Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764616 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wilk

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3300 dnia: Pn, 20 Styczeń 2025, 20:16:35 »
Jest tego więcej, np. "Lovecraft" ilustrowany przez Breccię:
https://www.gildia.pl/komiksy/5872-obrazy-grozy-1-lovecraft
I "Providence" Moore'a też. :)

Offline JakubM

« Odpowiedź #3301 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 17:03:29 »
CE - przeczytany.

Czytanie komiksu CE można porównać do jazdy na rowerze. Czytasz sobie i jedziesz w dół fabuła fajnie się klei, strona za stroną, wszystko rozumiesz jesteś w tym świecie jest super, po czym nagle ni z gruchy ni pietruchy pojawia się ogromnym podjazd. Czytasz mozolnie jakieś interpretacje działań, wierszy, układanek, obrazów, kartki z trójkątami (swoją drogą ciekawe czy ktoś pociął swój komiks, aby sprawdzić czy powstanie ten „klucz”), które chyba tylko bohaterów komiksu skłaniają do analiz, bo mi to idzie jak krew z nosa i zarzucam sobie, że chyba za mało uważnie czytam ten komiks. Po czym jedziemy sobie po drodze prostej, oglądamy i podziwiamy ten świat, tych bohaterów jak sobie żyją i ich kwitnąca miłość.

Dla mnie jest to komiks, z którego nie wyszarpałem wszystkich i  pewnie większości -  właściwych interpretacji (bo tego miejscami jest za dużo) i po prostu zmęczył mnie.
Nie identyfikowałem się z głównym bohaterem, czy też z królowa. Czytając ten komiks czułem się jak w szkole przy interpretacji wiersza i to spojrzenie polonistki „czego nie rozumiesz” która zna chyba jedyną dopuszczalną interpretację.

Z chęcią uczestniczyłbym w jakieś prelekcji w której rozdział po rozdziale ktoś wytłumaczyłby na co zwrócić większą uwagę. (chyba że tu chodzi o szeroka rozumianą miłość)

Niestety niski nakład tego komiksu uniemożliwia szersze spojrzenie na ten komiks i zbudowanie większej próby aby zdefiniować czy ten komiks jest wybitny czy przewartościowany.

« Odpowiedź #3302 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 18:35:35 »
  A co tam takiego do interpretacji, skoro autor obrazek po obrazku tłumaczy o co chodzi? Jedynie co tam może sobie wybrać to zakończenie.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3304 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 19:01:05 »
Takie ucięte dymki spotykałem w komiksach nie raz - moim zdanie zawsze oznaczają, że bohater wychwytuje końcówkę czyjeś wypowiedzi, albo wprost przeciwnie "wyłącza się" w czasie wypowiedzi innej postaci, bo np. skupia się na czymś innym.

« Odpowiedź #3305 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 19:49:09 »
  A zobacz jakoś mi to umknęło. Tym niemniej jakoś nie wydaje mi się, aby coś tam strasznie niejasnego było.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #3306 dnia: Śr, 22 Styczeń 2025, 21:10:58 »
Planuję założyć taki wątek dla osób, które już przeczytały komiks, ale obecnie niestety nie mam takiej możliwości :( Musiałabym się sklonować. Ale już obiecałam death_birdowi, więc nie mam opcji, muszę obietnicy dotrzymać :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #3307 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 00:31:53 »
Czytasz mozolnie jakieś interpretacje działań, wierszy, układanek, obrazów, kartki z trójkątami (swoją drogą ciekawe czy ktoś pociął swój komiks, aby sprawdzić czy powstanie ten „klucz”), które chyba tylko bohaterów komiksu skłaniają do analiz, bo mi to idzie jak krew z nosa i zarzucam sobie, że chyba za mało uważnie czytam ten komiks.

Na bazie mojego doświadczenia z tym tytułem nie wydaje mi się żeby to była kwestia braku uwagi. Raczej jednak braku możliwości wyłapania wszystkich nawiązań o ile nie jest się pasjonatem/znawcą literatury.
Mnie tak naprawdę siadło chyba tylko jedno odwołanie literackie - to z
Spoiler: PokażUkryj
układaniem pojedynczych ilustracji w całość "historii" - po mojemu ewidentne nawiązanie do "Klub Dumas" Pereza Reverte (o dziwo równie dobrze mimo wszystkich zmian współgrały tutaj "Dziewiąte wrota").

nie mam opcji, muszę obietnicy dotrzymać :)

Nie pozostaje nic innego jak praktykować cnotę cierpliwości.  8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Takesh

« Odpowiedź #3308 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 16:04:03 »
Ostatnie kilka miesięcy.

