Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762552 razy)

Offline Kielo

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #105 dnia: Śr, 20 Październik 2021, 13:31:04 »
Sorry za offtop, ale musze napisac, ze podpisuje sie wszystkimi konczynami pod postem Bendera :D Witamy po dlugim czasie

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #106 dnia: Śr, 20 Październik 2021, 14:05:37 »
Dziękuję, panowie :)
,, - Eeeeech.''

Offline Konrad

« Odpowiedź #107 dnia: Śr, 20 Październik 2021, 15:22:00 »
Sapiens. Opowieść graficzna t.1: Narodziny ludzkości - o komiksie dowiedziałem się dopiero we wrześniu. Ktoś na forum napisał opis, który mnie zaciekawił. I okazało się, że trafnie. Dzięki, (niestety zapomniany) forumowiczu!
Sapiens to komiks napisany na podstawie popularnonaukowej książki "Sapiens" Yuval Noah Harariego. Zawiera pretekstową fabułę wykorzystaną do przedstawienia w ciekawy sposób historii ludzkości. A okazuje się to bardzo ciekawe. Zaczynamy od wyjaśnienia, z lekka filozoficznego, skąd się bierze cywilizacja, idziemy przez przedstawienie zalążków społeczeństwa czyli rodziny (i tego, jak różna była ich struktura), kultury i religii. A kończymy na czarnej stronie ludzkości.
To wszystko tylko początek, bo dalsze etapy rozwoju ludzkości zobaczymy w kolejnych dwóch tomach. Drugi w listopadzie, a na trzeci musimy poczekać do przyszłego roku, bo wtedy zostanie narysowany.

Muszę cię poprawić, bo będą jeszcze 3 tomy, a nie 2, czyli całość zamknie się w 4. Jeśli autorzy utrzymają tempo prac, które obiecywali i cały czas go dotrzymują to ostatni powinien wyjść pod koniec 2023r.
A nieskromnie napiszę, że to ja wrzucałem na forum informacje o zapowiedziach polskich wydań.

I przy okazji, przed chwilą wskoczyła na Taniej Książce promocja na 2 tom - 62% rabatu, cena 30,39/79,90. Ni wiem czy nie błąd, ale zawsze można zamówić, najwyżej anulują. Podobny rabat był dwa tygodnie temu w czytam.pl i do tej pory nie anulowali zamówienia, ale zobaczymy po premierze.
https://www.taniaksiazka.pl/filary-cywilizacji-sapiens-powiesc-graficzna-tom-2-p-1570423.html

Offline hansior

« Odpowiedź #108 dnia: Śr, 20 Październik 2021, 20:09:47 »
W takim razie potrójne podziękowania się należą. Za polecenie komiksu, poprawę odnośnie informacji o przyszłych tomach i linka do taniej książki :)

Offline burberry

« Odpowiedź #109 dnia: Pn, 25 Październik 2021, 08:49:36 »
Parker #2: Firma [Taurus, 2015]. 7/10

Po 7 latach od pierwszej części zakupiłem i przeczytałem drugą część. Wydanie jest piękne, niezwykle pasuje do komiksu, fabuły, konwencji takiej pulpy. Jest to całkiem niezły kryminał, który przedstawia niuanse działalności przestępczej oraz zawiera mnóstwo dobrych pomysłów. Główny bohater sypie dobrymi tekstami, jest twardy, przewidujący i nie zna litości. Podobało mi się i sięgnę na pewno po trzeci tom. Dziwne, że to się tak kiepsko sprzedaje (skoro po 6 latach jest dostępny drugi tom).

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #110 dnia: Pn, 25 Październik 2021, 16:49:16 »
Niezwykła podróż tom 6

Seria Kurca, którego pierwsze 2 tomy kupiłem dla rysunków a teraz też kupuję dla fabuły. A ta rozkręca się z odcinka na odcinek coraz bardziej. Mam wrażenie, że ta Disneyowska opowiastka steampunkowa robi się coraz lepsza i zmierza w nie do końca jasnym kierunku. Może pojawią się kosmici lub dwójka dzieciaków poleci w kosmos? Po uwolnieniu się z wyspy-bazy pełnej maszyn i starożytnego, podziemnego miasta czego można się spodziewać? Czy to tylko ograne wypisy z konwencji opowiastek Juliusza Verne'a czy coś oryginalnego się pojawi? Czy wszystko ograniczy się do rozgrywek między państwami czy coś autorzy dodadzą wymyślnego?

