Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 388104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Enceladus

Odp: Hachette
« Odpowiedź #1605 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 20:39:07 »
Zamierzałem zakupić Thorgale od Egmontu, ale jednak wolę trochę dołożyć i mieć od Hachette. Większy format jednak u mnie przeważył (dostępność także jest ważna).

Mam pytanie do tych co posiadają wcześniejsze Thorgale od Hachette - jak tłumaczenia i jakieś wpadki?

ps. Jednak liczę, że jeśli były jakieś błędy w tłumaczeniu i wpadki to teraz będą poprawione - zobaczymy jak to będzie finalnie.
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Online xanar

« Odpowiedź #1606 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 20:59:28 »
@Up
Same.
Oczywiście wydania Egmontu są tańsze. Ale nie mają ani dodatkòw, ani grafik, ani plakatu, ani srebrzeń, ani panoramy. Nie mają też pasującego graficznie do nich wydania Szninkiela. Dla osòb ktòre nie mają Thorgali a chcą je zbierać, to mogą być argumenty przechylające szalę.
No, ale jak Egmont ma drożej, powiększony format, dodatki, obwolutę itd. no to już źle jest  ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline eridraven

« Odpowiedź #1607 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 22:41:18 »
Zamierzałem zakupić Thorgale od Egmontu, ale jednak wolę trochę dołożyć i mieć od Hachette. Większy format jednak u mnie przeważył (dostępność także jest ważna).

Mam pytanie do tych co posiadają wcześniejsze Thorgale od Hachette - jak tłumaczenia i jakieś wpadki?

ps. Jednak liczę, że jeśli były jakieś błędy w tłumaczeniu i wpadki to teraz będą poprawione - zobaczymy jak to będzie finalnie.

Tłumaczenie jest to samo.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Online xanar

« Odpowiedź #1608 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 23:05:17 »
I ten większy format też wiele większy nie jest.

Offline plast

« Odpowiedź #1609 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 01:18:56 »
Thorgala mam na miękko, na twardo, stare wydania, nowe, a nawet te czarno-białe od Marszanda, a co. I tego od Haszeta też nabędę, przynajmniej do 16 tomu, bo 1-16 to must have w każdej wersji. Tylko oni nie chcą moich pieniędzy póki co, do lubuskiego jeździć nie będę ;)

Offline Liarus

« Odpowiedź #1610 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 07:06:36 »
Też bym chyba w to wszedł. Nigdy nie czytałem a ostatnio jak patrzyłem to nie wszystkie początkowenumery wydanie Egmonta są dostępne

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1611 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 07:33:38 »
Egmont dodrukowuje Thorgale.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Online xanar

« Odpowiedź #1612 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 09:05:43 »
Też bym chyba w to wszedł. Nigdy nie czytałem a ostatnio jak patrzyłem to nie wszystkie początkowenumery wydanie Egmonta są dostępne
Mozę nie ma bo nie chcą blokować kolekcji, TK już nie ma, także to ma sens  :)

Offline 79ers

« Odpowiedź #1613 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 10:09:45 »
Bez TK u steru to byćmoże doczekam dodruków Thorgala na miękko  ;D ;D ;D

Offline misiokles

« Odpowiedź #1614 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 11:07:12 »
Well, Francuzi nie wydają Thorgala na miękko, więc to raczej TK wywalczył taką opcję, żeby w ogóle była. Jeśli już to bez TK i to przyblokują;)

Offline Liarus

« Odpowiedź #1615 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 16:15:07 »
Na miękko to w ogóle byłoby super gdzieś dostać.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1616 dnia: So, 30 Wrzesień 2023, 12:14:04 »
Gdyby ktoś się zastanawiał, jak wygląda test "Kultowych traktorów" to zapraszam do wpisu: http://comixxy.com/2023/09/30/kultowe-traktory-test-nowej-kolekcji-modeli-od-hachette/
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1617 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 14:40:42 »
Kontynuując wątek z tematu o Marvel Zombies:

Padają w tej dyskusji stwierdzenia, których nigdy wcześniej nie widziałem.
Czyli Hachette chciało kontynuować WKKM, ale Panini się nie zgodziło. Nie wiemy czemu, ale się nie zgodziło.
Ale zgodziło się na start SBM a teraz na Origins.
A bierzecie pod uwagę, że może w Panini mają jakiś swój kalkulator albo własne statystyki i zwyczajnie wychodzi im, że szkoda czasu na wydanie zgody na tasiemca, który będzie mieć 200 albo więcej tomów i lepiej wrzucić na rynek coś nowego?
Albo, że mają dobrą współpracę z Egmontem i Muchą (od czasu do czasu) i te kolekcje schodzą na dalszy plan.
Nie wiem, głośno myślę, bo nigdy nikt z Hachette na to forum nie wbił i się na ten temat nie wypowiedział, nie było też żadnych komunikatów w mediach na ten temat, dane o sprzedaży itd.
Kiedy ja pytałem Hachette o Spider-Mana, to odpisali, że w sumie podjęli decyzję, że nie i nie planują już do tej serii wracać - bez żadnych konkretów. Wiadomo, mogłem trafić do niewłaściwej osoby - w końcu Hachette to nie tylko komiksy...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1618 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 15:15:55 »
Pisałem o tym w 2019 roku bo napisałem do Hachette Polska i mi pani redaktor odpisała. Niestety polska WKKM nie dostała przedłużenia licencji i skończyła się wcześniej niż brytyjska i niemiecka.