Paweł Garwol

"Bez końca" oraz "Chwila jak płomień" - zbiory krótkich opowiadań Romana Lipczyńskiego w interpretacji Pawła. Dla mnie pierwsze spotkanie z twórcami i od razu mocny plaskacz. Mocny. Bardzo ciekawe, przejmujące, czasem zabawne opowiadania, które dały mi do myślenia, wzruszyły, wstrząsnęły, czasem obdarowywały uśmiechem. Świetnie prowadzona narracja, kadr po kadrze, nawet moment przewrócenia kartki komiksu zaplanowany od początku do końca, by nadać odpowiedni klimat, napięcie. Tak się robi komiksy. I pomyśleć, że Paweł wcześniej malował obrazy, a tu cyk i mamy twórcę na światowym poziomie (serio tak uważam). 9/10

"Odwiedziny" - i kolejne zaskoczenie. Zupełnie inny komiks, styl, wszystko inne. Paweł Rzodkiewicz wymyślił krótką historię, a Paweł Garwol dodał dużo od siebie (nawet tą muchę) i zrobił z tego komiks. Narysowany zupelnie innym stylem, ale nie z równię dużą wirtuozerią. To jak scenariusz pięknie współgra z rysunkiem, oddawanie charakterów postaci za pomocą antropomorfizmów, ale nie cały czas, chwilami (we właściwych momentach), wszystko ma swój cel. A jaka intryga! Chłopaki jadą pociągiem w odwiedziny do kumpla w więzieniu. Tyle wiemy. I chyba nikt nie przewidzi, jak to się potoczy. W napięciu, często się śmiejąc, przemykałem między stronami walcząc ze sobą: podziwiać dłużej rysunki Pawła, czy przerzucić kolejną stronę, bo nie mogłem się doczekać co dalej. 9/10

"Fragmenty chaosu" - kolejny zbiór opowiadań, tym razem zupełnie autorski. I dalej bardzo wysoki poziom. 9/10

"Oddalenie" - jak wyżej. Ale jedno duże ale. Wydanie. Timof zdecydował samodzielnie, że wyda to na kredzie. Przeglądam zbiór i pytam Pawła, czy to pierwsza próba tworzenia komiksu na kompie. A tu zdziwienie. Paweł pokazał mi cały zbiór w oryginalnych planszach narysowanych ręcznie. Miazga. Jak to pięknie wygląda na żywo, jaka kreska, jak wszystko doskonale dopieszczone. Przepiękne rysunki. A w wydaniu Timofa jak jakieś komputerowe prace, przy oryginałach wyglądające wręcz paskudnie. Dlatego mam nadzieję, że ktoś to wyda ponownie tak jak trzeba.

Ottoich

"Dwa gwoździe" - jedna z lepszych polskich serii ostatnich lat. Poziomem przypomina mi "Morfołaki". Świetne albumy zawierające po dwie historie perypetii dwóch demonów. Niby zwykłe historie typu potwór tygodnia, ale w tle rozgrywają się ważne wydarzenia mogące zmienić wszystko. Zabawane, poważne, dające mnóstwo frajdy. Graficznie bardzo specyficzne, ale szybko się przyzwyczaiłem i nawet stwierdzam, że ten styl pasuje tutaj idealnie. Jedynie co mi się nie podobało, to tom "Vanitas". Z jednego powodu. Bo to, niestety, koniec. Osobiście uważam, że seria ma duży potencjał i z wielką przyjemnością bym ją dalej kupował. Ale Ottoich powiedział, że lepiej skończyć na wysokim poziomie, niż przeciągać. I w sumie racja. Ale seria warta zakupu. 8/10

"Złota rura" - niby należy do "Dwóch gwoździ", ale to taki spin-off. Zrobiony w stylu książeczki dla dzieci. Ale frajdy jest sporo też dla dorosłych. Oby częściej chciała się autorowi wracać do tego świata, bo ja zostałem wiernym fanem. 8/10

"827" - ciężki i mroczny komiks. Świetny pomysł, dobra realizacja. Styl zupełnie inny niż w "gwoździach". Tworzący zupełnie inny klimat. Ale znowu wszystko na miejscu. 7/10

"Futuro darko" Krzysztofa Nowaka

Takiego komiksu mi było trzeba. Taki rasowy klimat lat osiemdziesiątych w nowoczesnym wydaniu z bardzo ciekawą kreską. To czysta rozrywka, zabawa, relaks. Trochę mojego dzieciństwa też tam znalazłem, ale nic dziwnego, bo wychowywałem się w podobnych czasach co Krzysztof. To nostalgia, ale też nowa jakość w polskim komiksowie. Zwykła rozrywka może być też na wysokim poziomie. I to jest na takim. Aha. Świetne są te całostronicowe "pocztówki" między rozdziałami. Polecam też płytę z muzyką. 8/10

