Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762528 razy)

Offline maxim1987

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3480 dnia: Pn, 24 Luty 2025, 14:21:14 »
Calvin i Hobbes t3 - Jukon czeka!
Po raz kolejny mam wrażenie, że w żadnym przypadku nie jest komiks dla dzieci. Raz, że nie załapią połowy kontekstów, dwa, że są tam treści... co najmniej dyskusyjne. Nie wiem czy ten pasek przeszedł bez echa, czy to kwestia tłumaczenia na polski czy może po prostu nie ukazał się w gazecie a jedynie w wydaniu zbiorczym, ale scena
Spoiler: PokażUkryj
w której Calvin wykonuje wiadomy gest i zwraca się do nielubianej opiekunki słowami "Jawohl, Mein Führer!"

mocno mnie zaskoczyła i co tu dużo mówić - wydała mi się nie na miejscu w tego typu komiksie. Ale może tylko ja tak odbieram ten pasek.
Generalnie - tom 3 to kolejna porcja świetnej zabawy. Czyta się lekko, szybko i przyjemnie (w większości)

Offline komiks

« Odpowiedź #3481 dnia: Pn, 24 Luty 2025, 14:35:26 »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline bababatman

« Odpowiedź #3482 dnia: Pn, 24 Luty 2025, 15:35:02 »
Jednoręki i Sześć palców

Początek komiksu był szalenie intrygujący. Dochodzi do morderstwa. Sprawca pozostawia na miejscu zbrodni zmasakrowane ciała i dziwne znaki rysowane krwią na ścianie. Do sprawy przydzielony zostaje detektyw, która za chwilę ma udać się na emeryturę. Okazuje się, że wcześniej prowadził dwie identyczne sprawy i za każdym razem łapał sprawcę. Nie wiadomo czy tym razem mamy do czynienia z naśladowcą, czy tak naprawdę zbrodniarz cały czas był na wolności. Mocno ciekawiło mnie kto (albo co) stoi za morderstwami, jak to się skończy, czy będzie drugie dno? Niestety im bliżej zakończenia, tym bardziej domyślałem się w jaką stronę to pójdzie. Dlatego zakończenie raczej mnie rozczarowało. W komiksie wyraźnie czuć ducha Matrixa, więc jeśli lubicie kultowe dzieło sióstr (wcześniej braci) Wachowskich, klimat cyberpunk i neo noir, to ta pozycja będzie zdecydowania dla was. Ja czerpałem satysfakcję z lektury, ale jednocześnie uważam komiks za odrobinę odtwórczy i mało zaskakujący. Przy okazji ilustracje Campbella uważam za szalenie klimatyczne i świetnie pasujące do historii.

Ocena: 7/10

Ardalen

Ardalen to bardzo melancholijny komiks. Tytuł ten przepełniony jest poczuciem tęsknoty, uczuciem przemijania oraz próbą odzyskania utraconych wspomnień. Dzieło Prado to także uniwersalna opowieść o przyjaźni i miłości. Komiks jest bardzo ładnie namalowany. Celowo użyłem słowa „namalowany” bo kadry składają się bardziej z obrazów niż rysunków. Niestety scenariusz mnie nie oczarował i w tym aspekcie Ardalen wystawił mnie do...wiatru (he he). Nie wzruszyłem się, nie poczułem zaangażowania w losy i historię bohaterów. Komiks czytało mi się całkiem przyjemnie i całość pochłonąłem w dwa wieczory, ale oczekiwałem historii, która doprowadzi mnie do łez i która będzie we mnie siedzieć przez kolejne dni, tygodnie, a może i miesiące. Niestety o komiksie pewnie szybko zapomnę i moje wspomnienia odejdą razem z wiatrem "ardalen". Szkoda.

To była wojna okopów

Wstrząsające dzieło ukazujące bezsens wojny. W komiksie nie znajdziecie bohaterskich czynów, aktów patriotyzmu czy gloryfikacji wojny. Ujrzycie w nim bród, ekskrementy, rozkładające się zwłoki i wszechobecny smród. Poznajemy bohaterów po to żeby kilka kadrów później zginęli przez przypadkową kulę, ostrzał artylerii albo wpadając w zasieki. To nie jest opowieść o herosie, który w pojedynkę wygrywa wojnę. To historia o zwykłych ludziach i piekle, w jakim się znaleźli.

