Autor Wątek: Elemental  (Przeczytany 201320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MałaKasia

Odp: Elemental
« Odpowiedź #780 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 14:55:51 »
Żaden błąd po stronie Elementala, ten tytuł za moment znowu będzie wszędzie dostępny; po prostu wyprzedał się pierwszy rzut, a księgarnie nie zdążyły domówić - to się zdarza :)

Będzie też dostępny na Białogard Comic Conie, bo już jest spakowany wraz z innymi :D

Offline Death

« Odpowiedź #781 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 15:17:24 »
Cokolwiek się powie o Wieżach Bois - Maury jeśli chodzi o dostępność, cenę, niski rabat, czy moim zdaniem dość słaby podział na trzytomowe integrale, zamiast normalnie wydać w trzech grubasach (1-5 i 6-10 główna seria i 11-16 poboczne), nie zmienia to faktu, że jest to jeden z najlepszych frankofonów w historii medium, więc...

Offline Brvk

« Odpowiedź #782 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 16:30:30 »
Ktoś mógłby porównać edycje? Wymieniłbym sobie, jeśli nowe wydanie ma lepiej położone kolory.

Offline Brvk

« Odpowiedź #783 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 13:52:26 »
Elemental na fejsie potwierdził wydanie 31 tomu Jeremiah - dobre info, zwłaszcza dla tych, którzy podejrzewali, że trzy wydane etui wróżą ucięcie serii.

Online amsterdream

« Odpowiedź #784 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 18:46:42 »
Mogliby przyspieszyć z tym Jeremiahem ::)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Lobo

« Odpowiedź #785 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 09:42:47 »
Przeczytałem 1 tom zbiorczy Wież Bois Maury
Szczerze powiedziawszy nie zachwycił mimo że lubię średniowieczne klimaty
Pytanie do tych co czytali całość, wzrośnie poziom w kolejnych tomach? Bo nie wiem czy odpuścić czy dać jeszcze szansę

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #786 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 09:46:58 »
Jak dla mnie to tu nie ma pola do wzrostu, bo pierwsze tomy to poziom na tyle wysoki, że nieco dalej kończy się już skala.
Batman returns
his books to the library

Offline Death

« Odpowiedź #787 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 11:06:03 »
Ten pierwszy zeszyt ma jeszcze takie trochę pstrokate kolory, jak pierwsze wydania Przygód Gala Asteriksa, gdyby ktoś chciał się do czegoś przyczepić, ale już Heloiza de Montgri, to mistrzostwo świata. Pamiętam, że jak Wydawnictwo Komiksowe wypuszczało pierwsze albumy w Polsce, to też niektórym się nie podobało. Dużo graczy, którzy twierdzą, że lubią średniowiecze, odbija się też od Kingdom Come: Deliverance i między innymi jego realistycznego systemu walki. Ja mam taką teorię, że te osoby tak naprawdę nie lubią średniowiecza i innych okresów historycznych tylko ich fałszywy obraz wykreowany przez hollywoodzkie filmy i skierowane do szerokiego grona gry video, gdzie naciskasz guzik i postać pokonuje ośmiu przeciwników piruetem, a w komiksie jest wartka akcja i fajny bohater. Więc jak wjeżdża Kingdom Come Deliverance w grach video, Siódma pieczęć i Małgorzata córka Łazarza w filmach, czy Wieże Bois-Maury w komiksach, to się odbijają. A to są arcydzieła gier, filmu i komiksu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 08 Sierpień 2025, 11:07:49 wysłana przez Death »

Offline Dracos

« Odpowiedź #788 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 11:46:43 »
Imo poziom jest ten sam, ale jak pisze bibliotekarz jest to poziom wysoki, z tym że faktycznie jest specyficzny tytuł bardzo "przyziemny" (za wyjątkiem jednego tomu) co również oznacza że nie każdemu podejdzie.

