Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 768724 razy)

Liarus i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline Simon

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #360 dnia: Wt, 03 Maj 2022, 18:02:34 »
@Nephilim
Przyznaję, określenie rzeczywiście niewłaściwe. Nie chodziło mi o to, że opowiadane historie są słabe, bo są naprawdę dobre, trzymają równy poziom i czytało mi się je przyjemnie. Mój lekki zawód wynikał stąd, że miałem zbyt wysokie oczekiwania względem tego komiksu, a nie stąd, że sam komiks jest źle napisany. Ale na rysunkach się już nie zawiodłem, są niezwykłe.
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Maj 2022, 18:07:26 wysłana przez Simon »
"Between thought and expression lies a lifetime"

Offline Leyek

« Odpowiedź #361 dnia: Wt, 03 Maj 2022, 20:36:26 »
Wspominałem już w wątku zakupowym, ale tutaj szerzej - Lepsi wrogowie Spider-mana są prześwietni. Spencer jako scenarzysta spodobał mi się już w Ant-manie z Marvel Now. Również Kapitan Ameryka, który wyszedł w WKKM (potem całość w Egmocnie, muszę wreszcie przeczytać) oraz 1 tom Spider-mana z Marvel Fresh były spoko. Ale tutaj jest poziom wyżej. Humor to wiadomo, ale całość to ciekawa, zaskakująca i w sumie mocno kryminalna ("heistowa") historia rozpisana na 15 zeszytów (2 dodatkowe to historie poboczne). Jest w paru miejscach pójście na skróty (w stosunku do kryminalnej intrygi -
Spoiler: PokażUkryj
androidy, Kameleon
- ale są to rozwiązania wpisane w konwencje SH i wg mnie nie osłabiają całości, a wręcz są dodatkowym smaczkiem.
Do tego świetne, lekko cartoonowe rysunki Liebera.
Polecam i to nawet tym co stronią do superhero (tutaj jest go mało, bardziej stanowi tło i otoczkę), szczególnie tym lubiącym humorystyczne komiksy, ale ze spójną fabułą. Oceniłbym całość na lekko naciągnięte 9/10. Od Marvela to najlepsza rzecz jaką czytałem od 2 tomu Thanosa Catesa.
Dla mnie to trzeci najlepszy przeczytany komiks w tym roku (po Zasadzie trójek Spella i Donżonie 3).

Dodam, że równolegle zacząłem czytać Prosto z piekła uwielbianego przeze mnie Moore'a. I w niedzielę wolałem dokończyć Lepszych wrogów... niż czytać Prosto... (choć trzeba dodać, że u Moore'a wymęczył mnie dzień wcześniej 4 rozdział <pokaz erudycji Alana, który może być ciekawy dla kogoś z Wlk. Brytanii, a dla mnie był poza krótkimi fragmentami ciężkostrawnym nagromadzeniem faktów historycznych>, no i byłem na lekkim kacu i wolałem mniej tekstu i mniej złożoną fabułę ;) ).
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Maj 2022, 20:42:45 wysłana przez Leyek »

Bender

• Gość
« Odpowiedź #362 dnia: Wt, 03 Maj 2022, 23:53:35 »
@Nephilim Bonhome w LL radzi sobie doskonale, ale pokochałem go po The Marquis of Anaon. Świetna kreska + scenariusz Fabiena Vehlmanna. Fajna rzecz.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #363 dnia: Śr, 04 Maj 2022, 09:41:34 »
@Nephilim
Przyznaję, określenie rzeczywiście niewłaściwe. Nie chodziło mi o to, że opowiadane historie są słabe, bo są naprawdę dobre, trzymają równy poziom i czytało mi się je przyjemnie. Mój lekki zawód wynikał stąd, że miałem zbyt wysokie oczekiwania względem tego komiksu, a nie stąd, że sam komiks jest źle napisany. Ale na rysunkach się już nie zawiodłem, są niezwykłe.
Ja nie miałem żadnych oczekiwań względem fabuły, stąd moje wręcz zachwyty ;) Wiedziałem jedynie, że graficznie komiks mnie rozkruszy i tak też się stało.

@Nephilim Bonhome w LL radzi sobie doskonale, ale pokochałem go po The Marquis of Anaon. Świetna kreska + scenariusz Fabiena Vehlmanna. Fajna rzecz.
Nie znam tego tytułu. Muszę sprawdzić. Znam za to "Charlotte Impertrice" i jestem oczarowany sposobem w jaki Bonhomme rysuje główną bohaterkę. Śliczności :)

Wczoraj wieczorem przeczytałem także "Egipskie Księżniczki" Igora Baranko. Wspaniale napisany i narysowany komiks. Ilość informacji dotyczących wierzeń, histori oraz kultury starożytnych Egipcjan niebywała a research jaki wykonał autor imponujący. Do tego szkatułkowość opowieści, którą uwielbiam w komiksie, dużo nawiązań biblijnych, troszkę magii, intrygi i akcji plus cudowne księżniczki. Bardzo mądry i przemyślany komiks a graficznie top topów i chyba najlepsze co Baranko narysował.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #364 dnia: Śr, 04 Maj 2022, 10:15:41 »
@Nephilim. Od dawna czekam aż ktoś wyda Charlotte w jakimś przyswajalnym dla mnie języku. Podobnie jak Estebana.  :'(