Offline GoNzO

« Odpowiedź #111 dnia: Pn, 25 Październik 2021, 18:25:28 »
Blade Runner 2019 - dla fanów filmu pozycja obowiązkowa, świetnie się przy tym bawiłem. Polecam czytać przy soundtrack'u Vangelisa z Blade Runnera, super klimat! Sama historia dosyć prosta, lecz fajnie rozbudowana przez obecność androidów. Bardzo dopracowane dodatki, cała masa okładek zeszytówek, szkiców. Z niecierpliwością czekam na kolejny tom przygód Ash.

Kajko i Kokosz Złota Kolekcja 1 - fajnie było odświeżyć sobie KiK, bardzo dobre rysunki (te nowe kolory robią robotę) i wysokiej jakości wydanie pełne dodatków i ciekawostek. Nic tylko czekać na kolejne tomy.

Scenki z życia osiedla - kompletnie nie moja bajka. Lektura poszła szybko, ale scenariusze do poszczególnych historyjek ani trochę mi nie podeszły. Niby morał historyjek ma zaskakiwać, ale po prostu w większości wypadków jest bez sensu. Chociaż były ze 2 historie, które mnie rozbawiły.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Death

« Odpowiedź #112 dnia: Pn, 25 Październik 2021, 19:20:19 »
No, ten Blade Runner 2019 jest naprawdę super. Jego największą zaletą jest to, że tak znakomicie oddaje klimat filmów. Czułem że to ten sam świat. Mocne 8/10.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Wt, 26 Październik 2021, 08:25:31 »
Wyjątkowe chwile ze sztucznymi barwami. Gipi.  Rysunkowo: przepięknie. Treściowo: absolutnie niestrawny, pretensjonalny bełkot.  :(

Offline HaVoK

« Odpowiedź #114 dnia: Wt, 26 Październik 2021, 10:28:30 »
Czyli jak tytuł. Gorsze od S.?

Offline OokamiG

« Odpowiedź #115 dnia: Wt, 26 Październik 2021, 10:56:32 »
Skończyłem Batman Knight Out, nic wybitnego, ale wypełnia sporą lukę między Legacy a No Man's Land. Parę historii z Gotham z udziałem Riddlera, Deathstroke'a, Gearheda, który tu debiutuje. Nic ambitnego, ale parę wieczorków miałam zajętych. Rysunki Grahama Nolana są za to całkiem spoko. Teraz się zabieram za Criminal  Okrutne Lato.

Offline kv

« Odpowiedź #116 dnia: Wt, 26 Październik 2021, 11:03:20 »
No, ten Blade Runner 2019 jest naprawdę super. Jego największą zaletą jest to, że tak znakomicie oddaje klimat filmów. Czułem że to ten sam świat. Mocne 8/10.
Historia jest zamknięta w tym tomie, czy trzeba czekać na Blade Runnera 2029?

Bender

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Wt, 26 Październik 2021, 11:15:17 »
Czyli jak tytuł. Gorsze od S.?

Zdecydowanie gorsze.

Offline donT

« Odpowiedź #118 dnia: Wt, 26 Październik 2021, 12:37:37 »
Przyznam kolegom, ze zgrzeszylem i sciagnalem z netu nielegalna translacje komiksu, ktorego upolowanie w komplecie, w dobrym stanie jest praktycznie niemozliwe. To znaczy jest, ale to koszt zdrowej nerki, wiec mam nadzieje, ze nie zlinczujecie. A co czytam? DEN Richarda Corbena. Chcialem to przeczytac od dawien dawna i w koncu znalazlem. Ale to zajebiste! Corben to klasa sama w sobie, wiec wszyscy ktorzy wiedza o co chodzi - wiedza o co chodzi. Bardzo oryginalne, momentami smieszne, momentami straszne, brutalne, a przede wszystkim nieprzewidywalne - w taki sposob mozna opisac przygody Dena w fantastycznym swiecie Neverwhere. Czytam i jaram sie jak mlode, buzujace testosteronem, podrostki widzace pierwszy raz w zyciu gola babe. Super rzecz. I tylko szkoda, ze pewnie nigdy nie bede mial przyjemnosci posiadania tego w wydaniu papierowym.
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Październik 2021, 08:46:32 wysłana przez Mateusz »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Death

« Odpowiedź #119 dnia: Wt, 26 Październik 2021, 12:46:40 »
Historia jest zamknięta w tym tomie, czy trzeba czekać na Blade Runnera 2029?
Zamknięta. To są 3 miniserie po 4 zeszyty, które się łączą i kończą się właśnie pod koniec tego integrala. Ciężko powiedzieć co może być dalej. Historia jest zamknięta.