Autor Wątek: Egmont - życzenia wydawnicze na 2026  (Przeczytany 20445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Juby

Odp: Egmont - życzenia wydawnicze na 2026
« Odpowiedź #15 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 11:49:57 »
Moje realne życzenia na przyszły rok ("realne", bo rok ma tylko 12 m-cy, więc wiem, że nie wydadzą nie wiadomo ile). Mam nadzieję, że ktoś z wydawnictwa to przeczyta ;)

DC Black Label

- zdaję sobie sprawę, że Dark Patterns będzie wydawane do grudnia 2025 roku (okładkowo do lutego 2026), więc w Polsce może przyjść nam czekać na ten tytuł aż do 2027, ale kiedy by to nie miało być, trzymam kciuki, aby trafił na polski rynek

DC Deluxe

- Supergirl pod premierę filmu, ale to bardziej przewidywanie niż "życzenie"...
- Superman jeśli tegoroczne dobrze się sprzedadzą
- Batman: Hush to klasyk, który zasługuje na to, aby znowu być dostępny na rynku nie tylko z drugiej ręki, w dodatku w porządnym wydaniu w jednym albumie (przyda się to wznowienie przed Hushem 2, który pewnie trafi na polski rynek w 2027)
- jeśli to możliwe można by zmieścić Batman: Year Two i Year Three w jednym albumie..?
- ostatni numer Ostatniego Halloween trafi na półki w lipcu (okładkowo we wrześniu), więc wydania zbiorcze będą w sprzedaży jeszcze przed końcem tego roku = u nas w 2026, aby saga była kompletna :)

Klasyczny Batman (najpierw nadróbmy luki w tym, co już wydali, potem kolejny event)

- pierwszy tom duetu Moench+Jones wyszedł we Włoszech i w Hiszpanii już w 2024, a w 2025 w Meksyku, więc istnieje wydanie zbiorcze, na którym mogliby bazować
- potem (jeśli starczy miejsca, bo przez Doomsday Powraca pewnie znowu będą max. 3 tomy klasycznego Batmana) Officer Down...

... na 2027 zostaną Batman. Bruce Wayne: Murderer? i Bruce Wayne: Fugitive (potem można cofnąć się do komiksów sprzed Knightfall)

Jeśli dobrze sprzeda się Batman Arkham: Pingwin, to w przyszłym roku pod wrześniową premierę filmu poproszę:

...i wciąż czekam na:

+ trzeci tom Gun Honey

i Marvel Classic
Ostatni komiks duetu Jeph Loeb / Tim Sale niewydany w Polsce w HC:

I to chyba tyle. Z BATMAN NOIR zostało im jeszcze do wydania Mroczne zwycięstwo (bez szans, dopiero co wyszło w DC Deluxe), Mroczny Rycerz kontratakuje i Śmierć rodziny (czyli wyjdzie któryś z tych dwóch), ale nie sądzę abym kupił. Mam jeszcze zanotowanych kilka tytułów na liście życzeń, ale myślę, że na niektóre z nich nie ma szans (inaczej już by zostały wydane), a na inne przyjdzie mi jeszcze poczekać.

Offline Popiel

« Odpowiedź #16 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 12:19:49 »
"Powers" Bendisa i Oeminga. Ktoś się za to powinien u nas wziąć. Materiału jest dużo, prawie 100 zeszytów. Najlepsze superhero jakie czytałem (a nie cierpię superhero).

Oraz oczywiście "Savage Dragon". Drugie najlepsze superhero jakie czytałem (wciąż nie cierpiąc gatunku).

W sumie to mocno ogólna wishlista, niekoniecznie egmontowa. Poza tym mam te tytuły w oryginale i w zasadzie wisi mi, czy wyjdą w Polsce, ale powinny, bo to znakomite rzeczy.

Offline gashu

« Odpowiedź #17 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 12:26:26 »
Z nurtu superhero chętnie przygarnąłbym wampirze Batmany Kellego Jonesa oraz klasyczne Supermany Johna Byrne.

Poza tym komiksów przygodowych od europejskich twórców nigdy dość (chociaż akurat, w tym przypadku inne wydawnictwa dość dobrze zagospodarowały ten temat), nie jakieś tam generyczne fantasy, elfy, czy inne trole.

No i fajnie gdyby pociągnęli dalej Hellblazera, natomiast to pewnie zależy bardziej od dostępności wydań Urban Comics, na których bazuje polska edycja.

Offline bababatman

« Odpowiedź #18 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 13:14:15 »
Ja mam kilka życzeń :D

Z Marvela:
Avengers: Disassembled
Dark Avengers
Siege
House of M
Iron Man: Extremis
Secret Wars (z 1984 roku)
X-MEN: THE DARK PHOENIX SAGA
X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST
X-MEN: GOD LOVES, MAN KILLS

Z DC:
Batman Morrisona
Starman
Superman The Triangle Era

Liczę jeszcze, że ktoś wyda komiks "March" John Lewisa.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #19 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 14:06:42 »
Spinoffy Sandmana sprzed Sandman Universe (np. stare Śnienie).
Dodruki brakujących tomów Baśni, Baśnie z 1001 nocy Królewny Śnieżki, ew. dalsze spinoffy z tego świata.

