wyższe o 10% to mając nadwyżki gotówki można to spokojnie dorzucić do listy.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #766 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 19:37:53 »
Daredevil tom 1 Millera przeczytany ,a dokładnie to zmęczony . Lubię postać Daredevila ,ale poza zeszytem z historią ojca Matta nie ma tu nic ciekawego, ciężko się czyta te głupiutkie historie z jeszcze bardziej głupkowatymi przeciwnikami. A może to wcale nie jest głupie tylko już za stary jestem na tego typu historie... Cóż, biorę się od razu za tom drugi i mam nadzieję że będzie lepiej.

Offline Kyms

« Odpowiedź #767 dnia: Wt, 18 Październik 2022, 22:38:10 »
Aktualnie czytana jest Wojna z Korpusem Sinestro. Komiks od początku przedstawia historie z takim rozmachem akcji, że ciężko się od niego oderwać.
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline donT

« Odpowiedź #768 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 12:06:31 »
Cóż, biorę się od razu za tom drugi i mam nadzieję że będzie lepiej.

Bedzie lepiej. Tom 1 to taka wprawka. "Prawdziwy" DD Millera zaczyna sie od tomu 2.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Popiel

« Odpowiedź #769 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 13:52:35 »
"Usagi Yojimbo: Początek 1". Zacząłem czytać Usagiego w 2005, teraz sobie wróciłem do skompletowanej zbiorczej edycji. Wciąż jest to przepyszne, wciąż wzrusza, nie postarzało się nic a nic. Znakomity komiks

Offline burberry

« Odpowiedź #770 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 14:27:52 »
To była wojna okopów, Tardi. Po wielu latach od polskiej premiery miałem nareszcie okazję zapoznać się z tym dobrze przyjętym komiksem. Ponieważ większość opinii nie stroniła od pochwał, byłem tym bardziej nastawiony na pozytywne wrażenie z Okopami. Tym bardziej, że Pierwsza Wojna Światowa to niestety mało popularna tematyka w pamięci zbiorowej, która ustępuje Drugiej Wojnie Światowej, będącej wydarzeniem mniej odległym, którego świadkowie jeszcze niedawno żyli, a niewielka część z nich wciąż świadczy o cierpieniu z tamtego okresu. Wracając do komiksu Tardiego, to moje oczekiwania jak najbardziej zostały spełnione. Nie jest to reportaż, ani też nie jest to komiks faktograficzny, a raczej plastyczny sposób przedstawienia potencjalnych losów uczestników pierwszowojennej rzezi. Autor rzuca czytelnika w sam środek brudnego, śmierdzącego ekstrementami okopu, gdzie przytłaczające widmo śmierci wypiera resztki obojętności z serc uczestników walk. Gdzieś w tle pobrzmiewają realia epoki, raz po raz trafiamy w środek francuskiej wioski lub miasteczka, by na chwilę odetchnąć od trupów, nie na długo jednak... Przytłaczająca lektura, która mogłaby z powodzeniem znaleźć się na półce obok takiego klasyka, jak "Na zachodzie bez zmian". Cieszę się, że mogłem przeczytać ten komiks. Jeśli ktoś nie czytał, polecam. Graficznie jest przepięknie, edytorsko jak najbardziej w porządku.

Offline parsom

« Odpowiedź #771 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 14:43:28 »
Co do Tardiego pełna zgoda - jest rewelacyjnie i graficznie, i fabularnie. I udało mu się zrobić rzecz rzeczywiście antywojenną w swojej wymowie.

Ale edytorsko jest słabo. Cała masa baboli, tekstu rozjeżdżającego się z miejscem, w którym powinien być itd.

Offline Random_Hero

« Odpowiedź #772 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 21:41:40 »
Predator Betonowa Dżungla - 1 czytanie. Mam słabość  do tej postaci i jak na razie mi się podoba.

Offline burberry

« Odpowiedź #773 dnia: So, 22 Październik 2022, 23:04:19 »
Maska Omnibus 1. Daję 7 za dwie pierwsze części. W trzeciej (Maska kontratakuje) zauważalny spadek formy, zarówno graficzny, jak i scenariuszowy. Dla rysunków, skądinąd świetnych w części 1 i 2, na złe wyszła zmiana inkera, natomiast przesunięcie wątków z klimatu policyjno-towarzyskiego na teenage drama było przyczyną zmiany dynamiki historii i jej charakteru, która to zmiana nie przypadła mi do gustu.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #774 dnia: Nd, 23 Październik 2022, 22:30:10 »
Lucky Luke na siodełku - po poprzednich bardzo dobrych albumach, ten jest jeszcze lepszy (ale i dużo mniej poważny). Mawil rewelacyjnie buduje i miesza poszczególne wątki umiejętnie korzystając przy tym ze znanych postaci i miejsc. I co ważne błyskotliwie wplata w całość masę gagów i humoru sytuacyjnego, co daje iście wybuchową mieszankę. A to jak poprowadził wątek Jolly Jumpera to czyste złoto.