@Death dobra dobra w tym KCD później masz te power moves czy jak to się nazywało i tą realistyczną walkę szlag trafia  ;) (co imo jest dobre bo na dłuższą metę było to dość nużące szczególnie przy walkach 1vs2)

Offline Saruto

« Odpowiedź #789 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 23:53:11 »
Jakieś nowe wydanie widzę. Czytałem 2 tomy z poprzedniego wydania. Bardzo średni komiks. Widzę, że cena utrzymana na wysokim poziomie. Szkoda hajsu ;) Może jak do biblioteki trafi, to sobie wypożyczę.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #790 dnia: So, 23 Sierpień 2025, 20:01:35 »
Dystrybucja Elementala jest masakryczna. Czekałem aż Durango t.19 pojawi się w dyskontach i się pojawił tydzień temu. Po tygodniu od zamówienia taniaksiazka poinformowała mnie że próbowali przez ten tydzień ściągnąć ale się nie udało i zwracają kasę...

Offline 79ers

« Odpowiedź #791 dnia: So, 23 Sierpień 2025, 20:11:18 »
Zdarza się każdemu. Najnowszego Dylan Doga pojawiły się śladowe ilości, a następnie był dostępny wyłącznie na gildii.

Offline Archelon

« Odpowiedź #792 dnia: So, 23 Sierpień 2025, 22:03:30 »
Zdarza się każdemu. Najnowszego Dylan Doga pojawiły się śladowe ilości, a następnie był dostępny wyłącznie na gildii.

Ten najnowszy DD jest jednym z najlepszych wydanych w Polsce. Gore z pesymistycznym zakończeniem.
Prawdopodobnie dostępny był tylko pierwszy rzut.  W komiksie pojawia się informacja o Zbigniewie Beksińskim a powinna być o Zdzisławie. Zakładam że Tore wstrzymało dystrybucję.

Offline Konrad

« Odpowiedź #793 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 15:22:09 »
Elemental wyda w tym miesiącu Murdervale
https://www.bedetheque.com/serie-86816-BD-Murdervale.html
Przedstawiamy naszą festiwalową premierę, czyli "Murdervale" Vicente'a Cifuentesa!
Victor i Sara przechodzą ciężki okres. Stres związany z pracą prowadzi do kolejnych kłótni, więc para decyduje się na wakacje. Wsiadają zatem do samochodu i bez konkretnego planu jadą przed siebie, aż docierają do położonego na uboczu miasteczka. Legenda mówi, że nad miejscem tym ciąży klątwa wiedźmy. Victor zaczyna podejrzewać, że miasteczko nie jest do końca tym, czym się zdaje. Para powoli przestaje się martwić o to, czy ich związek przetrwa, bo w tym mrocznym miejscu będą musieli walczyć o przetrwanie w ogóle…
* * * * *
Nadnaturalny horror uderzający w najbardziej przejmujące nuty: utraty kontroli nad własnym życiem i potencjalnej straty najbliższych.
Komiks hiszpańskiego autora Vicente Cifuentesa został wydany w Stanach Zjednoczonych pod szyldem Dark Horse.
Polskie wydanie uzupełniono o galerię grafik autora oraz wielu zaprzyjaźnionych artystów takich jak: Rafa Sandoval, Javier Fernández czy Victor Santos.
Scenariusz i rysunki: Vicente Cifuentes
Tłumaczenie: Mikołaj Sobolewski
Wydawca: Elemental
Premiera: 29 września 2025
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
Liczba stron: 160
Format: 190x256 mm
ISBN: 978-83-972671-9-0
Wydanie: I
Cena okładkowa: 84 zł

Offline vision2001

« Odpowiedź #794 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 20:10:18 »
Elemental wyda w tym miesiącu Murdervale
https://www.bedetheque.com/serie-86816-BD-Murdervale.html
Jakbym miał dostęp wyłącznie do okładki, to przy cenie okładkowej nawet średnio by mi się chciało szukać czegoś więcej o tym komiksie, ale plansze robią robotę.

A okładka "zeszytowego" #2 to już w ogóle mega!