Autor Wątek: Elemental  (Przeczytany 202023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radioblackmetal

Odp: Elemental
« Odpowiedź #510 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 17:06:38 »
Spider Jeruzalem został papieżem?

Nie.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline Brvk

« Odpowiedź #511 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 21:15:38 »
A o Jeremiahu coś gdzieś napomknięto? To już rok od poprzedniego tomu. Nie ma szczęścia ta wyśmienita seria.

Offline Konrad

« Odpowiedź #512 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 21:33:47 »
Słyszałem, że Birek nareszcie skończył tłumaczyć ostatni tom Luca Orienta (nie zdziwiłaby mnie premiera na MFKiG) to może teraz znajdzie czas na Jeremiaha

Offline Szekak

« Odpowiedź #513 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 22:50:40 »
Swietne info, troche mu sie zeszlo.
Piękno jest w oczach patrzącego.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 19:32:36 »
Jesteśmy w trakcie przygotowywania do druku polskiego wydania "Niezwykłej Historii Medycyny" (tytuł roboczy). Wstępnie planowaliśmy go wydać wcześniej, ale pojawiły się nowe materiały od oryginalnego wydawcy, aktualizujące stan wiedzy na 2022 rok, przez co premierę planujemy na Międzynarodowy Festiwal Komiksu W Łodzi.
Okładka jeszcze w wersji oryginalnej.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #515 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 08:48:29 »
Przygotowując polską edycję komiksu o Janie Pawle II wprowadziliśmy kosmetyczne zmiany względem oryginału, zamieniając kwadratowe dymki dialogów na okrągłe. Naszym celem było odróżnienia ich od opisowych narratora i przy okazji czytelniejszą lekturę kadrów, czasami zdominowanych przez tekst.
Zresztą sami porównajcie na przykładowej stronie z wydania oryginalnego (po lewej) i w naszej wersji (po prawej).
Komiks będzie miał premierę w pierwszej połowie września.

Sama zapowiedź tego komiksu wyglądała jak prima aprilis a pomysł, że wydawca ma prawo zmieniać kształ dymków to już w ogóle mocne wtf jak dla mnie.

Offline burberry

« Odpowiedź #516 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 08:56:05 »
Fakt jest taki, że zmienione dymki wyglądają lepiej.  :D

Offline Castiglione

« Odpowiedź #517 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 09:13:06 »
No wygląda lepiej.

Sama zapowiedź tego komiksu wyglądała jak prima aprilis a pomysł, że wydawca ma prawo zmieniać kształ dymków to już w ogóle mocne wtf jak dla mnie.
No ale raczej właściciel praw o tym wie, więc pewnie musiał się zgodzić.

Offline Takesh

« Odpowiedź #518 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 09:16:06 »
Niektórzy nawet lubią część stron przyciąć... ::)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #519 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 09:58:29 »
Fakt jest taki, że zmienione dymki wyglądają lepiej.  :D

Owszem. Gdyby kadry przerysować ten komiks wyglądałby jeszcze lepiej, ale ja bym nie chciał żeby wydawnictwa to robiły wydając dany komiks po raz pierwszy. Nawet za zgodą właściciela praw ;)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #520 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 10:04:09 »
No ale tutaj te dymki nie są częścią jakiegoś zamysłu artystycznego. Wg mnie duża przesada porównywać to do ingerencji w rysunki, bliżej temu do zmiany fontu.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #521 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 10:28:15 »
A według mnie to jednak jest część całościowego efektu artystycznego i nie powinno się tego zmieniać. Ale żeby zakończyć - zgadzam się, że lepiej to wygląda, choć uważam sam ten pomysł za co najmniej dziwny.

Online Martin Eden

« Odpowiedź #522 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 10:38:59 »
Czego to człowiek się dowiaduje: że można kształt dymków zmieniać. Wow.

Ale tutaj mi się podoba. Na pierwszym kadrze odsłonięto dzięki temu dodatkowy szczegół rysunku (u tej babki nad głową).
Zawsze się nad tym zastanawiałem, czytając unowocześnionego Wróblewskiego od Ongrysa: ile szczegółów rysunków mistrza zasłaniają wstawione tam dymki. Tu jest na odwrót.

Mimo to byłbym ostrożny przy innych projektach: takiego Vasco "zaokrąglonego" nie akceptuję  ;)

Offline Koalar

« Odpowiedź #523 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 12:16:21 »
Część kadrów odsłonięto, a część zasłonięto. Raczej bym wolał oryginalne dymki, acz ten konkretny komiks mnie w ogóle nie obchodzi.
To jednak ciekawe, że włoskie teksty zajmują aż tak dużo więcej miejsca (np. narracja w 2 kadrze). I jednak polski mniejszy tekst by słabo wyglądał w wielkim dymku, więc zmiana OK.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline misiokles

« Odpowiedź #524 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 13:29:28 »
A w ogóle zwracacie uwagę na kształt dymków w innych komiksach? Tu wydawnictwo poinformowało o zmianie, ale czy były przypadki ingerencji w kształt po to by lepiej dopasować polską wersję językową niż oryginalny rozmiar?