Autor Wątek: Jakich komiksów nie czytam  (Przeczytany 5737 razy)

Offline holcman

Odp: Jakich komiksów nie czytam
« Odpowiedź #90 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 20:22:16 »
Taaak. Piękny przykład. Sposób podania komiksu tu w kontekście dzieła tak specyficznego względem linii czasowej jakim są Czarne Nenufary książkowe, jest wręcz niesamowity. Czapki z głów jak się to pięknie udało

Wzorcowa adaptacja. Nie tylko książka --> komiks, ale w ogóle. Uwielbiam ten komiks i cieszę się, że udało mi się go wydać w Marginesach.
« Ostatnia zmiana: Nd, 09 Listopad 2025, 21:28:26 wysłana przez holcman »

Offline Dracos

« Odpowiedź #91 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 08:28:43 »
Staram się nie zamykać na jakieś określone ramy i sięgam praktycznie po wszystko jednak jest klika typów komiksów które z reguły omijam szerokim łukiem:

- wszelkiej maści fantasy, szczególnie europejskie aczkolwiek lubię mangowe dark fantasy (Berserk, Claymore itp.)
- frankofońskie komiksy historyczne, nie ma dla mnie nic nudniejszego
- współczesne komiksy superhero, taką graniczną datą jest dla mnie rok 2010, po niej nie czytam prawie nic bo odrzucają mnie scenariusze, rysunki i szczególnie kolorowanie.
Bez żadnej szydery czytając twojego posta sobie pomyślałem jak pięknie potrafimy się różnić bo wymieniłeś dosłownie to co ja akurat lubię

@wątek topica

Nie czytam mang - nie moja stylistyka wizualna plus to dziwne "czytanie od tyłu"

Nie czytam adaptacji książkowych a już w szczególności x iteracji Draculi Frankensteina czy czegoś równie oklepanego z popkultury nawet widząc zapowiedzi aż coś mnie skręca. Oczywiście są wyjątki od reguły np taki Raport Brodecka (tutaj przyznaje się nie wiedziałem nawet o istnieniu pierwowzoru) był czymś co bardzo pozytywnie odebrałem i wspominam.

I oczywiście na sam koniec nie czytam żadnych patyczaków czy czegokolwiek co zakwalifikuje do "chujowych" rysunków. Moje zdanie jest takie nie potrafisz rysować podejmij współpracę z kimś kto potrafi rysować albo zacznij pisać opowiadania, bo nie wątpię że ci twórcy tworzą coś wartego zapoznania się ale dla mnie komiks bez zadowalającej warstwy wizualnej to tylko zmarnowany papier

Offline PJP

« Odpowiedź #92 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 09:18:52 »
Kiedyś napisałbym, że nie czytuję mang, adaptacji, większości fantasy czy dość jałowych kryminałów czy innych trykotów. A teraz czytam praktycznie wszystko, raz mniej, raz więcej, starannie unikając nadmiernie przeideologizowanych pozycji pisanych pod tezę i na zamówienie. Staram się nie czytać komiksów słabych  8) No i dość rzadko łapię się już na komiksy ekskluzywne na zasadzie "kupujta, bo nie będzie".

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #93 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 11:17:26 »
Nie coś tylko Ciało Chrystusa. Śledziu pozwolił sobie na kpiny z Najświętszego Sakramentu, jednego z najważniejszych elementów Liturgii Eucharystycznej

No to już kwestia interpretacji, ale na moje to Smutny nie wyrzygał tego o czym piszesz, bo nie zdążył przyjąć Najświętszego Sakramentu (był na tej mszy skacowany po imprezie). Gdybyś nie wyrzucił komiksu do niebieskiego kontenera, to mógłbyś zobaczyć jak wygląda ta sekwencja kadrów - Smutny nadyma policzki, przeprasza księdza i wybiega z kościoła. Jeśli Śledziu tu z czegoś kpi, to nie z Waszych katolickich świętości, a z "objawień", które swego czasu miały miejsce bardzo często w postaci zacieków na ścianach budynków albo na szybach okien po ich umyciu.

Nie jest to na pewno "agresywny żart dotyczący samego w sobie Najświętszego Sakramentu" jak napisał @Kadet, bo nie to jest istotą tego fragmentu komiksu.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #94 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 13:42:11 »
Polskich pretensjuszy w stylu Skutnika.

