Autor Wątek: Elemental  (Przeczytany 201845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Elemental
« Odpowiedź #480 dnia: Wt, 06 Czerwiec 2023, 22:01:46 »
Przyznam szczerze, że na razie tylko przeglądałem, nie czytałem, ale z tego, co widzę, ten cykl z albumu zamyka się w pewnego rodzaju naturalnym momencie granicznym. To prawda, dalszych losów bohaterów nie poznamy, ale nie ma się też wrażenia nagłego urwania historii. Może forumowicze, którzy już są po lekturze, potwierdzą/ zaprzeczą.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #481 dnia: Wt, 06 Czerwiec 2023, 22:05:23 »
Tak, to jest urwane w kontekście planów, które miał autor. Natomiast szczęśliwie się złożyło, że to co stworzył to jest mimo wszystko zamknięta historia i kończy się w takim momencie, że nie ma się wrażenia urwania w trakcie. Nadal szkoda czytając, co by się działo dalej ;)

Offline Itachi

« Odpowiedź #482 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 10:28:13 »
Cyd

Po lekturze komiksu naszła mnie refleksja odnośnie systemu i programu edukacji w szkołach. Zacząłem się zastanawiać ile czasu poświęcono na przedstawienie historii takich krajów jak Hiszpania czy Portugalia. Skojarzyłem od razu dwa tematy. Jeden dotyczący kolonizacji (Afryka, Ameryka Południowa), drugi odnosił się do wojny domowej 1936–1939 oraz postaci Francisco Franco, będącego jednym z najbardziej kontrowersyjnych dowódców tego okresu.

Cyd Antonia Hernándeza Palaciosa znakomicie sprawdza się w dwóch rolach, komiksu nacechowanego profesjonalnym przedstawieniem wydarzeń historycznych, a zarazem traktować go można jako komiks przygodowy, gdzie dwóch dzielnych przyjaciół realizuje kolejne wielkie misje, ku swej chwale. Myślę, że każdy czytelnik odnajdzie w tej pozycji coś dla siebie.

Żałuję, autor nie mógł spełnić swojego wielkiego marzenia. Saga nie została ukończona, natomiast wdzięcznym można być nawet po tych czterech rozdziałach, w którym poczułem się jakbym został aktywnym obserwatorem krwawych masakr, zagrywek politycznych i wielkich idei.

Elemental mógłby pójść w tym kierunku i wyszukiwać więcej takich perełek. Tego autora, ale niekoniecznie ograniczałbym się tylko do niego. Liczę, że Cyd sprzeda się tak dobrze, że sami w Wydawnictwie podejmą taką decyzję.

Moja ocena? 9/10

Dawno nie byłem tak zaangażowany w lekturę, starałem się ułożyć w głowie wszystkie informacje jakie opisał autor. Przekozacki komiks!

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline deFranco

« Odpowiedź #483 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 12:09:20 »
Przyznaje, kusi ten Cyd
Ale jak jest z typem narracji i ramotkowatością ? Czy jest on didaskaliowy (zabieg
często stosowany w dawnych czasach). Pytam bo ostatnio skusiłem się na "Imperium Triganu"
i lektura okazała się bardzo bolesna (komiks narracyjnie wręcz dziecinny). Mógłby ktoś
pokusić się o porównanie ?
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline studio_lain

« Odpowiedź #484 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 14:26:00 »
Napisze tak - dostalismy do przejrzenia 4 integrale
z westernem Mac Coy - absoutnie rewelacyjna rzecz tego rysownika
mistrzostwo swiata
my tego nie wydamy, ale licze ze koledzy rusza temat jak sie im Cyd sprzeda
Blubbery przy tym to miekka faja ;)

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline greg0

« Odpowiedź #485 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 15:21:30 »
Już się ludzie o "Mac Coy'a" dopytywali.

Czy byłaby szansa na western ""Mac Coy" Palaciosa?
Seria liczy 21 tomów zwykłych lub 4 integrale.

www.bedetheque.com/serie-1187-BD-Mac-Coy__10000.html

Podbijam pytanie. :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 09 Czerwiec 2023, 15:50:35 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline Konrad

« Odpowiedź #486 dnia: So, 10 Czerwiec 2023, 16:15:22 »

Offline Kadet

« Odpowiedź #487 dnia: So, 10 Czerwiec 2023, 16:54:07 »
Przyznaje, kusi ten Cyd
Ale jak jest z typem narracji i ramotkowatością ? Czy jest on didaskaliowy (zabieg
często stosowany w dawnych czasach). Pytam bo ostatnio skusiłem się na "Imperium Triganu"
i lektura okazała się bardzo bolesna (komiks narracyjnie wręcz dziecinny). Mógłby ktoś
pokusić się o porównanie ?

Cóż, myślę, że zdjęcia Itachiego wyżej na tej stronie i moje sprzed kilkunastu postów dają dobry ogląd tego, jak wygląda narracja w "Cydzie".

Nie ma się co nastawiać, że będzie wszystko brzmiało tak, jak w dzisiejszych komiksach, ale moim zdaniem da się czytać bez bólu zębów i z przyjemnością, jeśli tylko jesteś gotów przyjąć pewne konwencje narracyjne ze starszych historii.