Także polecam z czystym sumieniem :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Październik 2022, 22:31:44 wysłana przez kosmoski »

Offline Leyek

« Odpowiedź #775 dnia: Nd, 23 Październik 2022, 23:07:01 »
Ród X/Potęgi X - w końcu jakiś naprawdę dobry, współczesny komiks Marvela. Wreszcie duża zmiana statusu quo, czuć wagę wydarzeń, komiks nie obraża inteligencji czytelnika, mnóstwo smaczków dla wieloletnich czytelników. Kilka ostatnich zeszytów to tak zaskakujące motywy, że czapki z głów dla autora i aż dziw, że nikt przed nim nie wpadł wcześniej na takie pomysły. I tylko w tym komiksie zobaczycie Xaviera siedzącego i debatującego przy jednym stole z Magneto, Sinisterem, Sebastianem Shawem oraz Apocalypse (!) o "życiu" i polityce. Całość okraszona świetnymi dialogami. Czy w takim razie jest to komiks idealny? Niestety parę mankamentów też ma. Zwyczajowo jak to u Hickmana bardzo słabo rozwinięte relacje między postaciami. Zupełnie niepotrzebne to skakanie w przyszłość o 1000 i 10 000 lat, wolałbym żeby autor skupił się tylko na teraźniejszości. I totalnie bezpłciowi rysownicy. Co prawda kreska nie jest zła, ale gdybym nie przeczytał w stopce, że ten komiks tworzyło dwóch rysowników to raczej bym tego nie zauważył. Jako całość oceniam bardzo wysoko i polecam każdemu kto lubi niebanalne komiksy superhero.

Wreszcie dziś też doczytałem. W większości z Twoimi odczuciami się zgadzam, jednak wg mnie skakanie w przyszłość (mi się wydaje, że tam było 100 i 1000 lat w przód :) ) było bardzo potrzebne w kontekście końcówki. Do tego rysunki odpowiadającego za House of X Pepe Larraza były bardzo dobre (świetnie przedstawiona Krakoa), R.B. Silva to już bardziej rzemieślnicza robota.
Sam komiks to masa świetnych pomysłów, praktycznie brak głupotek (ze 2 rzeczy znalazłem ale to bardziej jako niedopowiedzenia -
Spoiler: PokażUkryj
np. Wolverine i przede wszystkim Moira żyjący za 1000 lat - ale to właśnie przyjmuję za niedopowiedzenie, bo może maszyny ich jakoś podtrzymywały, może klonowanie czy co tam jeszcze można wymyślić.
Dla mnie jest to smakowita historia SF, gdzie mutanci i ich historia grają ważną rolę, ale po zmianie postaci na "nieznane" sama historia dalej by się broniła. Polecam wszystkim, szczególnie tym nie gustującym w superhero (swoją drogą nie zdziwię się jak ta pozycja nie podejdzie czytającym typowe historie SH, bo nie ma tu praktycznie walk, team-upów, jasno przedstawionego "złola" i innych stałych elementów gatunku). Oceniam na 9/10 (a z reguły 8/10 to jest max. który może u mnie dostać SH :) ). Jeden z najlepszych komiksów przeczytanych w tym roku i najlepsza rzecz jaka wyszła od Egmontu w ramach Marvel NOW/Fresh.
Szkoda tylko, że nie wyszło to na twardo, szczególnie przy tej ilości stron i cenie. Mam nadzieję, że szybko dostaniemy kontynuację i oby nie w pojedynczych trade'ach.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #776 dnia: Nd, 23 Październik 2022, 23:11:34 »
Czytam drugi tom Miecza Nieśmiertelnego i to dalej jest tytuł, który czyta mi się bardzo dobrze. Czasami naprawdę jest to świetnie narysowane, choć jeśli miałbym do czegoś się przyczepić to jest to chaos podczas scen walki. Poza tym relacja dwójki bohaterów nadal mnie kupuje, dialogi są poprowdzone czasami lepiej w sensie wymiany słownych ciosów niż nie jedna walka. Polecam. Czekam na kolejny tom i tylko mnie martwi jak pomieszczę 15 tomów całości. No i jest krwawo. Dla mnie to plus.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #777 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 10:29:13 »
np. Wolverine i przede wszystkim Moira żyjący za 1000 lat - ale to właśnie przyjmuję za niedopowiedzenie, bo może maszyny ich jakoś podtrzymywały, może klonowanie czy co tam jeszcze można wymyślić.

Co do Wolverine'a to on chyba bardzo powoli się starzeje, więc może by i dotrwał. Ale raczej oboje pewnie korzystali z tego całego systemu odtwarzania ciał i przenoszenia świadomości. 

Offline Leyek

« Odpowiedź #778 dnia: Pn, 24 Październik 2022, 10:48:47 »
Co do Wolverine'a to on chyba bardzo powoli się starzeje, więc może by i dotrwał. Ale raczej oboje pewnie korzystali z tego całego systemu odtwarzania ciał i przenoszenia świadomości. 

Też o tym myślałem, tyle że jeśli zostali tylko w dwójkę to przecież nie miałby ich kto odtwarzać, więc takie wyjaśnienie się do końca kupy nie trzyma, szczególnie u Moiry, bo z Wolvim mam mniejszy problem :). No chyba, że proces został dopracowany bez udziału tej piątki mutantów, wystarczyła jakaś maszyna, ale to wtedy jest tak jak pisałem jakieś niedopowiedzenie. Ew. może weszło to klonowanie/przenoszenie z opcją dodania nowych genów X i tak ich ulepszono lub świadomość Moiry w ciało innej mutantki (tylko wtedy co z twarzą ;) ).

Offline hansior

« Odpowiedź #779 dnia: Śr, 26 Październik 2022, 20:26:05 »
Samotność komiksiarza - naprawdę świetne wydanie. Spójna ideowo całość, gdzie nawet wnętrze jest dopasowane do stylu wydania np. notatka o autorze pisana niby szkicem. Szkoda tylko, że sam komiks jest taki słaby. To seria pseudo-komediowych scen z życia autora. Wszystko opiera się na żarcie z jednej, tej samej rzeczy, co jest nudne. A nawet gdyby nie było nudne, to i tak wszystkie żarty są nieśmieszne. No i nie znoszę przesadnego wykorzystywania słowa "autobiograficzny", żeby tylko zwrócić swoją uwagę. Nie sądzę, żeby to wszystko wydarzyło się naprawdę. Podobnie myślę o "Arabie przyszłości". Ten za to jest udanym komiksem.