Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 388142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline celtic

Odp: Hachette
« Odpowiedź #1455 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 21:57:04 »
Przecież Sedeńko wydał:

https://esef.com.pl/pl/c/S-F/19/1/default/1/searchquery/burroughs/f_producer_470/1
No ale te okładki, ohyda. Widząc wcześniejsze Franka Frazetty w oryginalnym wydaniu, czy nawet w wydaniu Galaktyki Gutenberga, czy okładki Daniela Grzeszkiewicza do Wladcy umysłów z Marsa, to te obecne, mówiąc delikatnie, nie zachęcają do kupna
« Ostatnia zmiana: So, 29 Kwiecień 2023, 22:10:18 wysłana przez celtic »
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Kandor

« Odpowiedź #1456 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 22:13:39 »
Przecież Sedeńko wydał:

https://esef.com.pl/pl/c/S-F/19/1/default/1/searchquery/burroughs/f_producer_470/1
Celtic raczył napisać "nikt porządnie nie wydał" ;-) Nie, że nie wydał w ogóle :-)

Offline Kandor

« Odpowiedź #1457 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 22:23:15 »
No ale te okładki, ohyda. Widząc wcześniejsze Franka Frazetty w oryginalnym wydaniu, czy nawet w wydaniu Galaktyki Gutenberga, czy okładki Daniela Grzeszkiewicza do Wladcy umysłów z Marsa, to te obecne, mówiąc delikatnie, nie zachęcają do kupna
Kiedyś - może nawet z 6-7 lat temu - raczyłem zauważyć na jakimś forum, że jedna z planowanych książek z tego wydawnictwa zawiera 1:1 grafikę z gry "No man's sky" :-)  Napisałem niewinnie "o, wykupili prawa do tej grafikii?", ale oczywiście rozpętała się "gównoburza (ze strony forumowiczów, oczywiście z wydawnictwem nie powiązanych), że "jak ja śmiem insynuować, że oni łamią prawa autorskie, że to "s...two to w ogóle sugerować". Ja przecież tylko grzecznie zapytałem. Projekt okładki, oczywiście, znikł wkrótce, ale myślę że taki jest skutek jak na szybko próbuje się znaleźć "na internetach" jakąś randomową okładkę do książki SF. Nic się nie stało, ale taki mały niesmak pozostał. Niestety, zatrudnienie grafika też nie zawsze wiele daje, świadczy choćby o tym koszmarna wręcz jakość okładek do serii "Wehikuł czasu" Rebisu. Wspomniana seria jeno "tytułami/autorami stoi" bo zdecydowanie nie oprawą graficzną :-)
« Ostatnia zmiana: So, 29 Kwiecień 2023, 22:25:54 wysłana przez Kandor »

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1458 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 08:58:17 »
Ano ja też Sedeńce kiedyś zwróciłem uwagę przy prezentacji projektu jakiejś okładki, że grafik żywcem zerżnął pewne elementy z Bruce'a Penningtona. Te koszmarki z serii Burroughsa podobno mają nostalgicznie nawiązywać do wydań z początku lat 90 ale ja aż takiej padaki nie pamiętam. No ale gdyby nie Stalker Books to podejrzewam, że nikt by tego nie ruszył więc chwała im za to. Może ktoś porobi obwoluty tak jak to robią niektórzy przy tych kolekcjach marvelowskich.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1459 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 09:40:48 »
Pozostałe dwa zeszyty testowe kolekcji o Terminatorze we wpisie na blogu:

http://comixxy.com/2023/04/30/zloz-wlasnego-terminatora-3-i-4-testowy-zeszyt/
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline celtic

« Odpowiedź #1460 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 09:46:02 »
Ano ja też Sedeńce kiedyś zwróciłem uwagę przy prezentacji projektu jakiejś okładki, że grafik żywcem zerżnął pewne elementy z Bruce'a Penningtona. Te koszmarki z serii Burroughsa podobno mają nostalgicznie nawiązywać do wydań z początku lat 90 ale ja aż takiej padaki nie pamiętam. No ale gdyby nie Stalker Books to podejrzewam, że nikt by tego nie ruszył więc chwała im za to. Może ktoś porobi obwoluty tak jak to robią niektórzy przy tych kolekcjach marvelowskich.

Skoro wydawcę niszowego czasopisma stać było na okładki Grzeszkiewicza, to dziwi mnie że Sedeńko nie pokusił się o zaangażowanie tego artysty do pracy nad okładkami. W sumie fajny pomysł z obwolutami, do sag Mars i Wenus nie powinno być problemu z grafikami, Dynamite wydało masę komiksów z fajnymi okładkami, gorzej może być z Pellucidarem.
Trzy Cienie - 10/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1461 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 10:31:39 »
Skoro wydawcę niszowego czasopisma stać było na okładki Grzeszkiewicza, to dziwi mnie że Sedeńko nie pokusił się o zaangażowanie tego artysty do pracy nad okładkami.

Wydawcę niszowego czasopisma przestało być stać na wydawanie niszowego czasopisma po kilku numerach a Sedeńko wydaje już ponad 30 lat więc może w tym jest odpowiedź.

