Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762628 razy)

Offline donT

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1290 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 11:37:55 »
I jeszcze o limitowanych okladkach -  kto jaka kupi. Totalny spam.

A powaznie, fajnie ze jest nas piszacych troche i tak trzymac panowie, a czy tu czy w innym temacie, jak dla mnie ma marginalne znaczenie. Ja bede pisal tutaj, to moj ulbiony temat na tym forum. Jak pojawi sie inny, to sie przeniose.
 ;)
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Don Simon

« Odpowiedź #1291 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 12:53:50 »
Zawsze można znaleźć w wyszukiwarce i zacytować starszą wypowiedź.

Offline Don Simon

« Odpowiedź #1292 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 13:56:11 »
Conan - tom 6 - Pieśń o Belit
Zdecydowanie najgorszy tom. Zarowno fabularnie, jak i graficznie.
Niezbyt porywajacy przeciwnicy (wizyta w Cymerii bez sensu),brak szalonych magow i potworow (pomijajac ostatnia historie, ktora konczy sie dosc sztampowo i bez epickiego starcia i traktujacy wazna postac dosc dziwacznie),deus ex machina jako rozwiazanie intryg (zielarka) - nie widac tutaj tego szelmy, nieustraszonego i nieokrzesanego Conana.

A najgorsza jest strona graficzna. Zamiast wielkiego barbarzyncy mamy jakiegos mlodzienca ze Zmierzchu (nawet na okladce widac). Tragedia. I mimo, ze na szczescie Cloonan rysuje niewiele to inni ktorzy ja zastapili niewiele lepsi (na niektorych Conan wyglada jak troglodyta). Mam nadzieje na powrot poprzednich rysownikow lub kogos z odpowiednim podejsciem do postaci i klimatu.

Mam nadzieje na radykalna zmiane - po przejeciu przez Marvel idzie poki co w dol.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1293 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 16:03:38 »
Czytam serię Baśnie, zaczynam tom 14.

Bardzo rozczarowujące po pierwszych 3-4 naprawdę dobrych tomach.

Offline donT

« Odpowiedź #1294 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 15:02:03 »
Czytac co prawda jeszcze nie zaczalem, ale wciaz przegladam i podziwiam kupiony wczoraj Murky World Corbena. Dark Horse zapowiedzialo go w sierpniu zeszlego roku wiec czekanie bylo prawdziwa meczarniam, zwlaszcza ostatnie tygodnie. Mialem go w amazonowym pre-orderze, ale lokalny comic shop mial go juz wczoraj, wiec zerwalem sie wczesniej z pracy i pedem udalem sie go kupic. Poczulem sie jak dzieciak, ktory nagle dostal extra hajs i biegl do kiosku po nowe Tm-Semiki. Hmmm... Anyway, o samej historii nie moge jeszcze nic powiedzic, ale graficzna to konkretna petarda! Petarda pokroju dziel Bisleya z czasow kiedy mu sie jeszcze chcialo (np. Slaine, Judgment on Gotham czy Melting Pot) czy Billa Sienkiewicza (Voodoo Child, Elektra Assasin). Wrzucilem kilka zdjec z srodka, wiec sami mozecie zobaczyc. Jak dla mnie - opad szczeny i jak na razie, najladniejszy komiks jaki trafil w moje lapska w tym roku. Z niecierpliwoscia czekam na Dena i mam nadzieje, ze reedycje dostane tez takie tytuly jak Bloodstar, Bodyssey, New Tales of the Arabian Nights i inne nie wznawianie od lat cudenka.

https://ibb.co/GkZ53SG
« Ostatnia zmiana: Pn, 15 Maj 2023, 19:14:45 wysłana przez donT »

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #1295 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 18:44:36 »
Tak komputerowo to wygląda jakoś.

Offline donT

« Odpowiedź #1296 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 22:46:57 »
Bo to sa komputerowe kolory.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1297 dnia: Cz, 11 Maj 2023, 23:55:35 »
Te kolory to nędzne strasznie. Postacie wyglądają jak plastikowe lalki. Np. tutaj w kadrze, gdzie się całują:

Offline donT

« Odpowiedź #1298 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 00:29:28 »
Widziales kiedys jakis komiks z oryginalnymi kolorami Corbena z przed ery cyfrowej? Podejrzewam, ze nie, ale nie bede sie z Toba klocic, bo przyzwyczailem sie, ze Twoje zdanie jest na ogol w totalnej opozycji do mojego (np. ze X-Men jest lepsze od wydmuszkowych Potworow).