Ocena: 8/10

Thunderbolts

Po komiksie nie spodziewałem się czegoś nadzwyczajnie szczególnego. Liczyłem na klasycznego akcyjniaka, gdzie liczy się rozwałka, a fabuła stanowić będzie tylko pretekst do kolejnych starć bohaterów...i dokładnie to dostałem. Dodatkowo Ellis serwuje nam całkiem ciekawą intrygę, delikatne wątki polityczne i całą plejadę kompletnie nieznanych mi postaci z uniwersum Marvela. Graficznie Deodato daję radę. Jego pracę są miłe dla oka, a sceny walk są bardzo dynamiczne. Thunderbolts to żadne arcydzieło, ale polecam ten komiks w ramach odprężenia po ciężkim dniu. Nie zawiedziecie się.

Online studio_lain

« Odpowiedź #3483 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 15:45:44 »
DRCL midnight children - genialny mangaka SAKAMOTO Shinichi - reinterpretuje mit o Draculi i polewa to masą różnych innych inspiracji o istotach pijących ludzką krew. Seks i przemoc, perwersje i stylowe rysunki. 4 tomy póki co, polecam też jego wcześniejsze mangi.

obrazek tylko dla dorosłych

« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Luty 2025, 15:48:15 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Bodom

« Odpowiedź #3484 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 17:59:36 »
DRCL midnight children - genialny mangaka SAKAMOTO Shinichi - reinterpretuje mit o Draculi i polewa to masą różnych innych inspiracji o istotach pijących ludzką krew. Seks i przemoc, perwersje i stylowe rysunki. 4 tomy póki co, polecam też jego wcześniejsze mangi.

obrazek tylko dla dorosłych

Studio L - czytane z pdfa/cbra czy fizyczne wydanie np Viz'a?

Online studio_lain

« Odpowiedź #3485 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 18:22:54 »
Skanlacja. Ale mam dobre wiesci. Bedzie po polsku.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline LukCook

« Odpowiedź #3486 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 18:29:27 »
Skanlacja. Ale mam dobre wiesci. Bedzie po polsku.

Kiedy i kto?  :)

Offline komiks

« Odpowiedź #3487 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 18:30:47 »
Przeczytałem o czym jest ta manga, jednak podziękuję.

Online studio_lain

« Odpowiedź #3488 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 18:39:26 »
To siegnij od tego autora po mange o wspinaczce na szczyty albo innocence ktorej akcja dzieje sie podczas rewolucji francuskiej.

A ta o ktorej pisze w 2024 miala nominacje do Eisnera :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Luty 2025, 18:42:24 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #3489 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 19:14:04 »
A ta o ktorej pisze w 2024 miala nominacje do Eisnera :)
To tym bardziej omijać, tego typu nagrody są upolitycznione, dobiera się do jury właściwych ludzi.

Offline turucorp

« Odpowiedź #3490 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 20:10:46 »
To tym bardziej omijać, tego typu nagrody są upolitycznione, dobiera się do jury właściwych ludzi.
O, możesz podać przy jakich nagrodach dobiera się do jury niewłaściwych ludzi? Chętnie bym się zapoznał z czymś takim.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #3491 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 20:18:26 »
Nie wiem ale z góry zakładam, że tak jest, życie mnie nauczyło, że tam gdzie kasa, nie ma przypadków. Co, już się nakręciłeś, że mi zrobisz wykład o polskich nagrodach komiksowych? ;D te nasze mało kogo obchodzą.

Offline turucorp

« Odpowiedź #3492 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 20:32:05 »
Nie wiem ale z góry zakładam, że tak jest, życie mnie nauczyło, że tam gdzie kasa, nie ma przypadków. Co, już się nakręciłeś, że mi zrobisz wykład o polskich nagrodach komiksowych? ;D te nasze mało kogo obchodzą.
Zadałem ci proste pytanie, które podważa twoje "tezy". Jeśli nie potrafisz na nie odpowiedzieć, to po prostu zamilcz. Te swoje buraczane "dopowiedzenia" zostaw sobie dla równie anonimowych dla kolegów z podwórka.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #3493 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 20:55:53 »
Zadałem ci proste pytanie, które podważa twoje "tezy". Jeśli nie potrafisz na nie odpowiedzieć, to po prostu zamilcz. Te swoje buraczane "dopowiedzenia" zostaw sobie dla równie anonimowych dla kolegów z podwórka.
Nic nie podważyłeś i nie rób offtopu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #3494 dnia: Wt, 25 Luty 2025, 21:09:02 »
Nic nie podważyłeś i nie rób offtopu.
Na razie to ty robisz offtop, wypisując jakieś farmazony o "właściwych" i "niewłaściwych" jurorach.
Przy okazji, uważasz, że głupawa uwaga, jakobym tutaj robił jakieś wykłady o polskich nagrodach, nie jest offtopem? Skąd ty to wziąłeś? I po co to napisałeś?