Autor Wątek: Jakich komiksów nie czytam  (Przeczytany 5697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gashu

Odp: Jakich komiksów nie czytam
« Odpowiedź #15 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:11:15 »
Ja np. nigdy nie mogłem się przekonać do komiksów, których bohaterami antropomorficzne zwierzęta. Wiem, że sporo ciekawych historii mi przez to ucieka, ale cóż, takie moje dziwactwo.

Offline lis22

« Odpowiedź #16 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:14:36 »
Bardzo lubię takie komiksy, animacje i żałuję, że do tej pory nie powstała duża gra RPG Fantasy z takimi bohaterami :P

Offline michał81

« Odpowiedź #17 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:15:43 »
Tak, komiksy Rebelki sa dla mnie komiksami polskimi. Masz strasznie duzy problem z przyjeciem do siebie, ze ktos moze myslec inaczej :)
A wspomniana Mockingbird Niemczyk? Polski czy nie?

Komiksy Jima Lee są amerykańskie czy też nie?

Ustawiłeś pewne zasady i spoko że się ich trzymasz, ale czy w każdym przypadku czy tylko wtedy kiedy jest ci wygodnie?

I weź pod uwagę, że osoba które zaczyna swoją przygodę z komiksami twoimi wpisami będzie wprowadzona w błąd. Możesz mieć swoje zdanie, tylko czy jest ono właściwe?

Offline Saruman

« Odpowiedź #18 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:19:21 »
Ja bardzo lubię komiks europejski w czerni i bieli. Uwielbiam oglądać rysunki bez nałożonego koloru. Zauważam dużo więcej szczegółów i głębi. Lektura sprawia mi dużo większą przyjemność.

Za to mocno nie lubię, gdy część danego komiksu/serii jest cz-b, a część w kolorze (np. komiksy Toppiego, Segury & Ortiza). Dotychczas w każdym przypadku te pokolorowane były dla mnie brzydsze i wybijały mnie z immersji.

A jakich komiksów nie czytam? Nie lubię homoseksualizmu w moich komiksach. Brzydzi mnie to i staram się nie kupować takich, chyba że ten element jest prawie niezauważalny, nie popadam w skrajności. Żeby nie było, niech każdy sobie żyje jak chce, ale ja nie muszę tego oglądać/czytać.

Offline JohnDee

« Odpowiedź #19 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:19:38 »
Bardzo rzadko kupuję komiks tylko dla rysunku.
A widzisz, to ciekawe - ja dokladnie odwrotnie. Nie mam w domu zadnego komiksu, ktory by mi sie nie pdobal rysunkowo. Takie odrzucam, bez wzgledu na tematyke.

Offline JohnDee

« Odpowiedź #20 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:20:29 »
Ja np. nigdy nie mogłem się przekonać do komiksów, których bohaterami antropomorficzne zwierzęta. Wiem, że sporo ciekawych historii mi przez to ucieka, ale cóż, takie moje dziwactwo.

Tez tak mam. Mam blacksada i na tym zamknalem ten temat :)

Offline holcman

« Odpowiedź #21 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:20:34 »
Tak, komiksy Rebelki sa dla mnie komiksami polskimi. Masz strasznie duzy problem z przyjeciem do siebie, ze ktos moze myslec inaczej :)

To nie jest kwestia myślenia inaczej, tylko faktów :-)
Komiksy rysowane przez Rebelkę dla Boom!Studios miały amerykańskich scenarzystów i amerykańskich redaktorów, którzy podczas ich powstawania myśleli o tym, czy jest to produkt na amerykański rynek, czyli dla amerykańskich czytelników. I pod takiego czytelnika zgłaszali uwagi, robili zmiany.

Podobnie było z „Thorgalem” tylko zmień amerykański na frankofoński.

Rosiński i Rebelka to polscy rysownicy, ale te komiksy nie są polskie :-)

Offline JohnDee

« Odpowiedź #22 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:23:29 »
A wspomniana Mockingbird Niemczyk? Polski czy nie?

Komiksy Jima Lee są amerykańskie czy też nie?

