Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 388116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline James88

Odp: Hachette
« Odpowiedź #1545 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 15:36:05 »
Wszyscy tylko o Thorgalu a tu Hachette jeszcze taką pozycję testuje:

I to jest hit!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1546 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 15:39:32 »
@UP
True. Te parę lat temu leciała Kolekcja DeAgostini z autobusami w skali 1:40. Jeden model w każdym numerze. Kupiłem prawie wszystkie polskie albo jeżdżące w PRLu (Chausson, Fiat, Skoda) numery. Taka Kolekcja z traktorami będzie fajna jeśli test się przebije. Jedynym problemem byłaby cena. Bo po 70 zł okładkowego za numer to drogo wychodzi.

A po 2016 roku na kolejne wydanie Szninkiela, tym razem w integralu, w ludzkiej cenie czekaliśmy 4.5 roku.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1547 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 16:13:14 »
Oczywiście można powiedzieć, że to się nie sprzeda, bo Thorgal już jest i wszyscy mają. Ale to samo mówiliście w 2014 roku jak była pierwsza edycja.
Acha czyli jak Hachette dubluje to jest pierwsze edycja itd ale inny wydawca to zło 😅
A kończąc te podsmiechujki...
No to Hachette spłynęło w twarz posiadacza Thorgala. Nie dość że wydadzą to samo raz jeszcze to zapewne powiększyli format, zmienili kolor i panoramę by posiadacze poprzedniej nie mogli uzupełnić tylko brakujących numerów. Chamskie Żerowanie 😤

Offline Klima

« Odpowiedź #1548 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 16:29:54 »
Egmont powinnien sabotować tą kolekcje Thorgala wypuszczając integrale :D

Offline kknd2

« Odpowiedź #1549 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 18:40:25 »
W lubelskim też jest dostępny, w sieci Świat prasy

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1550 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 18:44:50 »
@UP
Duh. Zawsze był. Lubelskie to najlepsze województwo w Polsce. Wszystkie testy Hachette tam są. Warszawiacy muszą czekać.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1551 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 19:16:00 »
Egmont powinnien sabotować tą kolekcje Thorgala wypuszczając integrale :D

Albo niech wypuszcza własne modele traktorów i zablokuje kolekcję.

Online Kadet

« Odpowiedź #1552 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 19:42:16 »
Zacznę od tego, że nie jestem negatywnie nastawiony do samej idei kolekcji. Niech sobie będą - ani nie mam ochoty ich wychwalać pod niebiosa, ani mieszać z błotem. Premiera WKKM z pewnością przyczyniła się do ożywienia rynku komiksowego, choć bez wątpienia nie była jedynym czynnikiem, który je wywołał. Z WKKM kupowałem trochę tomów, mam kilka z WKKDC, potem - już śladowo, po części dlatego, że zaczęło wychodzić dużo bardziej interesujących rzeczy, na które wolałem przeznaczyć pieniądze, po części - bo ogólnie rzecz biorąc potem poziom przygotowania edytorskiego w kolekcjach spadł, a to ma dla mnie duże znaczenie.

Mam dużo tomów kolekcji SW, ale tu DeAgostini zdecydowanie się nie popisało z jakością wydania i istnienie tego zbioru nie jest argumentem na rzecz kolekcji... Pojedyncze tomy kolekcji BiZ, które kupiłem, mają tłumaczenie dobre pod względem technicznym, ale uwierał mnie trochę brak dopasowania nazewnictwa i terminologii do wcześniej przyjętych przez innych wydawców praktyk.

Niemniej.

Cytat: Popiel w Dzisiaj o 10:27:14

To tylko pokazuje, że (...)nie jest nastawione na  promowanie komiksu, zapoznawanie z tym medium szerszej publiczności itp. Nakierowane są tylko i wyłącznie na jechanie po linii najmniejszego oporu, drenowanie kieszeni, wydawanie rzeczy, które się sprzedadzą, tani sentymentalizm i przyciągnięcie naiwniaków.

Wstaw tam słowo "Egmont" i też będzie pasować. Wydają nam teraz Batmana, Spider-Mana i Punishera właśnie jadąc na sentymentaliźmie do TM Semic. Przecież te właśnie słowa TK powiedział na WTK 2022. Ale jasne - lepiej skoczyć na Hachette bo znowu śmie konkurować z Egmontem.