"Tymek i Mistrz" Skarżyckiego i Leśniaka

Wydanie zbiorcze 3 tomowe. Czytałem to przez ładnych kilka miesięcy. Może z rok. Dlaczego tak długo? Bo tego typu zbiory czytam zazwyczaj na raty. 3-4 historie maksymalnie, czasem tylko jedną. Lubię dawkować takie rzeczy, a czytanie ciągiem może szybko zmęczyć i znużyć. Bo do tego nie zostały stworzone. I tak sobie dawkując ten komiks dla dzieci muszę śmiało powiedzieć, że moje wewnętrzne dziecko zostało bardzo zadowolone lekturą tej serii. Historie proste, poruszające rożne tematy, ale zawsze zabawnie, pouczające, ale nie nachalnie. Zawsze jakaś puenta się znalazła. Wszystko wysmakowane, często z podwójnym dnem. Polecam. A co do nowych historii, to poczekam na kolejny taki tom. Za jakiś czas z pewnością KG go wyda. 8/10

"Polska Mistrzem Polski II" Skarżyckiego i Leśniaka

Kolejna porcja pasków opisujących nas, Polaków, jak i naszą rzeczywistość. Bardzo trafne spostrzeżenia, analiza naszych przywar, zwyczajów. Codzienność przefiltrowana przez satyrę. Zastanawiam się jedynie jak te paski będą odbirać kiedyś dzieciaki właśnie wychowujące się na "Tymku i Mistrzu". Czy będą potrzebować do każdego z nich krótkiej lekcji historii? To niestety minus tego typu satyry. Ale ja gorąco polecam spojrzeć w to krzywe zwierciadło pokazujące jacy naprawdę jesteśmy. 9/10

"Arche / Leilah" Cazy

Świetny zbiór krótkich historii stworzonych przez Cazę w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Czyli prawie 50 (!) lat temu. To właśnie Caza i inni z "Metal Hurlant" zmieniali komiks, szukali nowych form wyrazu, ekspresji. Używali tematów tabu, szokowali. Zwracali uwagę na problemy, o których inni nie mogli lub bali się opowiadać. Graficznie też była to nowość, coś świeżego. Dziś niektórym (młodemu pokoleniu?) wydaje się, że to jakiś bełkot, nic nowego. Ale należy spojrzeć na ten zbiór z innej perspektywy. Bo niektóre opinie przypominają mi niesławną recenzję "Powrotu Mrocznego Rycerza", gdzie recenzujący uznał zabieg z tv za wtórny, bo widział to już w "Spawnie"... Dla mnie to ważny i świetny zbiór, do którego będę wracał wielokrotnie. Nawet może "czytać" same rysunki, bez tekstu, bo one same opowiadają dużo. Można też podziwiać poszczególne kadry, bo weszły one do kanonu komiksu i wielu się nimi posiłkuje, czasem nie zdając sobie z tego sprawy. Plus jeszcze za artykuł na końcu. Fajnie opisuje inspiracje autora, jego zamysły. Lubię takie dodatki. Gorąco polecam! 9/10

Offline Saruman

« Odpowiedź #3309 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 16:57:31 »
Brett Booth - spodobały mi się rysunki tego artysty w #17 zeszycie X-Men (X-Men rządy X t.1). Muszę poszukać, gdzie jeszcze można je zobaczyć (na szybko widzę, że w Flash Forward, akurat nie mam tego).

W ogóle przyjemny w lekturze komiks, polecam.

Offline deFranco

« Odpowiedź #3310 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 17:25:29 »
"Futuro darko" to i nawet mógłbym spróbować. Ale nie spróbuję. Jak widzę tych Pinokiów to mnie odrzuca.
Nie dam rady. Szkoda, że autor akurat tak se wymyślił.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Xmen

« Odpowiedź #3311 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 17:59:48 »
Mam to samo, miałem zamiar kupić. Dużo pozytywnych opinii, ale jak zobaczyłem, że każda postać wygląda tak samo, w dodatku jak postać z tych niby śmiesznych kreskówek, to zrezygnowałem.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3312 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 18:04:28 »
Co kto lubi. Ale postaci nie wyglądają tak samo. Ja nie miałem problemu z ich rozróżnieniem. Po prostu autor ma taką manierę.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3313 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 18:15:53 »
Możliwe, ja piszę na podstawie plansz które widzę w sieci. Na nich każdy wygląda tak samo, wszyscy mają te same twarze, tylko jeden ma np okulary, irokeza, albo inny kolor fryzury.
Tacy trochę Futurama gorszego sortu. Futurama po tygodniu w Rosji ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 23 Styczeń 2025, 18:18:46 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline deFranco

« Odpowiedź #3314 dnia: Cz, 23 Styczeń 2025, 18:19:17 »
Kreskę może bym jeszcze dał radę, chociaż faktycznie słabo to wygląda, ale jak widzę na planszach,
kluki wszyscy mają takie same, a o to mi chodziło.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle