Autor Wątek: Elemental  (Przeczytany 201776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 79ers

Odp: Elemental
« Odpowiedź #600 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 19:36:32 »
Czyli integrale Thorgala to również bubel inwestycyjny, skoro Wendigo dzieje się w okolicach cyklu Qa  :'( :'(

Offline Archelon

« Odpowiedź #601 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 20:40:36 »
Dlaczego bubel? Naturalne, że niektóre serie są rozbudowywane. Jeśli kolejne części się sprzedają to powstają nowe albumy. Często umiejscowione między już znanymi. Nie widzę problemu z nabyciem Wendigo i posiadaniem intergali Thorgala. Z założenia integrale Thorgala miały przedstawić kunszt prac G. Rosińskiego. Wendingo to inni autorzy i włączenie ich do zbiorczych tomów mija się z celem. Prorokiem nie jest, nie wiem co będzie za dwadzieścia, trzydzieści lat. Można pofantazjować: 200 tomów przygód Thorgala wydanych w zbiorczych tomach :)

W przypadku nowego tomu Wież Bois-Maury, sensownie byłoby to wydać w pojedynczym tomie. HugoDumont napisał, że kontynuacji części 9 nie dostrzega. Prawdopodobnie jest to tom "orbitujący" wokół głównej serii. Moim skromnym zdaniem autor/wydawnictwo/ktoś inny stwierdził, że gdzieś trzeba go umiejscowić i padło między 9 i 10. Wizualnie (styl rysowania/malowania autora bardzo się zmienił) także by pasował aby wydać go w oddzielnym tomie. Odnośnie sytuacji Wież na polskim rynku. Zapewne spora grupa osób ma wydanie od Wydawnictwa Komiksowego i zadowoliłaby się nabyciem tylko nowej części. Z mego punktu widzenia, większość plusów przemawia za wydaniem tomu 16 oddzielnie. Oczywiści inni mogą uważać inaczej.

Z ciekawości sprawdziłem dostępność poprzedniego wydania Wież. Poza tomem pierwszym, pozostałe można do tej pory kupić. Mija 10 lat od debiutu serii na naszym rynku.
Obstawiam, że  Elemental wydając zbiorcze tomy liczy na nowych czytelników oraz na osoby, które mają starszą wersję i skuszą się na odsłonę w formie integrali.
Ciężko dogodzić czytelnikom. Sam potrafię pomarudzić.

Lubię wydawnictwo Elemetal. Oby sprzedaż była satysfakcjonująca.

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #602 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 20:41:56 »
https://www.bedetheque.com/BD-Tours-de-Bois-Maury-HS-L-Homme-a-la-hache-431384.html

W dolnej części strony są trzy rodzaje wydania nowego tomu Wież Bois Maury.
Na prawo od okładek jest informacja o wydaniu a w niej umiejscowienie historii między 9 i 10 tomem
Dziękuję za informację.  Jestem w szoku ...

Offline martin685

« Odpowiedź #603 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 20:48:51 »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #604 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 23:07:46 »
nie podoba mi się że jest coraz więcej integrali 3 tomowych, wolałbym wyższą cenę i 4 albo 5 tomów.

Offline Dracos

« Odpowiedź #605 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 07:09:11 »
Tak, też uważam że to zły trend. Zamiast mieć zbiorcze wydania to dostajemy coś pośrodku. Chociaż i tak negatywnym bohaterem w tego typu wydaniach jest Scream z tymi swoimi podwójnymi albumami.

Offline Takesh

« Odpowiedź #606 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 08:32:06 »
Ja nie będę dublował serii, ani nie będę jej wymieniał. Dlatego jestem za wydaniem 16 osobno. Pytanie jakie pole manewru na wydawca. Pamiętajmy, że lucencje mają różne obwarowania...

Co do podwójnych od Krzykaczy, to akurat taki np. Metabaron dobrze, że jest w podwójnych. Mniej więcej są to dyptyki. Całość się łączy, ale czekalibyśmy lata jakby nie podwójne. W tym przypadku dobra decyzja.

Offline Klint

« Odpowiedź #607 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 09:40:02 »

Jeżeli ma to być tak jak na FB podaje wydawca 3-3-4-3-3 to bardzo złe podejście.
Zakładam że Wieże w formacie 3-3-4 a cykl drugi 3-3 i do niego zostanie dodany 16 album.
Jeżeli to się potwierdzi to ja podziękuję.

Offline Leyek

« Odpowiedź #608 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 11:38:23 »
Wydaliby 5-5-6 to mieliby szansę na większą sprzedaż.
Sam mam stare wydanie i wymianę na 3 tomy może bym rozważył, na 5 tomów nie ma szans.
Nie sądzę, żeby cena za tom z 3 albumami była niższa niż 99 zł, więc robi się droga impreza.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #609 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 13:19:08 »
Ludzie tego nie kupowali, bo w obu seriach brakowało pierwszych tomów. Zamiast je dodrukować wydają zbiorcze. Dla kogoś kto nie ma - dobra opcja, bo to jeden z najlepszych komiksów historycznych. Ja natomiast nie będę kupował drugi raz tego samego, tym razem pewnie za jakąś czterokrotność pierwotnej ceny.
Batman returns
his books to the library

Offline amsterdream

« Odpowiedź #610 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 13:47:40 »
Mi brakuje tylko Babette. Mam nadzieję, że po wydaniu tomów zbiorczych pojawią się pojedyncze tomy w dużych ilościach na portalach aukcyjnych.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline donT

« Odpowiedź #611 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 15:02:37 »
Mi brakuje tylko Babette. Mam nadzieję, że po wydaniu tomów zbiorczych pojawią się pojedyncze tomy w dużych ilościach na portalach aukcyjnych.

Na 100% beda. Zawsze tak jest.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline starcek

« Odpowiedź #612 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 15:28:07 »
Już jest wysyp Tintina, będą i Wieże.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Death

« Odpowiedź #613 dnia: Śr, 25 Październik 2023, 10:43:55 »
Jakkolwiek to będzie wydane, jedno się nie zmieni. To znakomity komiks i jeśli ktoś Wież nie czytał, to koniecznie powinien spróbować.

Offline vision2001

« Odpowiedź #614 dnia: Pt, 10 Listopad 2023, 09:48:47 »
Mimo że dopiero za tydzień ma wyjść z drukarni 26. tom "Jeremiaha" to nie czekając na jego premierę dajemy znać, że zaczęliśmy już składać kolejny, 27. tom serii! Będziemy robić wszystko by zdążyć na listopadowe terminy w drukarniach, czyli byście mieli szansę na sprawienie sobie grudniowego prezentu 😉

Cały czas trwa również praca nad składem "Niesamowitej Historii Medycyny", którą także chcielibyśmy wydać jeszcze w tym roku.

Jako ilustrację do posta wrzucamy oryginalną okładkę 27. "Jeremiaha".