« Odpowiedź #95 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 14:49:19 »
No to już kwestia interpretacji, ale na moje to Smutny nie wyrzygał tego o czym piszesz, bo nie zdążył przyjąć Najświętszego Sakramentu (był na tej mszy skacowany po imprezie). Gdybyś nie wyrzucił komiksu do niebieskiego kontenera, to mógłbyś zobaczyć jak wygląda ta sekwencja kadrów - Smutny nadyma policzki, przeprasza księdza i wybiega z kościoła. Jeśli Śledziu tu z czegoś kpi, to nie z Waszych katolickich świętości, a z "objawień", które swego czasu miały miejsce bardzo często w postaci zacieków na ścianach budynków albo na szybach okien po ich umyciu.

Nie jest to na pewno "agresywny żart dotyczący samego w sobie Najświętszego Sakramentu" jak napisał @Kadet, bo nie to jest istotą tego fragmentu komiksu.

Ja bym jeszcze tak WYRAŹNIE i DOBOITNIE dodał, że Smutny podchodząc do komunii, mówi literalnie "przepraszam". To "przepraszam" można odbierać jako wyraz katolickiego wychowania wpajanego przez rodziców Smutnego od dzieciństwa, można spierać się na ile jest szczere i jak należy je w kontekście całości rozumieć, ale - to jest niezaprzeczalne - ono pada. Z mojej perspektywy do żadnej profanacji nie dochodzi.

Nie jest to też "żart". Sytuacja może wydawać się absurdalna i zabawna, ale pomimo obecności gagów w całej historii, komiks utrzymany jest w konwencji historii obyczajowej. Wręcz dramatycznej (jako "nie-komediowej", ale znów - tu się można spierać o interpretacje).

Climax całości w tamtym momencie jest całkiem na poważnie, a DOPIERO potem starsze Panie z kościoła zaczynają dostrzegać wizerunek Matki Boskiej w treściach żołądkowych naszego bohatera. Czy tu jest ten dowcip? Cy to jakiś "żart", czy to kpina z Najświętszego Sakramentu? Ja tego nie widzę, choć to pewnie kwestia interpretacji. Fakt faktem, że Śledziu ma opinie obrazoburcy (ale nie bluźniercy!), ale wczytując się uważnie w jego komiksy, można łatwo zweryfikować ten stereotyp.

Śledziński nie jest obecnie członkiem żadnej partii. Przez chwilę chyba był w Razem, ale też nie jestem na 100% pewien.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #96 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 15:31:21 »
Śledziński nie jest obecnie członkiem żadnej partii. Przez chwilę chyba był w Razem, ale też nie jestem na 100% pewien.

A tak na koniec dnia to jakie to ma znaczenie czy jest członkiem jakiejś partii czy nie jest?
Nikt tu kolegów nie rozlicza z tego czy się spowiadają z tych gołych bab z okładek StuLain, więc niech może też dadzą żyć innym.

« Odpowiedź #97 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 15:47:39 »
A tak na koniec dnia to jakie to ma znaczenie czy jest członkiem jakiejś partii czy nie jest?
Nikt tu kolegów nie rozlicza z tego czy się spowiadają z tych gołych bab z okładek StuLain, więc niech może też dadzą żyć innym.

W toku dyskusji ten wątek wypłynął, pojawiło się info, że Śledziu "należy do partii", także uznałem za istotne, żeby sprostować dezinfo w temacie.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #98 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 15:57:29 »
To "należy do partii" brzmi jakby był członkiem PZPR :D Komedia.

Offline 79ers

« Odpowiedź #99 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 20:12:51 »
Raczej tragedia. Jak ktoś należy do jakiejkolwiek prawilnej partii po pzpr to jest już waszym zdaniem rozgrzeszony? A w czym oni są lepsi od starych komuchów? Teraz jest partyjnych jeszcze więcej i społeczeństwo jest jeszcze bardziej podzielone. Ludzie popełniają błędy, ale coraz częściej udają że temat ich nie dotyczy.
I pytanie do znawców tematu, ekspertów - jak ktoś był w partii, a już nie jest to był w partii,czy nie?

Online Pestak

« Odpowiedź #100 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 20:32:42 »
Te „komuchy” z PZPR i tak są  o wiele lepsi od dzisiejszych polityków złodziei, ale najwięcej do powiedzenia ma oczywiście na ten temat gówniarstwo , które nawet nie żyło w czasach PRL albo co najwyżej srali wtedy w pieluchy.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #101 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 20:44:16 »
Chłopacy, to jakich Wy tych komiksów nie czytacie?

Offline 79ers

« Odpowiedź #102 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 20:46:46 »
Koszernych i nasączonych ideologią.

Offline komiks

« Odpowiedź #103 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 21:22:52 »
« Ostatnia zmiana: Pn, 10 Listopad 2025, 21:35:13 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Yorik

« Odpowiedź #104 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 21:41:04 »