Autor Wątek: Elemental  (Przeczytany 201545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Elemental
« Odpowiedź #555 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 12:10:17 »
Ongrys to się akurat męczy z każdym tematem. Ale podzielam wątpliwości. Za 5-10 lat byłby sens.
Brakuje 1,5 roku od ukazania się ostatniego tomu Wież Bois-Maury (był wydany w styczniu 2015) aby było 10 lat. To jest naprawdę spory kawał czasu. 

Offline Dracos

« Odpowiedź #556 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 12:21:57 »
Wydaje mi się że Sędzia miał na myśli 5-10 lat od dziś.

Offline Brvk

« Odpowiedź #557 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 12:46:08 »
Odnośnie do tych przesunięć kolorów w wydaniu Komiksowego dodam, że poszczególne egzemplarze różniły się od siebie - kolejne tomy kupowałem na premierę w księgarni stacjonarnej i pamiętam, że wybierałem spośród dostępnych najmniej przesunięty.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #558 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 12:48:17 »
ile będzie takich osób, które kupią kolejne wydanie tylko dlatego że to Integral... Death i kto jeszcze:)

I ja jeszcze ;). Nie mam starego wydania.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Szekak

« Odpowiedź #559 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 12:50:29 »
Ja też, ja też... Co zbiorcze to zbiorcze.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Brvk

« Odpowiedź #560 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 12:54:21 »
Kto nie zna, niech kupuje koniecznie - to najlepszy komiks osadzony w średniowieczu i jedna z lepszych serii wypuszczonych na naszym rynku w ogóle*.

*Oczywiście moim zdaniem, chociaż statusu klasyka nikt serii nie odmówi. Jeden tom był z elementami nie realistycznymi i ten podobał mi się mniej, no i kontynuacja od 11 części nie jest już tak dobra.

Offline Koora

« Odpowiedź #561 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 13:08:41 »
Ja też się cieszę, bo nie mam :)

Offline indyk1983

« Odpowiedź #562 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 13:42:51 »
W integralu więc można brać :), na to czekałem.

Offline marcing

« Odpowiedź #563 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 13:52:37 »
Miałem, przeczytałem, sprzedałem z braku miejsca na pojedyncze albumy w twardych oprawach i licząc na to, że kiedyś wyjdzie integral :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #564 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 13:53:50 »
Ja chętnie kupię. Już dawno miałem ochotę sprawdzić ten tytuł, ale pierwszy tom latał w strasznie zawyżonych cenach.

Offline Death

« Odpowiedź #565 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 13:54:23 »
ile będzie takich osób, które kupią kolejne wydanie tylko dlatego że to Integral... Death i kto jeszcze:)

podobny temat z Comanche i widzimy jak się Ongrys "męczy" z tematem
Oja, jak bardzo się mylisz. Ja lubię integrale, bo masz całość lub spory fragment od razu, nie trzeba czekać i płacisz mniej. Jeśli mam już jakiś komiks na półce, to wszelkie plusy integrala przestają mieć znaczenie.  Premierowo jestem za integralami, kolejne wydania czegoś co już mam mi zwisają, tak jak mam Trylogię Nikopola i Usagiego w pojedynczych.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #566 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 14:05:23 »
Ja akurat bym wymienił, bo integrale zajmują mniej miejsca na półkach, ale akurat całość wydanego w PL Bois-Maury czytałem, sprzedałem i nie czuję potrzeby posiadania/czytania ponownie. Komiks niezły, ale już go nie przeczytam drugi raz.

Offline Midar

« Odpowiedź #567 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 15:35:01 »
Nasycenie tym tytułem jest ogromne. Albumy były „wypychane” po 10 PLN, a były to albumy porządnie wydane w HC. Wiadomo, że ileś osób tego tytułu nie ma, albo chętnie wymieni na integrale. Ja osobiście wolę integrale, ale w tym przypadku pozostanę przy poprzednim wydaniu. Sytuacja podobna jak w Comanche, pierwsze wydanie można było kupić bardzo długo za bezcen, a było to wydanie w powiększonym formacie i na twardo. Jednak ze względu na dodatkowe epizody kupiłem pierwszy tom od Ongrysa i się wpakowałem. Niby solidne wydawnictwo, wydawało regularnie, a tu taka wtopa. Zadyszka lub paraliż w Ongrysie (poza zeszytami) prawie na wszystkich kontynuacjach, co gorsza jedyna informacja, że nie wiedzą, nie wiadomo, jak będzie to będzie.
W przypadku Elementala, jest to dla mnie jeszcze mniej pewne wydawnictwo. Jeremiah to masakra jeśli chodzi o częstotliwość, a są to cienkie i miękkie albumy. Alix Senator też czekamy bardzo długo, nie mówiąc o tym, że ilość tytułów w ciągu roku jest u nich znikoma. I nagle wchodzą w integrale (będzie przynajmniej trzy) tytułu, który będzie się raczej słabo sprzedawał, podobnie jak Comanche. Czarno to widzę. Lepiej by zrobili wydając tylko ten nowy tom, który się u nas nie ukazał.

Offline adamarluk

« Odpowiedź #568 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 15:50:22 »
Lepiej gdyby weszli w oneshoty Hermanna, tyle jest jeszcze do wydania…

Offline neo789

« Odpowiedź #569 dnia: Cz, 12 Październik 2023, 16:36:58 »
Akurat z Maurami to było tak że pierwsze tomy bardzo szybko nie były dostępne i pozostały na rynku tylko pozostałe części. Ponieważ było wiadome że wydawca nie dodrukuje brakujących tomów to pozostałe części można było rzeczywiści nabyć za grosze. Po co komu niepełna seria?

Dobrze że inni wydawcy wznawiają tytuły. Rynek od tamtego czasu bardzo mocno się rozwinął i wielu czytelników nie miało możliwości zapoznania się z tytułem.