A, i oprócz tego: to mój post numer 1500! Jupi!
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline cinemaman

« Odpowiedź #488 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 14:33:17 »
Mac Coy Palaciosa musi ukazać się w Polsce. To tylko kwestia czasu.

Offline Spiff

« Odpowiedź #489 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 19:36:26 »
Mac Coy Palaciosa musi ukazać się w Polsce. To tylko kwestia czasu.
pytanie- kto ?

Kurc- I nie umiejom swojego języka. Ilość literówek, zwłaszcza u Kurca - o zgrozo, również w książkach - stawia ich wysoko na podium w tej kategorii.
Non Stop Comics- Kolejne super wydawnictwo, które lubi kończyć serie. (...) Porzucanie serii i to jeszcze na 1 album przed końcem, to kryminał.
Scream Comics-  Choć te poprawione korekty w wydaniu SC to zrobienie błędów gdzie indziej. Sorry, aby tylko nie zostały przycięte kadry, choć przynajmniej wtedy by mogło być mniej literówek...
Egmont-  (...) 200stron za 120zl to jest cena z dupy. Lecą z cenami mocniej niż nagle comics.
Studio Lain- To już nie tylko żeby kupić komiks SL trzeba zamawiać w pierwszym dniu preorderu, ale jeszcze dokupić kilka starych komiksów, którymi nie jest się zainteresowanym. Aha. Ok.
Taurus Media- A ile rozgrzebał i zostawił ? Od dwóch lat nie biorę od nich nic nowego. Niech skończą to co zaczeli,
PolishComicArt.pl-  ;D
Ongrys-Czy ktoś ogarnia tajniki dystrybucji komiksów Ongrysa?
Elemental- Mac Coy Palaciosa musi ukazać się w Polsce. To tylko kwestia czasu.
 ;)

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline amsterdream

« Odpowiedź #490 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 19:50:29 »
Co porzucił non stop bo nie w temacie jestem?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Pablos

« Odpowiedź #491 dnia: Nd, 11 Czerwiec 2023, 22:20:05 »
Cześć,
ja jeszcze odnośnie Cyd.
Właśnie skończyłem lekturę i nie jestem zachwycony tym komiksem. W mojej ocenie jest to taka dosyć płytko poprowadzona kronika wydarzeń, które miały miejsce w Hiszpanii w XI w, z wątkami przygodowymi. Rozumiem, że temat jest obszerny, ale też ciekawy i można go było rozpisać na więcej zeszytów i trochę ciekawiej opowiedzieć. Główni bohaterowie (bo tak naprawdę jest ich 2, a nie tylko jeden co sugeruje tytuł) są przedstawieni dosyć płytko i mi trudno było z emocjami śledzić ich losy. Do tego komiks porusza pewne wątki, które nie zostają dokończone (np. przepowiednia pustelnika - nie wiemy czy się zrealizowała czy nie). Kreska ok, ale nie porywa. Jak dla mnie standard dla czasów, w których komiks powstawał.
Jakbym miał Cyd do czegoś porównać, to pewnie do Vasco, z uwagi na fakt, że powstawał mniej więcej w tym samym czasie i również dotyczy średniowiecza (choć trochę wcześniejszego okresu). Jednakże moim zdaniem Vasco ma zdecydowanie ciekawszą fabułę no i kreska Chailleta jest zdecydowanie bardziej szczegółowa i dla mnie zdecydowanie bardziej atrakcyjna.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #492 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 10:28:29 »
Kreska ok, ale nie porywa.

(...)kreska Chailleta jest zdecydowanie bardziej szczegółowa i dla mnie zdecydowanie bardziej atrakcyjna.
CO???  ;D ;D ;D

Na pewno czytaliśmy te same komiksy? XD

Kreska Palaciosa wysmakowana, artystyczna, pełna detali. Mega ciekawe kadry, ujęcia, kostiumy pełne szczegółów, skill wysokiej próby. Kreska Chailleta niczym obrazki w katechizmie do religii, błędy anatomii, fatalne twarze, słabe detale, zupełnie jakby Chaillet dopiero uczył się rysować. Gdzie Chaillet a gdzie Palacios. Aż sprawdzę kto polajkował powyższą wypowiedź bo to jakaś kpina XD

Poniżej próbka z Vasco i z Cyda. Oceńcie sami.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #493 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 10:35:06 »
Aż sprawdzę kto polajkował powyższą wypowiedź bo to jakaś kpina XD

Akurat lajk nie musi oznaczać zgody z całym komentarzem, a na przykład polubienie tego, że ktoś w ogóle zamieścił swoją opinię. Ja tak czasem robię, że lajkuję opinie na temat komiksów, z którymi to opiniami się nie zgadzam.

Offline starcek

« Odpowiedź #494 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 10:37:07 »
He, he. Miałem dokładnie te same odczucia co Nephilim. :-) 

Z drugiej strony - te kadry Cyda z czerwienią mnie od razu przypominają to, co Rosiński wyprawiał w swoich komiksach historycznych z Relaxu. Kolejny przyczynek do dyskusji o inspiracjach?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.