Ustawiłeś pewne zasady i spoko że się ich trzymasz, ale czy w każdym przypadku czy tylko wtedy kiedy jest ci wygodnie?

I weź pod uwagę, że osoba które zaczyna swoją przygodę z komiksami twoimi wpisami będzie wprowadzona w błąd. Możesz mieć swoje zdanie, tylko czy jest ono właściwe?

Zacytuje siebie z innego watku:
Jedna z najwazniejszych zasad w moim zyciu jest mozliwosc lamania zasad, ktore same sobie stworzylem.

Offline michał81

« Odpowiedź #23 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:28:14 »
Zacytuje siebie z innego watku:
Jedna z najwazniejszych zasad w moim zyciu jest mozliwosc lamania zasad, ktore same sobie stworzylem.
ok, rozumiem nie masz zasad, ale chciałbym poznać odpowiedzi na pytania jakie ci zdałem

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #24 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:40:09 »
Ktorego autorem jest Masahiko Sakai, urodzony w Kioto. To ze przeprowadzil sie do Stanow i zmienil imie na Stan nie zmienia faktu ze jest Japonczykiem tworzacym komiks rozgrywający się w dawnej Japonii.
Czyli jest to nolens volens komiks japonski :)

Thorgala rysował Rosiński urodzony na terenach zajmowanych przez Rzeszę Niemiecką, który na pewnym etapie życia przeprowadził się do Belgii, a potem do Szwajcarii. Scenariusz napisał Van Hamme urodzony w Belgii. Komiks opowiada o protoplastach narodów nordyckich, tworzony był w języku francuskim i we Francji po raz pierwszy został wydany w formie albumowej. I dlatego jest komiksem polskim. ;)

Spoiler: PokażUkryj
Tak tylko się droczę. Sam nie wiem czemu, ale zawsze podświadomie uważałem Thorgala za polski komiks i tak mi zostało do dziś. Ale wiem, że robię źle. :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Listopad 2025, 12:41:46 wysłana przez Deepdelver »

Offline JohnDee

« Odpowiedź #25 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:43:01 »
ok, rozumiem nie masz zasad, ale chciałbym poznać odpowiedzi na pytania jakie ci zdałem

Moje zycie sklada sie z niezliczonej ilosci mniejszych i wiekszych zasad :)
Juz Ci odpowiedzialem - komiks narysowany przez Rebelke to komiks polski (moze byc w koprodukcji), przez Rosińskiego - komiks polski. Tak jak Polon i Rad to polskie pierwiastki wynalezione przez Polke, De revolutionibus orbium coelestium to polskie dzielo, podobnie jak np Etiuda Rewolucyjna tez jest dzielem polskim. I tak moglbym dlugo jeszcze wymieniac.

Offline JohnDee

« Odpowiedź #26 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:45:01 »
Thorgala rysował Rosiński urodzony na terenach zajmowanych przez Rzeszę Niemiecką, który na pewnym etapie życia przeprowadził się do Belgii, a potem do Szwajcarii. Scenariusz napisał Van Hamme urodzony w Belgii. Komiks opowiada o protoplastach narodów nordyckich, tworzony był w języku francuskim i we Francji po raz pierwszy został wydany w formie albumowej. I dlatego jest komiksem polskim. ;)

Spoiler: PokażUkryj
Tak tylko się droczę. Sam nie wiem czemu, ale zawsze podświadomie uważałem Thorgala za polski komiks i tak mi zostało do dziś. Ale wiem, że robię źle. :)

U mnie z ta tylko roznica, ze nie interesuje mnie czy robie zle. Wystarczy ze tak uwazam, przyjalem taki punkt widzenia. Niech inni uwazaja inaczej - szanuje to :)

Online parsom

« Odpowiedź #27 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:53:46 »
Niezły troling się tu odstawia.

Offline JohnDee

« Odpowiedź #28 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 12:54:57 »
Niezły troling się tu odstawia.

Que?

Offline Necr09

« Odpowiedź #29 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 13:05:23 »
(...)Tak jak Polon i Rad to polskie pierwiastki wynalezione przez Polke(...)

Odkryte*
FGO: 758,469,198