Myślę, Bazyliszku, że wykazujesz się złą wolą bądź ignorujesz działania Egmontu, które są zdecydowanie bardziej długofalowe niż praktyka Hachette. Oczywiście, Egmont można krytykować, kiedy na to zasłuży, ale jakoś nie zauważyłem, żeby Hachette organizowało konkursy dla polskich twórców komiksu dziecięcego, planowo wspierało ten segment, dbało o popularyzację komiksów wśród młodszych czytelników i starało się wychować sobie odbiorców i fanów komiksu na przyszłość. Egmont nie zamknął się tylko w getcie Semikowców i nie żeruje wyłącznie na nostalgii, ale wprowadza wiele nowych serii, które sprzedają się czasem lepiej niż supergieroje... Tylko trzeba zwrócić na nie uwagę. Ja wielu z tych tytułów dla młodszych nie czytam, wiele to nie moja bajka, ale doceniam wysiłek i różnorodność tych komiksów.

Kompletne wydanie Transformers albo cały SSo Conan publikowany przez ponad 20 lat jest bełkotem wyjętym z kontekstu? Cykl komiksów Legend Star Wars od De Agostini też??

Jeśli dobrze pamiętam, nie kupowałeś kolekcji SW. Ja kupowałem i mogę zaświadczyć - to nie jest dobre wydanie. Tam są urwane serie, kiepska jakość grafik, dziwny podział tomów i inne historie. I niestety prawdopodobnie przyblokowała na czas nieokreślony lepsze wydanie z Marvelowskich Epików.

A po 2016 roku na kolejne wydanie Szninkiela, tym razem w integralu, w ludzkiej cenie czekaliśmy 4.5 roku.

Gdyby wydali to zaraz po Hachette, mówiłbyś, że dublują i że to niepotrzebne marnowanie mocy przerobowych - tak jak teraz z tytułami, które Egmont powtarza z kolekcji. Odczekali parę lat i dopiero wydali - też niedobrze. To która opcja jest dobra?

Między kwietniem a grudniem 2018 roku było masę czasu na przejście całego cyklu wydawniczego Rękawicy Nieskończoności , która wtedy pojawiła się na Wikipedi w brytyjskiej liście tytułów WKKM. To nie było 5 minut.

Ech. A wiesz, ile przeciętnie trwa cykl wydawniczy? Mnie się osobiście wydaje, że osiem miesięcy w tym temacie to raczej nie jest "masa czasu". Poza tym jeśli Egmont miał "masę czasu" na to wydanie, to jak określić to, ile czasu miało Hachette na uzupełnienie Thorgala w swojej kolekcji?

Przepraszam, ale czasem po prostu odczuwam potrzebę fact-checkingu :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1553 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 19:52:58 »
Hmmm... Nie mam poprzedniego wydania, więc to jak ruszy pewnie wezmę 🤣

Offline kknd2

« Odpowiedź #1554 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 20:08:30 »
Porównując Thorgala z poprzedniej kolekcji Hachette (czerwono-czarne) do obecnego testu (niebiesko-czarne)
+ większy format
+ papier matowy
+ srebrna, tłoczona obwoluta wokół oryginalnej okładki
+ nowa panorama
+ nowa grafika - reprodukcja z okładki tomu "Aniel"
+ książeczka z opisem kolekcji

- dokładnie te same 8 dodatkowych stron dodatków
- ten sam plakat, w tym samym formacie

Z poprzedniej kolekcji mam tylko tomy 1-4,9,10,16-18, resztę z Orbity i z Egmontu w miękkich okładkach
Zobaczę cenę za 4 tom i jak będzie w Empiku z rabatem 15% to chyba się skuszę na pierwsze 20 numerów

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1555 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 20:45:56 »
@UP
Rzeczowe argumenty. Z poprzedniej Kolekcji sam mam tomy 1-4 i Szninkiela. Jeśli Empik Premium będzie działał, raczej skuszę się na zbieranie tego do Kah-Aniela, bo potem mam te numery od Egmontu. I oczywiście nowe wydanie Szninkiela.

R3wolw3rowi3c jeśli chodzi o kolekcje jesteś nawet lepszy ode mnie. :)

@Kadet
Niby Egmont nie tylko żeruje i ma inne inicjatywy i serie. Ale moim zdaniem tracą tylko czas grzebiąc się w bibliotece Semica, zamiast pójść naprzód, a do tego materiału wrócić później. Przez to NML i kolejne Spider-Many będą droższe bo inflacja. A można to było wydać już w 2018. I jeszcze to morze dubli po Kolekcjach i pozycje żeby blokować inne Kolekcje. Po co to? Wydaliby np. Serce Husha i byłoby ok, zamiast ponownie Złotego Wieku.