Offline Nephilim

« Odpowiedź #365 dnia: Śr, 04 Maj 2022, 10:31:02 »
@Nephilim. Od dawna czekam aż ktoś wyda Charlotte w jakimś przyswajalnym dla mnie języku. Podobnie jak Estebana.  :'(
Wygooglowałem Estebana. Sztos! Tematyka i realia totalnie w moim guście. Rysunki superowe. Egmont mógłby puścić całość Bonhomme'a  :-\

Offline Death

« Odpowiedź #366 dnia: Śr, 04 Maj 2022, 11:51:13 »

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #367 dnia: Pt, 06 Maj 2022, 09:57:54 »
Lucky Luke Wanted -  bardzo fajnie to wyszło
Poranek ściętych głów tom 4 - dobrze mi to wchodzi, ale czy tylko mi się wydaje, że wszystkie kobiety w tej serii  wyglądają bardzo podobnie?
« Ostatnia zmiana: Pt, 06 Maj 2022, 09:59:48 wysłana przez rzodkiew »

Offline volker

« Odpowiedź #368 dnia: Pt, 06 Maj 2022, 10:28:32 »
Czytał ktoś "Gniew" od wydawnictwa Mandioca? Graficznie wygląda dobrze i bardzo mnie kusi ten tytuł.
Poproszę o ew. opinie bo to jednak ponad stówkę kosztuje i się zastanawiam, żeby brać to w ciemno.

Offline marcinp

« Odpowiedź #369 dnia: Pt, 06 Maj 2022, 10:46:04 »
East of West. Bardzo fajnie wyszło, lubię takie klimaty , miks różnych gatunków
Injustice 2- elseword na najwyższym poziomie rozrywki, jak już jakaś naparznaka z całym zestawem bohaterów to ten komiks( vol 1 i 2) ideał.
Batman Imposter. -Ładne fajne, ale bez zachwytów.
Oszołamiające bajki urłałckie. - no uśmiałem się przednie, szkoda że dziecku nie można poczytać :)
Departament prawdy  -  Rysunkowo moje gusta , historia ciekawa, zobaczymy jak sie to rozwinie

Offline marcinp

« Odpowiedź #370 dnia: Pt, 06 Maj 2022, 10:47:21 »
Poranek ściętych głów tom 4 - dobrze mi to wchodzi, ale czy tylko mi się wydaje, że wszystkie kobiety w tej serii  wyglądają bardzo podobnie?
Zgadza sie, kalka, ale to jest problem wielu rysowników, np Sorentino?

Offline Motyl

« Odpowiedź #371 dnia: Pt, 06 Maj 2022, 11:43:41 »
Czytał ktoś "Gniew" od wydawnictwa Mandioca? Graficznie wygląda dobrze i bardzo mnie kusi ten tytuł.
Poproszę o ew. opinie bo to jednak ponad stówkę kosztuje i się zastanawiam, żeby brać to w ciemno.

Proszę - https://paradoks.net.pl/read/43214-gniew-recenzja

Offline kv

« Odpowiedź #372 dnia: So, 07 Maj 2022, 20:56:31 »
"Dni piasku". Jak kiedyś zobaczyłem zapowiedź, to od razu przyszedł mi na myśl jeden z ulubionych seriali, nieodżałowany "Carnivale". Tematycznie to oczywiście zupełnie coś innego, ale ulokowanie fabuły miejscowo i w czasie (Dust Bowl)...
Przeczytałem. Prosta historia, co wcale nie było jej wadą. Porusza i pozostaje w głowie. Piękne rysunki, i chyba warstwa graficzna jest jednak największą siłą tego komiksu. Równie pięknie wydanego przez NSC. Ciekawym dodatkiem są zdjęcia z epoki i krótkie zarysowanie tła historycznego.
Również przeczytane - niewiele można do tego dodać bez spojlerowania... Może to, że czytając czuło się pod palcami ten piasek... i obwoluta również dopasowana do zawartości.
Sztos! Powstaje/powstał nowy rodzaj komiksu - fabularyzowany dokument  ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #373 dnia: So, 07 Maj 2022, 21:01:52 »
Również przeczytane - niewiele można do tego dodać bez spojlerowania... Może to, że czytając czuło się pod palcami ten piasek... i obwoluta również dopasowana do zawartości.
Sztos! Powstaje/powstał nowy rodzaj komiksu - fabularyzowany dokument  ;)

Co jest nowego w takim rodzaju komiksu?

Offline kv

« Odpowiedź #374 dnia: Nd, 08 Maj 2022, 14:32:01 »
Ptaszyna - weszło gładko, choć grube. Solidna pozycja wg mnie, ciekawe rysunki.