Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 32074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #135 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 10:43:15 »
Uwierz, że znanie kogoś na żywo, i mieć do siebie wzajemny szacunek i być dobrym kolegą trochę zmienia i różni się od klikania na forum widząc tylko kogoś nick i ewentualne profilowe  :)
I właśnie dzięki temu mogę stwierdzić dlaczego Michał robi co robi i całkowicie go rozumiem.

No i co to zmieniania, np. jak toś kradnie i ty go znacz osobiście, to nie zmienia tego, że jest złodziejem ::) Nie przestanie być złodziej tylko dlatego, że ty wiesz dlaczego on kradnie ::)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #136 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 11:04:15 »
Moim zdaniem bardzo dobra decyzja, zaczynamy od okresu chwilę po EP 3, i przede wszystkim są to komiksy dość świeże, każdy zeszyt z tego Epica nie jest starszy niż z 2005 - przez co próg wejścia będzie bardzo dobry. Gdyby zaczęli od np. The Original Marvel Years tak jak kolekcja to sądzę dużo osób mogło by się odbić i by sprzedaż była na tyle słaba, że by zrezygnowali z tych Epiców - a tak sądzę sprzeda im się to bardzo dobrze (z resztą sam będę brał)
Co też czuję, to w Katalogu będzie przynajmniej jeszcze jeden Epic z Star Wars - w Łodzi pewnie tylko poznaliśmy w ogóle to, że one będą od 2026.

Po pierwsze jest to bardzo dobra decyzja, że w ogóle się za to wzięli. Analogiczna sytuacja jak z Marvelem czy DC, gdzie generalnie większość czytelników czeka na te klasyczne (nie archaiczne) historie. Zresztą Egmont widzi to po sprzedaży, a my po dodrukach kolejnych tomów.
Po drugie wydawanie epików Star Wars od empire to dobra decyzja biznesowa (Vader na okładce i klasyczni bohaterowie znani z oryginalnej trylogii), ale już z punktu widzenia czytelnika na pewno można to było zrobić lepiej. Zgodnie z chronologią wydarzeń, a nie z chronologią wydawania oryginalnych zeszytów (Original Marvel Years to tylko dla ultra kolekcjonerów i żelaznych fanów Star Wars, co to wszystko czytają z tego uniwersum). Nawet Old Republic bym pominął i przeskoczył od razu do historii dziejących się niedługo przed Epizod 1, a to wydał ewentualnie na koniec jak wszystko pozostałe będzie wydane. Czyli po kolei powinno polecieć:
Rise of the Sith (2 tomy)
The Menace Revealed (4 tomy)
The Clone Wars (4 tomy)
tutaj dopiero wchodzi Empire (8 tomów)
Potem są Droidy 2 tomy i właśnie Original Years, przeplatane z Rebellion, ale to osobiście bym pominął i dał tylko Rebellion (6 tomów) i dalej:
New Republic (8 tomów)
i Legacy (4 tomy).
Więc jak widać wydawać jest co, byle tylko chęci tak wydawcy, jak i kupującym nie zabrakło. To taka moja listwish na podstawie oryginalnych tomów. Cokolwiek się z tego ukaże, to chętnie wezmę. Nie są to rzeczy współczesne, ale też nie ramotki. Wszystko wydane w podobnym okresie. Czyta się to naprawdę przyjemnie i widać tą komplementarność, kompletność historii i ciąg przyczynowy między wydarzeniami. Coś czego tak bardzo zabrakło w ostatniej filmowej "trylogii".
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Wrzesień 2025, 11:06:23 wysłana przez Gustavus_tG »

Offline Takesh

« Odpowiedź #137 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 11:05:30 »
Czyli jeśli ktoś mi coś powie w tajemnicy, to ja śmiało mogę mówić publicznie, że znam pewną tajemnicę odnośnie kogoś, ale jednocześnie mówię, że nie mogę więcej powiedzieć, bo to z szacunku do osoby, która mi tą tajemnicę zdradziła??

Dla kolegi pytam...