I powtórzę - ponowna Kolekcja Thorgala też mi się nie podoba. Wolałbym X-Men albo coś innego. Tylko różnica jest taka, że większości tomów Thorgala nie mam, bo zbierałem wtedy inne pozycje. A Upadek Beth Zarath to tak dobry tom, że głowa mała. Natomiast popłuczyny pokolekcyjne, i semicowe mam. Ile mozna wracać do 1 tomu Straczynskiego? Jednocześnie nie wydając komiksów z Thorem między końcem jego runu a Oblężeniem?

Nie kupowałem Kolekcji SW z dwóch powodów. Po pierwsze zawsze wolałem książki z tego Universum i chciałem przeczytać najpierw całe Expande, razem z tą częścią, która wyszła w kolekcji kioskowej. Do dziś mi się to nie udało. Po drugie - ciągnąłem wtedy na raz 4 kolekcje i nie miałem już środków na piątą. Mam tylko kilka początkowych klasycznych opowieści. Ale juz nie np. te komiksy o Darthcie Maulu, które podobno cieszyły się powodzeniem wśród fanów. Zatem może nie widziałem środka, ale byłbym zainteresowany tym razem, gdyby wróciła.

Szninkiel miał w Polsce 3 wydania do Kolekcji Thorgala. B&W Orbity na miękko w 1989 r. Potem w 2001 trzy tomowe na miękko w dużym formacie i w kolorze. I potem na twardo w integralu ale znowu B&W w 2010 i 2013. Czyli przez 26 lat Egmont nie dał rady ogarnąć integrala w kolorze i na twardo. Dlatego ciepło powitałem kolorowe wydanie Hachette. Mimo że było znowu trzy tomowe i w formacie zbliżonym do A4. Ale pamiętałem jak czytałem to w 2001 roku i komiks jest świetny. Jeśli nie było tego co bym chciał, to brałem co było. Stąd pretensje do Egmontu. Dobrze, że wreszcie w 2020 zrobił to co wszyscy chcieli. Ale jeśli za 3 lata wyjdzie kolejne, znowu inne wydanie Szninkiela, to też je kupię.

Masz dowód że cykl wydania Rękawicy Nieskończoności nie został zapoczątkowany w kwietniu 2018 roku, przez chęć blokady wydania w WKKM PL? Ja nie mam i jesli nie ma innych dowodów, to jest to moja hipoteza jak to mogło się odbyć. Bo wcześniej w Łodzi nic nie było o tym mówione. A potem jeszcze Hachette nie wydało Tajnych Wojen. W 8 miesięcy da się wydać i wydrukować komiks. Ale jeśli się zamknie Kolekcję i rozpuści pracowników, to jak dodać do niej później wychodzącego spin-offa?
« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Wrzesień 2023, 21:25:50 wysłana przez Bazyliszek »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1556 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 20:48:43 »
Ale dlaczego nie masz pretensji do Hachette, że nie wydała wcześniej Szninkla na twardo i w kolorze tylko do Egmontu, że w końcu to zrobił?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1557 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 20:56:55 »
Bo do 2012 roku Hachette Polska nie wydawała komiksów. A Egmont robił to od 1990 roku. I się tym chwalił, że jest dużym wydawnictwem i czego to on nie może i nie zrobi. I wydali już na miękko w 3 tomach w 2001 roku. Czyli mieli już tłumaczenie i materiały. Wystarczyło to zebrać ponownie do integrala i jest pożądane przez wszystkich wydanie. Ale nie - lepiej było dać B&W, choć kolor był bardziej oczekiwany.

Online xanar

« Odpowiedź #1558 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 20:58:06 »
Bazazyl, ale napisz, że tobie to Hachette to coś płaci za to co ty dla nich robisz ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Spiff

« Odpowiedź #1559 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 20:59:58 »
Hmmm... Nie mam poprzedniego wydania, więc to jak ruszy pewnie wezmę 🤣
mam poprzednią, ale dla zasady kupię dziesięć ulubionych albumów.
...
gdyby wydali z podrasowanymi kolorami i paskami brałbym całość ;)

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?