https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/wielka-kolekcja-komiksow-marvela/msg7867/#msg7867

SBM ruszyła u nas od razu bez testu (testowali tylko w Czechach) w 2017 roku. To były inne czasy. Marvel Egmontu nie był jeszcze aż tak rozbudowany. Poza tym SBM miała duży rozstrzał czasowy i nie kolidowała tak bardzo z innymi wydawnictwami.

https://forum.gildia.pl/index.php/topic,35760.msg1381650.html#msg1381650

Origins wystartowała, bo Egmont staroci nie rusza. Woli trzymać się komiksów bardziej współczesnych. No to Hachette to zagospodarowało.

Offline ClaudiaFJ

« Odpowiedź #1619 dnia: Wt, 17 Październik 2023, 00:03:48 »
Może, gdybym nie miał Vesperowych wydań, to bym wziął, a tak odpuszczam.
Vesper nie ma tych wszystkich tytułów, które są w Hachette i to w jednym tomie jest po kilka opowiadań, których nie kupisz normalnie.

Hej,
Siedzę właśnie nad tą kolekcją. Mam aktualnie pięć tomów i wykupiłam prenumeratę, bo gdy tylko ujrzałam tytuł "Kolekcja klasyki horroru i fantasy" to prawie umarłam ze szczęścia. Posiadam z Hachette calutkiego Dickensa.
Aktualnie jestem w trakcie czytania "Frankenstein" i załamka. Literówek mnóstwo, ale również mam wrażenie, że tekst jest nielogiczny, bo nie raz nie rozumiem sensu. Ale to można uznać, że jam za głupia. Jednak błędy językowe są już poważne np. strona 74, rozdział 8 "wybiegłem SIĘ z sądu w agonii" :( Kurde to jest trzeci tom kolekcji. Kolekcja była reklamowana pięcioma pierwszymi tomami. Książki były rozsyłane do testerów a oni nic nie sprawdzili - pomacali, pooglądali i wrzucili zdjęcia dwóch stron porównawczo Vesper i Hachette. Dziś się bardzo zastanawiałam czy nie zrezygnować z prenumeraty, ale po długim myśleniu, analizowaniu, porównywaniu zdecydowałam, że jeszcze się wstrzymam. "Frankensteina" zamówiłam z wydawnictwa Vesper i mam zamiar to przeczytać, nie jak testerzy "pooglądać", ponieważ dalej na stronie 74 mamy zdanie "Wszyscy sędziowie wolą, aby cierpiało dziesięciu winnych, niż by wymknął im się jeden winny". Jeżeli macie wydanie z Vespera to skróćcie moje męki i napiszcie mi ten akapit zaczynający się od "Kuzynko - ", bo wg mnie coś tu jest grubo nie tak, a tłumaczyła na kolanie Olga Szarek-Ratkowska.

Jednak w końcu uznałam, że Hachette ma pewną przewagę - publikuje naprawdę wszystko co znajdzie, w tym rzeczy niedostępne na polskim rynku. I tak np. po jednym tytułem dostajemy kilka opowiadań danego autora. Szkoda, że książka wtedy nie jest nazwana "Opowiadania" czy coś tylko na przykład "Doktor Jekyll i Pan Hyde" a w tomie mamy dodatkowo "Olalla", "Markheim", "Pawilon wśród wydm" i tak prawie w każdym tomie upchane jest jak najwięcej i to się chwali!

Ja również pisałam do wydawnictwa z pytaniem o tłumaczenia. i dostałam odpowiedź, że tłumaczenia będą w większości nowe!

Ponieważ radośnie wyprzedałam wszystkie książki z innych wydawnictw na rzecz Hachette to nie mam z czym porównać oprócz jednego "Zaginiony świat" Conan Doyla. Ja mam z wydawnictwa młodzieżowego i jest napisana współczesnym językiem, a z wydawnictwa Hachette już takim godnym Conan Doyle'a - dlatego też ucieszona i pozytywnie nastawiona wyczekuję kolejnych tomów. Ale ten Frankenstein mnie załamał :/ Mam nadzieję, że tak to nie będzie wyglądać. Szkoda, że muszę mieć drugie wydanie z innego wydawnictwa, bo liczyłam na ograniczenie książek.

Więc cóż, zamówiłam dzisiaj z Vesper "Frankensteina" i "Doktora Jekyll i Pan Hyde" i zobaczę.
Pocieszam się, że nie w każdym tomie będą literówki i błędy językowe, bo zawsze jest inny tłumacz. Korekty chyba brak, bo nic o tym nie wspominają dane w książce.

« Ostatnia zmiana: Wt, 17 Październik 2023, 00:12:43 wysłana przez ClaudiaFJ »