« Odpowiedź #138 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 11:07:02 »
Porównywać to co robi do bycia złodziejem  ;D
Nieźle, nieźle. I widzisz, może przez to, że znam go poza forum już od jakiegoś czasu powoduje, że wiem coś więcej też? A może nie?  ;) Czasem warto by być miłym, a nie tylko atakować, czepiać się, nazywać dziecinnym - tak tylko mówię, dzięki temu faktycznie można sobie otworzyć parę furtek  ;)
A co do gramatyki, to staram się z nią, po prostu mam swoje ograniczenia ze względu na dysleksję, i jest mi z tym zwyczajnie ciężej niż wam - i tak sens moich wypowiedzi jest zachowany, i czytelny.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

« Odpowiedź #139 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 11:13:06 »
Po pierwsze jest to bardzo dobra decyzja, że w ogóle się za to wzięli. Analogiczna sytuacja jak z Marvelem czy DC, gdzie generalnie większość czytelników czeka na te klasyczne (nie archaiczne) historie. Zresztą Egmont widzi to po sprzedaży, a my po dodrukach kolejnych tomów.
Po drugie wydawanie epików Star Wars od empire to dobra decyzja biznesowa (Vader na okładce i klasyczni bohaterowie znani z oryginalnej trylogii), ale już z punktu widzenia czytelnika na pewno można to było zrobić lepiej. Zgodnie z chronologią wydarzeń, a nie z chronologią wydawania oryginalnych zeszytów (Original Marvel Years to tylko dla ultra kolekcjonerów i żelaznych fanów Star Wars, co to wszystko czytają z tego uniwersum). Nawet Old Republic bym pominął i przeskoczył od razu do historii dziejących się niedługo przed Epizod 1, a to wydał ewentualnie na koniec jak wszystko pozostałe będzie wydane. Czyli po kolei powinno polecieć:
Rise of the Sith (2 tomy)
The Menace Revealed (4 tomy)
The Clone Wars (4 tomy)
tutaj dopiero wchodzi Empire (8 tomów)
Potem są Droidy 2 tomy i właśnie Original Years, przeplatane z Rebellion, ale to osobiście bym pominął i dał tylko Rebellion (6 tomów) i dalej:
New Republic (8 tomów)
i Legacy (4 tomy).
Więc jak widać wydawać jest co, byle tylko chęci tak wydawcy, jak i kupującym nie zabrakło. To taka moja listwish na podstawie oryginalnych tomów. Cokolwiek się z tego ukaże, to chętnie wezmę. Nie są to rzeczy współczesne, ale też nie ramotki. Wszystko wydane w podobnym okresie. Czyta się to naprawdę przyjemnie i widać tą komplementarność, kompletność historii i ciąg przyczynowy między wydarzeniami. Coś czego tak bardzo zabrakło w ostatniej filmowej "trylogii".
W sumie to filmy wychodziły od właśnie EP 4, dopiero potem powstały 1-3 itp. więc można rzec, że idą trochę tak filmowo  :)
Ale ogólnie coś czuję, że w Katalogu np. będzie właśnie 1 tom Empire i 1 tom Rise of The Sith, ewentualnie Old Republic.

Generalnie mimo wszystko cieszę się, że te Epici dostaniemy, kolekcja jak już ktoś wcześniej wspomniał była na swój sposób cięta - Epici nam zapewnią dobrze zebrany materiał ten, w ładnych wydaniach na twardo. Ogólnie mamy właśnie powrót boom na legendy u nas, Olesiejuk wydaje książki, Egmont teraz komiksy - kurczę, fajnie, że właśnie będzie możliwość zapoznania się z tym wszystkim wreszcie, nie płacąc chorych cen na Amberowskie wydania książek, i Star Wars Komiks starych
Sociale:

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #140 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 11:20:33 »
Ho, ho, jak tu się elitarnie robi na tym forum.

Ktoś kogoś zna i coś od niego usłyszał. Ale nie może powiedzieć, ale nie może też się powstrzymać od sugerowania, że coś wie, ale nie może powiedzieć. I jeszcze dzięki temu, że sugeruje, że coś wie, ale nie powie, zyskuje miano nie zdradzającego tajemnic. I nawet znajduje swoich akolitów, którzy też mogą ogrzać się w ciepełku tej elitarności.

Ego lifting shit.

Normalnie nie wiem, czy tu w ogóle jeszcze wypada przebywać w tym miejscu pełnym elitarnych dobrze-poinformowanych.

A mi też jeden wydawca w CK kiedyś coś powiedział, więc też coś wiem. Pewnie się to już nie wydarzy, bo 6 lat minęło, ale wiem. Czy to wystarcza na wejściówkę do Klubu? Ja nie chcę dużo, tylko 5 kilo dodatkowego ego poproszę.

Offline starcek

« Odpowiedź #141 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 11:28:40 »
Z napięciem śledzę ten serial pt. "Wiem, ale nie powiem". Miodne to.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Dracos

« Odpowiedź #142 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 12:01:24 »
Chyba przesadzacie jakiś czas temu w temacie Dufaux były między innymi i moje zachciewajki żeby Murenę ktoś przejął i Michał napisał że już ktoś przejął licencję, ale ze szczegółami trzeba poczekać do emefki. I tutaj dwie sprawy wiadomo że wydawca chce żeby z takimi obwieszczeniami nikt im się w paradę nie wtrącał, w druga to dla tych kilku osób które czytają to forum i jednocześnie tamten topic to była dobra wiadomość. Imo wilk był syty i owca cała bo rąbek tajemnicy był uchylony, a jednocześnie wydawca nie może mieć pretensji że ktoś coś gdzieś chlapnął.