Offline Dracos

« Odpowiedź #20 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 14:18:51 »
LEO - Amazonia i Szkocja
Murena - ładne integrale poproszę
Resztę albumów ze Świata Troy - już naprawdę nie wiele zostało do końca.
Tytuły z Fantasy Komiks - Samuraj, Rozbitkowie z Ythaq, Zmierzch Bogów, Legenda
Może jakieś tytuły Istina - nie wszystko musi spoczywać na barkach LiT ;)

I co prawda nie dla mnie, ale wiem że chyba sporo osób czeka na dodruk Człowieka z Ciguri, a to tytuł który warto raz na jakiś czas wznawiać.

Offline korek42

« Odpowiedź #21 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 14:30:13 »
dla mnie poproszę z Marvela trylogię Earth-X,
natomiast z DC przede wszystkim 52!!!!!

« Odpowiedź #22 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 14:46:49 »
DC:
Supergirl: Woman of Tomorrow
Superman: The Man of Steel, bazując na HC, 4 tomy grube by były idealnie
Barman: Hush
Co do dalszych grubasków z Batmanem - tutaj w sumie bym najbardziej chciał system przeplatany - czyli raz tom po No Man's Land, raz wracający do połowy lat 80 (czyli wydania The Dark Knight Detective i The Caped Crusader które były wspomniane jakiś czas temu)
Żeby nie bali się wydać jak najwięcej rzeczy z linii Absolute -  oprócz oczywistych takich pewniaków jak Batman i Superman liczę na Wonder Woman, Flasha, i właśnie żeby zaryzykowali - Martian Manhuntera.
Marvel:
Jak najwięcej Marvela z 2000-2012: Avengers: Disassembled, Dark Avengers, Siege, Sentry (szkoda, że nie wydali tego na film, ale jeszcze nic straconego, jeden tom, 240 stron idealnie), House of M.
I przede wszystkim jednak liczę na rozwój starego Ultimate, będzie Miles, coś tam na filmach było, że może będzie Ultimatum, liczę na więcej - The Ultimates i Ultimate Fantastic Four.
I jak pisał Juby (swoją drogą witamy z powrotem  :) ) - ostatni komiks duetu Loeb & Sale, którego u nas nie wydano - Wolverine/Gambit: Victims
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Castiglione

« Odpowiedź #23 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 15:08:17 »
- epiki Legend SW
- kontynuacja "Hellblazera"
- stare "Śnienie"
- Superman Byrne'a
- uzupełnienie Punishera Marvel Knights - mogliby wydać to "Taxi Wars" i mielibyśmy kolejny cały volume

Offline erol

« Odpowiedź #24 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 15:25:21 »
DC Universe by Alan Moore
Batman Morrisona (to jest kpina żeby polski czytelnik czekał tyle lat na pełny run Granta)

Offline kaczogród

« Odpowiedź #26 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 15:58:56 »
Paperinik New Adventures (PKNA) z Superkwękiem
,,le monde est absurde"

« Odpowiedź #27 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 16:08:39 »
I jak pisał Juby (swoją drogą witamy z powrotem  :) ) - ostatni komiks duetu Loeb & Sale, którego u nas nie wydano - Wolverine/Gambit: Victims

Szczerze mówiąc wydał go Tm-Semic kiedyś.
  A ja bym sobie życzył, żeby zastanowili się nad swoją polityką cenową. Od pierwszych akcji z covidem nie minęły nawet cztery lata i jesteśmy już bardzo blisko momentu w którym ceny wzrosną dwukrotnie. Co koszty wydawnicze dwukrotnie wzrosły. A może pracownicy otrzymali Bóg wie jakie podwyżki? No nie chce mi się w to kur...de wierzyć.
  Nie byłbym zdziwiony jakby odejście Tomasza Kołodziejczaka, było w jakiś sposób związane z nową polityką firmy, wyssania swojego klienta do sucha.

« Odpowiedź #28 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 17:26:30 »
Mimo wszystko dobrze, żeby ten komiks został wydany z należytym szacunkiem, w ładnym wydaniu.
I spójrz szerzej - od 2 lat mamy wojnę na Ukrainie, co uderzyło w gospodarki światowe. Zza oceanem mamy Trumpa który sobie postanowił wojować z cłem. Wiesz kto jest największym eksporterem tektury i papieru używanego w książkach i komiksach? Chiny
Więc nie zamieniaj się proszę w Bazyla, że to jest wina tylko i wyłącznie Egmontu, bo nie, nie jest. Spójrz sobie na ceny innych wydawnictw, np takiej Muchy.
Aktualnie na świecie mamy niezbyt ciekawe czasy, uderza to w wiele branż, cen wielu rzeczy. Cena papieru i tektur poszła w górę, więc nie dziwne, że uderzyło to w ceny książek i komiksów.
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Maj 2025, 17:28:57 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Danio

« Odpowiedź #29 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 17:37:07 »
Egmoncie, wszystkiego najlepszego w 2026 roku!

Edit: Źle zrozumiałem tytuł wątku.
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Maj 2025, 18:24:42 wysłana przez Danio »