Offline Death

« Odpowiedź #1299 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 00:31:49 »
Rysunki są super, bo Corben to Mistrz, ale faktycznie wolę go z innymi kolorami. w Lichwiarzu były zajebiste, w Hellblazerze o więzieniu też, ale w Duchach zmarłych już różnie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1300 dnia: Pt, 12 Maj 2023, 23:25:13 »
Widziales kiedys jakis komiks z oryginalnymi kolorami Corbena z przed ery cyfrowej? Podejrzewam, ze nie, ale nie bede sie z Toba klocic, bo przyzwyczailem sie, ze Twoje zdanie jest na ogol w totalnej opozycji do mojego (np. ze X-Men jest lepsze od wydmuszkowych Potworow).

Czytałem Cage'a i tam kolory były super. Duchy zmarłych komputer wyłaził, ale było znośnie, jedynie chamskie gradienty mocno wadziły, jak tutaj poniżej w tłach czy na wazach (ale to norma w amerykańcach z pewnego okresu, więc jestem jakoś tam przyzwyczajony):

Ale przynajmniej twarze kolorystycznie w większości przypadków wyglądały w miarę normalnie (jak przeglądałem, bo jeszcze nie czytałem), a nie jak plastikowe laleczki co się małe dzieci nimi bawią.
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Maj 2023, 23:27:58 wysłana przez Leyek »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1301 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 15:58:20 »
Wiem, że temat nie całkiem odpowiedni (ale trochę jednak tak), ale nie znalazłem lepszego, a nowego mi trochę szkoda zakładać. Czytał ktoś może i jest w stanie polecić albo zniechęcić?

https://sklep.1943.pl/pl/p/Getto-plonie.-Historia-laczniczek-powstania-w-getcie-warszawskim/48

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #1302 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 16:33:54 »
Wygląda na nowość, ale może ktoś już czytał. Kto wie. Tutaj więcej przykładowych plansz.

https://sklep.bereznicki.pl/produkt/getto-plonie-ghetto-burning/

Dobry wątek do... Czytałem dzisiaj komiks Raczkiewicza "Asurito Sagishi". Nie polecam,  ::) no chyba, że ktoś chce uzupełnić kolekcję.  ;D
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Maj 2023, 16:37:07 wysłana przez Lyricstof »
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline donT

« Odpowiedź #1303 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 17:10:29 »
Krew Barbarzyncy to kolejny bardzo solidny tytul z wydawnictwa Mandioca. Wachalem sie nad jego zakupem, ale ostatecznie dalem sie przekonac koledze Death i moge teraz powiedziec, ze byla to dobra decyzja. Nie bede sie rozpisywal, bo moja wiedza o Conanie sprowadza sie do filmow Arnoldem i  memicznej odpowiedzi na pytanie "Conan, what's best in life?". Napisze jedynie, ze jest to krotka, ale cholernie satysfakcjonujaca, mocna lektura, ktora zadowoli najwiekszych fanow cymeryjczyka. Niesztampowo poprowadzona historia, kilka twistow fabularnych i swietna strona graficzna (+obowiazkowe krew i flaki) i mamy mala perelke, do ktorej z pewnoscia bede i chce wracac. Zdecydowanie polecam.

Offline Itachi

« Odpowiedź #1304 dnia: Wt, 16 Maj 2023, 17:40:05 »
Tom Taylor

Injustice 1-4
DCEased 1-4

Mały maraton za mną, bawiłem się przednio. To takie superhero jakie czasami chciałem przeczytać, zamiast powracania zza grobu bohaterów po 10 zeszytach. Scenarzysta pisze prosto, nie wymyśla nie wiadomo czego, natomiast od początku do końca jest to spójne i jeżeli ktoś lubi taki klimat mordobicia wkręca się na maksa. Albo inaczej, może niekoniecznie lubuje się w mordobiciu, ale raz na jakiś czas pozwala sobie na taką odskocznię od bardziej poważnych lektur. Obie serie mają sporo rzeczy wspólnych, niektóre role tych samych postaci są bliźniaczo podobne do siebie, natomiast czy mi to przeszkadzało? Totalnie nie, to jakby typowy serial akcji z netflixa przenieść na papier. Taki zwiastun Fast X tylko w innej formie.

Z drugiej strony to też sztuka i umiejętność, aby na tylu stronach nie spowodować szybkiego znużenia u czytelnika. Tom 1 Injustice to w ogóle dla mnie jeden z ulubionych komiksów superhero, od drugiego poziom delikatnie się obniża ale nadal człowiek bawi się doskonale.

Dawać już tego Nightwinga !
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?