Nie ma sensu chyba dopisywanie komuś złych intencji i tworzenia narracji o elitarności, ale to tylko moje dwa grosze.

Offline xanar

« Odpowiedź #143 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 12:14:24 »
Porównywać to co robi do bycia złodziejem  ;D
Nieźle, nieźle. I widzisz, może przez to, że znam go poza forum już od jakiegoś czasu powoduje, że wiem coś więcej też? A może nie?  ;) Czasem warto by być miłym, a nie tylko atakować, czepiać się, nazywać dziecinnym - tak tylko mówię, dzięki temu faktycznie można sobie otworzyć parę furtek  ;)
No widzisz, cały ten twój post pokazuje, że ty nie tylko przykładu nie zrozumiałeś.

Nikogo nie obchodzi kogo ty znasz, kogo zna Michał czy Zenek oraz to jakie furtki macie zamknięte czy otwarte.

Wiesz więcej to powiedz, nie możesz to nie wypisuj: wiem więcej niż wy, ale nie powiem, to co ty tu uprawiasz to jest dziecinada.

« Odpowiedź #144 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 12:17:46 »
Imo wilk był syty i owca cała bo rąbek tajemnicy był uchylony, a jednocześnie wydawca nie może mieć pretensji że ktoś coś gdzieś chlapnął.
Dokładnie to. Ale jak niestety widzę nie umieją zrozumieć tego niektórzy tutaj. Michał i tak wam coś tam powiedział, zawsze mógł tego nie robić i zostawić to dla siebie, ale co tam - lepiej więc nazwać jego zachowanie dziecinnym, mówić, że wrzuci się go do ignorowanym z podpisem Michałek lat 6 itp. itd. - bardzo dojrzałe zachowanie, nie ma co.
Sociale:

Offline HugoL3

« Odpowiedź #145 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 12:33:25 »
Ja troche nie rozumiem, czemu się czepiacie Michała? Przecież wszystkie newsy, które mamy okazję przeczytać w internecie są publikowane (a może raczej były, bo zmieniają się standardy...) przez dziennikarzy, którzy mają swoich informatorów... I nie ujawniają ich tożsamości. Często pewne szczegóły musieli zachować dla siebie i poczekać z nimi na właściwy czas.

Offline xanar

« Odpowiedź #146 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 12:45:07 »
Dokładnie to. Ale jak niestety widzę nie umieją zrozumieć tego niektórzy tutaj. Michał i tak wam coś tam powiedział, zawsze mógł tego nie robić i zostawić to dla siebie, ale co tam - lepiej więc nazwać jego zachowanie dziecinnym, mówić, że wrzuci się go do ignorowanym z podpisem Michałek lat 6 itp. itd. - bardzo dojrzałe zachowanie, nie ma co.
Ktoś go prosił, żeby coś powiedział nic nie mówiąc ?

Offline Murazor

« Odpowiedź #147 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 12:50:28 »
Po co zamieszczasz takie wpisy? Serio pytam. Jak coś wiesz konkretnego to możesz albo dać znać albo nie pisać nic. Dziecinada.
wirtualny c**ek mu rośnie jak wie coś, czego inni nie wiedzą ::)

Często pewne szczegóły musieli zachować dla siebie i poczekać z nimi na właściwy czas.
No i tak powinien zrobić, ale lepiej pochwalić się, że coś się wie, ale nie powie ::)

Offline Popiel

« Odpowiedź #148 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 13:23:01 »
Będzie więcej niż Oficer Down i nie mówię tu o Batgirl. ;)

Przecież to nie jest wypowiedź "wiem, ale nie powiem", tylko klarowna informacja, że będzie coś więcej. A co? No pewnie o niektórych rzeczach nie można mówić (jeszcze). W swoim czasie. Macie info, że będzie. To nie, to mało, "coś przed nami ukrywasz!" :) Skąd to bóldupienie to ja nie wiem.

Offline Spiff

« Odpowiedź #149 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 13:28:38 »
Prawda jest taka, że ja bardzo mało wiem, a nadupiłem tutaj ponad 800 postów.  :P
Żyjemy w czasach w których piszą ci którzy mało wiedzą, a ci co wiedzą dużo nie piszą bo nie mogą.  :D
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?