Offline celtic

« Odpowiedź #1462 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 11:55:06 »
Pewnie tak, trzeba pomyśleć o obwolutach
Trzy Cienie - 10/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Mertusor

« Odpowiedź #1463 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 16:29:37 »
Wprawdzie nowa kolekcja Hachette nie dotyczy komiksów, ale nigdzie nie ma o niej informacji, więc zakupiłem próbkę by opisać to na naszym forum.
W kioskach w Kielcach jest pierwszy tom kolekcji "Lokomotywa parowa BR 01".
Metalowa lokomotywa do składania w skali 1:22,5.
Wygląda na to, że to rzut testowy, skoro nie ma własnej strony ani żadni blogerzy o tym nie wspominają.

Na początku roku była tylko wspominka na forum modelarzy kolejowych, o wydaniu niemieckim tej kolekcji.

Żeby nie zaśmiecać tematu, dla zainteresowanych więcej w spoilerze:
Spoiler: PokażUkryj

Forum modelarzy:
https://forum.modelarstwo.info/threads/model-lokomotywy-do-sk%C5%82adania.57686/
Strona niemieckiej kolekcji:
https://www.hachette.de/Model-Maker/Baureihe-01/

Jak się komuś nie chce wchodzić na powyższe strony, to zacytuję:
"będzie 120 numerów z częściami do budowy lokomotywy RC i 30 numerów z dioramą stacji."

Pod plastikowym pudełkiem z częściami są strzępki żółtego papieru.
Zgaduję, że z kartonika kolekcji z innego kraju.
W pierwszym numerze fragment kotła, klapka przednia, śrubokręt i inne drobiazgi.

Lokomotywa ma kręcić kółkami i jeździć (jak ktoś dokupi torów), świecić światłami, puszczać parę, wydawać dźwięki a z okna maszynisty wygląda kamera, z której obraz ogląda się na pilocie sterującym.
Cały pojazd ma mieć ponad metr długości.
Jestem pod wrażeniem, fajna sprawa, szkoda że nie mam w domu miejsca na takie cudo. :-)

Przy okazji: zna ktoś stronę gdzie by były pokazane poskładane te wszystkie różne modele z kolekcji?
Różne dinozaury, Titaniki, Bismarki, czołgi, samochody i nie pamiętam nawet dokładnie co. :-)

Zdjęcia i wybrane skany z ulotek:
Spoiler: PokażUkryj

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1464 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 22:10:17 »
To kupujesz 4 numery rzutu testowego i co zlozysz sobie tylko jedno kolo i nara jak nie przedluza normalnie?

Online Castiglione

« Odpowiedź #1465 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 23:00:03 »
A co dopiero jakby została brutalnie przerwana xD

Offline Kandor

« Odpowiedź #1466 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 13:37:38 »
Napisałem do Hachette w sprawie kolekcji "Mistrzowie Hororu i Fantastyki" (rzut testowy był na wiosnę). Otrzymałem przed chwilą taką oto odpowiedź:
 "Wydawca na dzień dzisiejszy wstrzymał wydawanie kolekcji, gdyż chce dokonać pewnych zmian w układzie kolekcji oraz sposobie dystrybucji. Wprowadzenie tych zmian wymaga jednak czasu, dlatego też jesteśmy zmuszeni wstrzymać wydawanie kolekcji. Po zmianach mamy zamiar ją wznowić i mamy nadzieję, że gdy powrócimy do wydawania kolejnych tomów, odnajdziemy Państwa w gronie naszych Czytelników.".

Trochę dziwne sformułowania, prawda? W końcu po teście niejako każda kolekcja jest "wstrzymana". Może jednak faktycznie jest DOKŁADNIE tak jak napisali, szkoda czasu na domniemywania :-) W każdym razie jest szansa że ruszą z nią w przyszłości, nie doszukiwałbym się tutaj mocnego "nie", a raczej dość silnego "być może" :-)
Dodam jeszcze że na początku są w kolekcji publikowane dość znane u nas teksty, ale później robi się ciekawie, będą nawet premiery na polskim rynku (nigdzie się nie doszukałem polskiego wydania "The Last Man" Mary Shelley).
« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Lipiec 2023, 13:41:46 wysłana przez Kandor »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1467 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 13:43:31 »
Zawsze tak mówią po rzucie testowym. Co jest jednocześnie zabawne i trochę żenujące, bo próbują udawać, że rzut testowy nie był żadnym rzutem testowym (tak też jest zresztą przedstawiany na początku, nie ma nigdzie informacji, że chwilowo wyjdą tylko cztery tomy). Serio, ta firma to ewenement, który jakimś cudem funkcjonuje w aktualnych czasach, działając jak firmy w Stanach w latach 70 XX w. albo i wcześniej.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1468 dnia: Pn, 17 Lipiec 2023, 13:48:37 »
Faktycznie, zapomniałem że "rzut testowy" to nie jest nigdy sformułowanie używane przez Hachette, choć pojawia się zawsze w tytule niusa o jakiejś nowej kolekcji od nich, ale jednak nie pochodzi z ich materiałów promocyjnych :-)

Offline eridraven

« Odpowiedź #1469 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 14:44:10 »
16 sierpnia 2023 roku rusza jedna z testowanych przez Hachette kolekcji "Mistrzowie horroru i fantastyki" Oficjalna strona: https://mistrzowie-fantastyki.pl/

Dla przypomnienia wrażenia z pierwszego testowanego tomu:
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy