Autor Wątek: Elemental  (Przeczytany 201652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amsterdream

Odp: Elemental
« Odpowiedź #390 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 21:43:25 »
Też chcielibyśmy wydawać szybciej...
Wąskim gardłem tłumacz.

Trzeba zmienić tłumacza.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Randal63

« Odpowiedź #391 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 02:09:18 »
Czy byłaby szansa na western ""Mac Coy" Palaciosa?
Seria liczy 21 tomów zwykłych lub 4 integrale.

www.bedetheque.com/serie-1187-BD-Mac-Coy__10000.html
Podbijam pytanie. :D

Offline FDH

« Odpowiedź #392 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 12:01:51 »
Oglądam te rysunki Palaciosa i mają to coś,sam nie wiem co i coraz bardziej mi się podobają.El Cid  na pewno kupię a Mac Coy podoba mi się nawet bardziej,mimo że westerny jakoś niezbyt mnie interesują.Elemental wyszukuje ciekawych artystów najpierw Font teraz Palacios 👍

Offline freshmaker

« Odpowiedź #393 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 15:27:56 »
ten el cid mi zerwał gacie. kiedy orientacyjnie to się ukaże?

Offline Spiff

« Odpowiedź #394 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 16:18:42 »
EL Cid - biorę na bank. Rysunki - miód na moje oczy, a historia też ciekawa.
Niedawno w tv leciał film z 1961 z Heston'em i S. Loren :P , po co ja oglądał, teraz niestety znam zakończenie.
Mac Coy - lubię takie staroszkolne westerny, więc pewnie nie oparłbym się pokusie zakupienia, ale pytanie - czy Elemental ulegnie pokusie wydania?
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #395 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 16:43:02 »
Film rewela. Tylko Sofia Loren dla mnie nie dowiozła. Nie kumam fenomenu tej aktorki.
Jako ciekawostkę powiem, że rozwiązania montażowe z tego filmu trafiły do jednego z najbardziej uznanych na świecie podręczników o montażu.

a komiks El Cid - musowo. Jak to wygląda!
Mac Coy - brałbym. Styl rysownika budzi we mnie skojarzenia z komiksami Marka Szyszko. A to dla mnie tylko i wyłącznie dobre skojarzenia.

Z tym P. Birkiem to dziwna sprawa. Nawet w 2022 roku wydaje mi się, że przez moje łapy przechodziły jego tłumaczenia. A tymczasem niektórym wydawcom przeciąga terminy. Sorry, ale jakoś nie do końca kupuję te wstawki o jednostronnej winie tłumacza. No ale pewnie się mylę...
« Ostatnia zmiana: So, 14 Styczeń 2023, 16:46:13 wysłana przez Martin Eden »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #396 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 16:48:42 »
Sorry, ale jakoś nie do końca kupuję te wstawki o jednostronnej winie tłumacza. No ale pewnie się mylę...

Ja tego zwyczajnie nie rozumiem. Jak się podpisuje z kimś umowę to przeważnie jest w niej termin wykonania prac. Jeśli podwykonawca go nie dotrzymuje to rozmowę można rozwiązać i wziąć innego. Może tak to działa wszędzie poza komiksami, nie wiem.

Offline tuco

« Odpowiedź #397 dnia: So, 14 Styczeń 2023, 17:31:03 »
Trzeba zmienić tłumacza.
ja tam bym nie zmieniał. lepszego trudno znaleźć.
I tak mamy już taką obsuwę czasową na zramociałym Oriencie i przydługaśnym Jeremiahu, że kilka lat "w tę czy w tamtę" nie zrobi większej różnicy. a przynajmniej finalnie będzie porządnie zrobione.

Offline Konrad

« Odpowiedź #398 dnia: Pn, 06 Luty 2023, 19:09:12 »
Dla tych co nie mają FB:
Elemental wyda w tym roku komiksową adaptację The Lost Fountains. 104 strony. Światowa premiera w lipcu
https://www.darkhorse.com/Blog/3670/alfredo-alamo-adapts-jose-antonio-cotrinas-lost-fo

Offline keram2

« Odpowiedź #399 dnia: Wt, 07 Luty 2023, 17:21:11 »

Mac Coy - brałbym. Styl rysownika budzi we mnie skojarzenia z komiksami Marka Szyszko. A to dla mnie tylko i wyłącznie dobre skojarzenia.

Marek Szyszko:
"Po prostu uważałem Jeana Girauda za mistrza i naśladując go, uczyłem się rysunku. Drugim wzorem był dla mnie Palacios. I tak brałem trochę z tego i trochę z tamtego.
Duży wpływ miał również wybór narzędzia. Jeżeli rysowałem piórem, to wychodził mi "Giraud", a jeżeli malowałem pędzelkiem, to był "Palacios".

[Z wywiadu zamieszczonego w książce "Trzask Prask".]

Offline Midar

« Odpowiedź #400 dnia: Cz, 23 Luty 2023, 01:30:41 »
El Cid - Antonia Palaciosa Hernandeza już przetłumaczony przez Jakuba Jankowskiego.
Na potężnym rynku hiszpańskim (wydają 4500 tytułów komiksowych rocznie) jest to klasyk. Staroć, lecz niczym Julio Iglesias, nieśmiertelny!

Offline Spiff

« Odpowiedź #401 dnia: So, 25 Luty 2023, 21:47:52 »
"El Cid - Antonia Palaciosa Hernandeza już przetłumaczony przez Jakuba Jankowskiego."
...
 No to niech drukują, bo ludzie się niecierpliwią!

...
genialny ten kadr.

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline 79ers

« Odpowiedź #402 dnia: So, 25 Luty 2023, 22:32:42 »
Kiedy Elemental wspomina o potężnym rynku hiszpańskim to może spróbują czegoś mniej typowego jak 13, Rue del Percebe  ;D ;D
https://www.tebeosfera.com/T3content/img/T3_muestras/T3_series/9/1/233-398-191.jpg 
https://www.tebeosfera.com/T3content/img/T3_muestras/T3_series/3/6/852-152-136.jpg
https://www.eslahoradelastortas.com/blog/media/2016/03/13-rue-01.jpg
https://www.tebeosfera.com/T3content/img/T3_muestras/T3_series/3/8/91-996-138.jpg

PS. El Cid - nie lubię tłumów, ale jestem razem z ta bandą zbroją w cebuliony.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #403 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 08:33:35 »
Czy ktoś pytał o Alfonso Fonta?
Tak, jest już gotowy do druku kolejny jego komiks!
To zebrane w integral historie z magazyny "Creepy" znane jako "Historias negras".
Komiks już po redakcji i literkowaniu, tylko wysłać na serwery drukarni i...uff, wreszcie na dobre zaczniemy rok 2023!

Offline Szekak

« Odpowiedź #404 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 08:39:06 »
O, cos dla mnie!
Piękno jest w oczach patrzącego.